Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Ciocul mic la firul ierbii

Deşi gazonul e cea mai mică dintre problemele "tricolorilor", FRF ţine să-l transforme într-una dintre marile probleme ale românilor

Permalink to Ciocul mic la firul ierbii
luni, 5 septembrie 2016, 11:42

Oficialii FRF le-au luat-o înainte ornitologilor britanici şi au descoperit o nouă specie de păsări: porumbelul somnambul. Se trezeşte brusc, când se culcă găinile, se duce direct la frigider şi îşi face un sendviş bogat în fibre.

Federalii nu-şi propuseseră, desigur, asta. Aveau un proiect didactic, legat de stadionul din Cluj. Au stat la pândă, ca Prâslea, să vadă cine-i hoţul care se furişează prin turnicheţi şi se înfruptă din suprafaţa de joc. Ziua, ca ziua. Terenul era vegheat de paznicul stadionului, înarmat cu fluier. Dar „noaptea, porumbeii îşi făceau de cap şi mâncau seminţele de iarbă”, au relatat surse din Federaţie, citate de Dolce Sport. Păsări de pradă erbivore, ca să vezi!

Experţi în arătură
Discuţia asta nu e despre gazon sau despre înaripate mutante, care şi-au adaptat orarul de somn la graficul „naţionalei”. E despre FRF şi relaţia ei cu ecosistemul. Încă din iulie, nici nu se terminase bine Euro, şi Răzvan Burleanu schimbase îndemânatic subiectul: „Gazonul de la Cluj trebuie neapărat înlocuit, nu putem juca împotriva Muntenegrului pe o asemenea suprafaţă!”. Tonul imperativ era dat.

Orice meci al „tricolorilor” e Meciul, autorităţile şi cetăţenii să lase baltă alte treburi şi să caute soluţii pentru nevoile echipei naţionale. Cine erau aceşti băieţi care cereau gazon mai mult ca perfect? Cei care tocmai reuşiseră să le smulgă un zâmbet maliţios şi curcilor, păsări în general sobre. După ruşinea cu Albania, „tricolorii” ar fi trebuit să evolueze o vreme la matineu, în ţarină. Gazonul nu-i musai. În Franţa, părea că mai mult îi încurcă.

Indiferent de prestaţiile „tricolorilor”, încă de pe vremea lui Mircea Sandu, FRF pune placa gazonului. Ba nu-i fotosinteză, ba nu-i germinaţie. Da, a existat cândva „un câmp de cartofi” şi, înaintea lui, o groapă de nisip, în care am pierdut o calificare. Dar e timpul să recunoaştem cinstit că, aşa palidă şi ciugulită de politruci sau de porumbei, nu iarba este marea explicaţie pentru înfrângerile „naţionalei”.

Iarba nu e un subiect. E un refren arogant, un reproş stereotip. Încă o lecţie de civilizaţie marca FRF: mâncatul seminţelor pe stadion e interzis, inclusiv pentru păsări. Federaţia a trimis la Cluj un expert străin, să supervizeze lucrările la teren. E mefientă. Autorităţile locale i-au trădat încrederea, din momentul în care au acceptat ca pe stadioane să se întâmple şi altceva decât fotbal. Concerte, de exemplu.

Afacerile cu FRF nu sunt o fericire pentru puşculiţa primăriilor. E drept, găzduirea unui meci al „naţionalei” reprezenta o sursă de prestigiu, dar nu mai e cazul, cel puţin pentru o vreme. De pildă, de la organizatorii Untold, Primăria Cluj a încasat 45.000 de euro, pentru două săptămâni. De pe urma găzduirii meciului cu Spania, aceeaşi primărie a încasat de la FRF în jur de 10.000 de euro, tot atât cât a cheltuit cu refacerea gazonului. Reţeta de la meciul cu Muntenegru se anunţă şi mai tristă.

Pretenţiile FRF au rădăcini adânci, cultivate politic. Fotbalul bate din picior şi vicepremierii lasă blogul pe foc şi dau fuguţa să deschidă stadioane, modificând legea. Federaţia are exigenţe maxime în toate domeniile, mai puţin domeniul ei de competenţă. Vrea idealul pe toate planurile, mai ales pe cel material. „Din păcate, azi nu avem în România expertiza necesară pentru a întreţine un gazon de fotbal”, a reclamat Burleanu. Încă o penurie de specialişti. E de mirare că am supravieţuit ca popor fără aşa ceva.

