Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Cui i-e frică de salariul lui Prunea?

Nicio schimbare la vârf, în noua grilă de salarizare. Cel mai bine plătiţi bugetari lucrează tot în sportul profesionist

Permalink to Cui i-e frică de salariul lui Prunea?
joi, 1 decembrie 2016, 8:51

Abia la următorul val de măriri ale salariilor bugetarilor, preşedintele României poate spera la o leafă ca a lui Florin Prunea. Acum şeful statului a ajuns la 4.800 de euro pe lună, pe când şeful CSMS Iaşi câştigă, din vară, 7.000 de euro pe lună. Fără să mai socotim prima de reinstalare, de 40.000 de euro, prin care Copoul îi dă clasă Cotroceniului. Cât tenis să joci, să câştigi atât?

Din acest motiv, nu din altul, cetăţeanul tânăr, dar moralist din fruntea FRF crede că Prunea îşi ocupă timpul numărând banii, nu conducând echipa. „Nu e un manager, e doar un casier”, a spus Răzvan Burleanu, la Radio Delta RFI. Uite cum îi dă idei. Dacă e „doar un casier”, Prunea poate cere şi spor de ruşine. Practică o meserie nedemnă pentru un om de fotbal. „E o diferenţă majoră de perspectivă între noi. Stă cu mâna întinsă la autorităţile locale”, a adăugat şeful Federaţiei. Într-adevăr, e o diferenţă. Când vrea primă, Burleanu stă cu mâna întinsă la oglindă.

Primarul, la mila lui Prunea
Cât despre filmul evenimentelor de la CSMS Iaşi, s-a derulat tocmai invers. Autorităţile locale au alergat cu banii după Prunea, care ameninţa că pleacă. Clubul moldovean primeşte finanţare de la Primăria Iaşi prin intermediul unui ONG. Dar, conform presei locale, noul contract al lui Prunea a fost negociat, în iunie anul trecut, între fostul portar şi primarul Mihai Chirică, interimar la acea dată. Consiliul Director al echipei n-a făcut decât să pună ştampila pe înţelegerea dintre cei doi.

Când salariul unui angajat este negociat, garantat şi achitat de o instituţie publică, se cheamă că angajatul respectiv e un bugetar. În fond, chiar dacă nu şi în formă. Problema cu acest mod alunecos de a subvenţiona sportul constă în lipsa transparenţei. Şefii de la CSM Bucureşti, de exemplu, nu dau raportul Primăriei Bucureşti despre cum au cheltuit bugetul de peste 10 milioane de euro. Cu atât mai puţin au şanse contribuabilii să afle ce salarii le plătesc şefilor din CSM.

Funcţionari de lux pe semicerc
La fel ca remuneraţia lui Prunea, bugetul de salarii al CSM Bucureşti e dezbătut şi aprobat în şedinţele Consiliului General al Capitalei. Handbalistele câştigătoare ale Ligii Campionilor au contracte de 8.000-10.000 de euro lunar. Deocamdată. Trendul e ascendent. Se pare că trofeele internaţionale în sport reprezintă serviciul public cel mai preţuit în România. Nu ne rămâne decât să trecem asta şi într-o lege.

Prin tradiţie, bucureştenii, ieşenii, timişorenii şi alţi concitadini ai echipelor-fanion nu sunt întrebaţi ce părere au despre astfel de cheltuieli. Nu se interesează nimeni ce sport le place şi cum cred ei că ar trebui sprijinit. Aducând stranieri şi „casieri” sau oferind gratuitate juniorilor care vin la sală?

Burleanu, avocatul salariilor pe bani publici
Ignoranţa nu doare. Dimpotrivă. Sub protecţia ei, autorităţile locale au pus umărul la apariţia unei categorii aparte de bugetari. Una cu salarii mutante, la nivelul celor din sectorul privat. Sportivii profesionişti nu dau concurs pe post, nu trec prin titularizare, rezidenţiat. Nu sunt aleşi prin vot direct. Şi totuşi Ciucur sau Voicu de la CSMS Iaşi câştigă 5.000 de euro lunar, un pic mai mult decât şeful statului. Noroc că la Cotroceni nu te duci pentru bani, ci pentru locuinţă de serviciu.

