Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Un bec în curtea şcolii

Deşi aleargă după manuale şi microbuze, elevii nu fac destulă mişcare, crede un deputat

Permalink to Un bec în curtea şcolii
duminică, 25 septembrie 2016, 9:38

Profitând de faptul că numai adulţii au drept de vot, un deputat plănuieşte să le mărească elevilor săptămâna de muncă. Să vină şi sâmbăta la şcoală, pentru ore de sport suplimentare. Nu poţi decât să te întrebi dacă nu cumva aleşii au o vacanţă prea lungă şi se întorc cu mintea prea odihnită în băncile Camerelor.

Iniţiatorul acestui proiect, deputatul Florin Gheorghe, a avut timp toată vara să cugete. Culoarea lui politică e irelevantă. A schimbat atâtea partide, patru în trei ani, încât, dacă se roteşte un pic, arată ca discul lui Newton. Şi oricum, toate partidele, acelaşi alb imaculat. În fine, alesul de Constanţa a căutat soluţii la crizele majore ale Educaţiei şi Sportului. Nu pentru fiecare domeniu în parte. Pentru ambele, deodată.

Copiii din România nu fac suficient sport, deşi stau cam mult la şcoală. O vreme, s-a discutat despre dublarea sau triplarea numărului de ore de educaţie fizică. Dar orarul era deja adjudecat.

Şi-atunci deputatului Gheorghe i s-a aprins becul: să punem ore şi sâmbăta. Cum de nu s-a gândit nimeni până acum? Că iniţiative au tot fost. Dar era greu să le înghesui în cinci zile. Aşa, pentru ora de fotbal, elevii ar trebui să vină şi duminica la şcoală. Iar dacă se aprobă cursul de Dezvoltare socio-emoţională sau cel de Istorie recentă a românilor, elevii vor trebui să lucreze şi luni. Ca parlamentarii.

Spre săptămâna de opt zile
Cine-a pus weekend-ul în drum, ăla n-a fost pedagog bun. Deputatul constănţean a deschis drumul spre săptămâna preuniversitară, care să dureze vreo două săptămâni, şi săptămâna academică, de o lună.

„M-am gândit că sâmbăta oricum copiii sunt liberi, marea majoritate a părinţilor sunt liberi”, a explicat el, citat de Digi 24. Vedeţi? S-a gândit. Un politician bun aşa se recunoaşte. E meditativ, taciturn. Nu întreabă alegătorii, nu se consultă cu ei. Ştie, prin puterea telepatiei cu care a fost investit, ce doresc oamenii, de ce au nevoie.

Vestea că trebuie să vină la ore şi în weekend îi va bucura grozav pe cei mari şi pe cei mici, mai ales pe cei care fac naveta şi nu încap în microbuze. Vor parcurge în pas mai voios câţiva kilometri pe jos, până la ora de sport. Odată ajunşi, vor efectua încălzirea. Apoi vor face mişcare înapoi, spre casă.

Are cravata lui, vrea pionieri
„Prioritate legislativă”, aşa o descrie părintele ei, într-un comunicat: „creşterea numărului de ore de educaţie fizică din învăţământul preuniversitar, într-o formă în care sper să umplem stadioanele de copii”. Pentru a se naşte o astfel de frază, a fost nevoie să se întâlnească şi să-şi dea mâna tovărăşeşte nostalgia şi demagogia.

Înainte, când se mergea la şcoală şi sâmbăta, era mai bine. Iată raţionamentul care stă la baza acestui proiect de lege. Stadioanele erau pline de copii, la defilările de 23 august. Aveam medalii la Olimpiadă, aveam chiar şi manuale gratuite.

Deputatul îi adaugă proiectului un „nu ştiu ce” elegiac, cu adresă socială: „Şi copiii care nu ar avea acces la diverse cluburi sportive, unde se plătesc anumite taxe, ar putea face aceste ore de sport”. Şi cu asta, a tuşat şi Educaţia, şi sportul, şi sărăcia. Puncte ochite, puncte lovite. Epuizate chiar. Nu le-a rezolvat, n-avea cum, dar măcar le-a dat teme pentru acasă. Probleme noi.

