Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Cheltuieli nesănătoase

CSMS Iaşi ar trebui să şi câştige Europa League. Şi nici aşa n-ar demonstra că merită mai mulţi bani publici decât spitalele din Iaşi

Permalink to Cheltuieli nesănătoase
miercuri, 1 iunie 2016, 8:42

Ce asemănare este între Florin Prunea şi un medic nefrolog de la Spitalul „Parhon” din Iaşi? Ambii sunt plătiţi de Primărie. În rest, numai deosebiri. Preşedintele clubului de fotbal încasează 6.000 de euro pe lună, iar medicul – 600 de euro pe lună. Meciul public – privat din Liga 1 e miuţă, pe lângă derby-ul fotbal – restul bugetarilor din oraş.

Prunea, chirurg de bonusuri
CSMS Iaşi merge în Europa League, ceea ce l-a determinat pe Prunea să anunţe că-şi prelungeşte contractul. Ce uşurare pentru administraţia locală! Primarul interimar îl ruga încă din vară să rămână, deşi „multe cluburi din ţară trăgeau de el la propriu”. Prunea a pus condiţii: 1.000 de euro în plus la salariu şi primă de reinstalare de 30.000 de euro.

Şefii clubului îi ofereau modesta sumă de 15.000 de euro, ca primă. Au cedat, după ce Prunea i-a ameninţat că „pleacă de la Iaşi”. „Am fost de acord cu pretenţiile lui, pentru a nu destabiliza echipa”, au explicat conducătorii CSMS. Iată o idee pentru medicii nemulţumiţi de salarii: să ameninţe că pleacă din ţară.

Locul din Europa va alimenta cu pretexte generozitatea autorităţilor faţă de fotbalul profesionist. Nu e vina lui Prunea. E vina bunului plac din administraţia publică. Salariile angajaţilor de la „Parhon” sunt la vedere, afişate pe site-ul instituţiei. Despre salariile de la CSMS, circulă doar legende. Singurul document oficial este declaraţia de avere a preparatorului fizic, care candidează la locale. Afirmă că e plătit cu 1.000 de euro lunar de echipa de fotbal.

Fotbalul, de 5 ori cât spitalul
Salariile fotbaliştilor, spune Prunea, ajung în total la 60.000 de euro lunar. Bugetul total al echipei e o enigmă în mişcare. În 2016, Primăria Iaşi a anunţat că dă 1,25 milioane de euro: „Echipa va avea aceşti bani”. Când vorbesc despre finanţarea fotbalului, autorităţile locale au o siguranţă vecină cu monomania. Nu garantează că găsesc bani pentru altele, dar când vine vorba de echipa-fanion, le păleşte certitudinea ca foamea.

De la Primăria Iaşi, Spitalul „Parhon” a primit anul ăsta 250.000 de euro pentru achiziţionarea de echipamente medicale. „O să vedem cum o să îi împărţim, cum prioritizăm nevoile”, a comentat managerul spitalului. Anul trecut au primit pentru aparatură în jur de 70.000 de euro, cam cât încasează Prunea într-un an doar din leafă.

Iarăşi, achiziţiile făcute de spitale sunt la vedere. Pe când clubul de fotbal n-a prezentat încă nicio factură pentru mingi, niciun bon de benzină. Nu e obligat. Primăria îi dă bani pe după paravanul Fundaţiei Sportul Ieşean, dirijată tot de oameni din Primărie.

Anestezic pentru mase
Pe lângă salarii, conform presei locale, la CSMS se plătesc şi prime: 400 de euro la victorie, pentru jucători, şi 1.000 de euro pentru Prunea.

Iată încă o deosebire. Aţi văzut vreodată vreun primar dându-i primă unui medic, după un transplant reuşit? Şi nici n-o să vedeţi. De la începutul anului, la „Parhon” s-au realizat 15 transplanturi de rinichi, un record care a lăsat reci autorităţile locale. Nicio felicitare pe Facebook, nicio declaraţie de presă, aşa cum au primit jucătorii lui Napoli, după „fericitul caz” al calificării în Europa.

Chiar şi obţinută indirect, e o calificare muncită şi merită laude. Dar nu pune într-o lumină mai bună modul obscur în care a fost şi este finanţată echipa. Nu justifică vălul care se lasă peste banii publici după ce aceştia ajung la fotbal. Nu scuză faptul că ieşenii nu sunt întrebaţi ce priorităţi au: echipă de cupe europene sau spitale occidentale? Aleşii locali s-au tot grăbit să răspundă în locul lor, optând pentru prima variantă. Au sprijinit anestezicul, nu anesteziştii. Ce nu ştiu cetăţenii nu-i doare pe loc.

Comentarii (95)Adaugă comentariu

Vasile (5 comentarii)  •  1 iunie 2016, 9:23

Foarte bun editorial. Merită o primă.

