Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Şi-au votat primă de mercato

În loc să-şi dezvolte secţiile de copii şi juniori, cluburile din Liga 1 o pot lua pe scurtătură: să dea Federaţiei procente din transferuri

Permalink to Şi-au votat primă de mercato
miercuri, 26 octombrie 2016, 9:34

Este pentru a doua oară în doi ani când FRF meştereşte la regulamentul de licenţiere. Un ritm pe care l-a impus preşedintele Burleanu, imediat după instalare: „Sunt foarte ferm, nu vom schimba nimic”. În esenţă, are dreptate.

Actualele modificări se aplică abia din sezonul următor. Iar scadenţa prevederii privind cei zece la sută din transferuri, investiţi la juniori, vine prin 2020. Timp în care caietul cu buburuze depunctate al domnului Duru va suporta şi alte metamorfoze. Până devine fluturaş A5, numai bun pentru cutiile poştale din Liga 1.

Criteriile trec, insolvenţa rămâne
În toamna lui 2014, noua conducere FRF a îndulcit criteriul financiar. Echipele cu datorii nu mai retrogradau. Să nu cumva să existe mai multe competiţii decât competitori. După marea relaxare, care n-a făcut decât să tergiverseze fundul sacului, Federaţia pronostichează marea concentrare pe batiste şi unghii. Vorbeşte despre pragul de rentabilitate din regulamentul UEFA. Dar nu pomeneşte nimic despre cum e abordată insolvenţa în noul manual de licenţiere. Va fi considerată drept o abatere acceptabilă? Va fi penalizată? Cum?

Vom vedea. Federaţia n-a anunţat decât c-o face pe poliţistul cel rău, gata să-şi aresteze şi gogoşile. Şi pe poliţistul de grădiniţă, care obligă echipele să investească în fotbalul juvenil. Nu le-a obligat să aibă grupe de copii şi juniori la toate categoriile de vârstă. Asta ar fi fost greu de implementat, deşi domnul Argăseală şi colegii de comitet şi-ar fi dat „yes”-ul. Nu puteai să verifici aplicarea regulii. Să numeri antrenori invizibili şi cantonamente imateriale.

Zece la sută abur
Îi pune, în schimb, pe şefii de cluburi să dea 10 la sută din încasările din transferuri pe dezvoltarea pepinierei proprii. Dacă nu vor sau n-au pepinieră, „zece la sută din suma de transfer se constituie în sursă de venit pentru FRF”, spune Burleanu. A netezit porumbelul, adăugând că Federaţia are „obligativitatea” să distribuie acest venit spre cluburi, în funcţie de cantitatea de juniori. Complicat, nu? Dă cu algoritm.

De fapt, era clar din prima. Federaţia încasează bani din transferuri. Preşedintele FRF aminteşte de Legea sportului, 69 / 2000. Dar respectivul articol 71 lasă perceperea lui zece la sută la alegerea federaţiilor. Iar FRF nu are de ales. Trebuie să respecte regulamentele FIFA şi UEFA, care-i interzic să încaseze bani din transferuri.

E motivul pentru care FRF a renunţat la cei 50 la sută din preţul de transfer al jucătorilor din centrele sale de excelenţă. Nu întâmplător, compensaţiile de formare, promovare şi solidaritate sunt achitate în contul cluburilor. Nu întâi în contul FRF, deşi lui Burleanu asta i se pare varianta cea mai sigură. În loc să-i ţină la saltea, în bănci elveţiene, şi Nyon al Glanetaşului ar trebui să-şi depună economiile la FRF. Ar scăpa de griji. Cel puţin pentru o zi, două, până se întruneşte CEx să-şi acorde prime de performanţă.

Federaţia scăpată de sub control
„FRF vine să asigure un control strict”, afirmă Burleanu. Strict să fie. Până spune chitanţierul şi laptele supt de la stat. Dar, la sfârşit, cine controlează Federaţia? Cine verifică unde se duc când se duc banii pentru juniori?

După ce s-a crezut Parchet, anchetând blaturi pe baza dovezilor aduse de inculpaţi, Federaţia se crede Fisc. Că rolul de Napoleon s-a adjudecat. Dacă e să maimuţărim licenţierea UEFA, să nu facem treabă de mântuială. Să umble supercontrolorul FRF şi la criteriile de personal şi administrative, să impună un medic angajat permanent la club. Iar dacă nu, clubul să dea un salariu de infirmier rezident în contul Federaţiei. Pentru achiziţionarea de defibrilatoare, tomografe, roboţi chirurgicali şi frecţii.

Licenţa UEFA pretinde doar un program de dezvoltare a sectorului de juniori. Nu gestionează încasările Barcelonei din transferuri. O naivitate de care FRF probabil râde de se cutremură. Fotbalul nostru e iarăşi cu un pas înaintea fotbalului european. Un pas în ofsaid, dar ne mişcăm, ne mişcăm.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

razvan (41 comentarii)  •  26 octombrie 2016, 10:33

Ha ha...Stela Popescu in actiune! Eternul misto obosit, fara idei si fir logic. Andries, trebuie sa fii ruda cu cineva important sau il ai la mana cu ceva pe Ioanitoaia...altfel nu inteleg de ce esti lasata sa te joci de'a ziarista!

bubucul (75 comentarii)  •  26 octombrie 2016, 10:36

Foarte frumos articolul! Numai bine!

