Aici sunt zilele dumneavoastră
Vă simţiţi norocoşi azi? Traian Băsescu dă cota în scandalul Hexi. Vede o victorie fără gol primit pentru sistem

Aşa cum pe unii îi împiedică de la tăcut, pe alţii, de exemplu, pe Traian Băsescu, se pare că funcţia de şef al statului l-a împiedicat de la vorbit. Pe masă a apărut, în sfârşit, o miză pe măsura lui. Fostul preşedinte jucător, actualmente doar jucător, n-a aşteptat să vadă dacă-i intră carte şi a plusat pe Facebook: „Dacă Hexi Pharma a fost o înscenare uriaşă?”.
Cine nu riscă nu votează
Ei, dacă ar fi aşa, ar fi bine. Am răsufla cu toţii uşuraţi. Zarurile n-au fost aruncate de sus, în grup organizat. Am intra în spitale fără să lăsăm procente din speranţa de viaţă la poartă. Am intra mai liniştiţi, nu resemnaţi, ca într-un cazino, unde tot casa şi firmele ei câştigă, în cele din urmă.
Dacă ar fi „o înscenare uriaşă”, nu o cacealma iresponsabilă a autorităţilor, foştii miniştri ai Sănătăţii s-ar vindeca subit de amnezie şi claustrofobie. „Resping hotărât ideea că sute de manageri şi medici români au sacrificat vieţile bolnavilor de dragul unei şpăgi”, afirmă domnul Băsescu. Nu respinge oricum. Respinge hotărât.
Joacă tare. Nici n-are nevoie de ochelari de poker. Îi punea numai când citea rapoarte despre sistemul sanitar, în biroul de la Cotroceni. „Niciodată nu am primit o informare în care să se spună că firma Hexi Pharma distribuie produse dezinfectante diluate în spitalele din România”, spunea în mai.
Firmă românească, bacterii latineşti
Care-i scopul „înscenării uriaşe”? Medicii au fost „umiliţi şi copleşiţi de campania furibundă dusă prin presă împotriva Hexi Pharma, dar şi împotriva lor”. Acum, ne informează fostul preşedinte, pe surse de adrenalină, medicii „se gândesc să-şi urmeze colegii care lucrează în străinătate”.
Aşadar, cineva vrea să scape şi de medicii care n-au plecat încă. Să vină în loc medici din afară, să exploateze mijloacele de producţie, să vândă bisturiele pe bucăţi, la fier vechi.
Eugen Nicolăescu, uitucul posesor al câtorva mandate la Sănătate, a sărit şi el, de la păcănelele cu medicamente: „Au distrus această firmă românească Hexi Pharma„. Calm, calm, că noi, în turul doi, ne luăm off-shore-urile înapoi.
Dacă e o înscenare, avem de pierdut, ca de obicei, nişte medici. Dar dacă nu e o înscenare, avem de pierdut totul. Iată o miză demnă de un asemenea gambler. Nu „banii dumnevoastră”, ci zilele dumneavoastră. Dacă nu te-ai jucat de-a Dumnezeu, e ca şi cum n-ai jucat nimic, niciodată.
Să mirosiţi bine!
De o parte, sunt suspiciunile fostului preşedinte, bazate, în ansamblu, pe simţul său olfactiv, detector de „miros urât”, când e vorba de presă. Numai managerii de spitale miros plăcut, a colonie nebotezată şi tutun fin, de import.
De cealaltă parte, sunt suspiciunile procurorilor. La mijloc, chibiţează spaimele şi teoriile noastre, ale tuturor. Dacă miniştrii Sănătăţii au ştiut, dacă toţi capii din sistem au ştiut şi n-au făcut nimic? Înseamnă că au pariat pe ignoranţa cobailor şi au pierdut. O partidă. Turneul continuă. Nu s-a decartat tot pachetul cu „firme româneşti”.
Domnul Băsescu, dealer locvace, taie cărţile şi propune încă un joc. Iată o altă modalitate de a te întoarce la popor, folosindu-l pe post de jetoane. Cât e deschiderea? Un deces, zece decese? În jur de 80.000 de decese pe an.
Acum e acum. Ori plătim sec, ori pasăm şi aşteptăm ca justiţia să-şi urmeze cursul. Siguranţa nu-i ca bănuiala. Boala nu-i ca sănătatea. Viaţa nu-i ca moartea.