Danutz (7 comentarii)  •  1 iunie 2016, 9:29

Maria, multumesc pentru aceste randuri! Constatarea aceasta am facut-o mai multi, dar usurinta exprimarii o au doar cativa, iar expunerea publica si mai putini. Societatea romaneasca, in general, cea ieseana, in special s-a cam rasturnat din cauza vitezei cu care se schimba si nu mai tine cont de etica, moralitate, valori fundamentale si altele asemanatoare. Din nefericire, coloana [ne]verticala realitatii actuale este formata din mici, bere, fotbal si manele. Sper, ca nu peste mult timp, finantarea EXAGERATA a sportului din bani publici sa fi oprita. Primarul interimar, ca si cel "analizat" de autoritati au devenit un fel de patroni ai echipei de fotbal PE BANII PUBLICI!!! Acele fonduri puteau fi folosite mult, mult mai bine in scopuri ce duc la dezvoltarea societatii. O vara frumoasa!

Florian (4 comentarii)  •  1 iunie 2016, 9:33

Fotbalul romanesc este o struto-camila! Nu mi se pare corect, inclusiv din punct de vedere legal, dar in primul rand, fotbalustic, sportiv, sa existe in acelasi sistem competitional echipe provate, profesioniste, Steaua, Dinamo, Astra, Rapid etc si in acelasi timp echipe de stat, sponsorizate de companii nationale, orase sau primarii!!! Asta ar trebui in primul rand corectat! Sa ii dea si 50 de mii de euro lui Prunea sau altuia ca el, patronul privat nu comunitatea iar taxele sa fie platite de acesta nu de catre cetateni, fiindca pe langa sumele subliniate de dumneavoadtra, sunt si celelalte taxe. Sau, stati putin, celelalte taxe nu se platesc, ca tot nu are ce sa iti faca Statul, ca si tu, primar, esti tot Stat!

daniel (40 comentarii)  •  1 iunie 2016, 9:39

la iasi, de ani de zile este finantata cu bani publici echipa asta mediocra, in detrimentul spitalelor, scolilor, transportului public (ratp iasi e in faliment)..nichita n-a fost acuzat si de finantare ilegala a echipei, ci de altele mai simple, ca sa scape..filiera psd nu doarme niciodata, dupa cum demonstreaza si ,,interimarul" chirica, intamplator tot psd, fost ani de zile mana dreapta a lui nichita...prunea e mai subtirel la creier, asa cum mai sunt si altii in cazul sau...

adrian (12 comentarii)  •  1 iunie 2016, 10:22

Florian, cind o sa te faci mare, suficient cit sa pleci din tara PSDistilor sau sa ajungi sa citesti si sa intelegi ce citesti in alta limba, o sa vezi ca imaginea prezentata de ”tipa asta de la tara” nu prea e conforma cu realitatea. Multe primari ajuta cluburile sportive. De exemplu FC Barcelona, Espanol, Saint Anrdreu, Hospitalet sunt ajutate direct sau prin sponsorizari cu mai mult de 50 de milioane euro pe an de cele 3 institutii Catalane. Bayer e echipa unei companii farmaceutice unde statul german are actiuni. Gent, ia 30 de milioane de la buget (direct sau indirect)...etc. Primarul, e ales de populatie. In mod normal el tine cont de dorinta iesenilor. Nu stie cred ”sfinta” Maria - aparatoarea medicilor spagari mai bine decit un edil ales de electori, ceea ce vrea ieseanul. 600 salar plus 8000 spaga! insumat este intodeauna mai mult decit salariul lui Prunea. Iar 15 transplanturi de rinichi! in Japonia un medic le face intro zi. Folosind echipament Japonez, donat de firme japoneze ... Prea mult fum... madam...

Adiro96 (33 comentarii)  •  1 iunie 2016, 10:23

Mariuca, bravo ,tare de tot! FELICITARI.Cata dreptate ai !

Rudolf (8 comentarii)  •  1 iunie 2016, 10:23

Subiectul este mult mai amplu. Ar trebui sustinut sportul din bani publici? Pana la un punct, categoric da (baze sportive, infrastructura in general). Este moral (nu cunosc daca si legal) sa asiguri din banul public un buget asa zis pentru performanta (vezi Pandurii sau ASA la fotbal, CSM Bucuresti sau Baia Mare la handbal etc.)? Categoric nu si aici este problema. Si din punctul acesta se produc distorsiuni, atat raportat la celelalte categorii si domenii finantate din bani publici, cat si in interiorul competitiei.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  1 iunie 2016, 15:31

de fapt, intrebarea e: ar trebui autoritatile locale sa spele bani prin intermediul cluburilor de fotbal, pe motiv ca sustin performanta?

cosracz (1 comentarii)  •  1 iunie 2016, 10:54

Ni se tot dau exemple de alte tari si cum se face pe acolo, trecand peste faptul ca nu tot ce-i pe acolo e bun si pt noi, sa dai exemplu Spania mi se pare o tampenie. Spania este cel mai bun exemplu pt cum sa NU conduci o tara, in Spania somajul in randul tinerilor este de 50%, ca sa dau doar un exemplu, noi acolo vrem sa ajungem? Uitam sa mentionam ce salariu are un medic neurolog in vest, si ii numim spagari pe medici pt ca ne place sa generalizam si sa jignim, ca asa-i pe la noi. Romania nu este in situatia de a sustine sportul cu bani din bugetul de stat. Pana la infrastructura sportiva ar trebui s-o facem pe cea necesara industriei si, cand vom avea asistenta medicala de calitate, educatie de masa la un nivel rezonabil, atunci sa ne apucam sa realizam si infrastructura sportiva. Pt cei care tot dati exemple de cum se face prin alte parti va invit sa aflati sustinerea pe care o da statul american sportului si sportivilor. Cati bani primeste ca premiu un medaliat olimpic de la guvernul american?

