Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Profitul e numai unul

Deşi mai ştie doar o brumă de fotbal, Steaua învaţă lucruri noi despre adversari şi despre cum să păcăleşti UEFA

Permalink to Profitul e numai unul
sâmbătă, 5 noiembrie 2016, 10:38

„FC Zurich nu e o echipă de nimic”, crede Adi Popa. Mijlocaşul Stelei a ajuns la această concluzie în timp-record, după numai două meciuri disputate cu elveţienii. După primul, scor 1-1, a descoperit cum poate fi învinsă Zurich. „Dacă eram lucizi, închideam jocul mai devreme”. După retur, scor 0-0, a mai găsit o metodă: „Dacă eram mai pragmatici, ne făceam meciul mai uşor”.

Luciditate şi pragmatism, doar astea lipseau. Plus că „lui Golubovici i-a lipsit doar golul”, lui Boldrin i-a lipsit doar coordonarea, lui De Amorim i-a lipsit doar concentrarea. Lui Reghecampf i-a lipsit doar Nicuşor Stanciu. Deşi el, unul, era convins că îi lipsesc cei care cară pianul peste degete şi crampoanele până pe tibii. Pentru că, în faţa elveţienilor, „calitatea tehnică contează mai puţin”.

În Europa League, Steaua nu s-a dus după puncte. S-a dus să exploreze potenţialul adversarilor. Iată, Zurich nu e „o echipă de nimic”. Dacă mijeşti ochii, e ceva acolo, care se fâţâie şi nu te lasă să legi două pase. Delirul compensaţiei: pe cât de şters e jocul vicecampioanei, pe atât de înflorite sunt viziunile antrenorului, jucătorilor şi finanţatorului stelist, după meci. Se referă toţi la o echipă paralelă, fără legătură cu realitatea somnambulă de pe teren. O echipă care luptă cu adversari reinventaţi, deci redutabili, aplicând o strategie combinată de Monopoly şi „Nu te supăra, frate!” bine pusă la punct.

Lupta la titlul de cercetător
După remiza ultimei şanse, patronul Becali anunţă că în iarnă aduce trei jucători, aleşi cu „ochi de geniu”. Asta, după ce a vândut, cu mână de tarabagiu, tot ce se putea vinde din vestiar. Departe sunt vremurile când antrenorii Stelei se plângeau că luptă pe trei fronturi, că joacă din trei în trei zile. Şi, de aceea, trebuie să sacrifice spectacolul în campionat pentru o viteză în plus în Europa.

Sezonul acesta, nu că Steaua ar avea ce să mai sacrifice, dar astfel de lamentări n-aveau rost. Obiectivul ei evident, asumat lucid şi pragmatic, după remiza cu Villarreal, este titlul şi atât. În cupele europene, nu şi-a propus decât actul de prezenţă obosită. Pe Adi Popa nu l-au informat, n-avea sens, e deja pe lista de plecări.

E şi motivul pentru care insista Reghecampf, după înfrângerea cu Osmanlispor, 0-2, „să nu dramatizăm, e abia primul meci”. Nu dramatizează nici după ce a parcat pe ultimul loc în grupă, cu şanse matematice la calificare. El bifează condica experimentelor şi improvizaţiilor. Aşa-i când ai drept şef un cercetător ştiinţific, care conduce teze despre primul „11”. Te bântuie imboldul de a-ţi îmbogăţi cunoştinţele.

Laboratorul de făcut bani
La Zurich, Reghecampf a reuşit să demonstreze o lege importantă a fizicii, legea gravitaţiei. Cum echipa nu poate să cadă mai jos de locul patru, probabil va trece la proiectul următor: legea levitaţiei piciorului în direcţia mingii.

Steaua doar s-a prezentat în Europa. Astra s-a prezentat onorabil. La un pas de insolvenţă, şi-a păstrat forţa grupului, atitudinea, motivaţia, posesia mingii. Campioana nu-şi permite să amâne rezultatele până la iarnă. Chit că trebuie să le scoată din nimic, din iarbă vopsită. Steaua are alte socoteli. Ea e numai una, banii de la UEFA sunt mai mulţi. La fel şi banii pe bilete şi din transferuri. Fiind în inferioritate numerică, se baricadează, pune punga în poartă, încasează bonusul şi apoi hibernează până sezonul următor. Când vor veni şi mai mulţi bani de la UEFA. Pe termen scurt, nimic n-o împiedică să scoată „cash”-ul din laborator, după toate legile profitului şi artileriei.

