Arta de a-i vinde tricouri statului
Deşi n-au decis la ce să folosească Stadionul Ghencea, şefii CSA vor să-şi încerce norocul şi cu o sală polivalentă

Considerând că militarii români nu fac destulă mişcare, şefii CSA au anunţat că le vor construi o sală de sport. Cu bani de la bugetul de stat, fireşte. Dacă ar finanţa CSA investiţia, le-ar face şi sală, şi jacuzzi. Îşi permite. Are pe mână un brand în valoare de 57,3 milioane de euro.
„Pe aici nu se trece!”, marcă înregistrată
„Militarii au nevoie de această bază de pregătire”, a spus comandantul CSA, George Boroi, la DigiSport. Logic! Războaiele moderne se poartă, în majoritate, pe teren acoperit, de aceea n-are rost să-i trimiţi pe soldaţi să alerge în ploaie şi vânt, pe Ghencea. Pe acolo n-a mai alergat nimeni din martie anul trecut. La un moment dat, fanii Stelei au cerut voie să ţină un miting. CSA i-a refuzat „din motive temeinice”: „Complexul Steaua nu e doar un complex sportiv, ci şi o cazarmă militară cu indicativ specific„.
N-au intrat nici fotbalişti, nici suporteri, nici alţi civili acolo de un an. Dar nici n-au parcat MIG-urile pe gazon. Stadionul Ghencea nu e doar o cazarmă militară, ci şi un pustiu cu garduri. CSA l-a transformat într-un bun de inutilitate publică. Are în dotare un stadion cu care nu ştie ce să facă. Nu are cu ce să-l umple în afară de veteranul „Pe aici nu se trece!”. Există garanţii că nu se va întâmpla la fel cu sala de sport? Clubul Armatei ar avea nevoie de ea pentru echipa de baschet, care, notează ziare.com, evoluează la Chiajna sau la Polivalenta din Bucureşti.
Da, în cazul acesta, investiţia capătă sens. Rămân doar îndoielile legate de dimensiunea financiară a proiectului şi de capacitatea şefilor CSA de a gestiona infrastructuri mai vaste decât propriile birouri. Însă domnul Boroi cere sală pentru soldaţi, nu pentru baschetbalişti. „Sunt convins şi am susţinerea MApN pentru necesitatea construirii acestei săli polivalente, cu atât mai mult cu cât în Capitală îşi desfăşoară activitatea şi alte unităţi militare”, a spus şeful CSA.
Peste două luni, cel mai devreme, se va disputa un meci în Ghencea, iată concluzia optimistă a noilor negocieri cu echipa lui Becali. Stadionul nu e încă omologat pentru competiţii sportive. La sfârşitul lui februarie, MApN a anunţat, într-un comunicat, că „face demersuri” pentru ca arena să primească aviz ISU. Care-i graba? Cine are nevoie de această bază de pregătire? Militarii cumva?
Cuminţenia banilor publici
În schimb, clubul Armatei pune artileria pe alte proiecte, să camufleze buruienile din stadion. E ca şi cum ne-am apuca să construim autostrăzi, în speranţa că aşa se vor acoperi gropile de pe drumurile judeţene. Asta-i moda! Primăria Bucureşti încă se chinuia să redeschidă Arena Naţională, când s-a lăudat că va construi un patinoar, în timp record. Poanta cu Polivalenta se consumase, o spusese Sorin Oprescu.
În timp ce ne căutăm prin buzunare să cumpărăm „Cuminţenia Pământului”, sume obraznice se tot duc pe opere de infrastructură, cu scop nonfigurativ. Fiecare, cu prioritatea lui! De exemplu, CNI a alocat 16 milioane de euro pentru două stadioane moderne în Teleorman. Unul era insuficient, ţinând cont de afluenţa de ultraşi la meciurile unor echipe ca Real Beuca şi Ajax Botoroaga.
Prin urmare, şefii CSA s-au trezit târziu să întindă mâna. Ori se apucă de vândut şepci şi tricouri cu sigla îndelung preţuită a Stelei, să strângâ bani de Polivalentă militară. Ori, dacă vor morţiş fonduri de la stat, se apucă de sculptat cu baioneta în rigips. Să pretindă că sunt finanţări de amorul artei.