IONESCU ION (5 comentarii)  •  1 iunie 2016, 11:03

Bravo Mariuca ! Asa te vreau ! Numai sa ai grija sa nu te CERTE Prunea si Primaria Iasi ! Iti doresc tot binele din lume ! Sa ai numai succese !

Andrei F (188 comentarii)  •  1 iunie 2016, 11:03

Bravo pentru articol doamna...@adrian De ce sa plece din tara din cauza Psd-ului...Poate sa se mute la Tirgu Mures ,Timisoara sau Cluj...dar tu nu sti de aia de acolo....sau la aia e voie...

Octavian Stăncioiu (17 comentarii)  •  1 iunie 2016, 11:13

Felicitări pentru articol, doamnă Andrieș!

gica (1 comentarii)  •  1 iunie 2016, 11:16

Sunt de acord cu aceasta paralela cu medicii si spitalele. Sunt si de acord cu faptul ca da asemenea performanta pentru Iasi trebuie premiata. Nu inteleg insa de ce trebuiesc prime de reinstalare!!!!???? Mai mult nu inteleg si nu am inteles niciodata de ce primaria nu a finantat si alte discipline sportive care au avut rezultate mult mai importante de nivel european sau mondial . Ceea ce face primarul interimar se aseamana mult cu ce facea vechiul primar. Din pacate se pare ca la Iasi nu se doreste sa se aleaga o alta cale decat cea veche. Imi pare rau ieseni, va veti multumi cu noul vechi. Felicitari!!!

adrian (12 comentarii)  •  1 iunie 2016, 11:30

Andrei F. In ultimi 26 de ani PSD ul a condus tara aproape tot timpul. Nereusitele le imput PSD ului pentru ca a fost la conducere. Din cauza lor NOI am plecat afara pentru un trai mai bun. Cosracz, am dat exemplele ce le stiam. Sunt mult mai multe exemple dar nu caut sa o contrazic pe doamna! ci consider ca e un articol facut la comanda pentru FRF. In razboiul lui Prunea cu FRF nu sunt necesare articole murdare. Apoi: infrastructura economica o face intodeauna capitalistul(omul cu bani), primaria doar ajuta. Nu e corect sa credem ca poate un fraier de primar sa faca peste noapte industrie, intro tara unde guvernul se ocupa de distrugerea ei. Prioritatile intrun oras le stiu cei ce traiesc acolo! nu tu sau eu. Daca celor din Iasi nu le convenea ajutarea sportului de catre primarie - primarul era inlocuit. Motivele lor? da era intresat de aflat, dar Maria ca o demna urmasa a Magdalenei, nu ne ofera si opinia consiliului local sau primariei. Oricum eu felicit pe Ieseni pentru ca vor evolua in europa. Aud deja amici moldoveni, ce sunt de o eternitate afara, cum se organizeaza sa mearga la meciul Iasului. Li sa daruit inca o bucurie. E oare un pacat asta? Spun pentru a nu fi interpretat ca sunt prahovean nu din moldova...

Andrei F (188 comentarii)  •  1 iunie 2016, 11:40

@adrian ,,PSD-ul a condus tara tot timpul,,...Prietene daca tot esti plecat din tara nu ne spune noua astia fraieri care am ramas cum e cu PSD,PNL...Apoi sa revenim la articol pentru ca nu fac politica...Cum sunt vinovati cei din Iasi la fel se intimpla si la Timisoara,Tirgu Mures,Cluj ...unde la fel fotbalul este finantat de politicieni locali care nu sunt rosii...Daca vrei sa fi corect nu poti fi vazind numai pe unii...Sau poate asa o fi pe afara...

hmmmm (1 comentarii)  •  1 iunie 2016, 11:44

Nu ar trebui sa fie bani publici in nici un sport, nu doar la fotbal. Este placut sa vedem o Liga a Campinilor in tara, dar cred ca ar fi mult mai placut sa avem conditii in spitale si un invatamant adevarat (era mult mai bun acum 20 de ani sau inainte). Ar fi foarte placut sa nu trebuiasca sa platim medicii din buzunar - nici lor nu le face placere, dar nu e posibil ca un medic foarte bun sa castige 1000 de euro pe luna. Ce pretentii putem avea de la invatamant cand un profesor gradul 1 cu 20 de ani vechime castiga vreo 500 de euro? Aceeasi situatie este in multe domenii - si cercetarea este supusa unor chinuri groaznice, putem vorbi si de politie (de asta si stau doar la panda, cred ca suntem singura tara in care au un plan de amenzi...) Dar tara ne vrea prosti, muschii sunt mai importanti, asa este tovarasi politicieni?

