Romario contra Lewandowski
Planul selecţionerului pentru meciul cu Polonia începe cu tinerii, continuă cu tinerii şi ar fi de dorit să nu se şi termine cu ei

Hagi poate lua o bine meritată pauză de la revoltă. Patru jucători de la Viitorul au fost chemaţi în lotul lărgit pentru meciul cu Polonia. Patru, adică a fost depăşit pragul psihologic de trei jucători, „cât au selecţionerii voie să ia” de la clubul constănţean.
Pe lângă Răzvan Marin, Nedelcu şi Benzar, a apărut pe listă şi Bogdan Ţîru. La prima vedere, Daum pare să fi reluat programul de întinerire intensivă a echipei. Până pe 11 noiembrie, desigur, are timp să-şi tempereze elanul avangardist.
În căutarea lui Nemo
Să aliniezi debutanţi în faţa Poloniei, sfertfinalistă la Euro 2016, e ca şi cum ai trimite cercetaşi împotriva puşcaşilor marini. Nu-i exclus ca metoda asta de a-ţi surprinde adversarul să aibă efect. La sfârşit, să se mire şi celălalt antrenor, nu numai Daum, de jocul bun al „tricolorilor”. Tinerii sunt motivaţi prin definiţie. Energia lor ar masca diferenţa de cotă dintre cele două „naţionale”.
Dar există riscuri. Câştigi entuziasm, pierzi din rutina de joc. „Naţionala” României e departe de a arăta ca un grup coerent în exprimare pe teren. Adversarii vin cu o echipă „toţi ca unul”, cum o descrie selecţionerul lor. Daum încă experimentează. Încă aruncă jucători în apă, să vadă dacă înoată ca peştişorii de aur.
În al doilea rând, după cum s-a dovedit în Kazahstan, noutatea de dragul noutăţii şi surprizele de dragul surprizelor nu încălzesc terenurile de plastic. Nu fac decât să demonstreze că teorema Under 21 se verifică pentru anumite valori ale lui X. Era şi cazul să schimbăm, să avem o echipă proaspătă ca dimineţile standard din Alpi. Până o construim, inevitabil, înaintăm pe durere în preliminarii.
A tunat şi i-a convocat
Fiecare selecţioner a aplicat criteriile lui de selecţie. Unii nu convocau decât jucători cu meciuri în picioare, alţii preferau jucători odihniţi, fără echipă. Unii alegeau orice trecea graniţa, alţii puneau condiţii: stranierii să se afle la o distanţă de cel mult 100 km de Mogoşoaia. Cât despre Daum, tineri, care „reprezintă viitorul”, sunt singurul refren din program. În rest, motivele care au produs lista pentru Polonia se lasă greu descifrate. Numele şi criteriul.
De exemplu, Latovlevici, ieşit din vechea formă în meciul cu Armenia, rămâne stâlp în apărare, pe criteriul „n-ai cu cine”. Iar Steliano Filip a fost convocat probabil pe criteriul „în caz că nu-l ai pe Latovlevici”. Enache a prins lotul după un criteriu logic: iarba verde de acasă să te bâlbâi ca la Astana nu te lasă. Specialist la executat penalty-uri sub presiune, Gicu Grozav vine după criteriul „mai bine după meciul cu Muntenegru decât niciodată”.
Cât despre Maxim, ei bine, de trei luni revine la „naţională”. Daum are şi el prejudecăţile lui legate de Germania şi de fotbalul ei. De aceea apelează la atacantul român în 2.Bundesliga, chiar şi când e incomplet refăcut. După criteriul: „poate de data asta”. Dacă nu evoluează pe 11 noiembrie, până şi Iordănescu o să devină curios în privinţa lui Maxim.
Nervii la ei!
Lotul ăsta lărgit nu lămureşte dacă Daum optimizează mediocritatea sau rafinează crema fotbalului românesc. Evident, nu se poate ocupa de amândouă deodată, fără să scape câteva portocale din mână. Până vine trupa lui Adam Nawalka, trebuie să facă rost şi de o rotiţă, de un mecanism tactic în care cei 29 de cobai să dea randament. „Tricolorii” au nevoie şi de direcţie, pe lângă coordonata fastă, de outsideri, în ciuda faptului că Romario joacă la noi.
Dacă nu şi nu, atunci Daum să caute, printre „cei 53 de fotbalişti pe care-i monitorizăm foarte atent”, unul capabil să-l enerveze pe Lewandowski. Vedeta lui Bayern a lovit în figură un adversar, la meciul din Kazahstan. Cine ştie?, poate ai noştri au mai mult noroc decât sărmanul Akhmetov. Şi la Bucureşti polonezii vor evolua în zece oameni din minutul trei. Asta ar spori, oarecum, şansele să avem emoţii şi după imn.