Încă un campion în proba de etalon
Norocul condamnatului penal Scaleţchi e că Iohannis l-a decorat la grămadă, cu lotul de 505 revoluţionari. Ghinionul halterofilului Sîncrăian e că am luat doar cinci medalii la Rio

Politicienii nu au poze de vacanţă. Au poze. Nu postează mesaje. Postează pilde. Preşedintele Iohannis nu putea decora, pur şi simplu, nişte sportivi. Acest ritual, devenit, cum ar spune şeful statului, „o banală chestie administrativă”, trebuia înviorat cu un imbold înalt moralizator.
Cu o demonstraţie de forţă instituţională, stilul smuls Like-uri. Halterofilul Gabriel Sîncrăian, medaliat cu bronz la Rio, a servit drept material didactic. El n-a primit decoraţie, alături de ceilalţi olimpici, „întrucât există o suspiciune privind un test doping”.
Rigoare sub anestezie
„Ca să nu existe speculaţii”, a precizat preşedintele. „Aşteptăm un verdict clar în privinţa lui”. Iată o atitudine nouă. Şeful statului aşteaptă verdictul înainte de a sări cu distincţia. N-a aşteptat verdictul în mai 2015, când l-a decorat pe un medic cercetat penal pentru luare de mită. Comunicatul Preşedinţiei preciza că anestezistul Florin Rusu a fost premiat pentru munca în echipă, la propunerea şefului său de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitală.
Decorat şi de preşedintele Băsescu, Florin Rusu lucrase productiv în echipă alături de un coleg chirurg, filmat în timp ce încasa mită de la părinţii unor pacienţi copii. Ancheta a început în aprilie 2013. La câteva luni după decorare, în octombrie 2015, Rusu a fost trimis în judecată, conform „Adevărul”.
Sigur, e alegerea preşedintelui să treacă peste suspiciunile de corupţie şi să acorde importanţă suspiciunilor de dopaj. E alegerea preşedintelui să aibă rezerve cu privire la acţiunile Justiţiei şi să sprijine necondiţionat WADA sau CIO, nu cumva să ne oprească gazul Thomas Bach. Nu e alegerea preşedintelui dacă se aplică sau nu prezumţia de nevinovăţie până la „verdictul clar”.
Un deţinut cu merite deosebite
Gabriel Sîncrăian a mai fost depistat dopat, în 2013. Bronzul de la Rio rămâne însă curat, până la testul B. Şi chiar dacă rezultatul va fi pozitiv, Preşedinţia nu comitea o gafă dacă-l decora. Gafă e să transformi aceste decoraţii din judecăţi de valoare în prejudecăţi de PR.
În septembrie 2015, preşedintele Iohannis executa cu heirup acţiunea de decorare a 505 revoluţionari. Printre aceştia apărea şi un condamnat penal pentru trafic de influenţă, Florentin Scaleţchi, observa Hotnews.ro. În momentul când a fost premiat de Cotroceni, nu numai că exista un verdict, dar îşi ispăşise deja pedeapsa. Primise şase ani cu executare. A scris 10 lucrări ştiinţifice după gratii şi a fost eliberat după un an, în 2014.
Luptă la eprubetă cu penalii
La festivitate, Klaus Iohannis a tras „o paralelă cu parlamentarii penali”. I-a comparat cu sportivii bănuiţi de dopaj. Seamănă. Ca fiţuicile elevilor cu plagiatele politicienilor.
„Un parlamentar trebuie să reprezinte un etalon moral. Or, o persoană care are dosar penal sau condamnare penală cum să reprezinte un etalon moral?”, s-a întrebat retoric preşedintele. Le-a recomandat celor „cu probleme” să se abţină de la politică.
Iată mesajul curajos adresat de preşedintele Iohannis sportivilor să priceapă politicienii. Acum, întrebarea e: cum poate reprezenta un etalon moral o instituţie care decorează penali? Poate. Depinde cât preţ pune pe decoraţii. Dacă sunt butaforie sau e şi un pic de actorie în ele. Se pare că preşedintele Iohannis le consideră semnificative. Nu le conferă oricui.
Asta e explicaţia oficială pentru care Sîncrăian a fost şters din listă. Nu e neapărat cea reală. Nu-i exclus ca şeful statului să-şi fi ascuţit criteriile pentru că stocul se epuizează. După sportivi, următorii decoraţi vor primi doar cutiuţe. Sau medalii autentice, de firmă, pe care scrie Cotrocel. Fiind un stat democratic, există şi posibilitatea ca Ambasada Rusiei să ne doneze nişte decoraţii. Dar preşedintele a anunţat deja că el nu are texte cu mujicii.