stroescu gabriel (1 comentarii)  •  1 iunie 2016, 11:45

ma indoiesc ca la Parhon care are are specific endocrinologia-se trateaza glandele-au fost facute transplanturi de rinichi.Cred ca faceti confuzie cu Panduri.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  1 iunie 2016, 13:18

Institutul Parhon din Bucuresti e cel cu endocrinologia, Spitalul Parhon din Iasi e cu nefrologia

comentatorul_5 (2 comentarii)  •  1 iunie 2016, 11:47

Unul dintre cele mai penetrante (de o precizie chirurgicală) articole pe această temă ! Maria Andrieș este - în opinia mea - cel mai bun jurnalist sportiv român !

adrian (12 comentarii)  •  1 iunie 2016, 12:08

Andrei F: Macropolitica romaneasca a fost gindita de FSN recte PSD inca din ani 90. Esecul in pun pe seama lor, nespunind prin asta ca exista partide mai bune sau mai rele. Nici eu nu am de ce sa fac politica. Iar la partea 2 a din comentariul tau eu raspund asa. Netinind cont de culoarea politica a edilului (ca sa pui iar politica inaintea faptului) eu cred ca este benefic ca comunitatea se implica in sport. Edilul trebuie sa tina cont de ceea ce doresc electorii. Legi ce sunt prohivitive unor astfel de actiuni sunt denutate de parlamentul european. Magdalena noastra omite in articol sa spuna daca cei din Iasi sunt contra echipei de fotbal. PSG ia ca sponsorizare de la primaria din Saint Germain o suma de bani. Primaria Paris da alti bani! si e club privat nu asociatie municipala. Consider ca electorii trebuiesc intrebati daca sustin sportul! nu sa faci rau sportului prin astfel de articole cu tenta FRF. Acum am fost clar?

Florian (3 comentarii)  •  1 iunie 2016, 12:29

Draga @Adrian. Sa stii ca prin profesia mea am vazut mai multe locuri "de afara" decat iti imaginezi tu probabil, iar tineretea, la aproape 60 de ani, este un compliment pentru care iti multumesc. Nu stiu cand ai plecat, nu stiu cat de mult esti implicat in realitatile romanesti, dar vreau sa iti spun ca in toate exemplele pe care le-ai dat, statele respective au reguli si legi clare, ceea ce nu este cazul la noi. Noi functionam intr-o zona gri, de tipul "las ca merge asa". Si, in continuare, chiar daca sunt suparat pe cei care primesc spagi sau atentii, consider ca intreaga clasa politica, nu doar un partid, este vinovata de situatia de fapt. Te asigur ca nu am avut legaturi cu nici un partid politic, in afara de stampila pe care am pus-o la alegeri. In tarile in care le-ai enumerat, legatura de cauzalitate este inversa: primarul nu sustine sportul ca sa iasa in alegeri, sportul este subsidiar iar doctorul, inginerul etc, chiar daca are mai putini bani decat managerul echipei de fotbal nu este suparat, fiindca are un trai decent, o recunoastere profesionala si financiara. Nu cred ca cetateanul din Gent ii plateste salariul managereului, nu, el co -participa la un buget imens, in care sponsorizarea este derizorie. Si ai pus punctul pe I. Acolo este sponsorizare nu este parte a bugetului de cheltuieli curente ale primariei. Demersul doamnei Andries este unul corect fiindca in Romania sunt doua categorii de echipe unele private si unele de stat si, sub acest aspect, mi se pare concurenta neloiala din partea statului. In final, pe baza exemplelor date, hai sa vedem si ce performante, implicit venituri au echipele respective. Si ii dau dreptate celui care a spus ca Spania nu este exemplul perfect, avand in vedere datoriile imense la buget pe care le au marile cluburi, in conditiile in care tara e in criza de cativa ani. Da noi vorbeam de Romania noastra, reala, actuala si fascinanta prin gama imensa de "subtrerfugii" pe care le inventam ca sa nu respectam legea si in final sa ii facem pe cei ca tine sa plece!!! Pacat!!!

Florin (1 comentarii)  •  1 iunie 2016, 12:29

Pai acel preparator fizic candidează la locale pentru ca s-a saturat sa faca "foamea" si sa se chinuie de la luna la luna cu doar 1000 € pe luna. In alta ordine de idei, eu nu inteleg de ce patronii locali nu sustin echipa. Nu ma refer la cei cu tarabe la colt de bloc, ci la rechini ca, Iasiul are multi rechini. Sa luam exemplul Danemarcei: orice echipa de fotbal e sustinuta de sectorul privat local. Orice echipa daneza are in spate minim 30 de sponsori locali si minim 30 de parteneri tot locali. In Iasi multi sunt probabil sustinatori ai lui CSMS, dar nimeni n-ar da nici macar una de-un leu pentru echipa. Ba chiar altii, la fel de multi isi injura propria echipa pe motiv ca ei sunt indoctrinati cu steaua - fcsb. In Romania fotbalul moare incet si sigur, e chestie doar de timp pana se trage cortina.

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  1 iunie 2016, 12:31

Prunea ...un sfant ...care n a pariat niciodata ...

danny_boon (2 comentarii)  •  1 iunie 2016, 12:32

decat prunea la frf ...mai bine Burleanu ...

