Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Încă un campion în proba de etalon

Norocul condamnatului penal Scaleţchi e că Iohannis l-a decorat la grămadă, cu lotul de 505 revoluţionari. Ghinionul halterofilului Sîncrăian e că am luat doar cinci medalii la Rio

Permalink to Încă un campion în proba de etalon
vineri, 30 septembrie 2016, 9:07

Politicienii nu au poze de vacanţă. Au poze. Nu postează mesaje. Postează pilde. Preşedintele Iohannis nu putea decora, pur şi simplu, nişte sportivi. Acest ritual, devenit, cum ar spune şeful statului, „o banală chestie administrativă”, trebuia înviorat cu un imbold înalt moralizator.

Cu o demonstraţie de forţă instituţională, stilul smuls Like-uri. Halterofilul Gabriel Sîncrăian, medaliat cu bronz la Rio, a servit drept material didactic. El n-a primit decoraţie, alături de ceilalţi olimpici, „întrucât există o suspiciune privind un test doping”.

Rigoare sub anestezie
„Ca să nu existe speculaţii”, a precizat preşedintele. „Aşteptăm un verdict clar în privinţa lui”. Iată o atitudine nouă. Şeful statului aşteaptă verdictul înainte de a sări cu distincţia. N-a aşteptat verdictul în mai 2015, când l-a decorat pe un medic cercetat penal pentru luare de mită. Comunicatul Preşedinţiei preciza că anestezistul Florin Rusu a fost premiat pentru munca în echipă, la propunerea şefului său de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitală.

Decorat şi de preşedintele Băsescu, Florin Rusu lucrase productiv în echipă alături de un coleg chirurg, filmat în timp ce încasa mită de la părinţii unor pacienţi copii. Ancheta a început în aprilie 2013. La câteva luni după decorare, în octombrie 2015, Rusu a fost trimis în judecată, conform „Adevărul”.

Sigur, e alegerea preşedintelui să treacă peste suspiciunile de corupţie şi să acorde importanţă suspiciunilor de dopaj. E alegerea preşedintelui să aibă rezerve cu privire la acţiunile Justiţiei şi să sprijine necondiţionat WADA sau CIO, nu cumva să ne oprească gazul Thomas Bach. Nu e alegerea preşedintelui dacă se aplică sau nu prezumţia de nevinovăţie până la „verdictul clar”.

Un deţinut cu merite deosebite  
Gabriel Sîncrăian a mai fost depistat dopat, în 2013. Bronzul de la Rio rămâne însă curat, până la testul B. Şi chiar dacă rezultatul va fi pozitiv, Preşedinţia nu comitea o gafă dacă-l decora. Gafă e să transformi aceste decoraţii din judecăţi de valoare în prejudecăţi de PR.

În septembrie 2015, preşedintele Iohannis executa cu heirup acţiunea de decorare a 505 revoluţionari. Printre aceştia apărea şi un condamnat penal pentru trafic de influenţă, Florentin Scaleţchi, observa Hotnews.ro. În momentul când a fost premiat de Cotroceni, nu numai că exista un verdict, dar îşi ispăşise deja pedeapsa. Primise şase ani cu executare. A scris 10 lucrări ştiinţifice după gratii şi a fost eliberat după un an, în 2014.

Luptă la eprubetă cu penalii
La festivitate, Klaus Iohannis a tras „o paralelă cu parlamentarii penali”. I-a comparat cu sportivii bănuiţi de dopaj. Seamănă. Ca fiţuicile elevilor cu plagiatele politicienilor.

„Un parlamentar trebuie să reprezinte un etalon moral. Or, o persoană care are dosar penal sau condamnare penală cum să reprezinte un etalon moral?”, s-a întrebat retoric preşedintele. Le-a recomandat celor „cu probleme” să se abţină de la politică.

