Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Mentalitate de sportiv

Tiberiu Uşeriu ne-a adus dintre gheţuri o veste bună despre puterile noastre omeneşti

Permalink to Mentalitate de sportiv
duminică, 19 martie 2017, 9:35

După ce a câştigat anul trecut Ultramaratonul Arctic, Tiberiu Uşeriu a fost premiat cu 6.000 de euro de autorităţile locale. „Legea nu ne permite să oferim finanțări după bunul nostru plac”, precizase un oficial de la judeţ. Premiatul a donat o parte din bani unui copil care face sport. Restul l-a păstrat pentru participarea la alte competiţii. Taxa de înscriere la Ultramaraton, de exemplu, e de aproximativ 3.000 de euro. Experienţele „din care sper să supravieţuiesc” nu sunt neapărat ieftine.

Ce e de făcut cu acest tip de campion, unde să-l pui? Mai ales după ce a câştigat pentru a doua oară cursa pe gheaţă! 566 de kilometri, la minus 60 de grade. Cum ar spune baronul de Coubertin, important e să ai şosete de lână. În primele opt ediţii, doar 20 din 200 de participanţi au ajuns la finiş. E genul acela de competiţie în care poţi să fii singurul concurent şi să ieşi, după mare luptă, pe locul doi.

Degerăturile de primăvară
La această a noua ediţie, bistriţeanul a condus detaşat. A degerat, degerăturile s-au infectat. S-a oprit, l-au îngrijit, apoi a continuat marşul, înteţind pasul. Nu poţi să pui un asemenea campion pe afişe de campanie. „Mândri că suntem nebuni”. Ce majoritate zdrobitoare ar îndrăzni să se identifice cu aşa ceva? Nu poţi nici să spui că Uşeriu e un ambasador etc, etc, că a făcut cunoscut numele României la punctele de control, care „asigură doar adăpost şi apă caldă”.

Pe deasupra, sportul pe care-l practică Tiberiu Uşeriu n-are nevoie de infrastructură. Nici măcar de echipament. Omul se antrenează iarna, la bustul gol, în Pasul Tihuţa, care-a fost construit prin Programul „400 de orogeneze”.

Refrenul cu fibra naţională talentată nu se potriveşte. Explicaţiile telenoveliste ale succesului merg ca nuca în perete. Nu poţi să spui că avem tradiţie, şcoală, industrie. Avem câţiva oameni, care se ocupă cu aventuri extreme, pe vârf de munte, prin deşerturile lumii, pe apă. Cel mult, putem spune că avem şi noi alergătorii noştri tibetani, precum cei din povestirile lui Culianu. Duc mesaje tainice, pe căi neumblate. Ştafeta sensului, dusă de cei puţini.

În ciuda faptului că tiparul lui nu se produce în serie, Tiberiu Uşeriu este un mare sportiv. Al nostru, al oricui.  Un mare sportiv, pentru că şi-a asumat cursa asta ca pe un destin. O şi numeşte „cursa vieţii”. Profesionişti, amatori? Nimic mai artificial pentru un sportiv. El vede drumul, atât cât se lasă văzut.

Vânzătorul de kilometri
Importanţa lui Tiberiu Uşeriu pentru sport şi nu numai e importanţa cazurilor limită în demonstrarea unei teoreme. Faptul că a câştigat Ultramaratonul de două ori nu afirmă ceva anume despre specificul românesc. Povestea bistriţeanului de 42 de ani e omenească şi-atât. Atât de omenească încât Uşeriu a petrecut zece ani în închisoare, în Germania, pentru jaf. A ieşit şi a început să alerge. Şi să „vândă” kilometri, pentru proiecte caritabile ale Tăşuleasa Social. „Sunt foarte mândru de ceea ce sunt astăzi”, a declarat el, când şi-a lansat autobiografia. „În urmă cu 20 de ani, când s-au întâmplat faptele mele, cred că nici măcar nu ştiam ce înseamnă să fii mândru”.

Tiberiu Uşeriu şi-a schimbat viaţa. Nu putem şti cum, dar ştim, iată, că e posibil! „Cred că psihicul este atuul meu”, mărturisea Uşeriu, pentru alerg.ro. De aceea a şi ales cursa de la Cercul Polar, pentru că „la un moment dat este dusă mai mult de psihic”. Toate meciurile se joacă întâi în gând. Cât despre corp, trebuie să-i mulţumeşti, e sfatul de pe site-ul oficial al competiţiei. Să iei în rucsac o prăjitură de ciocolată, „chiar dacă se turteşte”. Recompensă de zile grele.

Secretul rezistenţei se află în interior, în ultimul strat al minţii, ca răvaşul alergătorului tibetan. La fel ca el, Tiberiu Uşeriu nu poate să se oprească din marş până nu dă mesajul mai departe. Va alerga exact cât ne trebuie să înţelegem.

Comentarii (23)Adaugă comentariu

Carol K (309 comentarii)  •  19 martie 2017, 10:47

Vedeti,daca avea si CSM Bucuresti o sectie de sporturi arctice poate lua si el mai mult de 6000 de euro,sigur daca concura cu poza doamnei Firea pe tricou se scotea de un 10.000....Deh,daca nu s-a facut handbalista !

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  19 martie 2017, 21:05

asa e, premiul era mai mare, dar doamna Firea il scotea iarna la dat zapada de pe trotuare 🙂

tibetan (1 comentarii)  •  19 martie 2017, 11:28

Asta inseamna ca va trebui sa alerge, la fel ca si alergatorul tibetan, fara oprire la infinit pina il va elibera Zeita, nu are cui sa lase mesajul, pentru ca mesajul nu e pentru sau nu poate fi priceput de muritori...