Sergiu (1 comentarii)  •  26 octombrie 2016, 10:47

Maria, nu toti "razvanii" de mai sus pot pricepe ce ai scris. Tine-o tot asa !

Robert (1 comentarii)  •  26 octombrie 2016, 12:07

Cu excepţia miştoului stupid nelipsit din blogurile GSP, articolul ridică o întrebare interesantă: Cine verifică dacă FRF investeşte banii în centre de copii şi juniori. Probabil că cluburile ar trebuii să facă asta, să ceară transparenţă maximă. Dar văd că Becali e mai interesat să insulte şi să fie ipocrit (Steaua a votat pentru regulă) decât să ceară "checks and balances".

Kyro (9 comentarii)  •  26 octombrie 2016, 12:34

O alta intrebare care se ridica ina cest caz: Cum incaseaza FRF acei bani ei fiind o organizatie non profit?

yuy (2 comentarii)  •  26 octombrie 2016, 13:12

bravo, maria!

mike (7 comentarii)  •  26 octombrie 2016, 13:13

Nu vad de ce e asa rau sa obligi cluburile sa investeasca in jucatori tineri. Una din marile probleme ale fotbalului romanesc este tocmai aceasta lipsa a jucatorilor de viitor. Patronii de cluburi fac afaceri si se imbogatesc de pe urma fotbalului, traficind jucatori straini de mina a doua si a treia. N-am mai auzit de mult expresia referitoare la un club "pepiniera proprie". Cu exceptia "Viitorului" lui Hagi, restul cluburilor cumpara jucatori de pe unde apuca si nu au o pepiniera de tinere talente. In curind masa de selectie pentru echipa Nationala va fi insuficienta. Bineinteles ca aici intervin interesele samsarilor de jucatori care sint deranjati de legea asta. Si bineinteles influienta lor se vede in presa, in articole voit partinitoare, precum cel de fata.

yuy (2 comentarii)  •  26 octombrie 2016, 13:14

Centre de excelenta, 5000 de euro cost din banii publici per copil. targu-mures pomana primariei. ceva investigatii? cupa liceelor, 100.000 de euro, pentru cumparat mizerii joma, elevi ramasi fara premiile de 15.000 de lei. asta e mecanismul hotiei pe copii.

FC (1 comentarii)  •  26 octombrie 2016, 13:27

Asteptam cu nerabdare performantele acestei federatii cu o foame de bani incredibila...Ca sa fiu corect performeaza la vandut tricouri ,bilete si iluzii. SCOPUL FEDERATIILOR ESTE ALTUL DOMNILOR FEDERALI *E SCRIS IN ACTUL CONSTITUTIV

FYRY (21 comentarii)  •  26 octombrie 2016, 13:56

F R F egal Federatia Romana De Frectii

Lucka (45 comentarii)  •  26 octombrie 2016, 14:47

Dinu Paturica nu putea sa aiba un urmas mai bun ! Felicitari Maria !

Cosu (53 comentarii)  •  26 octombrie 2016, 15:09

Kudos again Maria .

