Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Un vulcan mare şi un pas mic

Secretul reformei în învăţământ se află în rucsacul alpinistei de 13 ani Dor Geta Popescu

Permalink to Un vulcan mare şi un pas mic
joi, 8 decembrie 2016, 4:44

În vreme ce Dor Geta Popescu escalada un vulcan din cealaltă emisferă, ministrul Educaţiei anunţa că îi uşurează povara. Şi semna un ordin care s-o scutească parţial de teme, pe ea şi pe ceilalţi elevi români.

Fetiţa din ţara ghiozdanelor

La cei 13 ani ai ei, Dor Geta e cea mai tânără fiinţă umană care a urcat pe Giluwe, un vulcan de peste 4.000 de metri, din Papua Noua-Guinee. I-a mai rămas un vârf şi încheie circuitul „7 Vulcani”.

După atâtea urcuşuri şi coborâşuri pe munţi de tot felul, prin junglă, printre gheţari, printre nori, micuţa braşoveancă ar putea da lecţii despre cum să-ţi faci bagajele. Despre ce trebuie să iei cu tine la drum, pentru a-ţi atinge ţinta. Fiecare obiect din rucsac are rostul lui. Maximum de utilitate, minimum de greutate şi de volum.

Ruscacul Dor Getei e exact opusul ghiozdanului pe care-l cară copiii din România. Temele prea multe „nu fac altceva decât să le tocească nervii” elevilor, spune ministrul Educaţiei, citat de Hotnews.ro. E remarcabil că s-a gândit cineva de la MEN la asta, în ultimii 17 ani. Dar, de fapt, altceva toceşte nervii: absurdul.

Copiii, cu puterile lor nebănuite, ar duce în spate, ca Dor Geta, şi jumătate din greutatea lor, în manuale teoretic gratuite. Dar tot nu s-ar lămuri de ce toată această corvoadă. La ce le folosesc temele vrac şi memorarea de informaţii în cantităţi industriale? La ce bun această şcoală care le îndeasă pietroaie de râu în bagaj, pe principiul “Ce nu te striveşte ca personalitate te turteşte ca intelect”?

Sunt acri strugurii în Himalaya

Propunerea cu reducerea temelor şi a “agresivităţii şcolii” a fost lansată de academicianul Solomon Marcus, în februarie, într-o emisiune la Digi24.  Ministerul Educaţiei a preluat-o, a personalizat-o şi a transformat-o într-una din multele măsuri care slujeşte mai degrabă ipocrizia sistemului decât interesul elevului.

Ordinul de ministru e, de fapt, o recomandare. Lasă o portiţă de vag profesorilor, care pot strecura pe acolo mai multe proiecte, portofolii, rezumate, recapitulări pentru acasă. Programa a rămas supraîncărcată. Iar rădăcina relelor din învăţământul românesc, accentul pus pe memorare, nu pe înţelegere, e neatinsă.

“Nu poate să vină un ministru să spună dă la o parte totul”, s-a justificat Mircea Dumitru. Ce a vrut să exprime autorul aici? Că el, unul, n-a putut. S-a uitat la Everest, l-a măsurat din ochi şi s-a lăsat păgubaş.

Fabrica de dromaderi cu diplome

Până vine vreun alpinist în fruntea Educaţiei şi interzice mersul pe burtă, copiii să-şi caute singuri drumul. Să meargă la nimereală, cocoşaţi de ghiozdane, “până le intră picioarele în fund”, vorba Dor Getei. Nimeni nu se naşte cu harta-n mână. Un cap cu care să gândească singuri, să analizeze şi să ia decizii la fiecare pas le-ar fi de folos. Nu au nevoie de nimic în plus, dar nici în minus.

Sistemul educaţional românesc nu şi-a propus niciodată să le ofere asta. Dor Geta Popescu e o norocoasă, pentru că merge pe munte, care e o şcoală adevărată. Colegii ei de generaţie merg la şcoala muntelui lui Sisif. Dor Geta a învăţat că nu merită să pui în rucsac un balast de câteva grame de usturoi. La peste 6.000 de metri, îngheaţă şi nu e bun de nimic.

Poartă după ea tricolorul, tema ei pentru acasă. Dar sigur nu şi-ar lua în expediţie carnetul de note. Sau vreo coroniţă de premiant. Decât dacă i-ar găsi o întrebuinţare. Ca acel scriitor grec care, student fiind, folosea frunzele din cununa de lauri, cucerită la scrimă, pentru a-şi condimenta mâncarea.