Acest efort de concepţie, această trudă în promovarea unei „priorităţi legislative” de unică folosinţă nu sunt în zadar. Deputatul Gheorghe le-a dat o pâine de mâncat colegilor săi de la comisii şi din plen. Să aibă ce dumica pe ordinea de zi.

Fără asemenea materie primă, sută la sută celuloză, Parlamentul ar intra în şomaj tehnic. Caz în care elevii ar trebui să muncească şi mai mult, să lase mingea şi să ţină ţara în spate, la preţul piperat al cornului cu lapte.

Foto: constantanoastra.ro

Comentarii (10)Adaugă comentariu

futt (1 comentarii)  •  25 septembrie 2016, 10:01

copiii nu fac miscare nici de placere, hai sa ii obligam sa faca sport obligati:) mergeti la orice teren sau sala si vedeti situatia. Poate nu ati inteles ca de fapt beneficiarul era profesorul, platit dublu si cu orele contant dublu la norma! Asa scrie in propunere:) practic, o ora sambata inseamna doua ore in timpul saptamanii, platita dublu:) probabil tontul are profesori de educatie fizica in familie si trebuiau ajutati:) felicitari pentru articol!

Florin Georgescu (1 comentarii)  •  25 septembrie 2016, 10:14

Vezi ca in poza e Florin Georgescu. Penteu tine poate suna ca Florin Gheorghe, dar -in realitate - n-au nicio legatura unul cu altul... Mai concentrati-va si voi, putin, cand pregatiti un articol...

John (7 comentarii)  •  25 septembrie 2016, 10:24

Vedeti ca ati gresit poza. Acela e Florin Georgescu nu Florin Gheorghe

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  25 septembrie 2016, 11:05

si mie mi se parea prea cunoscut 🙂 multumesc, am modificat

lord belial (182 comentarii)  •  25 septembrie 2016, 11:18

hahaha, am ras in cafea. bine, tu, andries. ca om care am facut sport in scoala (chiar in echipa de baschet a liceului, ma pot lauda, obtinand cu brio medalii la campionatele inter-scolare desfasurate in giurgiu sau calarasi hahahhahahahahaha), pot zice ca noi ne antrenam si dupa ore, sau eram chiar scutiti de la anumite ore, sau zile, cand mergeam in cantonament. si nu era un liceu cu profil sportiv, dimpotriva. insa doua lucruri uram: ora de sport aia normala, pentru civili, care urmarea sa ne transforme pe toti in gimnasti, yoghini si atleti. si invatatul sambata (nu am prins asta decat 1 an sau 2, dar o uram). deci, prostovanul asta care a venit cu ideea *** sa ne *** toata ***.

wolfarmx (3 comentarii)  •  25 septembrie 2016, 12:23

Personal vad partea buna a lucrurilor, dincolo de salariul profesorilor de sport sau de poze anapoda. Da,copiii nostri fac putin sport la scoala, e mai mult decat evident.Si-atunci de ce n-as agreea ideea ca ei,schimband putin propunerea D-lui Gheorghe ,pot face mai mult sport intr-un cadru protejat , facultativ, chiar fara implicarea profesorilor (da,sunt "nostalgic" pentru ca noi bateam mingea pe terenurile de sport ale scolilor sau pe unde puteam, fara supraveghetori , ne rezolvam singuri problemele,"tovaraseste", comunicam fara mobil mai bine decat comunica ei acum...).Se pot gasi solutii, suntem in stare sa luam deciziile cele mai bune, cu calm si implicare, fara sa demolam orice initiativa din fasa. Eu unul mi-as lasa copiii in curtea scolii si sambata, ar fi mai fericiti si mai sanatosi. Cu tot respectul, nici Dvs nu aveti puteri telepatice ,Dna Andries, sa stiti cum gandesc copiii , in primul rand, si mai apoi parintii. Articolul nu-si are rostul daca doar etichetati si asteptati feedback de la oamenii care impartasesc cam aceleasi idei... E o initiativa care, indiferent din partea cui vine, n-ar trebui clasata sumar si bagatelizata .