Nici staff-ul lui Tiger Woods nu despică firul ierbii în patru ca oficialii FRF.  Suntem codaşii FIFA la gazon. România n-are aia, n-are ailaltă. Primarul ăla nu se pricepe la Primărie, ISU habar n-are despre securitatea la incendiu. Numai incapabili. Noroc cu Federaţia, o oază de evoluaţi într-o mare de retrograzi.

Când vine vorba de propriile neajunsuri, FRF le alintă, le spune „necalificări din grupe”. Păi, aşa şi iarba de la Cluj, după ce-a trecut festivalul peste ea. Arăta exact ca „tricolorii” după ce-a trecut Sadiku prin zonă: cu verdele-n jos.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

Mihai G (1 comentarii)  •  5 septembrie 2016, 12:25

Câteva nuanțări: 1) pt. acuratețe: Cluj Arena nu e al Primăriei Cluj, ci al CJ Cluj și e administrat printr-o societate înființată separat; 2) una sunt banii plătiți de Untold pentru chirie, alta sunt banii necesari pt. refacerea gazonului, pe care Untold și-a asumat că-i plătește; contractul cu Untold e perdant, pt. că stadionul nu a fost blocat doar pt. două săptămâni (înainte și după concert), ci încă o lună după, când nu a putut fi închiriat pentru niciun alt eveniment sportiv, din cauză de gazon distrus; așadar, chiria corectă pe care Untold ar fi trebuit să o plătească ar fi trebuit să fie de aproape o lună și jumătate; la chirie se adaugă banii pentru refacerea gazonului care, uite, că nu a fost refăcut... 3) gazonul de pe Cluj Arena nu e o problemă a FRF (deși și-a băgat și FRF coada în asta, prin parteneriatul cu Untold, și nu din cauza asta a pierdut România), dar e o problemă a gestionării bunurilor publice; în cazul ăsta vorbim de o favorizare clară a Untold, de constituire a unei rente în favoarea patronilor festivalului - care au plătit doar o parte din costurile reale, iar restul (grosul) le-au lăsat pe seama fraierilor; așa să tot faci o afacere de succes

Marius Tunduc (1 comentarii)  •  5 septembrie 2016, 13:33

Femeile pot face lucruri deosbite. Prezenta lor insa ca jurnalisti sportivi - sectia fotbal este de cele mai multe ori penibila. Intelegm toti ca nu va placeBurleanu si gasca si ca erati parte a sistemului Sandu. Nu mai incercati parabole si artificii in articole aiursitice degeaba. Poate incercati sa va schimbati jobul, sau sportul. Sau poate realizati ca generatia asta de fotbalisti este imaginea perfecta a sistemului creat de Mircea Sandu si Dragomir si restul. Daca va face sau nu ceva federatia sub bagheta celor de acum vom vedea poate peste 10 ani. Daca ati avut rabdare cu Sandu 25 de ani, aveti 10 si cu Burleanu ca oricum nu avem nimic de pierdut.

lord belial (182 comentarii)  •  5 septembrie 2016, 13:38

lol. au aparut ***/ postacii lui burleanu. cica la asta ''Daca ati avut rabdare cu Sandu 25 de ani, aveti 10 si cu Burleanu ca oricum nu avem nimic de pierdut.''. cum nu avem, ba, nimic de pierdut? pai pana si vremea daca o pierdem cu impostorii, tot inseamna ca avem ceva de pierdut. este evident ca burleanu esteun impostor, sustinut politic si postat in fruntea frf pe aceleasi criterii. ii uram revenire grabnica in sala de sport, unde sa duca pe culim ametitoare fotbalul de salita

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Carol K (309 comentarii)  •  5 septembrie 2016, 14:35

Porumbeii noaptea se ocupa doar cu nani.Poate dimineata pe la 5-6 sa fi fost dar sa ne scuze marii profesionisti de la FRF ei n-au gasit o metoda sa-i alunge ? Vorbim de un teren de o jumatate de hectar,fermierii se descurca la capitolul asta protejand cateva sute de hectare.Iar o minciuna sfruntata a politrucului Burleanu.Gazonul era tandari iar lui ii ardea de glumite.Uite una si de la mine : *** !!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

bogdan (2 comentarii)  •  5 septembrie 2016, 14:44

pe 9 august 2001 otto rehaggel prelua nationala greciei...pe 5 septembrie (tot 2001) finlanda administra un 5-1 greciei in primul meci al preliminariilor pentru mondialul din 2002...a 2 a zi presa elena il desfiinta pe rehaggel...in 2004 grecia devenea campioana europei cu rehaggel la carma....aveti rabdare domnilor cu daum....nu poti implementa peste noapte tehnologie germana la mamaliga romaneasca.