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  1 iunie 2016, 15:16

alegi raul cel mai mic, mini-raul 🙂

danny_boon (2 comentarii)  •  1 iunie 2016, 12:33

prunea...un sfant...care n a pariat in viata lui ...

catoss21 (1 comentarii)  •  1 iunie 2016, 12:36

La jumatatea campionatului au fost discutii aprinse intre Prunea si comitetul director in privinta salariului ca il are prea mare si Prunea le-a raspuns ca salariul lui este asigurat din banii ce vin din drepturile TV.La sfarsitul campionatului Prunea si-a facut socotelile.... cati bani vin din drepturile tv pt.locul 7 fata de locul 11 al campionatului trecut si plusul la impartit cu jucatorii si antrenorii,articolul este scris de o femeie....

Andrei F (188 comentarii)  •  1 iunie 2016, 12:38

2adrian Repet ,daca esti afara bine de tine...Am laudat articolul deoarece autoarea stie realitatea romaneasca cu doctori ,profesori care sunt mult mai putin vazuti decit fotbalistii...Nici eu si nici autoarea si mai gasesti atitia care au comentat nu se opun sponsorizarii sportului din banii publici dar nu acum cind atitea in tara asta sunt la pamint...Poate ai plecat afara si pentru ca banii de aici sunt investiti prost...Si mai lasa-ma cu,, macropolitica romaneasca,,....care este gindita de cine urasti tu...Daca ar fi asa intreaba-te de ce acum nu esti acasa ca doar PSD-ul nu mai este la putere...Vino si schimba tu lucrurile...lovindu-te de ele insa...

adrian (12 comentarii)  •  1 iunie 2016, 13:02

Florin, vorbesti de Spania lasind sa se inteleaga ca este un exemplu negativ. Detaliez un pic. Un club cu datorii la Buget este executat. Si punct. Acum sa vorbim catre datoriile catre banci. Daca un club are o datorie catre o banca, la vinzarea unui jucator banii nu sunt considerati venit. Si nevelul de impozitare este scazut. De aceia Barca, Real au datorii. Suma de transferuri (vinzare / cumparare) trebuie sa nu depaseasca egalul datoriilor. Asa e legea facuta acolo iar avocatii cluburilor au gasit calea asta pentru a nu platii inutil. In alte state sunt alte legi, mai bune sau mai rele... no coment. Faptul ca tu pui apucaturile balcanice inaintea normalului nu e ceva OK. Normal este ca comunitatea sa isi hotarasca prioritatile. Salariile medicilor, inginerilor etc sunt dependente nu numai de valoarea lor ci si de eficienta. Stiu ingineri spanioli platiti cu 1600 de euro! mai putin chiar ca un muncitor in Germania. Si munceau cot la cot cu mine, nu stateau in birou. Sa vorbim de USA. Tot sportul si educatia la nivel juvenil este platit din sponsorizarea(sau cotizarea voluntara) de catre comunitate. E suficient oare? De ce tot scriu de nebun aici? deoarece consider ca motivarea comunitatilor pentru realizarea de proiecte sociale, artistice sau sportive este un prim pas in normalizarea gindiri cetateanului roman. ”Putem impreuna„ e sloganul in care eu cred. Si gata e ultimul comentariu. Scuze daca am deranjat cu ideile expuse.

unu’ (1 comentarii)  •  1 iunie 2016, 13:05

mda...personal,sunt satul de pretentiile bugetarlor, mai ales celor din sanatate si educatie, care doar cer, ceea ce presteaza ei, lasa muuult de dorit... cheltuieli nesanatoase? tot bugetul tarii, NU ar ajunge 6 luni ministerului sanatatii, hotia e dincolo de limite...in educatie,comparati inatai programul lucrat efectiv cu salariul si bonusurile si apoi discutam... cum zicea, satul sa duc in spate incompetentii,hotii,puturosii, samd care "lucreaza" 8 ore ,dar pretentii salariale de Suedia !

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  1 iunie 2016, 13:17

adica, daca medicul nu opereaza opt ore, ca la strung, daca profesorul nu praseste zi-lumina, asta face din ei niste paraziti ai bugetului? la munca, baaa, nu la intins mana dupa salarii de fotbalist 🙂

Suporterul (40 comentarii)  •  1 iunie 2016, 13:06

Prunea merita chiar mai mult. Este semi-***, derbedeu prin comportare. Inca nu are teza de doctorat. Insasi modul de exprimare arata tot. Participarea echipei CSMS Iasi in competitiile europene este o gluma grosolana. Cred cei din conducerea Iasului ca invartelile analfabetului vor continua ? Vom trai si vom vedea.

Larry (3 comentarii)  •  1 iunie 2016, 14:00

Bravo Maria! Exceptional Editorial. Acest *** al fotbalului (Prunea) comenta acum ceva timp despre echipele aflate in insolventa, echipe private cu bani privati, ca nu ar trebui acceptate in competitie. E usor sa vorbesti ca un *** care *** bani publici fara jena in timp ce orasul este la pamant. (un scurt comentariu pentru postarea : esti prost rau!)

