Reţeta pentru masa săracilor
Năravurile vechi care au subminat Steaua în lupta la titlu îşi schimbă numele

Pe certificatul de identitate sportivă al campioanei scrie SC Fotbal Club „Steaua” Bucureşti SA. Cu numele acesta, apare echipa lui Becali în registrul sportiv şi în registrele FRF. Regulamentul federal permite schimbarea denumirii în pauza dintre sezoane. Şi, pentru că porecla FCSB nu le-a purtat noroc elevilor lui Reghecampf, finanţatorul a înregistrat o nouă marcă la OSIM: „Fotbal mare şi Steaua, scris mic”.
După ce a lansat zvonul cu insolvenţa, Becali îi pregăteşte pe fani pentru metamorfoză: din „fecesebişti” în „fotbalstelişti”. E încă un bulgăre de nelinişte aruncat în mulţime. Dacă ştergi un nume, nu ştergi şi sezonul ratat. Nu tai nodul gordian care a încâlcit drumul spre grupele Ligii. Echipa antrenată de Reghecampf se poate numi şi Pisicile Vărgate, joacă la fel. Faptul că se cheamă altfel e o diversiune, nu un proiect. După cum insolvenţa e o adaptare financiară la limitele patronului, nu la industria fotbalului mare.
S-au demodat „tunurile”
„Cel mai important e să intri într-o cupă europeană pentru reţeta financiară”, şi-a explicat pretenţiile patronul Stelei. Reţeta asta, care avantaja echipele mici, nu va mai funcţiona decât un an, doi. UEFA pregăteşte un format elitist al Ligii, cu doar 16 echipe în grupe. Pentru cluburile care vânează marele pot cu mijloace minime, precum cele româneşti, va exista o competiţie de tipul Cupei Intertoto. La masa săracilor, se va mânca altă „reţetă financiară”, cu tacâmuri aduse de-acasă.
Indiferent ce planuri are Becali pentru echipă, nu trebuie să se bazeze pe „tunurile” de la UEFA. Participarea în grupele Ligii n-a adus profit clubului, după cum aţi putut citi în paginile Gazetei. Banii n-au fost investiţi în echipă. Au amortizat împrumuturile de la finanţatorul-creditor. N-a crescut nimic în curtea clubului după meciurile în Europa. Echipa n-are un teren de antrenament, n-are o bază de pregătire, umblă de pe un stadion pe altul. Până şi denumirea e ambulantă. N-are organizarea unui club occidental. Din fotbalul mare, Becali n-a înţeles decât partea cu „reţeta financiară” pe termen scurt. Cererea de reorganizare va fi depusă doar după epuizarea oricărei şanse de a prinde cupele europene. E o soluţie care i-ar scăpa pe şefii Stelei, printre altele, de grija despăgubirilor către Armată. Nimic de făcut.
La nume noi, tot ei
Modelul acesta de conducere, în care o singură persoană are putere de decizie, a durat atât pentru că a fost alimentat cu bonusurile UEFA. Dacă milioanele acestea se vor împuţina, va păli şi atotputernicia lojei. Pentru a supravieţui, cluburile din Liga 1 vor avea nevoie de acţionari veritabili, nu de cămătari majoritari.
Pe lângă banii de la UEFA, şi banii din încasări au făcut funcţională întreprinderea numită Steaua. Încă o schimbare de nume reprezintă încă un gol în tribunele şi-aşa tot mai complicat de populat. Încrederea publicului nu se înregistrează la OSIM, de pe-o zi pe alta. Echipa lui Becali a moştenit imaginea şi credibilitatea de-a gata, fără efort. Acum riscă să le piardă la fel de uşor, comiţând toate manevrele posibile pentru a-şi deruta fanii.
Fără public şi fără orizont, campioanei nu-i mai rămâne decât să se îmbrace de la Adibas şi să trimită scouteri la anticariat, după noul Marica.