CCA vine în cinci minute
După ultimele isprăvi ale arbitrilor, Comisia Centrală a dat explicaţii. Nu s-au văzut din cauza unei fante de întuneric din comunicat

Când şefii din Liga 1 îi cereau mai cu foc demisia, conducerea CCA a turnat nişte apă, într-un comunicat. A anunţat că pedepseşte fix arbitrii de la meciul Recea – Cugir, 9-0, din Cupa României, disputat pe 13 septembrie. Printre alte năzdrăvănii, brigada respectivă aprobase patru schimbări pentru gazde. Nici faimosul „cinci la sută” nu mai e ce-a fost. S-a făcut mare.
Despre arbitrajele din campionat, Comisia a promis o analiză, peste o săptămână. Departe de ea favoritismele, să bage în faţă, peste rând, echipe din primul eşalon, doar pentru că au mai mulţi fani. CCA nu discriminează după criteriul audienţei. Nu reacţionează după criteriul urgenţei, ci după înţelepciunea de ghişeu a lui „Vin în cinci minute”.
Durii comunei
Nu e prima oară, în ultimii doi ani, când CCA s-a făcut că plouă în timp ce Liga 1 tuna şi fulgera. Aparent, e sfidare, e o demonstraţie gratuită de autonomie. Dar nu-i exclus ca ăsta să fie ritmul ei de lucru. Probabil încă mai analizează prestaţia lui Haţegan la Euro. Nu s-a decis dacă să-i acorde primă de calificare la turneul final sau primă de necalificare din grupe.
Spectacolul de fluiere şi lumini de la Recea – Cugir a fost recenzat timp de trei săptămâni. Într-o singură privinţă s-a mişcat repede CCA. A decis a doua zi după meci să-i oprească pe arbitrii poznaşi de la delegări. După prestaţiile brigăzilor din ultima etapă de Liga 1, nu s-a mai pripit. N-a dat vreun semn că aude şi că procesează plângerile învinşilor. Pe o ureche a Comisiei intră zgomot, pe cealaltă iese un cântec de leagăn.
Într-adevăr, s-a strigat prea des şi prea tare „Lupul!”, în campionatul românesc. Fiecare fluier era disecat la cald, apoi asamblat la loc, sub formă de mitralieră. Dar s-a dovedit că, parţial, gălăgia managerilor de presiuni avea motiv. Corupţia din arbitraj a depăşit faza folclorului urban, după ce doi şefi ai CCA au fost condamnaţi penal.
Criză de juniori în arbitraj
Credibilitatea şi valoarea, iată obiectivele de restaurat pentru noua conducere a Comisiei. După îndepărtarea „coardelor” vizibile din elicopter, pe listele cu delegări s-au înmulţit „trompetele” şi cărătorii de pian FIFA. CCA nici nu-şi apără, nici nu-şi mustră muzicanţii în văzul lumii. Le dă tonul, „linia”, cum scrie în comunicatul de pe site-ul FRF. Dacă o urmează, bine, dacă nu, puncte, puncte.
Acum, Ahile de la Comisie sau călcâiul său, Deaconu, ar putea invoca aria de selecţie redusă. Nu ai de unde recruta bărbaţi în negru mai aproape de fază. Iar copiii de arbitri nu mai practică sportul, ca pe vremuri.
O tăcere superstiţioasă
Pe moment, nimic de făcut. „Standardele minime”, pe care le solicită LPF, par misiune imposibilă. „A greşi e omeneşte, dar a persista în greşeală nu poate fi scuzat şi nici explicat”, protestează LPF. Dar poate fi promovat discret, pe coate, pe listele cu arbitri internaţionali. Ce ţie nu-ţi place trimite la export!
„Nimic nu s-a schimbat”, se lamentează Liga. Ba da! Nimeni din arbitraj nu mai strigă să vină DNA-ul, din superstiţie. Cât despre „linia” care conturează locul faptei, după fiecare etapă, să aşteptăm rezultatele anchetelor CCA. La primăvară, vom afla dacă s-a greşit omeneşte şi, mai ales, cine a fost om cu cine la Botoşani – Dinamo sau la CS U – Steaua. Peste doi-trei ani, vor apărea şi primele măsuri, cu ramuri de măslin în cioc. Până atunci, răbdare şi barem!
Spre deosebire de predecesorii săi, pompieri piromani, Vassaras nu se consideră plătit să le dea explicaţii cluburilor sau Ligii. Iată linia. Iată schimbarea. CCA a tras perdelele peste fanta de lumină, a ferecat porţile. A descoperit farmecul secretului profesional şi plăcerile aroganţei. S-a învăluit într-o tăcere atât de grăitoare încât poţi să înveţi greceşte din ea. Să vină Zorba!