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bogdan (1 comentarii)  •  1 iunie 2016, 15:21

Felicitari Maria pentru problema ridicata. Asa e, societatea romaneasca in general ar trebui sa isi prioritizeze mai bine nevoile, sa micsoreze diferentele acestea uriase de finantare si nu in ultimul rand sa constientizeze mai bine unde si pe ce se duc banii publici.

Radu (1 comentarii)  •  1 iunie 2016, 15:36

Bv...abia asta se apropie de jurnalism..nu spune nimeni sa nu platim din bani publici pentru echipe de copii..sa ii ajutam..dar ptr echipe de profesionisti...intr-o tara asa saraca ..e prostie curata....Iasu are atatea lipsuri si nimanui nu-i pasa de fotbal..stadionu e constant gol...si totusi..platim ca fraierii...asta e...votam niste *** ..asta meritam..

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mrr (4 comentarii)  •  1 iunie 2016, 16:03

corect ar fi ca bugetul fiecarei primarii sa fie distribuit in urma unui referendum...evident ca nu se poate ( bani risipiti,pareri impartite,legi contrare etc)...la fel de corect cred ca ar trebui facut macar un sondaj despre cati bani iau medicii la negru pentru fiecare operatie,sau chiar si consultatie...eu stiu, tu stii, (inclusiv tu , Maria) dar toti ne ascundem dupa o foaie de stat de salarii...evident aceasta e copacul din cauza caruia nu vrem (vrei) sa vedem(vezi) padurea...sistemul medical ar trebui reorganizat din temelii (salarii,oameni,reguli,tehnica,medicamente), altfel picam in derizoriu sa deplangem pe cei mai hoti oameni din Romania, si cateodata si criminali ...

Dragos C (23 comentarii)  •  1 iunie 2016, 16:16

@Adrian si altora ca el 1990-1996 - PSD (stanga FSN+celelalte variante) = 6 ani 1996-2000 - CDR (dreapta) = 4 ani 2000 - 2004 - PSD (stanga) = 4 ani 2004 - 2011 - PDL (dreapta) = 7 ani 2011 - 2015 - PSD (stanga) = 4 ani 2015-2016 - nimeni Total = 14 ani PSD (stanga) 11 ani dreapta Presedinti de stanga: ILIESCU = 10 ani (1990-1996) + (2000-2004) Presedinti de dreapta: CONSTANTINESCU = 4 ani (1996-2000), BASESCU = 10 ANI (2004 - 2014) JOHANNIS = 1,5 ani (2014- prezent) Total = 15,5 ani presedinti de dreapta 10 ani presedinte de stanga Cele mai importante orase din tara (Bucuresti si Cluj) au avut in majoritate covarsitoare primari de dreapta. Doar Funar (Cluj) si Oprescu (Bucuresti) au fost de stanga. In rest, din 26 de ani de la Revolutie, peste 17 au fost primari de dreapta! Despre ce tara PSD-ista discutam???? Nu ati inteles pana acum ca toata politica romaneasca, dreapta sau stanga, inseamna oameni pusi pe capatuiala, mafioti cocotati in fruntea tarii cu un singur gand: sa se imbogateasca cat mai repede si cat mai mult???? Cand vorbim de corupti si mafie, nu-i gasim in toate partidele si in toate guvernarile??? Daca Nastase a facut inchisoare, Udrea, Videanu, Blejnar, Basescu s.a. sunt si ei langa beci deja!.. Imediat le vine randul! Toata clasa politica este plina doar de mafioti! Dar, sa nu fim nedrepti: nu sunt doar ei, cei din politica, corupti! Spitalele sunt pline de impostori si hoti, sistemul farmaceutic, la fel! Justitia este si ea vanduta la bucata, corupta pana in maduva oaselor, universitatile (si cele de stat si cele private) sunt o nenorocire nationala! In Universitati se lucreaza numai in familie, cu fini, afini, cumetri etc. Apropos, doamna Andries, cand faceti niste investigatii si prin mediul universitar? Sa vedeti acolo cum rectori, decani si presedinti de senate, angajati la stat, pleaca cu minimum 10000 euro pe luna acasa! Sa vedeti cum s-au inchiriat spatii destinate invatamantului catre firme de casa ale directorilor administrativi sau cum se fac achizitii de milioane de euro, iar achizitiile nu se regasesc nicaieri!... Fratilor, Romania este o tara a coruptilor, toti cei ce detin functii administrative sunt manjiti pana in crestetul capului, indiferent ca sunt lucratori la stat sau la privat!

comabi (14 comentarii)  •  1 iunie 2016, 16:20

In sfarsit, vad scrise lucruri pe care le tot discut pe unde apuc de multi ani. Dar, pe langa autoritati, si oamenii sunt de vina. Panem et circensens. Romanii sunt destul de naivi (eufemistic vorbind) in stabilirea prioritatilor. Ies in strada sa faca galagie pentru dezafilierea U Craiova sau Timisoarei, dar pentru lucrurile cu adevarat importante stau acasa, sa se uite la etapa de Liga I :)). La asemenea oameni, te mira conducatorii??!? Bine ca au votat cei de pe FB, altfel eram mancati de vii. Oricum suntm mancati de vii daca ajungem in spitalele autohtone :(. Felicitari, Maria, pentru material. Poate unii cititori vor realiza ca ar trebui sa-si schimbe un pic prioritatile (desi, daca s-ar intampla, procentul ar fi fff mic).

