Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Stadionul antiglonţ

Stade de France a servit drept fortăreaţă în mijlocul atacurilor teroriste. Arena Naţională serveşte drept bazar al altor interese decît siguranţa cetăţenilor

Permalink to Stadionul antiglonţ
luni, 16 noiembrie 2015, 9:19

Unul dintre terorişti avea bilet la Franţa – Germania, scrie Wall Street Journal. Dar a fost oprit de paznici la intrarea pe Stade de France. A fugit şi s-a detonat (teribil sună verbul ăsta la reflexiv!) într-unul din tunelurile de intrare în stadion. Dacă şi-ar fi activat vesta explozivă în interiorul arenei, în mulţimea de 80.000 de spectatori, masacrul ar fi avut cu totul alte cote.

Teroriştii n-au atins ţinta Stade de France. S-au izbit de porţile stadionului. Fără îndoială, au aşteptat acel meci, cu acea audienţă, cu acele echipe pe teren, cu acei lideri în lojă, pentru a smulge un trofeu cît mai însîngerat. Dar au eşuat. Nu e momentul ca autorităţile franceze să se decoreze pentru că au limitat pierderile. Războiul cu teroriştii nu permite pauze pentru politeţuri. Dar merită să-i admirăm pe francezi, printre multe altele, şi pentru faptul ăsta: stadioanele lor sînt locuri sigure. Sigure! Ce cuvînt străin! Sînt stadioane antiglonţ. Salvează vieţi, nu le periclitează.

Noi avem probleme cu securitatea la incendiu în incinte de 80 de locuri la mese. Descoperim cînd e prea tîrziu că instituţiile statului care ar fi trebuit să le verifice nu şi-au făcut treaba. Şi ce spun şefii acelor instituţii? Constată şi ei, cu seninătate de baci ortomani: „Înseamnă că avem o problemă cu una dintre persoanele care controlează sau cu mai multe”. Molipsitoare problemă, ca să zicem aşa! A infectat majoritatea localurilor din ţară.

După patru ani de la inaugurare, descoperim că Arena Naţională nu e sigură în caz de incendiu. Ne explică bodyguarzii zenului de la MAI, într-o emisiune la ProTV: „În Germania, copertina se spune că e D 2, la noi e D 0, dar se pare că D 2 din Germania e echivalent cu D 0 de la noi”. Surprinzător! După ce că n-avem aceleaşi măsuri cu nemţii la haine, n-avem aceleaşi măsuri nici la acoperiş! Sîntem uşor diferiţi de ei: cu două numere. Dar nici asta nu e cert: „un expert trebuie să stabilească”. Deocamdată, am atins nivelul de alertă „se pare că”. „Dinainte de tragedia din Colectiv”, ne asigură responsabilul de la Interne, „se lucrează cu MDRAP, Primăria şi ISU să se găsească soluţia”. De cîte instituţii şi de cîţi ani-lumină o fi nevoie să schimbi un bec pe Arena Naţională? Să-l schimbe, eventual, fără să pună în pericol peste 3 milioane de spectatori.
„Times” consideră că felul în care au gestionat oficialii francezi situaţia pe Stade de France „e la fel de şocant ca atacurile”. „Nu i-am informat despre explozii la pauză, n-am vrut să se creeze panică”, a explicat preşedintele Federaţiei Franceze de Fotbal.

„Argumentul cu panica e de înţeles. Dar sîntem în 2015. Mii de spectatori ştiau deja, de pe mobile”, scrie „Times”. Dar n-au luat-o razna spre porţi. Cînd au fost informaţi că pot pleca în siguranţă, s-au încolonat şi au cîntat imnul în drum spre ieşire. Au fost calmi şi disciplinaţi pentru că au încredere în autorităţile lor. Pentru că autorităţile lor nu sînt doar autoritare, mai fac şi altceva. I-au prevenit şi i-au instruit pe oameni cum să reacţioneze în astfel de situaţii.

