Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Sabotaţi de normalitate

Nu există schimbări mici! Există doar eforturi mari! Oficialii Stelei consideră "ciudat" că s-a închis stadionul tocmai la meciul lor

Permalink to Sabotaţi de normalitate
luni, 9 noiembrie 2015, 10:08

Oficialii Stelei au primit „cu mare surprindere” decizia mutării la Cluj a meciului cu FC Botoşani. Purtător de cuvînt al băncii tehnice, Dumitru Dumitriu s-a arătat mai mult decît surprins. S-a arătat iritat. „Păi, dacă un stadion pe care s-a jucat o finală europeană nu e bun, păi, care e bun?”. La deranjul cu stadionul se adaugă observaţia că  „toate echipele abordează jocul cu Steaua ca pe o finală”. S-au aliniat amprentele. Dumitriu aproape a descoperit o conspiraţie care se ignoră împotriva campioanei.

Căpitanul Varela, şi el, a detectat semnele unei persecuţii: „Este păcat ce s-a întîmplat la Colectiv, dar să dai o decizie din asta, după aproape o sută de meciuri, că nu mai poţi juca pe Arena Naţională, casa noastră, cred că este foarte ciudat”. Da, e ciudat, ciudat de tardiv. Dar „ciudăţenia” asta reprezintă norma, după o excepţie care a ţinut patru ani.

Şi în Colectiv s-au ţinut zeci de concerte. Cu unul prea mult. Pentru Dumitriu şi Varela securitatea la incendiu reprezintă un motiv de disconfort. Nu sînt singurii care consideră că Arena Naţională e doar un drob de sare de 234 de milioane de euro, exclusiv gazonul. Şi nu vor fi nici ultimii. De aceeaşi părere cu ei au fost ministere, guverne, instituţii ale statului, firme private. Un întreg sistem a bagatelizat riscul, timp de decenii. Un întreg sistem a considerat că viaţa e un moft, iar protejarea ei – o fiţă. „A existat o atenţie insuficientă acordată în ultimii 25 de ani acestui aspect”, a spus premierul interimar Sorin Cîmpeanu. „Aspectul” fiind siguranţa copiilor. „Aspectul” fiind majoritatea zdrobitoare: 93 la sută din şcoli nu au aviz ISU. Şi atunci pentru ce s-a acordat o atenţie suficientă? De exemplu, pentru obligativitatea religiei în şcoli, în ceea ce-l priveşte pe domnul Cîmpeanu, fost ministru al Educaţiei. El, unul, s-a ocupat de salvgardarea sufletelor, nu a trupurilor.

Pe Arena Naţională se puteau juca încă zeci de meciuri, se puteau juca şi meciuri de la Euro 2020. Domnul Dumitriu n-ar fi avut nici o obiecţie. Varela n-ar fi constatat nimic ciudat. Avizul ISU pare o hîrtiuţă, un detaliu care a căpătat proporţii exagerate sub impresia tragediei. Este un detaliu, într-adevăr. Un mărunţiş. Dar e unul dintre acele mărunţişuri pe care nu le poţi obţine altfel decît mutînd munţii din loc. Faptul că Dumitriu şi Varela îşi exprimă liber părerea la televizor e tot un astfel de mărunţiş. Un „moft” pentru care au luptat şi au murit oameni. De la nepăsarea autorităţilor la atenţia lor pentru „aspecte”, de la şeptel electoral la popor e o cale la fel de lungă ca de la „tovarăşe” la „domnule”, via „măi animalule”.