alex (3 comentarii)  •  1 iunie 2016, 16:47

Apreciez materialul Mariei Andries si unele din ideile exprimate anterior si la fel ca si majoritatea celor care au postat aici consider ca autoritatile ar trebui sa sprijine cluburile sportive prin asigurarea unei infrastructuri adecvate si nu prin plata salariilor. Intr-adevar nu este moral sa platesti un doctor cu 600 euro, un profesor cu 300 euro si un fotbalist cu 10 000 euro pe luna. Deoarece sunt foarte multe comentarii anti-Iasi as dori sa nunatez putin si sa subliniez ca situatia din Copou nu este nici pe departe la fel cu cea de la alte cluburi care se bucura de mult mai multi bani publici (ex: Voluntari, Chiajna, Tg. Mures, Tg Jiu etc.). La Timisoara primaria nu a dat niciun ban in ultimul sezon deoarece Curtea de Conturi a declarat ilegale aceste plati, lucru care nu s-a intamplat in alte locuri. Asadar o discutie interesanta care s-ar impune ar fi pe marginea discrepantelor in aplicarea legilor din Romania. Adica Chiajna aduce jucatori ca Milevski si Obodo (10 000/luna), iar in alte orase se sisteaza finantarea in mod EVIDENT din considerente politice. Deocamdata niciun ziarist nu a investigat putin subiectul acesta, la fel ca si cel al stadioanelor construite in orase fara o traditie fotbalistica (ex> Tg Jiu, Alexandria etc.). De ce nu Timisoara, Iasi, Brasov, Pitesti, Arad, orase in care interesul pt sport nu doar ca este mai mare, dar si contribuie mai mult la buget. Pe cand o discutie despre oportunitatea unui stadion nou in Tg Jiu versus un stadion nou la Iasi??? ca de stiri despre Steaua ne-am saturat pana peste cap!

Adrian (12 comentarii)  •  1 iunie 2016, 16:56

Dragos C... din FSN si apoi PSD sa nascut PD apoi PDL... etc de asta am spus ca doctrina lor a persistat. In anii 90 nu s-a liberalizat schimbul valutar, nu s-au facut modificari legale necesare... , din punctul meu de vedere sa reusit sa se distruga economia si sa fie preluata de cei din serviciile secrete si slugile lor in aceasta perioada. De asta, involuntar, am spus ”Tara PSD-ista”. Nu impart partidele in bune sau rele! toate sunt identice. Daunatoare pentru cetatean. Eu punctam altceva! si daca nu m-am facut inteles imi cer scuze. Nu incercam un atac politic, asta poate sa fie clar. Sunt adeptul pasilor marunti. Mic cu mic se face mare. Vad aici cum comunitatea se aduna in jurul unui lider de conjunctura pentru actiuni marunte. Ce creeaza unitate in idei si actiune in cadrul comunitatii. E un prim pas pentru un viitor mai bun...

targovistean… (22 comentarii)  •  1 iunie 2016, 17:16

Maria,poate scrii ceva si despre Targoviste,unde echipa de baschet e finantata de primarie,cea de fotbal la fel,cea de volei la fel.Oamenii mor de foame,toate fabricile s-au inchis dar la baschet sunt salarii de 8000 euro lunar.A mai aparut un antrenor (grec,parca) acesta a cistigat un proces de vreo 130.000 euro,pe care tot primaria trebuie sa-i dea...Targovistea,orasul atat de iubit al dictatorului ,e un oras mort dar banii se duc in sporturi la care asista 10-15 spectatori..

Calin Theo (1 comentarii)  •  1 iunie 2016, 17:17

Si când te gândești că fotbalul ar avea puterea să atragă investitori. Primește deja o căruță de bani de la televiziuni. Handbalului, voleiului sau baschetului ș.a. i se pun perfuzii din bugetul public ca să apuce ziua de mâine. Nu zic că invesțiile în astea sunt mai legitime. Constat doar că acest discipline nu au putere de autofinanțare în România. Însă - sper să nu mă înșel - unor echipe sponsorizate din bani publici li se interzic investițiile private; de pe tricourile lui Iași, Chiajna sau Voluntari, așa la prima mână, nu răsare nici un sponsor, astfel se blochează o funcție importantă a economiei de piață: publicitatea. Aici nu văd hoție sau "spălare de bani" - posibil să fie și astea- , ci incompetență, prostie și ego cât Pentagonul. Felicitări, Maria Andreiș!

liviu (1 comentarii)  •  1 iunie 2016, 17:43

Ceva nu se leaga, eu daca am o companie cu capital privat platesc taxe si impozite de o iau razna. Am profit in final si zic : hai sa bag banii intr-o echipa de fotbal din "liga profesionista". Problema mea este ca ma intalnesc in competitie cu echipe subventionate din taxele incasate de la mine (poate am puncte de lucru in 10 judete). La mine 1 leu investit a fost impozitat in draci, la ei este taxa, adica pomana. Deci eu trebuie sa lupt de 2 ori, prima data sa fac bani apoi contra celor care-i primesc gratis. Cred ca trebuie sa stopam acest fenomen !

jalabert (10 comentarii)  •  1 iunie 2016, 18:01

felicitari pentru articol. in sfarsit cineva care sesizeaza modul in care banul public este cheltuit intr-un mod necorespunzator.

