Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Steagul roşu al inadaptării

După mitul că "nu se scot bani din fotbal", se clatină şi legenda că milionarii ca Neculaie pot scoate bani legal din fotbal sau din altceva

Permalink to Steagul roşu al inadaptării
duminică, 31 ianuarie 2016, 4:19

Ioan Neculaie cu „i”, de la Braşov, este anchetat pentru fapte pe care le-ar fi comis după ce devenise unul dintre cei mai bogaţi români. Comunicatul DNA menţionează cinci capete de acuzare şi un prejudiciu de aproximativ 10 milioane de euro, produs în perioada martie 2013 – mai 2015. Ca majoritar la FC Braşov, Neculaie ar fi cumpărat o bază sportivă inexistentă, pentru a scăpa de o datorie la stat. Ar fi sustras, fără justificare legală, sume de bani din conturile clubului. În schimbul lor, i-ar fi vîndut echipei două terenuri la preţ de mină de aur. Baze invizibile şi terenuri de vis, adică un plus de ficţiune, dacă mai încape, în povestea de succes a patronului „stegarilor”.

Afaceriştii de genul lui Neculaie nu se feresc să spună cum au făcut primul milion. Dimpotrivă, toţi şi-au confecţionat un scenariu de telenovelă pe această temă. Trec însă lejer peste felul cum au făcut primele 500 de milioane de euro, şi milioanele de după ele. Pentru că, dacă ar intra în detalii, şi-ar pierde aerul de premianţi ai industriei. Ar trebui să admită că nu au merite deosebite, că îşi datorează averea unui complex de împrejurări, ca să spunem aşa, „meandrelor concretului”. Meritul lor cert e că se aflau prin zonă. Erau şmecherii cartierului.

Oricare dintre noi puteam să fim patroni la fabrica de camioane Roman Braşov, dacă beneficiam de un guvern care s-o lege cu fundă şi să ne-o livreze prin curier. Care să şteargă, prin ordonanţă, datoriile istorice, să împartă, prin ordonanţă, fabrica în felii, „filializare”, aşa o numea fostul premier Adrian Năstase. Cînd marii cîştigători ai privatizărilor sălbatice n-au mai primit cadouri de la stat, în lipsă de alte iniţiative, s-au considerat îndreptăţiţi să şi le procure singuri.

„Nu se scot bani din fotbal”, iată un refren popularizat şi de Neculaie. Încă nu s-a demonstrat că patronul FC Braşov poate scoate bani din vreun domeniu, fără largul concurs al unor guvernanţi care să-i scutească de concurenţă şi să-i menajeze de fair-play.  Nu-i exclus ca Neculaie şi colegii lui de „business class” să fie cei mai adaptaţi dintre români. Dar peisajul la care s-au adaptat ei nu e jungla capitalistă. Sînt limburile comunismului, cu mlaştinile adiacente. Toate înlesnirile, protecţiile, favorurile de care au beneficiat Neculaie şi ceilalţi artilerişti ai tranziţiei n-au stimulat mediul de afaceri, doar l-au făcut total dependent de mediul politic. L-au predispus inadaptării la statul de drept.

Neculaie a avut pe mînă o bucată de ţară – parc industrial, hoteluri, club-fanion. Tot ce s-a priceput să facă a fost s-o survoleze din elicopter. A avut pe mînă o echipă cu tradiţie şi n-a reuşit decît s-o deraieze în insolvenţă, să schimbe antrenori, să dea afară jucători, să restaureze atmosfera de Cooperativă. Iar acum este anchetat pentru că a scos bani dintr-un fotbal pe care nu l-a înţeles şi, prin urmare, l-a distrus, încetul cu încetul.

Poveştile de succes ale celor ca Neculaie sînt doar poveşti. Singurul lucru real, în ele, este morala, pe care o pronunţă justiţia, mai devreme sau mai tîrziu. În 2004, pe cînd acuzaţii aveau încă răbdare cu magistraţii, iar Fiscul nu se reinventase, Neculaie a fost judecat pentru tulburare de posesie. Construise pe un teren care nu era al lui. Procesul a durat nouă ani. Nouă. Iar la final, după ce a fost condamnat cu suspendare, afaceristul a declarat: „Numai un nebun mă putea condamna!”. Şi avea dreptate.

În urmă cu multă vreme, dar nu foarte multă, era o frumoasă nebunie să-ţi imaginezi că legea li se aplică şi milionarilor din fotbal, cu spate transpartinic. Filosofia descurcăreaţă a celor ca Neculaie a umplut locul gol lăsat de doctrina unică. Pe valul spaimei de vid, a urcat pe soclu, pe prima pagină şi în lojă „Regele din Ţara Bîrsei”. Nu i-a contrazis nimeni tezele isteţe „Votul costă” şi „N-am de unde”, cînd i s-au cerut bani pentru sinistraţi. Nimic nu l-a constrîns să se îngrijoreze că, la un moment dat, va primi acelaşi răspuns: „Uite cum stă treaba, domnu’ Neculaie, nici noi nu mai avem!”.

Comentarii (4)Adaugă comentariu

alex (345 comentarii)  •  31 ianuarie 2016, 23:41

Un pic cam tarziu, dar totusi a fost spulberat si mitul intangibilitatii in fata bratului justitiei a patronilor corupti implicati in acest sport si nu numai, iar acum vor trebui sa raspunda experimentand un proces de adaptare in fata legalitatii si suprematiei legilor intr-un stat de drept.

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  1 februarie 2016, 0:36

Cu unul ca Copos ai fost o bucatareasa prea miloasa. Astia, cei care stiu sa scrie si sa citeasca, care intra si in politica, astia sint periculosi. Ilici, Nastase, Isarescu, … si chiar ingerasul ala din spatele lui Niciolae. Niciolaii, Cocosii, … sint doar niste tarani, tzigani boriti, … fac doar bani, daca li se permite.
„Brasoveanul“ asta pare chiar amuzant. Cel mai mult m-a amuzat ca se tot arata nemultumit de unele femei care i-au fost propuse. Spune si tu Maria, la ce se asteapta ciumetii astia ?
Da de fratii minune cind te ocupi asa cum sti numai tu putzen ? Pune si tu poze sugestive la toate articolele tale, ca nu te citesc navetistii. Ingerasul ala din spate, ca astia ataca din spate, poate imi strica somnul. As fi pus o tigare stinsa de degete maro intr-o scrumiera imputita si undeva in spate o pitipoanca la alegere.
Daca as scrie despre Negoiti as pune un pian alb si inca ceva sugestiv in spate, ceva termopane, niste abecedare, … vad ca ingerasul tau ma lasa fara idei.

dan (1 comentarii)  •  1 februarie 2016, 7:21

Daca ar fi un pic de dreptate in tara asta neculaie ar fi inchis si aruncata cheia….Sant curios cum se vor recupera banii. Pe timpul lui Ceausescu ******

flavione (2 comentarii)  •  1 februarie 2016, 10:53

Bravo! De acord cu tine. Vezi sa nu-l uiti pe patronu’ tau, motanul.

Comentează