Noua Lege a sportului, încă în proiect, ar urma să limiteze implicarea autorităţilor locale în sportul profesionist. Primăriile să nu mai plătească salarii, ci programe. Ghiciţi cine se opune? Răzvan Burleanu. „De ce ne este frică să obligăm autorităţile locale să susţină sportul?”, se întreba şeful FRF, în vară, după o dezbatere la MTS.

„În alte ţări sportul este susţinut financiar de autorităţile locale. Dacă legea va fi aprobată în această formă, tot sportul din România se va bloca, dacă nu va mai putea finanța salarii”, a adăugat Burleanu, citat de Mediafax. N-a dat exemple concrete, punctuale, dar precis îl frământa şi atunci salariul lui Prunea.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

critasiros (31 comentarii)  •  1 decembrie 2016, 9:20

Dacă sunt bani publici salariul lui Prunea e clar prea mare. Primăria poate băga bani în juniori sau în baza materială, nu în mega-salarile oamenilor din sport. Dacă pentru salariul lui Prunea sunt alte surse, evident se pune altcumva problema.

tancau (22 comentarii)  •  1 decembrie 2016, 9:56

La multi ani,Romania !

Hombre (19 comentarii)  •  1 decembrie 2016, 10:00

Pai salariul lui Prunea nu e chiar bugetar, ci acela al unei firme de stat. Adica vezi salarii de la CFR, de la Romatsa, de la ASF sau Hidroelectrica. Pe langa ei, Prunea e incepator. Apoi eu nu vad nimic rau in a finanta o echipa de fotbal de la primarie. Unii vor strazi asfaltate, altii vor gradinite sau parcuri. Si evident, sunt si unii care vor fotbal, de ce sa nu le faci pe plac? Doar ca ar fi frumos ca in cazul asta sa nu mai platesti bilet la meci, sa intri doar cu buletinul ca sa arati ca esti din orasul ala si ca ti-ai platit taxele locale. :-) Fata de multi patroni nesimtiti care folosesc echipa de fotbal ca paravan pt inginerii financiare, care fura banii echipei si apoi o baga in insolventa, o primarie aduce macar stabilitate.

gin (12 comentarii)  •  1 decembrie 2016, 13:13

De "dragul" lui Burleanu si Anaconda devine personaj pozitiv.

Soos Vilmos (20 comentarii)  •  1 decembrie 2016, 13:27

Ar trebui sa scrieti cum sta prunea cu salariul, are si el restante ca toti jucatorii ??

Cui i-e frică de salariul lui Prunea? (1 comentarii)  •  1 decembrie 2016, 15:44

Doar lui Prunea ii e frica de salariul lui... Sa nu-l piarda , desigur.

florin (48 comentarii)  •  1 decembrie 2016, 16:05

Nu mai publicati salariul lui Prunea, sa nu ajungem, doamne fereste, la vorbele lui Valeriu Iftime, FC Botoşani: ''Dacă cineva ar spune cât câştigă Prunea din bani publici şi care este pregătirea, cursurile pe care le-a făcut în viaţă, mă tem să nu-şi taie venele profesorii universitari şi doctorii buni care crează valoare adevărată unor comunităţi.'' Pentru toti profesorii universitari şi doctorii buni din Iasi: salariul lui Prunea este mic, mic, foarte mic.

Cosmo (44 comentarii)  •  1 decembrie 2016, 17:16

Ca la orice contract cu statul, probabil, o parte din bani se întorc la cei care au semnat din partea statului. E cam ca în fotbalul practicat în liga 1, na-ti-o tie, da-mi-o mie, vremea trece. Prunea se alege pesemne cu o imagine de manager destoinic și crede că păcălește pe cineva.

Comentează