Podul (32 comentarii)  •  19 martie 2017, 15:00

Ma bucur ca macar unul din editorialistii gsp si-a dedicat 5 minute pentru a scrie despre aceasta veritabila performanta supraomeneasca...

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  20 martie 2017, 9:08

in 5 minute se scriu lucrarile „stiintifice”, nu editorialele 🙂

independentu (8 comentarii)  •  19 martie 2017, 15:47

respect

Romulus65 (9 comentarii)  •  19 martie 2017, 18:23

Maria nu trebuia sa scrii despre anii de puscarie ai lui Tibi Useriu pentru ca sunt unii care cred ca o condamnare cu executare te scoate din randul oamenilor,ca cel condamnat ar face un bine societatii daca ar muri in puscarie sau s-ar retrage in creierul muntilor dupa eliberare. Mult Respect , Tibi Useriu !

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  19 martie 2017, 21:03

mda, trebuia sa-i cosmetizez biografia, sa corespunda sacrelor prejudecati

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  19 martie 2017, 18:27

metafora sa te insoteascxa ...pretutindeni ...

Miky (4 comentarii)  •  19 martie 2017, 18:46

Felicitari lui Tibi pentru castigarea Ultramaratonului si tie Maria pentru articol . Ptr ovidiu_3003 :metafora sa insoteasca juvetii ! Nimic impotriva lui Hagi ?Pacat ca nu stim sa ne respectam valorile ! Eu ti-asi cenzura toate ineptiile de comentarii !

Mircea Ordean (9 comentarii)  •  19 martie 2017, 19:05

Nu-l denigrez pe maratonist, dar poate-i sănătos să ne simțim bine și cu o viață la locul ei. În paralel, meditez ce gaură e prin sufletul lui Ușeru, dacă nu se înhamă la acele munci de Hercule.

florin (48 comentarii)  •  19 martie 2017, 19:23

O nominalizare la sportivul anului ar fi posibila? Sau continuam cu Bute, Halep...

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  19 martie 2017, 20:53

buna idee, subscriu

Nicu (1 comentarii)  •  19 martie 2017, 19:50

Il cunosc si va anunt ca intre doua maratoane planteazahectare de paduri si se implica in acte de caritate.Dumnezeu stie cum reuseste.

gioni (2 comentarii)  •  19 martie 2017, 21:14

sanatate

ADRIAN P. (11 comentarii)  •  19 martie 2017, 22:39

Impresionant ! M-a facut praf. Un supraom. Si eu subscriu in a fi desemnat sportivul anului si sa fie premiat corespunzator. Merita. Bravo tie Tibi !

Gica Contra (2 comentarii)  •  19 martie 2017, 23:29

Vorbim de un sportiv ...cum se numeste sportul ? Performanta ? Asta nu e sport . O afacere in care te bagi stiind ca vei fi ranit si vei avea de suferit fizic mult timp dupa , nu se poate numi sport. Ah , deosebit respect pentru taria de caracter pentru a termina ( chiar pe primul loc ) o asemenea cursa , dar intrebati oameni de sport (atletism sa zicem ca pare cel mai apropiat ) daca genul astea de curse sunt sport de performanta. Respect pentru toate actunile caritabile in care se implica -dar n-au legatura cu sportul . O parere !

talpaiadului (4 comentarii)  •  20 martie 2017, 2:10

Tiberiu Useriu merita tot respectul pentru actele lui de nebunie frumoasa, bravo lui! Frumos articol, cursiv, ca o compunere scolareasca de nota 10. Insa nu sunt de acord cu idea ca i s-a facut o nedreptate acestui domn nealocandu-i-se mai multi bani pentru premiere. In sport, trebuie sa produci pentru a castiga, sportul este o industrie in care performanta aduce notorietate si notorietatea vanzari. Nu-mi vine sa cred ca domnul Useriu isi imagineaza ca se va imbogati de pe urma hobbyului sau si nici nu cred ca asteapta ceva de la cineva.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  20 martie 2017, 13:17

n-am scris ca i s-a facut o nedreptate, doar ma amuzam de chinurile ipocrite ale primarilor, fata in fata cu Omul din Luna

vali (14 comentarii)  •  20 martie 2017, 6:50

@Miky.Nici despre "Viitura"nu a zis nimic.De acord cu tine..Despre Useriu, personal cred ca daca politicienii aveau ceva de castigat de pe urma lui era mediatizat, televizat, laudat, daca era campanie electorala.Performanta lui tine de alta lume.

Cristian (2 comentarii)  •  20 martie 2017, 9:21

Mi-a făcut plăcere să citesc acest articol, despre performanța deosebită a unui om. Observ cu tristețe că există oameni care găsesc chiar și acum oportun să critice, arătându-și propriile limitări și frustrări. Oare de ce ne este atât de greu să îi apeciem pe puținii românii care care fac ceva deosebit?

Gica Contra (2 comentarii)  •  21 martie 2017, 11:54

Mai nene .....ce premiere ? Pentru ce ? Ce sport e asta ? Nu orice nebunie de cursa impinsa la maxim e sport , nu orice om care face efort fizic e sportiv. Pai altii muncesc cu anii sa prinda o Olimpiada si nu-i ajuta statul cu nimic. Nu confundati sportul cu teribilismul.

Comentează