iulian (1 comentarii)  •  5 septembrie 2016, 14:50

Asta e "articol" remunerat sau este scris de vreun pacalit din marea escrocherie care aduce content gratis, "jurnalisport"?

victor L (165 comentarii)  •  5 septembrie 2016, 15:08

Mai usurel-usure cu mistoul: "Păsări de pradă erbivore, ca să vezi!" Pai, daca maninca semintele, nu e vorba de iarba. Se-min-ţe. NB, asta nu inseamna ca iau apararea federalilor :P Au bube destule si nu sint medic :D Desi, sint convins, bucurestenilor le crapa tastatura de suparare ca Romania se intinde si inafara celor ce cunosc ei.

crocomica (13 comentarii)  •  5 septembrie 2016, 15:58

N.Stanciu, daca nu gresesc, are in ultimul an un procent de 50% de reusita la loviturile de penalty. Imi aduc aminte perfect ca intr-un meci, in campionat, a ratat chiar doua. Cred ca asta trebuia sa stie selectionerul. Chiar si Hagi, marcator de goluri antalogice, rata frecvent de la 11m, de ex a ratat in barajul de promovare in seria A in meciul Brescia-Udinese. Sa nu mai zic ca Messi rateaza cel mai mult de la 11 m, dar pe Messi nu poti sa-l dai la o parte, dupa cum nu prea conteaza daca Messi inscrie sau nu - la Barcelona golurile vin oricum.

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  5 septembrie 2016, 19:18

Stanciu ne a mancat meciul ...

Dan54 (9 comentarii)  •  5 septembrie 2016, 20:47

O Federatie care nu prevede pe o perioada de macar doua luni nu merita sa mai fie. Deci, demisia!

exidpol (100 comentarii)  •  5 septembrie 2016, 21:19

-antrenorul muntenegrenilor a declarat că dacă terenul era în stare bună câștigau meciul, așa că ...ciocul mic;

bubucul (75 comentarii)  •  5 septembrie 2016, 23:21

Bun articolul! @lord belial - sunt de acord cu tine!

BN (14 comentarii)  •  6 septembrie 2016, 0:41

Am comentat aici, pe blogul tau, impotriva tuturor impulsurilor mele care imi spuneau sa nu comentez niciodata nimic. Vedeam eu atunci (sau asa cred) ca scriai conform unui ordin din redactie. Dat de unu' sau altu', no matter much now. Dar eu te-am citit intotdeauna fiindca mi se pare ca esti foarte desteapta, fata ! Si ca o reparatie, te rog sa-mi dai voie sa te alatur marilor condeie pe care le citesc cu incantare : Cosasu, Craciun, TRU. Esti o frumoasa , intelegi ce zic ? Sper din suflet ca zig-zagul pe care (Doamne, numai tu stii cum) il faci va avea efecte. Mi se falfaie de restul.

Eugen Borbely (27 comentarii)  •  6 septembrie 2016, 6:22

Dragă Maria, Hai să ne aducem aminte cum s-a mutat un meci cu Olanda la Constanţa, pe un teren vai de mama lui, ca să-i încurcaăm pe olandezi şi tactica a dat roade. Deci nu terenul e de3 vină, doar dacă noua generaţie de fotbalişti nu a jucat vreodată pe arătură, cum zici. Am văzut o casetă tehnică (surpriză mare, nu credeam că se mai practică aşa ceva în România), în care se spunea despre lentoarea jocului practicat sub bagheta antrenorului Daum. Nu sunt un artizan al antrenorilor străini, dar cred că analiza jocului numai pe baza statisticilor nu e corectă (vis-a-vis de Daum). Jocul a fost accelerat cât de cât în a doua repriză, iar ocaziile au apărut. Sunt convins că dacă Stanciu nu ar fi ratat, toţi erau slăviţi şi se scriau poeme despre vitejia jucătorilor noştri. Stanciu nu poate fi acuzat, dar el singur trebuia să lase un alt coleg să execute lovitura de pedeapsă: Torje sau Moţi (vezi câte lovituri au ratat cei doi). Cât despre iarbă, numai de bine...Dar suntem maeştri în a da vina pe altceva!!! Baftă multă!

Comentează