Dacă n-aveţi bilete, daţi-le citaţii!
Aleşii bucureştenilor forţează iar poarta conflictului de interese. Vor atenţii în bilete de la toate firmele care au contract cu Primăria pentru Arena Naţională

„Câtă vreme ne-am chinuit să trecem hotărâri să fie construită Arena Naţională, consider de bun-simţ să avem acces pe ea”. Aşa explica, în martie 2013, un consilier general al Capitalei de ce a propus (şi a şi obţinut) gratuitate pentru el şi colegii săi la toate evenimentele de pe Arena Naţională.
Să triplezi costul lucrării din contractul iniţial presupune muncă, nu glumă. Pe deasupra, Victor Ion Stan, alias Luceafărul Parbrizelor, şofer sindicalist, mentor politic al Minică Boajă, alias Luceafărul Măturilor, s-a proclamat caz social.
Ce-i drept, în declaraţia lui de avere apăreau doar două limuzine. Împins de nevoi, „am fost invitaţi doar la teatru şi film”, consilierul PSD ceruse încă din octombrie 2012 ca aleşii din fruntea Capitalei să nu plătească intrarea la meciuri sau la concerte pe Arena Naţională.
„Orgolii mici”, sub 10 la sută
Primarul de atunci al Bucureştiului, Sorin Oprescu, a comentat măsura din perspectiva unui cunoscător. „Hotărârea este pentru satisfacerea unor vanităţi şi a unor orgolii mici”, spunea el, citat de Ziare.com. Mai târziu, a devenit clar de ce nu putea coborî standardul de la 10 la sută la nivelul „orgoliilor mici”: din motive de imagine.
În fine, propunerea a fost renegată de însuşi părintele ei spiritual. Victor Ion Stan a precizat că s-a votat doar „un proiect de hotărâre de principiu”. „Se vor plăti biletele, nu-i nimic, dar ideea e să poți să le cumperi”, a adăugat el, la un post de radio. Anii au trecut, au venit alte alegeri, în partide s-au rotit găştile. După 20 de ani în Consiliul General al Capitalei, Stan a lăsat locul altor cazuri sociale în formă continuată.
Unul fără bani plus unul gratis
Noii aleşi ai bucureştenilor s-au scotocit şi ei, „de principiu”, prin buzunare şi ce să vezi? N-aveau bani de bilete la stadion. Aşa că au votat, la sfârşit de an, să aibă intrare gratuită la evenimentele de pe Arena Naţională. Şi nu doar ei, cei 55. Au voie să vină împreună cu încă o persoană. Asta, să nu zicem că s-a urcat istoria pe roata hamsterului. Nu. Istoria se repetă, dar aduce, iată, şi un damf de plusvaloare.
Peste alţi patru ani, consilierii bucureşteni vor vota intrare gratuită pentru ei, pentru rudele lor până la gradul IV, pentru fini, naşi, cumetri, cuscri, eventual şi socri. Dacă-i de principiu, principiu să fie. Şedinţa în care s-a votat ajutorul de la Primărie pentru defavorizaţii de partid a fost condusă de Marian Orlando Culea, fost executor judecătoresc, acum executant PSD. Din 42 de consilieri prezenţi, 6 s-au abţinut, 36 au votat „pentru”.
Când a lovit Fulgerul în Parlament
În 2012, un sponsor al JO de la Londra le-a oferit bilete gratuite membrilor Comisiei de Cultură, Media şi Sport din Parlamentul britanic. Nu asta a stârnit scandalul, ci faptul că 4 din 11 parlamentari invitaţi au acceptat, nota BBC. Au şi ei „săracii” lor. Biletele erau la finala masculină la 100 metri.
Unul dintre cei patru parlamentari care au luat biletul la Usain Bolt a explicat că, după ce-a pus umărul la organizarea JO, are dreptul să vadă ce-a muncit. A fost contrazis şi de colegii de partid, şi de Opoziţie. Era vorba de un privilegiu nejustificat. Pentru munca lor, oricare ar fi fost ea, la JO sau nu, parlamentarii primeau deja salariu.
„Cetăţenii vor fi şocaţi să afle că parlamentarii au parte de tratament special la JO. Pentru cea mai mare parte a populaţiei, a reprezentat o adevărată aventură să obţină un simplu bilet la concursul de volei”, a comentat un veteran al politicii britanice şi duşman al deconturilor parlamentare, Sir Alistair Graham. Principiul aici este cel democratic: egalitate între aleşi şi alegători.
Şi-acum, imaginaţi-vă câţi dintre cei 55 de aristocraţi generali ai Capitalei ar fi refuzat, „de principiu”, un bilet la finala olimpică. Da, cam atâţi, rotunjind să scăpăm de virgulă. Bine că nu avem sensibilităţile britanicilor. Şocu’ la ei!