Iată mesajul curajos adresat de preşedintele Iohannis sportivilor să priceapă politicienii.  Acum, întrebarea e: cum poate reprezenta un etalon moral o instituţie care decorează penali? Poate. Depinde cât preţ pune pe decoraţii. Dacă sunt butaforie sau e şi un pic de actorie în ele. Se pare că preşedintele Iohannis le consideră semnificative. Nu le conferă oricui.

Asta e explicaţia oficială pentru care Sîncrăian a fost şters din listă. Nu e neapărat cea reală. Nu-i exclus ca şeful statului să-şi fi ascuţit criteriile pentru că stocul se epuizează. După sportivi, următorii decoraţi vor primi doar cutiuţe. Sau medalii autentice, de firmă, pe care scrie Cotrocel. Fiind un stat democratic, există şi posibilitatea ca Ambasada Rusiei să ne doneze nişte decoraţii. Dar preşedintele a anunţat deja că el nu are texte cu mujicii.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Maxentiu (41 comentarii)  •  30 septembrie 2016, 9:31

Nu văd rostul comparației între cazuri. Decorarea medicului penal a fost o greșeală (a aparatului administrativ, care se răsfrînge din păcate și asupra Președintelui). Nedecorarea sportivului dopat e o decizie corectă, care mai mult ca sigur îi aparține Președintelui, și care transmite un mesaj clar: nu mai vrem trișori printre noi. Halterele sînt un focar de doping încă de la Nicu Vlad încoace, și pînă nu se iau măsuri clare de curățare a acestul sport, halterofilii vor „beneficia” de suspiciunea de vinovăție, nu de nevinovăție.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  30 septembrie 2016, 10:43

aha, consilieri prezidentiali rai, presedinte bun 🙂

daniel (40 comentarii)  •  30 septembrie 2016, 12:58

asa este d-na andries, Johannes greseste m.r.u. daca era ponta, daca era dragnea, daca era ghita, nu se intamplau asemenea greseli, fiindca oricare din ei, fugea cu decoratiile! fir-ar ei sa fie de imperialisti americano-germano-japonezi! glorie mosckovei! poate nimereste TEZAURUL la urmatoarea donatie!

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  30 septembrie 2016, 14:41

de acord cu tine, dar zic sa ne rasfatam, cat mai putem, criticand institutiile ca si cum am trai in Republica ideala

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  30 septembrie 2016, 13:33

Sa-i dam Credit ! Dobinda efectiva pentru un Credit European este 1 % iar 1 din 500 cit e oare ? La Nea Isarescu – *** e baiat bun ca v-a redus la 8 % darile catre banci – ce sa va fac ? Eu v-am tot predicat sa nu dati credit bancilor, conduse de 25 de ani de FSN si securisti. Chiar Creditele Patriei le face banca lor, desigur cu dobinzi mereu mai mari, ca sa ajunga si pentru echipele vindute de CSA si pentru masini de curse. A lipsit Putin ca sa vedem Logan in Formula 1 de spalat bani. Acum, inginerii si specialistii romani ii vor invata camilele din Tanger sa construiasca masini le lux. Bancile sint inamicul vostru Nr. 1. Dar voi va luati chiar de echipele mele favorite. Ghici ? ---------------------------- Ma alinez celor peste 5 milionae care au doua echipe si un Presedinte. Ghici ? Cine ghiceste primeste recunostinta. Tip: a doua nu e Dinamo iar presedintele nu e unchiu Gelu. ---------------------- Stimata doamna, Presedintele n-a gresit prea mult cind s-a adresat celor prezenti, doamnele Lipa si Szabo. Iesea cu scandal daca erau oprite la intare asa ca a fost mai Subtil si decit ''femeia cu bisturiu din lumea macista''. Sportive in politica, desi in rochii, eu cred ca se vede „determinarea“ din anii lor de glorie. Doamna Lipa, pe care nu ascund ca o simpatizez, a avut cam multi dopati lasati acasa. Tipa cealalta a condus, alaturi de sotul ei, ani la rind atletismul spre culmi. Au ramas acasa cu gramada, adica „li s-a luat dreptul la munca“, adica au fost prinsi dopati. Cei mai multi de la CSA Steaua, de unde – sigur - totusi a fost oprit la intrare legenda Boroi !!!, si clubul unde a condus Lipa. Loturile sint conduse tot de ei, iar multi prinsi din alte parti au declarat ca au fost „vitaminizati“ la Lot. Doamnele au intrat la pensie in floarea virstei – am mai vorbit despre pensii nesimtite – au luat salarii grase si totvfelul de indemnizatii, au primit diplome si futii, functii care le-au propulsat pina in fruntea MTS ! ----------------------- Scuze doamna, dar trendul, „moda“ cum ii zicea domul Negoita, continua. Exact cum am presupus, Ponor e pe lista eligibila a pacientilor sectiei derm.-v. Constanta, Boroi si Nicu Vlad avanseaza, iar escul si l-a asumat doar cel care n-are nici o vina, saracu de el. Pacat ca partidul ilegal cu girofar a dispatut, pacat pentru Brinze. Dar se va gasi unul cu „streasina de muci“ s-o coopteze, la fel ca pentru aia de la in not, daca ii da papucii un mustacios adevarat. Ne procopsim stimata ! Ce sa faci cu astea, ar trebui sa ne aiba pe noi consilieri si secretara, ori macar pe Ovidiu_3003 !

