Harta astronomică a banilor publici
Arena Naţională s-a întors la Primăria Capitalei, înregistrând prima economie de bani din istoria ei: 2 milioane de euro

Iată că se poate! Primăria Capitalei a reziliat contractul pentru mentenanţa Arenei Naţionale, pe motiv că este prea costisitor. În 2014, contractul a fost atribuit prin licitaţie deschisă companiei UTI Group, la preţul de 7,6 milioane de euro, pe o durată de patru ani.
Săptămâna asta, UTI a fost înştiinţată de PMB de încheierea parteneriatului, scrie Profit.ro. Stadionul a revenit în administrarea ALPAB. Asta, probabil, până Primăria îşi pune la punct propria companie de construit şi întreţinut baze sportive. Contractul cu UTI mai avea un an şi trei luni până la expirare. Măcar de-acum, n-o să mai ştim cât costă luminiţele de pe stadion. Până la următoarea achiziţie de gazon, decizia autorităţilor locale se apropie de sfera normalităţii. O primărie trebuie să şi economisească, nu doar să împrăştie.
Complexitatea apei de ploaie
Compania UTI a reacţionat într-un comunicat-pamflet. Primarii nu sunt capabili, spune UTI, să priceapă „complexitatea ridicată a sistemelor existente pe stadion”. Acoperişul rabatabil, într-adevăr, e sofisticat. E mama denaturată a sofisticării. Nimeni nu ştie cert care-i utilitatea lui. Când plouă, plouă şi în tribune. În comunicatul comun UTI – PMB din septembrie 2015, ploaia de toamnă e descrisă drept „cădere masivă de apă în termen scurt” şi „fenomen meteo extrem”. Când ninge, acoperişul trebuie acţionat cu mănuşi şi doar la căderi mici de fulgi.
Tonul UTI, la adresa PMB, a fost mereu unul didactic, în cel mai politicos caz. Prin februarie 2015, firma trimitea „o somaţie” Primăriei să achite plăţile restante. Ameninţa că îşi rezervă dreptul de a-şi scoate banii „în orice mod în care legea îi va permite”. Luând fotosinteza ostatic.
UTI, această NASA a stadioanelor
„Fiecare primar a dorit să epateze şi a cerut Luna de pe cer, fără să ia în calcul costurile de întreţinere şi de reparaţii pe durata de viaţă a stadionului”, tună comunicatul UTI, citat de Ziare.com. Adică, pentru că stadionul a costat aproape un sfert de milion de euro, e obligatoriu ca şi întreţinerea lui să aibă preţ astronomic. Şi, cum nu ne permitem să apelăm la NASA, să administreze partea ofilită a Lunii, trebuie să apelăm la echivalentul în lei al agenţiei.
În cei 2 ani şi 9 luni de contract, UTI n-a avut nicio problemă să administreze un stadion fără aviz ISU. N-a acuzat „lipsa totală de interes” pentru viaţa periclitată a stadionului. Câtă vreme îşi încasa banii, stadionul n-avea decât să se facă scrum.
Mentenanţa haosului la dezastre
UTI promite că va ataca în instanţă rezilierea contractului. E doar unul în minus. A avut şi are încă multe alte comenzi de la PMB. În ianuarie 2012, o asociere între UTI şi TeamNet International a câştigat licitaţia pentru furnizarea unui sistem de management al situaţiilor de urgenţă.
Primăria Capitalei a plătit 29,2 de milioane de euro, nota Ziare.com, pentru această achiziţie, care ar fi trebuit să dezvolte şi să implementeze planuri clare de acţiune în caz de dezastre. Cât de clar au reacţionat autorităţile în noaptea tragediei de la Colectiv, s-a văzut. Lecţia e învăţată şi plătită în avans. UTI nu va fi somată să returneze banii. Şefii DSU nu pot fi decât încântaţi de serviciile ei. După cum aţi citit în Gazeta, compania controlată de Tiberiu Urdăreanu a sponsorizat Fundaţia SMURD.
Odată asigurată contra malpraxisului, UTI arată cu degetul Primăria Capitalei: pune în pericol disputarea meciurilor din Liga 1. Îi racolează angajaţii „într-un mod neelegant şi neprofesionist”. Păi, da. Totul li se poate ierta instituţiilor publice, ineficienţa, risipa, minciuna, dar prostul-gust, nu.
„Seamănă mai mult cu Vestul Sălbatic decât cu o economie funcţională de piaţă”. Aici UTI are dreptate. Aşa se explică şi iarba la preţ de cactus. Dar, după rezilierea contractului de mentenanţă, peisajul cu Arenă Naţională parcă seamănă mai puţin cu Estul civilizat şi parolist al băieţilor deştepţi şi oligarhilor.