Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Doi primari, aceeaşi ţară

Ce vrăji sportive mai fac autorităţile locale? Un derdeluş în loc de canalizare şi o nocturnă „bampir” pe un stadion-fantomă

Permalink to Doi primari, aceeaşi ţară
miercuri, 18 ianuarie 2017, 9:33

După lucrările la calea ferată, a rămas un dâmb. Ca Michelangelo în jurul marmurei, primarul Ioan Babău i-a dat roată. A măsurat ochiometric panta, a calculat lucrul mecanic al ridicării degetului mijlociu în plan înclinat. S-a uitat fix până a văzut, ascunse în blocul de pământ, nu corniţele lui Moise, ci tălpile argintii ale săniilor.

Asta era. Pe dâmb trebuia sculptat un derdeluş. Cu atât mai mult cu cât în Şofronea ninge rar. Edilul s-a simţit dator să repare această nedreptate. Forţele naturii le-au construit alegătorilor săi drumuri şi canalizare, dar i-au privat de bucuriile zăpezii. Adică dacă în Qatar, la plus 40 de grade, se schiază tot anul, la noi, care avem aer condiţionat, de ce să nu se poată?

Satul te vrea skater
Din primăvara trecută, în comuna arădeană a început amenajarea unei pârtii artificiale de 50 metri. Lucrările au fost terminate cu succes. A venit iarna. N-a nins la Şofronea. Nu-i nimic. Primarul e optimist. Vara, derdeluşul va fi destinat localnicilor cu role şi skateboarduri, scrie Ziare.com. Va fi frumos, ca în tablourile lui Grigorescu, „Surfişti odihnindu-se” sau „Parkour cu boi”.

Investiţia a costat în jur de 70.000 lei. Adică peste 10 la sută din taxele şi impozitele colectate de la locuitorii din Şofronea, notează aradon.ro. Preţul iniţial al derdeluşului era de 100.000 de lei. Dar, fin cunoscător al bioritmului cetăţenilor, primarul Babău a renunţat la nocturnă. Într-un fel, cei 2.500 de oameni din Şofronea se pot considera norocoşi că muncitorii de la calea ferată n-au produs altă formă de relief. De pildă, un triunghi, în care să dispară gâşte, capre, poştaşul cu pensiile şi primarul cu tot bugetul.

Binomul, acum şi la Suceava
Ideea nocturnei continuă să lumineze, ca un far, în alt colţ de ceaţă al ţării, la Suceava. Acolo, an de an, din 2004, primarul Ion Lungu le promite locuitorilor o nocturnă la stadionul Areni. Singurul obstacol pare a fi faptul că stadionul nu s-a dărâmat complet. Prezenţa lui, chiar şi în ruină, cu autorizaţie parţială de funcţionare, ar umbri investiţia.

Anul ăsta, rivalii politici au deconspirat planurile „bampirului” microbist în presa locală: „Băgăm un milion de euro într-un stadion despre care nu ştim dacă va mai exista?”. Tema e veche, în schimb, supărarea opozanţilor e relativ nouă, după ce Lungu a trecut la alt partid. El şi viceprimarul sunt numiţi de criticii lor, cum altfel?, „binomul”. La meciul de Cupă cu Steaua, din toamnă, Primăria Suceava a închiriat o nocturnă mobilă, cu 50.000 de euro. „Au prăduit banii oamenilor”, acuză consilierii din polinomul rival. Dar astfel de meciuri nu se mai arată în orizontul apropiat.

Primarul alege algebra
Ion Lungu, ca orice monom, are constanta şi variabila lui. Variabilă e finanţarea Forestei. „Între promovare şi libertate, aleg libertatea”, declara primarul, fără falsă sinceritate, în Gazetasv.ro. Aşa a ajuns clubul în impas. Primăria i-a virat doar 1,4 milioane de lei, în locul celor 1,7 milioane de lei promişi pe 2016.

Nocturna e o constantă, ca Fata Morgana. La orice ar renunţa primarul, numai la ea, nu! A renunţat la sala polivalentă de 17 milioane de euro. A amânat modernizarea terenului de la liceul sportiv. A decis să păstreze cei 1,6 milioane de lei alocaţi pentru nocturna care „reprezintă o prioritate”. Se întâmpla acum doi ani. De atunci, nu s-a schimbat nimic. Nu pentru că municipiul n-are bani. Are. „Avem 5 milioane de euro datorie, dar avem şi un credit de 5 milioane de euro, pentru sala polivalentă, pe care nu-l mai folosim”, explica primarul, în Ziarulevenimentul.ro. „Astfel, am avea datorii zero”. Aşa rigoare numai la finanţiştii greci mai găseşti.

Mijloace există, lipseşte ocazia. Primarul Lungu e nevoit să aştepte să se erodeze stadionul, până rămâne numai un dâmb. Şi va avea spaţiu suficient de manevră pentru a instala patru stâlpi şi o parcare subterană de săniuţe.

Comentarii (3)Adaugă comentariu

Daniel (7 comentarii)  •  18 ianuarie 2017, 11:09

amuzanta si la obiect. felicitari Maria!

florin (48 comentarii)  •  19 ianuarie 2017, 22:14

Doar un comentariu? Calculul lucrului mecanic ne-a lasat fara replica.

Comentează