Pe termen lung, desigur, remiza de la Zurich riscă să devină un reper al performanţei. Iar Reghecampf, un inventator de legendă. Renumit pentru paratrăsnetul fără fir de pe banca tehnică, binoclul cu care vezi lungul nasului şi experimentul cu raţa prin apa fotbalului mare.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

sorin munteanu (33 comentarii)  •  5 noiembrie 2016, 15:10

Becali e multumit, Reghe super multumit probabil si MM. Nu inteleg de ce nu s-a bagat in vorba si doamna Reghe Prodan ca sare ca arsa cand se "ia" cineva de Laur, marele geniu in a face echipe si a alege neveste, pe langa mai micii genii descoperitori de valori locale si europeme Becali si MM. Chiar daca au cea mai buna echipa din grupa, cumpara tot si vand tot si tot ca pixul joaca. Mi-a placut ca de obicei ce ai scris.

adi_stelistul (107 comentarii)  •  5 noiembrie 2016, 15:43

Sunt cativa ani de cand la Steaua performanta sportiva nu mai e decat un accesoriu al profitabilitatii economice. Sigur, pentru a fi profitabili trebuie sa mai si reuseasca o dubla mansa buna cu Sparta, sau ceva de genul asta. Insa doar atat. Calificarea in grupele UCL a devenit de mult timp performanta maxima pentru ca e cat de cat accesibila si superprofitabila. Orice alta performanta (ca de pilda ceva puncte mai multe in grupe, macar) presupune un efort financiar prea mare fara vreo garantie a rezultatului. Si atunci ramanem blocati la dulcea mediocritate care aduce insa banuti siguri. Sa bagi prea multi si sa te trezesti ca ii pierzi pe toti? Cum a patit de pilda Sahtiorul lui Lucescu cu Timisoara lui Gigel Bucur (va ma amintiti, desigur)? Mult prea riscant. Asa ca...

critasiros (31 comentarii)  •  5 noiembrie 2016, 15:47

”Ciocu mic”. Rolul fotbalului romanesc este ]mbogatirea ”latifundiarului din Pipera”, ca să folosesc o expresie jurnalistică.

Caprita rosie (12 comentarii)  •  5 noiembrie 2016, 16:09

Desi sunt stelist de cand ma stiu si ma doare nivelul la care e Steaua acum, nu astept mai mult. E clar ca obiectivul lui Becali e sa faca cat mai multi bani, ceea ce e legitim cumva, pentru el Steaua e o afacere si, de obicei, vrei sa faci profit nu spectacol. Cam la fel e si cu jurnalismul, preferi sa scrii cum iti spune patronul / editorul ca sa iti pastrezi jobul si sa duci bani acasa. Sunt convins ca nu s-a vrut mai mult, desi s-au investit ceva bani, mai ales comparativ cu celelalte echipe romanesti. In conditiile in care Steaua castiga campionate pe banda rulanta eu m-as declara multumit si fara performante in Europa (pentru unii si prezenta in geupe e un deziderat greu de atins).

alex (345 comentarii)  •  5 noiembrie 2016, 17:53

O politica total falimentara din punct de vedere al performantelor sportive pe termen mediu si lung, dar banoasa pe termen scurt, strategia unor minti luminate de conducatori lacomi, avari si egoisti, contrar intereselor si spre mania si indignarea publicului larg dornic de rezultate, glorie si spectacolul din teren de altadata.

Carol K (309 comentarii)  •  6 noiembrie 2016, 0:06

Cam toti jucatorii inainte de a veni la Steaua s-au remarcat prib ceva...Golubovici nu ierta nici un portar advers,Boldrin era si decar dar si optar,Amorim dribla de rupea toti fundasii dreapta,Jakolis centra perfect,pana si Enache era un mijlocas pe care nu-l puteai prinde pe dreapta daca scapa,Florin Tanase facea de toate de la mijloc in sus samd Cum au ajuns pe mana lui Reghecamf au uitat sa joace au devenit niste tacticizati niste inhibati,surmenati la antrenamente vezi doamne n-au pregatirea fizica la zi ce-o fi insemnand asta ca-i vad terminati din min 80 incolo de atata alergat in gol de colo-colo fara rost fara vreo idee,fara driblinguri,doar alergari de parca s-ar duce maine sa se inscrie la puscasii marini si se pregatesc sa nu cada testele...Asa ca geniul lui Becali tine pana cand jucatorul intra pe mana lui Reghecampf.Dupa care ...s-a terminat,s-a inchis capitolul,e cu "a fost odata ca niciodata un fotbalist exceptional adus de Steaua care s-a ratat inca din primul sezon" !!! Peste 70% din ei exact asta patesc..

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  6 noiembrie 2016, 9:25

o fi ceva in apa pe care o beau stelistii 🙂 Tamas si-a dat seama si a luat masuri

Sorin Munteanu (33 comentarii)  •  6 noiembrie 2016, 10:24

Ok. O fi Steauna un business dar atunci sa lase declaratiile de tip" cu ecipa pe care o s-o facem la toamna cucerim Europa" sau asemanator. Vreau bani, echipa este buna doar pentru campionat, slabesc celelalte echipe cumparand jucatori (valabil si pe piata biscuitilor), cistig campionatul, mai vind doi, trei jucatori sa-mi intaresc bugetul si la revedere. Restul e retorica de 2 bani in loc sa fie tacere.

Comentează