I-au şicanat imaginea
Din vina comisiilor, Şumudică a ajuns de nerecunoscut. În premieră, nu ştie cât şi pe ce să parieze, între suspendarea de la FRF şi cea de la FIFA

Ziua în care Marius Şumudică va renunţa la „tertipuri” şi la „mizerii”, cum tot anunţă de când a luat titlul, va fi o zi mai tristă pentru fotbalul românesc. După ce a fost suspendat şi de FIFA, pentru pariuri, antrenorul Astrei a dezvăluit portiţa pe care-o găsise în pedeapsa FRF. „Puteam foarte uşor să mă folosesc de multe tertipuri şi să semnez în străinătate, să reziliez cu Astra, apoi să revin la 1 august la Astra”, a spus tehnicianul.
Cât despre cucoana de la Zurich, se ştie, miza pe faptul că e fudulă de urechi şi are pliciul mic. „Crezi că pe FIFA o interesează de Şumudică? O să le zică să-şi rezolve singuri problemele”, pronostica el, prin mai.
A pierdut pariul. A ratat demonstraţia de tertipologie, cu plecatul şi revenitul. În loc să se bucure totuşi că o mare organizaţie e preocupată de activitatea lui extracurriculară, e supărat că-i lipseşte un pont.
Antrenamente cu avocaţi
Nu ştie pe care dintre sancţiuni să parieze. Pe cea de la FRF, care începe pe 24 iulie, în prima etapă, sau pe cea de la FIFA, care a început pe 8 iunie? Şi-a chemat ajutoare de specialitate, să fixeze cotele, „am cinci avocaţi care lucrează pentru mine”. „Şi îmi dau dreptate”. Iar el le dă tariful. „Oricum, se vrea şicanarea mea”, a comentat Şumudică. Adevărat.
Că dacă se dorea pedepsirea lui, comisiile federale nu-i reduceau suspendarea de la 6 luni la 2 luni. Nu-i înjumătăţeau amenda. Şi nici nu amânau suspendarea, până la startul următorului sezon. „Să nu se spună că influenţăm lupta la titlu”, a motivat şeful FRF. E ca şi cum justiţia ar decide să nu condamne un candidat corupt, în plină campanie, de teamă să nu-i facă reclamă electorală.
Încercând să-l deranjeze cât mai puţin pe Şumudică, jurisprudenţa FRF a izbutit să-i prelungească perioada de suspendare. Din 8 iunie până pe 17 septembrie va fi „şicanat” antrenorul campioanei. Dacă suspendarea era aplicată imediat, Şumudică nu mai avea ezitări contraproductive, „Eu nu ştiu, FRF nu e subordonată FIFA?”. În competiţiile interne prevalează regulamentul intern. În competiţiile FIFA şi UEFA se aplică şicanele alea cu insolvenţa, cu datoriile la stat sau la terţi, cu licenţa Pro, cu nocturnă şi spătare la scaune.
Noua sursă de adrenalină
Şumudică, fireşte, nu insistă pentru tot pachetul. Ar da, doar aşa, câte un bobârnac cu mâna de fier a FIFA. „E ambiguă toată situaţia”, a oftat justiţiarul momentului, la DigiSport. Dar măcar un lucru e sigur: că lista cu suspecţi de pariuri, vânturată de FRF, s-a redus la un singur nume. A fost dat un exemplu şi ăla, cu jumătate de măsură şi cu un sfert de gură.
Până acum, marea bătălie pentru integritate a avut un singur rezultat: să-i crească adrenalina lui Şumudică. Nu numai că „se simte vânat”, luat la ochi de coada păunului. Sau că se plânge că n-are „dreptul la muncă” sau la câştigat bani.
Dar încă două-trei suspendări cu suspans şi va prinde gustul riscului! Se va lăsa de pariat pe meciuri de fotbal. De când au intrat şi regulile FIFA în joc, jobul de la Astra pare mai palpitant. Nu mai mergi la sigur, stând pe bancă şi apoi mutându-te mai încolo, pe culmile onestităţii: „De câte ori am pariat şi m-au prins, am recunoscut”. Era simplu.
De data asta, e bifurcat. Şumudică pledează confuzie temporară, „FRF spune un lucru, FIFA spune un lucru”. De fapt, ambele spun la fel, că e vinovat. Datele sancţiunii diferă. „Eu ce să înţeleg?”. Ceea ce a înţeles şi din verdictul FRF: că are voie la reabilitare pe plan profesional, dar nu numai, pariind pe tenis. Nu e suspendat la Wimbledon.