Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Judecata de înapoi

Condamnaţii care au cumpărat timp din Dosarul Transferurilor trebuie să-l returneze

Permalink to Judecata de înapoi
vineri, 25 noiembrie 2016, 9:26

Mai puţin de un an a trecut de la arestarea preventivă a fostei judecătoare Geanina Terceanu şi până la condamnarea ei în primă instanţă. Timp-record, în comparaţie cu drumul parcurs de Dosarul Transferurilor până la primul verdict: trei ani de amânări.

Lungirea proceselor e un meşteşug care nu se învaţă la şcoala de drept. Nici despre capre şi rochii de seară, nici despre cum să doseşti şpaga după borcanele cu murături nu se predau cursuri. Trebuie să le prinzi din zbor. Să „furi” brăţara de aur a meseriei. Geanina Terceanu, tânăr produs al sistemului bine rodat „Inculpatul nostru, clientul nostru”, se pare că a avut de la cine să deprindă astfel de secrete profesionale. Altfel nu s-ar fi specializat rapid în dosare cu oameni de fotbal. Cu buni platnici, adică.
Nu numai în justiţia din România există corupţie. Judecătorii sunt oameni peste tot în lume. Diferă însă frecvenţa şi stilul. Judecătorii corupţi din SUA, de exemplu, păstrează o brumă de rezervă faţă de boxă. Nu au „percepţia că se plac reciproc” cu infractorii. Negociază sumele cu avocaţii. Iar avocaţii, cu robele lor încăpătoare, o fac pe cărăuşii.
Libertate la promoţie
Pe când Geanina Terceanu s-a târguit ca la piaţă, pentru fiecare plic. De parcă vindea leuştean, nu libertate. S-a târguit înainte de a citi dosarul. Procurorii puteau aduce încă un cărucior de probe, ce cărucior? Un vagon de marfă cu probe. N-ar fi schimbat nimic. Conform rechizitoriului DNA, s-a dus în apartamentele şi în curţile inculpaţilor, condusă de un spărgător de case. S-a dus la stadion.
Îi punea pe intermediari să se deghizeze, să poarte peruci, ochelari de gangster. Ştia foarte bine ce face. Dar n-a dat înapoi. Îşi liniştea colaboratorii cu formula magică: „Judecătorii dau sentinţa, nu procurorii”. Asta e sursa problemelor, până la urmă: confuzia cu Dumnezeu. Oricât de departe de probele din dosar ar fi verdictele lor, judecătorii nu riscă sancţiuni pe linie profesională. Singurul mecanism de autoreglare funcţional e ancheta penală. Numai aşa ajung judecătorii să dea socoteală altor judecători.

Fără grija penalizării, Geanina Terceanu a şters cu buretele faptele inculpaţilor. A hotărât că ele nu există. Culmea, Giovanni Becali ceruse doar condamnare cu suspendare. A beneficiat de o promoţie. A primit achitare. Procurorii n-au avut, din start, nicio şansă. De unde să scoată atâţia bani, să facă faţă concurenţei? Ar fi trebuit să jefuiască o bancă.

La trei achitări, cinci sunt gratis
La final, după trei ani de teleportat plicuri şi termene, pe cheltuiala statului român, din justiţie a rămas doar cârpa de pe ochi. Vorbim despre Tribunalul Bucureşti, nu despre instanţele profunde din judeţe. Despre un caz intens mediatizat, în care erau implicate nume din fotbal şi echipe de tradiţie. Supraexpunerea n-a împiedicat-o pe Geanina Terceanu să ceară în continuare porţia de şpagă, până la totalul de 220.000 de euro. Nu e inconştienţă. E reflex condiţionat.

Pentru că n-a avut încredere în justiţie, fosta judecătoare a primit 5 ani şi şase luni de închisoare cu executare. În cazul fraţilor Becali şi al lui Cristi Borcea, pedepsele s-au contopit cu resturile de pedeapsă din Dosarul Transferurilor. Au scris cărţi degeaba. De amorul artei. Sunt şi condamnaţi, şi cu banii luaţi. Spre deosebire de foştii lor colegi de dosar.