1Oarecare (1 comentarii)  •  1 iunie 2016, 19:19

In sfarsit , dar chiar ca , in sfarsit un editorial bun al tau in care se discerne prostia nativa de prostia dobandita printre semenii nostrii . Ar mai fi trebuit adaugat , cred eu , ca nu toti cetatenii ieseni sunt sportivi si nu toti iubesc echipa de fotbal si ca ,daca cetatenii acestui minunat oras ar dori finantarea echipei ar puteao trece la bursa , simplu ca buna-ziua. Iar pentru haterii de serviciu le-as putea spune doar atat : HATEREeeeee exemplu ti-a fost dat pentru a-ti da seama ca omul care te scapa de moarte este mai important decat Florin Prunea , Mariuca ar fi putut da ca exemplu profesorii in locul doctorilor , ar fi putut sa-ti dea nenumarate exemplu in care banii publici se cheltuiesc doar pentru a fi cheltuiti. Poate unui profesor/medic nu ii este indeajuns un simplu multumesc dupa ce ai iesit din mana lui , iar aceste doua profesii iti cam indruma pasii in viata pe cand Florin Prunea si ,,jucatorii,, ? Ar cam trebui sa dea de gandit unora acest exemplu pentru ca cine stie daca mai apuci sa strigi pe stadion HAI IASI-ul ... prunea sigur va putea.

Dragos (1 comentarii)  •  1 iunie 2016, 19:56

Foarte bun articolul. In sfarsit cineva spune public ceea ce gandim cu totii. Sa speram ca va avea ceva efecte. Iubesc fotbalul dar nu hotia si nesimtirea. Mai bine joaca echipa in liga a 3 a dar cu decenta.

sherlock (3 comentarii)  •  1 iunie 2016, 20:08

Ăsta e capitalismul. Oamenii nu sunt recompensaţi după importanţa socială a muncii lor ci după profitul pe care îl creează. Un fotbalist (poate chiar ***) care dă cu piciorul într-o minge câştigă într-o zi cât câştigă un profesor sau un doctor într-o lună sau chiar un an, deşi societatea omenească ar putea funcţiona foarte bine fără fotbal dar ar sucomba rapid fără profesori, doctori sau ingineri.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

sherlock (3 comentarii)  •  1 iunie 2016, 20:11

Nu înţeleg de ce aţi pus steluţe în locul cuvântului a n a l f a b e t, ce regulă a site-ului nu am respectat ?

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  1 iunie 2016, 21:10

e un termen expirat, acum se spune „doctor” 🙂

Lucka (45 comentarii)  •  1 iunie 2016, 20:21

Pe de o parte Statul Roman finanteaza echipe de fotbal din bani publici , pe de alta parte , le storc de bani si cauta sa obtina si mai multi bani prin sentinte judecatoresti (vezi Steaua ) . Sincer nu mai inteleg nimic ... Ar trebui finantarea aceasta din bani publici sa fie uniforma , fiecare echipa din Liga 1 sa primeasca o suma egala .

ion ion (3 comentarii)  •  1 iunie 2016, 21:24

gandeste-te ca de la echipa de fotbal mai intra si bani...drepturi de televizare , bilete , locul in clasament

sherlock (3 comentarii)  •  1 iunie 2016, 21:27

Asta-i culmea, voi cenzuraţi dicţionarul limbii române ! Pe cine am ofensat dacă m-am referit la un ipotetic fotbalist „neştiutor de carte” ? Nu mai repet cuvântul respectiv fiindca iar puneţi steluţe în locul lui. PS. Probabil că aţi vrut să spuneţi ”limbaj intolerabil”, ceea ce nu e acelaşi lucru cu „intolerant”.

Kokos (2 comentarii)  •  1 iunie 2016, 21:33

Stau si ma gandesc, daca nu intra CSMS Iasi in Europa League si mergea Craiova (tot de primarie finantata), oare mai aparea acest articol?

Kokos (2 comentarii)  •  1 iunie 2016, 21:40

Cate echipe sunt finantate de Primarie si joaca pe prime mult mai mari ca la Iasi, oare de ce nu se spune?

Cris (2 comentarii)  •  1 iunie 2016, 21:50

Toate echipele sustinute de primarii sunt folosite pentru a drena si spala bani publici. Buget de 1.25 milioane? Fura 3/4 din ei. Numai restul ajung la jucatori. Singurii care primesc banii intregi sunt coordonatorii afacerii. De-asta "sustinerea echipei locale" (sic!) e pe primul loc. Si de-asta medicii n-au nici o sansa...ahh. Doar daca accepta sa faca bara-bara cu "edilu"

Comentează