Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

N-o lălăi, române!

COSR şi MTS nu mai cântă nimic despre noua lege a sportului, dar bat darabana pentru schimbarea legii imnului

Permalink to N-o lălăi, române!
luni, 15 februarie 2016, 7:02

Federaţia de baschet o ţine de-a surda cu imnul înaintea meciurilor. COSR şi MTS n-au convins-o să-şi schimbe repertoriul. Au covins, în schimb, un grup de parlamentari să propună modificarea legii imnului. „Considerăm că, uneori, măsuri chiar simbolice, dar puternice, se impun”, îşi motivează senatorii iniţiativa. „Simbolic” e nimerit spus aici, pentru că schimbarea propusă nu schimbă nimic, doar explicitează o frază din textul actual al legii.

În ianuarie, MTS a fost victima propriei confuzii şi a crezut că „intonarea imnului la competiţiile interne e interzisă prin lege”. Acum, preventiv, parlamentarii propun ca intonarea imnului la finalele competiţiilor interne să fie obligatorie prin lege. Da, şi? Asta tot nu înseamnă că intonarea imnului în alte situaţii e interzisă. La fel ca şi înainte, „Deşteaptă-te, române!” poate fi cântat, cu tot respectul cuvenit, şi în competiţiile dintre blocuri.

Care-i noima acestei codiţe de lege? Trageţi adânc în aer în piept şi citiţi: „Contribuie la întărirea sentimentului competitorilor sportivi de orice vârstă de apartenenţă la un mediu sigur, protector, lipsit de discriminări sau tensiuni sociale – statul român”. Sportivii aud imnul în finală şi, brusc, simt aşa, sub forma unor furnicături, protecţia statului român. Pe la strofa a doua, li se zbârleşte părul şi li se face pielea de găină! Nici nu-i de mirare că unii plâng pe podium. Îşi amintesc pesemne cum i-a protejat statul, ca un tătuc senil din Sparta, duios numai la beţia de cuvinte.

Dacă vor să-i ajute pe sportivi şi altfel decât prin meloterapie, COSR, MTS şi parlamentarii ar trebui să-i dea zor cu noua lege a sportului. De un an şi jumătate, se lucrează la ea. Înainte de a pleca din MTS, Gabi Szabo spunea că legea e gata, face turul ministerelor, pentru semnături. Szabo a fost schimbată cu Elisabeta Lipă, care a spus, în decembrie anul trecut: „A venit momentul să schimbăm legea sportului!”. A precizat că aşteaptă „sugestii şi propuneri”. Adică pregăteşte un alt proiect decât cel al lui Szabo. Stop şi de la capăt cu munca în zadar, pe timpul bugetar infinit.

Şi COSR, şi MTS au căzut de acord că sportul românesc are nevoie de o lege mai bună. Dar s-o facă alţii. Ei o lălăie. S-au luat cu alte măsuri, „simbolice, dar puternice”. Solicită ca imnul să fie cîntat mai des, „ma non troppo”, numai în cheia sol strămoşesc, măsura de două pătrimi isterice, fără diezi care să agite spiritele.

De vreme ce Parlamentul nu e tehnocrat, ci listocrat, ce pretenţii să ai? Fac şi ei acolo nişte legi după ureche, după cum le sună lor mai demagogic. Dar COSR şi MTS sunt foruri tutelare ale sportului. Cunosc domeniul. Raţiunea lor de a fi nu constă în febra imnului şi alte cacofonii legislative. Trebuie să apere interesele sportivilor. Iar până în prezent, nimeni n-a reuşit (ce-i drept, nici n-a încercat!) să reducă fiscalitatea, să descentralizeze infrastructura ori să atragă sponsori cântând de dimineaţa până seara „Deşteaptă-te, române!”.

Comentarii (4)Adaugă comentariu

mal. (71 comentarii)  •  15 februarie 2016, 20:06

Sunt nevoit să scriu din nou: lipsa de școală se vede... (nu lipsa de diplome!). Dna Lipă și dl. Petrache confirmă că nu e totuna să alergi bine cu conducerea la nivel național a mișcării sportive. De altfel, pentru dl. Petrache, specialist în "Managementul aprovizionarii şi desfacerii" (conform CV, http://sport.hotnews.ro/stiri-alte_sporturi-17380462-cine-este-alin-petrache-noul-presedinte-comitetului-olimpic-roman.htm) nu se găsea o funcție mai bună? Că meseria... e departe! Cine ne conduce, Doamne?

dani (88 comentarii)  •  15 februarie 2016, 22:56

Excelent articol! Felicitari! Pt a cita oara? Aveam-cu zeci de ani in urma-un coleg german. Obisnuia sa zica:prea mult lipici nu tine, prea multa vorba strica. Sarut mina Dna Maria Andries!

dac.impielitzat (1 comentarii)  •  15 februarie 2016, 23:01

bine punctat. vad ca scrii din ce in ce mai bine, felicitari.

Bubucul (75 comentarii)  •  16 februarie 2016, 8:19

Foarte frumos punctat!

Comentează