Cui i-e frică de salariul lui Prunea?
Nicio schimbare la vârf, în noua grilă de salarizare. Cel mai bine plătiţi bugetari lucrează tot în sportul profesionist

Abia la următorul val de măriri ale salariilor bugetarilor, preşedintele României poate spera la o leafă ca a lui Florin Prunea. Acum şeful statului a ajuns la 4.800 de euro pe lună, pe când şeful CSMS Iaşi câştigă, din vară, 7.000 de euro pe lună. Fără să mai socotim prima de reinstalare, de 40.000 de euro, prin care Copoul îi dă clasă Cotroceniului. Cât tenis să joci, să câştigi atât?
Din acest motiv, nu din altul, cetăţeanul tânăr, dar moralist din fruntea FRF crede că Prunea îşi ocupă timpul numărând banii, nu conducând echipa. „Nu e un manager, e doar un casier”, a spus Răzvan Burleanu, la Radio Delta RFI. Uite cum îi dă idei. Dacă e „doar un casier”, Prunea poate cere şi spor de ruşine. Practică o meserie nedemnă pentru un om de fotbal. „E o diferenţă majoră de perspectivă între noi. Stă cu mâna întinsă la autorităţile locale”, a adăugat şeful Federaţiei. Într-adevăr, e o diferenţă. Când vrea primă, Burleanu stă cu mâna întinsă la oglindă.
Primarul, la mila lui Prunea
Cât despre filmul evenimentelor de la CSMS Iaşi, s-a derulat tocmai invers. Autorităţile locale au alergat cu banii după Prunea, care ameninţa că pleacă. Clubul moldovean primeşte finanţare de la Primăria Iaşi prin intermediul unui ONG. Dar, conform presei locale, noul contract al lui Prunea a fost negociat, în iunie anul trecut, între fostul portar şi primarul Mihai Chirică, interimar la acea dată. Consiliul Director al echipei n-a făcut decât să pună ştampila pe înţelegerea dintre cei doi.
Când salariul unui angajat este negociat, garantat şi achitat de o instituţie publică, se cheamă că angajatul respectiv e un bugetar. În fond, chiar dacă nu şi în formă. Problema cu acest mod alunecos de a subvenţiona sportul constă în lipsa transparenţei. Şefii de la CSM Bucureşti, de exemplu, nu dau raportul Primăriei Bucureşti despre cum au cheltuit bugetul de peste 10 milioane de euro. Cu atât mai puţin au şanse contribuabilii să afle ce salarii le plătesc şefilor din CSM.
Funcţionari de lux pe semicerc
La fel ca remuneraţia lui Prunea, bugetul de salarii al CSM Bucureşti e dezbătut şi aprobat în şedinţele Consiliului General al Capitalei. Handbalistele câştigătoare ale Ligii Campionilor au contracte de 8.000-10.000 de euro lunar. Deocamdată. Trendul e ascendent. Se pare că trofeele internaţionale în sport reprezintă serviciul public cel mai preţuit în România. Nu ne rămâne decât să trecem asta şi într-o lege.
Prin tradiţie, bucureştenii, ieşenii, timişorenii şi alţi concitadini ai echipelor-fanion nu sunt întrebaţi ce părere au despre astfel de cheltuieli. Nu se interesează nimeni ce sport le place şi cum cred ei că ar trebui sprijinit. Aducând stranieri şi „casieri” sau oferind gratuitate juniorilor care vin la sală?
Burleanu, avocatul salariilor pe bani publici
Ignoranţa nu doare. Dimpotrivă. Sub protecţia ei, autorităţile locale au pus umărul la apariţia unei categorii aparte de bugetari. Una cu salarii mutante, la nivelul celor din sectorul privat. Sportivii profesionişti nu dau concurs pe post, nu trec prin titularizare, rezidenţiat. Nu sunt aleşi prin vot direct. Şi totuşi Ciucur sau Voicu de la CSMS Iaşi câştigă 5.000 de euro lunar, un pic mai mult decât şeful statului. Noroc că la Cotroceni nu te duci pentru bani, ci pentru locuinţă de serviciu.
Noua Lege a sportului, încă în proiect, ar urma să limiteze implicarea autorităţilor locale în sportul profesionist. Primăriile să nu mai plătească salarii, ci programe. Ghiciţi cine se opune? Răzvan Burleanu. „De ce ne este frică să obligăm autorităţile locale să susţină sportul?”, se întreba şeful FRF, în vară, după o dezbatere la MTS.
„În alte ţări sportul este susţinut financiar de autorităţile locale. Dacă legea va fi aprobată în această formă, tot sportul din România se va bloca, dacă nu va mai putea finanța salarii”, a adăugat Burleanu, citat de Mediafax. N-a dat exemple concrete, punctuale, dar precis îl frământa şi atunci salariul lui Prunea.