Cîteva ore pe drum, pînă la Cluj, disconfortul, oboseala reprezintă pierderi reparabile. Oricît timp ar dura, oricîtă bătaie de cap ar presupune, transformarea stadioanelor în locuri sigure are, din fericire, doar costuri în bani. „E o neglijenţă pe care trebuie să şi-o asume cineva!”, a comentat şi preşedintele Stelei, Valeriu Argăseală. Păi, tocmai, umblă neasumată de 25 de ani, cît să mai aşteptăm? De undeva, trebuie să înceapă responsabilizarea. Iar domnul Argăseală şi ceilalţi vorbitori de la Steaua au ocazia să pună umărul, ca reprezentanţi ai celui mai popular club de fotbal din România. La urma-urmei, să insişti ca suporterii să vină pe un stadion nesigur nu e o neglijenţă, e o inconştienţă.

Pompierii închid stadioane. Acum le permite legea s-o facă. E o măsură necesară, nu rodul unei isterii colective. Cei care se isterizează la schimbarea de peisaj sînt oamenii de fotbal, ca întotdeauna, doldora de scenarii. Unii cer de-a dreptul demolarea stadioanelor. Alţii protestează contra surprizelor şi au suspiciuni privind eventuale beţe în roate. Ca orice lucru extraordinar, normalitatea, ce să-i faci, ne ia mereu pe nepregătite. „Nu ne vine să credem!”. Credeţi! Nici politicienii n-au crezut că Pămîntul e rotund. Dar uite că totuşi se mişcă.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

rasvan (1 comentarii)  •  9 noiembrie 2015, 13:51

Și vrei să spui că Stadionul Giulești corespunde? Este o bătaie de joc generală, cu se pot compara Arena Națională sau Arena Cluj cu cotețul din Giulești care are aproape 100 de ani și mai are puțin să se dărîme?

ciupi (400 comentarii)  •  9 noiembrie 2015, 14:01

s-a dus vremea, nene tzitzi, cand echipele tratau fiecare intalnire cu steaua ca pe o finala! in momentul de fata cele mai multe dintre adversarele stelistilor privesc partida ca pe o ocazie din care se poate iesi cu puncte si cand e rost de ceva sigur ca intri in gazon mai altfel decat o faceai inainte, cand erai victima sigura.

tavi c (24 comentarii)  •  9 noiembrie 2015, 15:52

Ca de obicei,exceptional.

Marius (7 comentarii)  •  9 noiembrie 2015, 18:54

Frumos!

fgh (100 comentarii)  •  9 noiembrie 2015, 22:16

– normalitatea ar fi să existe norme impuse arenelor și documente care să ateste că au fost verificate și că arenele (sălile, încăperile, etc.) corespund normelor, restul sunt vorbe ca să ne aflăm în treabă…
(printre alte norme impuse arenelor este timpul de evacuare spectatorilor: arena trebuie umplută cu spectatori și presupusă o situație critică, urmată de o evacuare rapidă; ? a fost făcut acest test la arena națională înainte de a organiza aici congresul PSD – de exemplu)?

Florin (1 comentarii)  •  10 noiembrie 2015, 8:52

buna,
ai scos totul din context …dar deh trebuie sa scrii si tu despre ceva.
stadionul nu are avizul ISU doar pentru acoperis…pentru cele 2 prelate…nu pentru restul. cele 2 prelate nu sunt omologate in romania, dar sunt in strainatate.. si cum noi suntem mai cu mot cat toti europenii …la noi apar chestiile astea. si da…exact la meciul pe care il juca steaua s-a inchis stadionul…nu la altul
in cele 93% dintre scolile care nu au avizul ISU s-au tinut ore? au fost copii in clase?
nu zic ca nu trebuie aviz de la ISU, trebuie dar trebuie sa ne modificam si legislatia..pt materialele noi care au aparut…ca noi tot in epoca de piatra am ramas
tara asta merge asa …din intertie …ca nimeni nu mai respecta nimic , ca oamenii sunt nesimtiti si arunca gunoiul pe jos cu toate ca au cos de gunoi la 10 m distanta

WAX (50 comentarii)  •  10 noiembrie 2015, 9:14

dupa revolutie deviza romanilor (de la conducere) a fost: lasa ca merge si asa !ce sa mai comentezi?

Comentează