Dr. Dan Patru-Tudosie (27 comentarii)  •  30 septembrie 2016, 13:43

Aparatul administrativ s-a interesat despre cazul lui Sincraian, iar Federatia de Haltere a transmis ca va iesi sigur 100% pozitiv si la proba b. Asta a fost motivul, intereseaza-te inainte.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  30 septembrie 2016, 14:39

multumesc, la fel. la proba a a iesit negativ, dar valorile crescute la epitestosteron i-au determinat pe cei de la CIO sa ceara si proba b

George Grosu (1 comentarii)  •  30 septembrie 2016, 14:56

Este in Palatul Cotroceni un heirupism generalizat si un catolicism mai vrednic deca al Papei din Vatican. Mie mi se pare o discriminare toata treaba asta, indiferent daca ar fi decorat sau nu oameni condamnati, atata timp cat oamenii au meritat nu vad vreo problema. Vad in schimb o problema in a-ti motiva lipsa medaliei prin faptul ca exista o suspiciune si prin a face trimiteri la clasa politica cand evenimentul era despre cu totul altceva. Sa ne amintim de Andreea Raducan, cea care, desi ambele probe au iesit pozitive, a fost medaliata si premiata pentru meritele sale si pentru munca sa. Omul ala a muncit de a ajuns acolo, si-a distrus corpul si a dus steagul pe podiumul global, iar un predinte vremelnic a refuzat sa ii acorde meritele pentru o suspiciune... chiar si certitudine de ar fi fost, Sancraian nu trebuia sa lipseasca, parea mea proprie.

theo (13 comentarii)  •  30 septembrie 2016, 16:11

Sa-l decorezi pe Scaleski? Pai asta e gafa monumentala. Asta deturna, de parca ar fi fost a lui. si de unde revolutionar? ca era pe la bulau. Cica, a fost inchis ca a protestat impotriva lu' Ceausecu, fugind cu vaporu. E impardonabil, poate se sesizeaza cineva si ii ridica decoratia, e strigator la cer. Hello!

florin (48 comentarii)  •  30 septembrie 2016, 18:09

In zilele noastre diferenta dintre campionii ,,curati,, si cei ,, cu probleme,, este ca asupra ultimilor planeaza suspiciuni. Si asta nu numai in sport. Ultimul exemplu: Vasilica Blaga a fost ani de-a randul campion olimpic si se pare ca , in sfarsit, la una dintre probe a iesit pozitiv. Asa ca mai bine faci medaliile cu ,, campion'' pe fata si ,, a se retrage la proba a,b ....'' pe revers.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  30 septembrie 2016, 18:38

🙂 inspirată paralelă

Comentează