Rupem din pâine pentru circ
Aleşii spun lucruri lapidare: Guvernul să fie "executat cu pietre" pentru că TVR nu transmite Euro

Georgică Severin, şeful Comisiei de Cultură din Senat, se frământă. Privaţii profită de pe urma problemelor TVR. „Aş fi foarte curios care vor fi acele televiziuni care vor prelua transmisiunile JO şi ale Euro 2016 în locul TVR”, a spus senatorul.
„Vă daţi seama că toată suma din publicitate care ar fi revenit TVR, în aceste condiţii, se va duce la altcineva”. Ne dăm seama. Ne dăm seama şi că, oricât ar încasa televiziunea naţională din publicitate, n-ar fi de-ajuns.
Conform stiripesurse.ro, domnul Severin acuză Guvernul de favoritisme: „Nu vrea! Să nu ne spună că n-au găsit soluţii”. „Un guvern politic nu şi-ar fi permis”, „ar fi fost executat cu pietre în piaţa publică”. Iată o imagine primitivă, neaşteptată din partea unui parlamentar al timpurilor moderne, care, conform CV-ului, „utilizează Internetul din 1994”. E greu de crezut că pietrele ar fi aruncate de contribuabili furioşi că Guvernul Cioloş nu-i lasă să scoată alţi bani din buzunar pentru TVR, pe lângă taxa radio-tv şi nenumăratele ajutoare de la stat.
Milioane de euro fără sonor
Drepturile TV pentru competiţii sportive au costat postul public sume imense. Şefii SRTV au plătit între 35 şi 40 de milioane de euro pentru trei ani de Champions League, în intervalul 2009-2012.
Cu sau fără încasări din publicitate, e cel mai păgubos contract din istoria TVR, susţine Paginademedia.ro. Pentru următoarele trei sezoane, TVR a anunţat că a plătit de zece ori mai puţin. La finala de anul trecut, de la Berlin, a trimis doi comentatori, dar i-a trimis degeaba. A uitat să testeze canalul de sunet. Prin urmare, comentariul a fost făcut din studio, de la Bucureşti. Câteva sute de euro s-au dus pe Apa sâmbetei. Nu e o neglijenţă izolată, e o fracţiune dintr-un monument al nepăsării faţă de banul public şi faţă de public, ca atare.
Limuzine în loc de car HD
Monumentul acesta a fost posibil pentru că niciun manager din TVR n-a răspuns decât cu funcţia pentru risipele comise. Nici vorbă să fie „executat cu pietre în piaţa publică”. TVR a aprobat nesăbuit în Consiliul de Administraţie achiziţionarea drepturilor TV pentru mari competiţii, deşi ştia că are datorii. Apoi punea Guvernul în faţa faptului împlinit şi cerea bani pentru încă un meci, încă un cântec. Reţeta asta „Daţi-ne pâine pentru circ” a funcţionat ani la rând.
În 2013, sub conducerea lui Claudiu Săftoiu, televiziunea naţională a dat 6,3 milioane de euro pentru 140 de automobile noi, deşi avea datorii de peste 170 milioane de euro. În schimb, scria atunci „Adevărul”, TVR nu dispunea de un car de reportaj HD pentru transmisii sportive, care costă în jur de 300.000 de euro. Închiria un asemenea echipament cu 40.000 de euro, pentru fiecare transmisie. Vorba senatorului cultural, am fi foarte curioşi să ştim ce firme au beneficiat de aceste calcule păguboase pentru TVR.
Zece ani de comă legislativă
Parlamentul controlează TVR, dar Guvernul e împins să salveze Euro şi Olimpiada, să-şi ia angajamente în faţa EBU. Să scuture sacul şi să subvenţioneze un serviciu public aflat la discreţia unor eminenţe manageriale girate politic. O analiză a Hotnews.ro arată că, în zece ani, un singur parlamentar a încercat reformarea prin lege a TVR. Stelian Tănase, fostul şef al postului din Dorobanţi, cere o nouă lege a TVR, „dată mâine, dacă se poate”.
La fel cum Georgică Severin invocă modelul francez, domnul Tănase invocă modelul britanic. Dacă am avea taxa TV cât englezii, şi TVR ar fi BBC. Chiar dacă plătim mai mult, nu există niciun fel de garanţii că banii aceştia vor fi administraţi responsabil de către TVR. Până apar aceste garanţii, soluţia raţională e să oprim plăţile. Să ne asumăm riscul de a-i îmbogăţi pe privaţi şi de a rămâne fără politicieni în tribună la Euro. Nu sunt pierderi, de fapt. Sunt schimbări.