 

Comentarii (7)Adaugă comentariu

Marius (9 comentarii)  •  8 decembrie 2016, 19:28

Ministrii invatamantului din ultima vreme se intrec in "pomeni" didactice. As fi curios ce asteptari are "onor" ministrul de la viitoarele generatii de "intelectuali", in conditiile in care de-abia jumate din absolventii de liceu reusesc sa treaca de bacalaureat. PS1. Intrebare: Chestia cu orele de studiu acasa li se aplica si olimpicilor? as fi curios. Asa ca sa nu existe "discriminare"!! PS2. Sper ca onor ministrul actual, semnatar al "mirobolantuli" ordin sa nu ajunga sa-si primeasca pensia de la cei fericiti de "pixul" sau! Sau... sa ajunga????

Anonim (109 comentarii)  •  8 decembrie 2016, 22:02

Mi s-a cenzurat comentariul, incredibil! Ce parte a postarii mele putea sa atraga o astfel de decizie? Fara scoala serioasa, Maria putea sa fie atat de prolifica si, chiar, talentata? Problema Mariei nu este forma, ci fondul! Oricum, sa retineti: avem nevoie de oameni care sa stie sa scrie si sa se exprime corect; nu toti copiii au sansa sa invete precum norocoasa alpinista din experiente de acel gen! A.

ADRIAN P. (11 comentarii)  •  8 decembrie 2016, 23:19

SARUT MANA MARIA CEEA CE ITI SCRIU NU ARE LEGATURA CU ARTICOLUL. TE-AM ATACAT DE CITEVA ORI, FARA SA FIU VULGAR, DAR CU CUVINTE DESTUL DE ASPRE. ASA AM SIMTIT, CA ESTI PREA CRITICA, CA SCRII PREA DE SUS, CA O FACI CA SI CUM TU ESTI PERFECTA SI LE STII PE TOATE. AM VORBIT IERI CU TATAL LUI ***. TATAL LUI E COLEG DE SERVICIU CU MINE IAR *** E COLEG CU TINE. I-AM SPUS TATALUI *** CA TE-AM "BRUSCAT" VERBAL DE CITEVA ORI IAR EL MI-A SPUS CA NU TREBUIA, CA ESTI INTELIGENTA [SUNT DE ACORD CU ASTA] SI CA DESI IN ARTICOLE ESTI TAIOASA, ESTI O PERSOANA SENSIBILA, EMOTIVA. MI-A PARUT RAU CA TE-AM ATACAT SI IATA, ACUM VIN SA IMI CER SCUZE. NU IMI SCHIMB PAREREA DESPRE FELUL CUM AI SCRIS ANUMITE ARTICOLE DAR ACUM CRED CA NU TREBUIA SA SCRIU NIMIC LA ADRESA TA. STII, VOI JURNALISTII AVETI IMPRESIA CA PENTRU CA PUTETI SCRIE PUBLIC, PUTET IFI JUDECATORII TUTUROR ACELORA CARE REPREZINTA SUBIECTELE VOASTRE. VA PLASATI UNDEVA DEASUPRA SI RESTUL LUMII E UN FEL DE INSECTAR AL VOSTRU. SI PARERILE VOASTRE SUNT SUBIECTIVE, NU SUNTETI SUPRAOAMENI. MAI MULTA INDULGENTA SI RELATIVITATE IN APRECIERI NU STRICA. MARIA, IMI CER SCUZE PENTRU TOT CE AM SCRIS NEPOTRIVIT LA ADRESA TA SI PROMIT CA NU VOI MAI SCRIE. ITI DORESC SARBATORI FERICITE CU SANATATE, BUCURII SI IMPLINIRI ALATURI DE CEI DRAGI TIE !

neo (5 comentarii)  •  8 decembrie 2016, 23:22

Superb

catio (32 comentarii)  •  9 decembrie 2016, 7:44

Temele de acasa au si ele rolul lor, ii invata pe copii cu studiul individual. Sigur, elevii nu trebuie supraincarcati cu teme care sa le consume intregul timp, dar a renunta complet la ele este dezastruos pe termen lung. Si asa copiii din ziua de azi citesc prea putin. problema este ca la orele de scoala nu se mai face carte cum ar trebui, multi dintre profesori prefera sa ii aduca la meditatii pentru ca, nu-i asa?, "renumeratia este mica, dupa buget". Vor iesi de pe bancile scolilor promotii de idioti care nu stiu nici sa scrie corect si citesc pe silabisite.

stefanb (1 comentarii)  •  9 decembrie 2016, 9:39

Orice pas inainte conteaza. Nu poti urca Everestul din prima si o iei cu pasi marunti, iar acesta este un pas inainte destul de bun. Si mai important este sa urmeze ceilalti pasi.

Dor Geta Popescu (1 comentarii)  •  14 decembrie 2016, 13:41

Imi place foarte, nu am inteles chiar tot, nici contextul. Dar, eu stiu un lucru: sapte ore plus doua ore de invatat, timp in care nu intra sport, logica sau munte inseamna ca toti din generatia mea o sa fim foarte destepti! Asta in comparatie cu alea doua - trei ore de antrenament pe zi pe care le fac si fac recorduri mondiale in alpinismul de altitudine!

Comentează