Geanina Terceanu n-a achitat doar trei inculpaţi, i-a achitat pe toţi opt. Ceilalţi cinci oameni de fotbal au scăpat gratis în primă instanţă. O fi făcut vreunul dintre cei trei generoşi cinste la tot lotul, „Mita la judecător treceţi-o în contul meu!”. O fi vreun nou cod al onoarei din Cooperativă, unii cumpără verdicte în tur, alţii în retur.

Cert e că trei au plătit, iar cinci au mers cu naşul, pe blat. La aflarea verdictului, toţi au considerat că, per ansamblu şi în medie, s-a făcut dreptate. George Copos a ţinut să precizeze că „în sfârşit, Justiţia este imparţială”. Aceeaşi pentru toate buzunarele, cu arici sau fără. Că dacă nu era aşa, Geanina Terceanu îi condamna încă de atunci pe zgârciţi.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

Hombre (19 comentarii)  •  25 noiembrie 2016, 9:57

Pai da, sunt si judecatorii oameni, ce va mirati asa? Am vazut si alte opinii, inclusiv in gazeta asta, cum ca judecatorii sunt zei si ca decizia lor nu se discuta. BA SIGUR CA SE DISCUTA! V-a speriat CSM-ul pe toti ca nu mai stranuta nimeni.

Carol K (309 comentarii)  •  25 noiembrie 2016, 9:57

Mai trebuie verificate sentintele din alte dosare ale lui Borcea in care judecatoarele in cauza aveau varste cuprinse intre 25 si 55 de ani ???

ZONA MAGHERU (57 comentarii)  •  25 noiembrie 2016, 10:23

Asta e una din povestile " de succes ale binomului ! Din pacate cu alte ocazii par neprofesionsti sau ghidati dupa alte interese . Oricum una peste alata vorba romaneasca " rau cu rau dar mai rau fara rau" !

Cristian (2 comentarii)  •  25 noiembrie 2016, 10:23

Felicitari pentru articol Maria!

punga68 (7 comentarii)  •  25 noiembrie 2016, 11:02

Titlul articolului "face toti banii'(pfiu!),am ras cu pofta!Bravo Maria.

gintonic (44 comentarii)  •  25 noiembrie 2016, 12:25

Maria, esti tare !!! I love you !

addriann (2 comentarii)  •  25 noiembrie 2016, 16:10

Felicitari pentru articol ! Se pare ca Geanina a vrut sa fenteze ,, sistemul bine rodat " , incercand sa pastreze ea toti banii...A fost mai bine asa, procurorii reusind sa gaseasca intreaga suma de bani. Mai greu cu gasirea de probe ar fi fost daca Geanina primea ,, dispozitie " sa-i achite pe inculpati, iar banii se duceau in cu totul alt loc...

victor L (165 comentarii)  •  25 noiembrie 2016, 17:45

Maria, o sa te acuze unii ca ataci Justitia :P

++ (11 comentarii)  •  26 noiembrie 2016, 13:31

bun articol.

pif (11 comentarii)  •  26 noiembrie 2016, 13:38

si citi ca geanina terceanu exista intre judacatori? 5, 15, 30 %? cam la cit se apreciaza?

alex (345 comentarii)  •  28 noiembrie 2016, 22:00

Acestea sunt o parte din metehnele justitiei noastre, dar pana la urma tot e bine ca se face dreptate intr-un fel sau altul, mai repede sau mai tarziu, tot ce conteaza este aflarea adevarului si descoperirea la timp a faptelor savarsite pentru ca cei in cauza sa raspunda corespunzator in fata legii de ilegalitatea actiunilor lor.

Serban (5 comentarii)  •  29 noiembrie 2016, 7:49

Spre deosbire de gasca ziaristilor melancolici,tanjind dupa vremurile memorabile ale vechii cooperative:Ioanitoaia,Buzarin...la care se alipeste(cu regret trebuie sa remarc!) si Geambasul,tu scrii din ce in ce mai bine si la obiect!Si curajos!Vezi sa nu te dea afara sefu'! Ca andropauza si vechile racile de informator la secu',declansaza multa rautate atunci cand nu e ascultat!Bravo pentru articol!

Comentează