pamfletaru (40 comentarii)  •  25 septembrie 2016, 17:30

nenea florinel gheorghitoiu o fi avand vreo nepoata prefesoara, sau o mandrulita ,care nu isi face norma la catreda de zport ... ca ceausescu,strica srl-ul,ii cheama la scoala pe copii, sa joace turca ,iar prefesoarele mandutele sa tricoteze ciorapei pt catei de usturoi :)

Whiteredarad (20 comentarii)  •  25 septembrie 2016, 19:11

Mi-a placut sportul, toata viata, totusi nu agream, in liceu, ora de matematica (eu chiar am participat la Olimpiade scolare), dupa ora de sport. Cum nu puteai face dus, veneai si ramaneai transpirat si cu mirosuri, dupa frumoasa ora de sport, tot restul programului. Sportul scolar de sambata ar trebui rezervat echipelor sportive ale Liceului, si competitiilor scolare, care ar trebui sa existe. E greu a aduci 2-300 de elevi, toti sambata, intr-o sala mica de sport, sau pe un teren in curte, mai ales iarna. Ati auzit de vrep Primarie, care sa plateasca ore de inot la vreun bazin, de terenuri scolare de handmal, de tenis, ale scolii, de vreo copetitie sportiva intre licee ? Sa fim seriosi tinerii de azi nu fac sport, sint obezi, nu au dexteritate la sport, nu au o structura a corpului, care sa ii faca sanatosi. As pune, daca as avea putere de decizie, sportul materie de baza la Bacalaureat, la intrarea in Liceu, dar, stiu ca este mai simplu sa mergi la medic sa ceri scutire de sport, 9 ca ii strica media..), decit sa indrumi un copil spre un sport, nu neaparat de performanta. Multe am realizat in viata prin sport, ( pentru ca am practicat fotbal,tenis de masa, de camp, si ...sah, de nivel bun ) . In multe grupuri sociale te afirmi, te integrezi, usor, daca ai preocupari sportive. In Romania, cu regret spun, ca sportul scolar este marginalizat, pus la " ...si altele", nici nu sint conditii, nici nu exista preocupare. Mai tarziu ne lipseste sanatatea, ne lipsesc medaliile la Olimpiada, ne lipsesc...multe....!. Un popor cu dragoste de sport este unul vesel, sanatos, cu educatie de spirit competitiv, cu viitor. Nu este cazul ....la romani !

cineva (18 comentarii)  •  26 septembrie 2016, 9:59

Stimata Maria in orice problema trebuie sa pleci de la cauza catre efect . Deci care ar fi una din cauze ? O infrastructura inadecvata . Bun . Greu rezolvabila pe termen mediu sau scurt . cauza nr 2 Lipsa preocuparii celor din minister precum si lipsa colaborarii cu federatiile nationale pentru crearea motivatiei si emulatiei . Ceva mai usor decat prima cauza si nu chiar imposibil daca se vrea Cauza nr 3 NOTELE SI PROGRAMA . Ei aici e beleaua cea mai mare . Pai daca vezi cum se pune problema si care sunt obiectivele programei precum si continutul lectiilor de sport nu vad cum ar venii copii cu placere la ora . TREBUIE ELIMINATA NOTA LA ORA DE PORT SI INTRODUSA OBLIGATIVITATEA PREZENTEI. O prezenta in care trebuie sa te joci nu sa dai probe la saritura la groapa . TREBUIE OFERIT POSIBILITATEA CELOR MAI PUTIN TALENTATI LA UN SPORT (fotbal de exemplu) SA PRACTICE ALTCEVA IN TIMPUL OREI ( tenis de masa sau sah de exemplu) . Iata o solutie poate nu perfecta dar cred ca poate fi dezvoltata plecand de la idee . Sportul nu trebuie sa fie o constrangere ci o placere .Abia atunci el isi atinge scopul sau principal. Si o intrebare : Te -ai gandit vreodata ca suntem pastoriti cu buna stiinta catre prapastie de catre licurici? Ca e mult mai simplu sa conduci o turma de *** decat una de oameni cu personalitate asa cum genereaza sportul profesionist ? Astept un punct de vedere. Cu stima

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

brod (87 comentarii)  •  26 septembrie 2016, 15:35

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează