Cheltuieli nesănătoase
CSMS Iaşi ar trebui să şi câştige Europa League. Şi nici aşa n-ar demonstra că merită mai mulţi bani publici decât spitalele din Iaşi

Ce asemănare este între Florin Prunea şi un medic nefrolog de la Spitalul „Parhon” din Iaşi? Ambii sunt plătiţi de Primărie. În rest, numai deosebiri. Preşedintele clubului de fotbal încasează 6.000 de euro pe lună, iar medicul – 600 de euro pe lună. Meciul public – privat din Liga 1 e miuţă, pe lângă derby-ul fotbal – restul bugetarilor din oraş.
Prunea, chirurg de bonusuri
CSMS Iaşi merge în Europa League, ceea ce l-a determinat pe Prunea să anunţe că-şi prelungeşte contractul. Ce uşurare pentru administraţia locală! Primarul interimar îl ruga încă din vară să rămână, deşi „multe cluburi din ţară trăgeau de el la propriu”. Prunea a pus condiţii: 1.000 de euro în plus la salariu şi primă de reinstalare de 30.000 de euro.
Şefii clubului îi ofereau modesta sumă de 15.000 de euro, ca primă. Au cedat, după ce Prunea i-a ameninţat că „pleacă de la Iaşi”. „Am fost de acord cu pretenţiile lui, pentru a nu destabiliza echipa”, au explicat conducătorii CSMS. Iată o idee pentru medicii nemulţumiţi de salarii: să ameninţe că pleacă din ţară.
Locul din Europa va alimenta cu pretexte generozitatea autorităţilor faţă de fotbalul profesionist. Nu e vina lui Prunea. E vina bunului plac din administraţia publică. Salariile angajaţilor de la „Parhon” sunt la vedere, afişate pe site-ul instituţiei. Despre salariile de la CSMS, circulă doar legende. Singurul document oficial este declaraţia de avere a preparatorului fizic, care candidează la locale. Afirmă că e plătit cu 1.000 de euro lunar de echipa de fotbal.
Fotbalul, de 5 ori cât spitalul
Salariile fotbaliştilor, spune Prunea, ajung în total la 60.000 de euro lunar. Bugetul total al echipei e o enigmă în mişcare. În 2016, Primăria Iaşi a anunţat că dă 1,25 milioane de euro: „Echipa va avea aceşti bani”. Când vorbesc despre finanţarea fotbalului, autorităţile locale au o siguranţă vecină cu monomania. Nu garantează că găsesc bani pentru altele, dar când vine vorba de echipa-fanion, le păleşte certitudinea ca foamea.
De la Primăria Iaşi, Spitalul „Parhon” a primit anul ăsta 250.000 de euro pentru achiziţionarea de echipamente medicale. „O să vedem cum o să îi împărţim, cum prioritizăm nevoile”, a comentat managerul spitalului. Anul trecut au primit pentru aparatură în jur de 70.000 de euro, cam cât încasează Prunea într-un an doar din leafă.
Iarăşi, achiziţiile făcute de spitale sunt la vedere. Pe când clubul de fotbal n-a prezentat încă nicio factură pentru mingi, niciun bon de benzină. Nu e obligat. Primăria îi dă bani pe după paravanul Fundaţiei Sportul Ieşean, dirijată tot de oameni din Primărie.
Anestezic pentru mase
Pe lângă salarii, conform presei locale, la CSMS se plătesc şi prime: 400 de euro la victorie, pentru jucători, şi 1.000 de euro pentru Prunea.
Iată încă o deosebire. Aţi văzut vreodată vreun primar dându-i primă unui medic, după un transplant reuşit? Şi nici n-o să vedeţi. De la începutul anului, la „Parhon” s-au realizat 15 transplanturi de rinichi, un record care a lăsat reci autorităţile locale. Nicio felicitare pe Facebook, nicio declaraţie de presă, aşa cum au primit jucătorii lui Napoli, după „fericitul caz” al calificării în Europa.
Chiar şi obţinută indirect, e o calificare muncită şi merită laude. Dar nu pune într-o lumină mai bună modul obscur în care a fost şi este finanţată echipa. Nu justifică vălul care se lasă peste banii publici după ce aceştia ajung la fotbal. Nu scuză faptul că ieşenii nu sunt întrebaţi ce priorităţi au: echipă de cupe europene sau spitale occidentale? Aleşii locali s-au tot grăbit să răspundă în locul lor, optând pentru prima variantă. Au sprijinit anestezicul, nu anesteziştii. Ce nu ştiu cetăţenii nu-i doare pe loc.