Autorităţile noastre susţin că „faza haosului e inevitabilă în orice ţară”. De acord, dar în ţara noastră, autorităţile însele au devenit sursă abundentă de haos. Împart autorizaţii pe criterii haotice, aplică legile haotic, apoi pun tragediile pe seama entropiei. Pe Arena Naţională, nu reuşesc să ne protejeze de forţele naturii, nu mai vorbim de forţele răului. Motivul nu e lipsa banilor. Am găsit, iată, un sfert de miliard de euro să construim stadionul. Altele lipsesc.

Dacă paznicul care l-a oprit pe terorist nu-şi făcea treaba, ar fi murit oameni. Nu există verigi mici, scăpări mici, hoţii mici, minciuni mici, în lanţul siguranţei cetăţeanului. Toate verigile sînt de importanţă vitală. Doar că, în cazul României, unele verigi sînt mai întreprinzătoare ca altele.

Comentarii (3)Adaugă comentariu

Mihai Brezeanu (3 comentarii)  •  16 noiembrie 2015, 10:50

Mi-e teama ca produceti o comparatie intre mere si pere. Stadioanele din Romania, cel putin cele pe care se organizeaza meciuri internationale sau meciuri de Liga 1, au fost si sunt infinit mai safe decat cluburile, teatrele, restaurantele. Si regula e valabila pentru toata Europa. Va invit sa vizitati Arena Nationala sau stadionul Dinamo (pe ele le frecventez, despre ele vorbesc) in calitate de spectator si sa constatati daca puteti sau nu sa intrati in tribunele lor imbracata cu o vesta plina de dinamita.
Cat despre spectatori si atitudinea lor, adevarul este ca meciul Franta – Germania a inceput cu 80.000 de oameni in tribune, din care la finalul meciului, ramasesera sub 20.000. Nu e nevoie sa ma credeti pe cuvant, priviti imaginile tv de dupa final, cu spectatorii calcand pe gazon in asteptarea deschiderii portilor. Nu gasesc ca e de judecat comportamentul oamenilor, ci mai degraba decizia (cui?) de a continua un meci in al carui minut 20 era limpede ca zona din proximitatea stadionului e supusa unui atac terorist.
Cat priveste increderea in autoritati, nu credeti ca cele franceze datoreaza oarece explicatii propriilor cetateni pentru esecul serviciilor secrete si al politiei municipale de a detecta in avans si/sau opri desfasurarea unui asemenea atentat?

dudu (6 comentarii)  •  16 noiembrie 2015, 18:34

Buna observatia dvs. Si ar merita sa ducem comparatia chiar mai departe. Orice terorist (si la fel orice om cuminte) stie ca pe niciun stadion din Romania nu e o problema sa intri cu petarde cat pumnul, sau cu artificii cat sulita. Zice omul care comenteaza mai sus ca vai ce „safe” e Arena Nationala. Da, sigur, e atat de „safe” incat pana si la meciuri ale Nationalei cu adversari amarati se intra pe stadion cu kilograme de materiale pirotehnice, fara ca „stewarzii” sa se prinda. Echipa nationala a fost sanctionata pentru ca a permis accesul cu artificii pe stadion, dar iresponsabililor de la poarta nu li s-a miscat un fir de par din cap. O sa se intample mai devreme sau mai tarziu pe Arena Nationala exact ca la Colectiv. O sa traga unul cu o petarda si o sa omoare sau desfigureze pe cineva. Sau – Doamne fereste – o sa intre cu o bomba. Apoi o sa descoperim ca ani de zile firmele de paza au permis accesul cu materiale pirotehnice in tribuna. Iar Arafat o sa ne explice ca lucrurile astea sunt inevitabile si ca oricum nu se putea face nimic.

mocanu cosmin alex. (14 comentarii)  •  18 noiembrie 2015, 15:15

felicitări încă o dată pentru un articol realist și trist!

Comentează