Brandul Steaua, acum şi pe eprubete
Au mai puţini sportivi la JO şi mai mulţi dopaţi ca niciodată. Şefii CSA duc grija siglei şi a palmaresului numai în instanţă

„Chiar nu vor să ne dea un răspuns?”, tuna comunicatul CSA. Are şi LPF plăcerile ei. Doar nu era să rateze încă un concert de pinteni, dat de juriştii din Ghencea.
Armata şi sânii Julietei
Noua speţă din răfuiala Armată – Becali e legată de numele clubului de fotbal, din Registrul Comerţului. S-ar spune că singurul pericol pentru brandul Steaua îl reprezintă Nicuşor Stanciu şi compania, suporterii lor, care strigă „Luptă, Steaua!”, presa care foloseşte cuvântul „Steaua”. Toţi au fost notificaţi de şefii CSA. Cine urmează? Eminescu, „La steaua…”. Chiar nu găsea altă metaforă?
E ca şi cum primarul din Verona i-ar notifica pe turiştii care pun mâna pe sânii Julietei, când se pozează cu statuia statului. Îi iau bronzul. Tot patosul conducerii CSA se concentrează pe atentatele la suprafaţa brandului. Ignoră eroziunea galopantă din interior.
Evaluarea mărcii Steaua, au explicat şefii CSA, a fost făcută pe baza medaliilor câştigate de sportivii stelişti de la înfiinţare şi până azi. Dacă erau luate în calcul numai rezultatele începând cu 2004, anul numirii lui George Boroi în fruntea clubului, brandul ar fi avut cu totul alt preţ. Preţul a 12 ani mediocri.
În mai, poloiştii stelişti au câştigat campionatul: primul titlu la jocurile pe echipă în ultimii 8 ani, pentru clubul Armatei. Dublă campioană a Europei, echipa de handbal masculin, antrenată de finul şefului CSA, ajunsese la retrogradare. Acum e la mijlocul clasamentului. Între timp, finul a fost promovat, a devenit director sportiv.
„Copiii curaţi” ai CSA
La sporturile de echipă, cluburile departamentale au o scuză. Nu pot plăti sportivilor salarii mari, ca primăriile şi consiliile locale. Dar CSA a obţinut cele 95 de medalii olimpice din sporturi individuale. La Londra 2012, a avut 24 de sportivi calificaţi. La Rio, trimite 22. De la Beijing, steliştii au adus cinci medalii. De la Londra, au venit cu patru.
Tot mai puţini sportivi la JO şi tot mai puţine medalii, aşadar, în ciclurile olimpice gestionate de actuala conducere a clubului din Ghencea.
Asta e partea negativă. Partea pozitivă e că la CSA activează tot mai mulţi dopaţi cu meldonium. Din membrii lotului faimos de kaiac-canoe, şase erau stelişti. Boroi s-a arătat „mâhnit”: „Ştiu clar că atunci când i-am trimis la loturile naţionale, erau nişte copii curaţi”. Ca dovadă a igienei de la CSA, s-a spălat pe mâini: „La loturile naţionale, nu e niciun antrenor de la Steaua”.
Printre consumatorii de meldonium se numără şi Daniela Stanciu, de la CSA, care obţinuse calificarea la JO de la Rio, la săritura în înălţime. E un „copil curat” dintr-un lot naţional de care se ocupă şeful CSA, ca vicepreşedinte la FR de Atletism. E şi preşedinte la FR de Rugby, desemnat de Alin Petrache şi votat prin telefon, dar cine stă să le mai numere, funcţiile, fişele?
Juriştii de la clubul Armatei s-au supărat când Becali a pus marca Steaua pe sticle de vin. Ei bine, e cazul să se înveselească. Au doborât recordul. Acum marca de 57,3 milioane de euro stă pe sticluţele pentru teste de urină. Onoare şi Patrie. Corul Armatei ar fi cântat acum manele, dacă ajungea pe mâna şefilor CSA.
Club bogat, performanţe la tribunal
„Îmi e greu să spun cui aparţine vina”, zice comandantul Boroi. Chiar e greu, anul acesta, pentru că statul, mamutul ispăşitor, a dat sportului cei mai mulţi bani din ’89 încoace. Dacă nu se simte diferenţa, e pentru că banii s-au dus, în majoritate, spre aceiaşi manageri cu vechime de baroni şi spre aceleaşi structuri pe cât de opace, pe atât de politizate.
CSA primeşte anual peste 8 milioane de euro de la bugetul de stat, prin MApN. E unul dintre cele mai bogate cluburi sportive din România. Legea îl obligă să reprezinte ţara la marile competiţii internaţionale.
Şefii lui se declară responsabili strict pentru performanţele de la tribunal. Dar sigla Stelei trebuie apărată şi în sport, nu doar în instanţă. Altfel, naufragiază încet, dar sigur spre muzeu. Unde va fi reevaluată periodic, să corespundă noului palmares al proceselor cu Becali.