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  26 octombrie 2016, 15:17

Un Smith & Wesson Model 29 pentru Maria ! -------------------------- Nu 50% Dirty Mary, fratii VoChin voiau doar 25% din „alterantivili“ lor la Academia Hagi. Si n-au renuntat, le-a spus un amic sa renunte pina nu ajung astfel la brutarie, unde ar mai putea ajunge cei care mai spera la 25%, adica cei alesi de FRF din „Consilili“ Locale, alesi pe sprinceana din Teritoriul Lor. Zic „Alternativili“ caci: 1- sint pe banii Statului si ai Primarilor alesi de ei, 2- ca sint mai multe, desi nu functioneza nici una legal - decit poate in Coreea de Nord. In Primavera 2009 Hagi si-a anuntat Proiectul – pe model Ajax - cu un buget de 10 milione EURO din banii sai, cu hotarire maxima, asa ca sa nu mai aiba cale de intors, adica printr-o Conferinta de Presa. A stabililit obiective si termine. Obiectivele le-a depasit – terenuri, stadion – iar Academia a dat mai repede decit era prevazut jucatori la toate loturile, inainte de termen a intrat si prima echipa in prima liga. --------------------------- In 2015, la 6 ani dupa Hagi, unul care zice ca mama lui l-a bagat prin meditatii la Politehnica, explicabil caci cineva acolo l-a platit bine doar pentru niste compuneri puerile despre fotbal – ultima monstra despre cit intelege asta fotbalul, cu titlul „Doar Fuga“ ,s-a putut citi pina de curind si aici in gsp – redescopera modelu Ajax pe Piloanele invatate la Politehnica, in plus pe banii altora, iar conducatorii Stelei sint numiti explicit BISNITARI, de doua ori in scris si de trei ori live la tv. Acelasi VoChin lauda in schimb modelul Dinamo, care a scapat de faliment doar datorita faptului ca cineva de la Stat le-a sters 17 milione din datorii. Foarte ciudat caci Dinamo a fost preluata cu Datorii de care stiau „investitorii“, care au bani dar nu vor sa plateasca absolut nimic. Merci. Asa puteam sa preiau si eu Dinamo si apoi sa vind 50% unui indian. Ieri Geambasu se plingea ca „Undeva in Asia“ banii dicteaza iar saracii englezi au ajuns si ei sub papuc tailandez. „Cite gaini mai trebuie oparite si jumulite ca sa aiba Dinamo bani, raspunsul pritene e in groapa si asta nu-i suflare in vint“. M-ar fi intresat caci as fi inlocuit potaile urite ca dreacu cu niste gaini cu minti. ----------------------------- Uitam mereu ca Dinamo are toata baza MI la dispozitie. Cit timp a putut plati Steaua o chirie inzecita si avut voie sa modernizeze si Stadionul Ghencea, a avut si Steaua juniori. Uite ca Steaua n-a mai avut voie sa se antreneze in Bucuresti iar juniorii au plecat. Jucatorii buni sub 21 de ani sint scumpi iar orice echipa de prima liga are nevoie de cel putin 3 in lot, unul pe teren si doi pe banca ca sa nu riste sa piarda meciuri din cauza regulamentelor fratilor VoChin. Nu vorbim de un jucator sub 21 ci de minum 3 in prima liga si minumum 5 in liga secunda. Ajungem la 200 !!! de jucatori sub 21 de ani care si-ar gasi OBLIGATORIU loc in Liga unu si doi ! Deci ar avea unde sa-si vinda fratii VoChin marfa. Ei stiu foarte bine de unde pot lua 10%, de la Steaua si poate chiar si de la Viitorul, stiu foarte bine si incotro ii pot directiona – cu dedicatie - , asa ca sa-si mai traga si niste prime si sporuri de deplasare. Au plimbat o saptamina intrega un avion plin de frati VoChin ca sa fumeze si sa bea prin camere de hotel pina la a li se face rau la intoarcere, in loc sa-i lase sa lucreze acasa in liniste. Macar daca luau si sotiile ori amantele. Ce vina sa aiba astea daca barbatii lor se intorc bolnavi din deplasare. Poate mai ajung saracele astfel pacientele sectiilor dermato, unde am auzit ca listeli pardon paturili sint deja pline. A avut grije Dr Agneea.

razvan (41 comentarii)  •  26 octombrie 2016, 16:27

@ Sergiu: Ia spune tu, inteleptule, ce ai inteles din marele si umoristicul articol? Ca Andries, fara sa stie structura de buget si justificarea din spatele legii (aprobate de cei pe care'i va afecta) sugereaza ca banii astia o sa'i sifoneze federatia? Vai, genial si subtil! Scris la alibi, plin de glumite rasuflate...ca daca te intreaba cineva "pe ce te bazezi", spui (ca un adevarat ziarist vertical) ca fost un pamflet si ai fost bolnav cand erai mic.

Adiro96 (33 comentarii)  •  26 octombrie 2016, 17:37

Poate mai rar , poate mai profund , poate cu mai multe date , poate mai sarcastic , de fapt se poate si mai bine !

AltNume (3 comentarii)  •  26 octombrie 2016, 18:10

Si daca au votat, ce?

xxx (16 comentarii)  •  26 octombrie 2016, 18:36

Privind imaginea din titlu, nu mira ca situatia din fotbalul nostru (ca si din cvasitotalitatea sporturilor practicate in Ro) este asa de albastra... Cat despre articol, e salutar ca intentie, dar pe parcurs se transforma in ceva tare diluat si obosit.

florin (48 comentarii)  •  26 octombrie 2016, 22:05

FRF:,,10 la sută din transferul fiecărui jucător se investeşte la copii şi juniori''. La copiii federalilor si juniorii cluburilor. Asta daca nu-i iese ,,aroganta,, lui Becali: caut un candidat care să-l învingă "sută la sută" pe Răzvan Burleanu la alegerile din 2018.

Belisarius (1 comentarii)  •  27 octombrie 2016, 0:26

E ridicol, chiar daca e idee buna, executzia e slaba. In SUA si Canada, vest, Asociatia Canadiana de hokey nu impune taxe la LNH. Nici cea americana de basketball la NBA. Statuturile interne ale acestor ligi contzin toate proviziile incluzand Liga Americana ca oglinda junior la NHL... In realitate, LPF ar trebui sa aiba puterea executiva asupra cluburilor profesioniste, indiferent de nivel. LPF ar juca rolul FRF, si FRF ar trebui sa se ocupe de standardurile fotbalistice, securitatea in sport, infrastructura etc.

Comentează