Tot penalii fac diferenţa
Daum a fost numit de un Comitet Executiv cu 14 capete, dintre care jumătate au făcut picioare. Noroc că n-a lipsit condamnatul pentru corupţie

În Comitetul Executiv al FRF, numirea noului selecţioner s-a redus la o problemă cu picioare şi capete. Când ieşeau prea multe capete, când prea multe picioare. Oricât calculau federalii, le dădea fie că Burleanu e miriapod, fie că e balaur, altfel nu ieşea cvorum.
Cum ar comenta găinile din „Ferma Animalelor”, Comitetul are în componenţă şi bipede rele, şi bipede bune. Şapte dintre membrii CEx şi-au băgat doar picioarele în votarea lui Daum. Ceilalţi şapte prezenţi ar fi votat şi cu membrele superioare, şi cu cele inferioare, dar unii contau doar aritmetic, nu şi legal.
Ghinionul lui Chivorchian
Auraş Braşoveanu, reprezentant al Ligii a 2-a, e condamnat penal pentru fapte de corupţie legate de fotbal. Sentinţa în primă instanţă a fost pronunţată pe 10 decembrie anul trecut. Dar conducerea FRF nu s-a cramponat de ea. Domnul Braşoveanu e un subaltern util la casa omului. El ne dă nouă gheare, pene, solzi şi ouă. Şi drepturi TV.
Iată că Gheorghe Chivorchian nu e o victimă a anticorupţiei de la FRF. Doar că a avut ghinion. Fostul tovarăş de drum în alegeri a fost scos din structuri, „cu acordul părţilor”, sub pretext că era urmărit penal. „Câtă vreme se află în derulare aceste proceduri ale instituţiilor, vom urmări îndeaproape evoluţia acestora”, explica Burleanu. De fapt, a urmărit îndeaproape promovarea în funcţie a amicului său Radu Vişan. O dată rotaţia cadrelor efectuată, s-a epuizat şi interesul Federaţiei faţă de „proceduri”. Domnul Braşoveanu n-a fost mazilit, după prima condamnare. A fost păstrat să dea răspunsurile corecte la probleme care presupun capete în gura cluburilor şi picioare în burta regulamentului.
Dr. Jurist şi Mr. Manipulare
Aducerea lui Daum a produs marea schismă prin porumb în Comitet. În goană, nu cumva să se aprindă beculeţul şi să fie prinşi din reflex cu mâna pe sus, dizidenţii au pomenit că au un coleg condamnat. De aceea, conform digisport.ro, Burleanu i-a pus pe juriştii Federaţiei să le explice bipedelor bune că pedeapsa lui Auraş Braşoveanu nu e molipsitoare ca aviara. E o banală alergie la Codul Penal. Marele argument al lui Dr. Stângaciu şi Mr. Ciucur a fost că sentinţa nu e definitivă.
Juriştii FRF au ignorat sau au ascuns că, între timp, Braşoveanu a fost condamnat şi în a doua instanţă. Pe 1 iunie, Curtea de Apel Galaţi a menţinut pedeapsa cu închisoarea, pentru un an şi patru luni. Şi i-a interzis, timp de doi ani, să ocupe funcţii de administrator în cadrul unor societăţi comerciale, asociaţii sau fundaţii. De o lună şi o săptămână, domnul Braşoveanu nu mai are voie să se afle în fruntea LPF 2 şi, prin urmare, nici în CEx. Dar el votează cu spor. Primele federalilor, perioada de mercato, programul competiţional, toate au girul unui condamnat definitiv pentru tentativă de înşelăciune. Pe deasupra, CEx, cu un „interzis” în componenţă, se află în curs de validare în instanţă. Va fi validat la infinit.
Şi în CEx, şi în probaţiune
Judecătorii l-au obligat pe domnul Braşoveanu să frecventeze un program de reintegrare socială. În Federaţie, a fost şi este perfect integrat. Garantează pentru el juriştii FRF. Garantează Răzvan Burleanu. În aprilie, acesta le-a cerut conducătorilor de club din Liga a 2-a să stea liniştiţi la locurile lor. „Să se axeze pe dezvoltare”, nu pe schimbarea domnului Braşoveanu din funcţie.
La fel ca pe vremea lui Mircea Sandu, numai o condamnare la închisoare cu executare l-ar împiedica pe domnul Braşoveanu să voteze în CEx. Chiar şi aşa, depinde de gratii. La nevoie, decidentul penal ar strecura câte-o mână aprobatoare, să asigure, cum spunea, „liniştea şi tot ce are nevoie echipa naţională”. Începând cu selecţionerul şi terminând cu diurnele federalilor în turneu.