Guvernăm pe muteşte, protestaţi pe muteşte!
Uitaţi de perlele oamenilor de fotbal! Ne vorbeşte Grindeanu: important e să nu faci zgomot când îţi exprimi părerea. De preferat e să te exprimi în gând, să nu deranjezi

Când ia atitudine, premierul Grindeanu are ceva din abisul oarecum fascinant al unei teze de Bac, compusă de un elev care n-a picat pe subiect. N-a citit Luceafărul, de Marin Moromete. Cu cât vorbeşte, cu atât te încearcă bănuiala că ăsta n-o să-ţi plătească pensia din salariul lui.
Un premier pentru liniştea lor
În platou la Antena 3, prim-ministrul a anunţat că el respectă opiniile de un singur fel: „Respect opiniile argumentate”. Celor 50.000 de cetăţeni de la uşa Guvernului, Grindeanu le-a răspuns cu o bătaie fermă în calorifer, alo, aloooo! Ce-i cu „tonalitatea argumentului„? Să scandeze cu voce joasă, în barbă, dacă se poate, mai şoptit, că nu se ştie cine-ascultă. Şşşşşş! Muzică e voie la proteste? Numai „Mincinoase păsărele”, de Creangă, şi „Balada unui creier mic”, de Ciprian Eminescu.
Din când în când, Grindeanu plonjează în nişte profunzimi, că ţi-e şi frică să te uiţi, să nu te ia ameţeala şi să luneci în prăpastie. „De multe ori, această hiperbolizare a binelui şi fanatismul în a crede că ceea ce gândeşti tu e corect s-ar putea să ducă la rău”. Binele e bun, dar, dacă e prea mult, îngraşă, moleşeşte. Trebuie raţionalizat. Bine la cartelă. Bine la coadă. Să se dea câte două, să ajungă la toată lumea, până la taxatoare.
Păreri cu defect
Îndoiala e bună. Mă îndoiesc, deci votez. „Am urmărit cu atenţie opiniile care au reieşit din aceste mitinguri„, a continuat Grindeanu. Nu numai că le-a urmărit, dar le-a şi verificat, le-a supus unui riguros control tehnic de calitate. A descoperit că multe aveau defecte şi trebuie retrase urgent din piaţă. „Multe din ele le pot cataloga ca având distorsiuni„. Că eşti fanatic, mai treacă-meargă, dar mai ai şi păreri deformate, asta e prea de tot.
Cum de unele opinii prezintă noduri şi alte neregularităţi şi nu se încadrează în tipar? Ne lămureşte premierul, care a luat-o la vale, pe urmele procesului de fabricaţie: „A contat sursa sau modul în care au fost prezentate”. Sursa unei opinii, cum ar veni, nu are reşedinţa neapărat în capul tău. Poate e în foaia colegului de bancă.
Grindeanu nu-l crede pe cetăţean în stare să confecţioneze păreri cu mijloacele proprii. Le ia de-a gata şi le poartă. Se fâţâie cu ele pe bulevard. Se lasă păcălit de ambalaj. Şi fudul, şi superficial.
Culoarea e un lucru foarte mare
„Sunt oameni care sunt veniţi în piaţă fără de culoare politică„. O altă descoperire al lui Grindeanu: animalul incolor politic. Sau alb-negru, ca zebra. Dacă ar fi şi fără sonor, ar fi numai bun de domesticit. Să protestezi contra deciziilor Guvernului nu e automat un gest politic, nu. Poate fi şi un hobby, ca integramele sau pescuitul.
„Cele mai bune sondaje, păreri, modul în care te exprimi într-o ţară democratică se fac prin alegeri, iar noi am câştigat aceste alegeri”, a adăugat şeful Executivului. Ascultându-l, rămâi sidefat, cum ar spune Luţu.
Începi să înţelegi de ce „Căţeluş cu părul creţ” e un roman psihologic, de ce bugetul pe 2017 se învârte în jurul promisiunilor ca pălăria lui Spirache, din Titanic Vals, în jurul preţului. Devine clar şi ce-a vrut să spună autorul Guvernului când a propus drept premier un fanatic al coerenţei.
Cuminţenia dictaturii
„Eu cred în libertatea de expresie. Nu cred însă în jigniri”. Dacă a câştigat „sondajele”, se simte probabil îndemnat să creadă că deţine părerile corecte. De aceea, ni le împărtăşeşte. Evident, nu poate face asta fără să ne insulte inteligenţa, citând involuntar din „Tanţa şi Costel”. Şi fără să ne descrie ca pe o populaţie preponderent tută şi manevrabilă ca turma.
„Nu mi se pare că argumentele însoţite de agresivitate verbală trebuie să primeze”, a spus Grindeanu. Important e să procedezi pe muteşte, nu să procedezi bărbăteşte. Pe muteşte dai ordonanţe, pe muteşte graţiezi, pe muteşte guvernezi. Nu deranjezi pe nimeni, mai ales pe cetăţean, cu problemele tale de politician.
Pe muteşte îi scapi de proces pe inculpaţii din Dosarul Colectiv. Se şi vede că nu sunt vinovaţi. Dar mai ales se şi aude. Vinovaţi de serviciu sunt ăia care fac tam-tam şi strigă după dreptate. Scrie în Constituţie că ai dreptul la decibeli? Aţi citit dumneavoastră? Nu scrie.