Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Jocurile lăcomiei

Credeam că ne distrăm în baruri sau pe stadioane, dar de fapt alţii se distrează mai tare, jucîndu-se de-a Dumnezeii cu vieţile noastre

Permalink to Jocurile lăcomiei
marți, 3 noiembrie 2015, 9:37

Patronul clubului Expirat din Bucureşti s-a autodenunţat pe Facebook. Şi-a cerut scuze pentru că, din 2003 încoace, „a pus în pericol viaţa a mii de oameni”. Îşi închide localul: „De astăzi nu mai pot să-mi asum vieţi”. „O să trec să văd dacă am greşit cu ceva în declaraţia pe propria răspundere. Eu zic că nu. Nu a murit sau nu a păţit nimeni nimic grav în aceşti ani”, a adăugat el.

Se poate spune că el şi, mai ales, clienţii lui au avut noroc. Dar genul ăsta de noroc e atît de răspîndit la noi încît nu mai e vorba de norocul acela opus ghinionului. E vorba de un mod de viaţă. Ai noroc că scapi teafăr de fiecare dată cînd mergi în club. Ai noroc că a rezistat tribuna, că n-a venit prea multă lume la film, la concert, la teatru. Am fi cu adevărat o naţie de băftoşi, de cîştigători la ruleta rusească, dacă n-ar trebui să ne desemnăm prin vot primarii şi guvernanţii.

„Din păcate, statul e duşmanul de clasă al oricărui mic, mediu comerciant”, a comentat patronul „demisionar” în postarea lui. Corect, statul e mai prietenos cu marii antreprenori. Dar şpaga mică, şpaga medie şi şpaga mare au acelaşi efect: pun vieţi în pericol.

Locurile de distracţie, mall-urile, arenele sportive, cluburile şi barurile servesc drept scene pentru runde din „Jocurile Foamei”. Nu mai e distracţia noastră, e distracţia cîtorva iresponsabili care se joacă de-a Dumnezeii autorizaţiilor şi propriei răspunderi. Credem că ne trăim viaţa din plin, dar nu făceam decît să supravieţuim.

În septembrie 2014, primarul Sorin Opresc-Zece-la-Sută a încredinţat companiei UTI contractul de mentenanţă, întreţinere curentă şi administrare a Naţional Arena. La licitaţia deschisă s-a prezentat un singur concurent. Valoarea contractului este de 7,6 milioane de euro, pe durata a patru ani.

Pe 27 septembrie, în timpul unui meci, acoperişul stadionului a cedat sub rafalele de ploaie. Deşi plătiseră doar pentru fotbal, spectatorii s-au ales şi cu priveliştea unei cascade revărsate în tribune. Primăria a explicat că a fost vorba de un „fenomen meteo extrem”, noua denumire oficială a ploilor de toamnă. UTI a comunicat şi mai îndrăzneţ: nu e vina ei.

Dar, potrivit Curentul.info, UTI avea altă comunicare în 2011. Se lăuda că „a contribuit la acest proiect grandios în calitate de subcontractor” şi că s-a ocupat, printre altele, „de instalaţiile de drenaj a apei pluviale”. Cine ar fi crezut că plouă şi pe acoperiş?

Între timp, şi Oprescu, şi patronul UTI, Tiberiu Urdăreanu, au fost puşi sub urmărire penală pentru fapte de corupţie. Urdăreanu a mărturisit în faţa anchetatorilor că a dat şpagă primarului din Iaşi în schimbul unui contract de semaforizare. Asta înseamnă că ieşenii trebuie să fie foarte atenţi cînd trec strada. Şi că bucureştenii trebuie să poarte cască şi alte kit-uri de protecţie cînd merg la stadion.

Puţin probabil ca şi alţi patroni de companii mari, medii sau mici să fie copleşiţi de remuşcări şi să spună, ca patronul de la Expirat, „de astăzi nu mai pot să-mi asum vieţi”. Nici nu trebuie să mizăm pe asta. Şi ei, şi primarii se joacă de-a viaţa şi de-a moartea altora încît au început să se confunde cu rolul. Se cred de neatins. Focul nu-i arde, apa nu-i udă, frigul nu-i îngheaţă pe munte, gropile nu se cască sub roţile maşinilor de serviciu.

Pot juca la nesfîrşit aceste jocuri ale lăcomiei, acest Monopoly cu destine. Nu joacă pe pielea lor. Norocul nostru este că avem mereu de ales. Ori ne apucăm să facem treaba autorităţilor, să verificăm stadionul din temelii înainte de a intra la meci. Ori punem autorităţile să-şi facă treaba. Şi încă ceva. Data viitoare, la urne, să nu mai optăm pentru răul cel mai mic. Să nu mai optăm pentru răul de nici un fel.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

stefan (2 comentarii)  •  3 noiembrie 2015, 10:26

bun articol!te rog,in perioada alegerilor si mai ales in luna alegerilor….as vrea sa vad cum NU mai indemnati lumea la vot,pt simplu motiv ca asa intretin democratia!NU mai trebuie sa intretinem ideea ca nu conteaza cu cine votezi,ci conteaza sa votezi!Este cea mai paguboasa idee….ce doar mimeaza democratia si ofera dictaturii prostiei,iresponsabilitatii,coruptiei si lacomiei sa guverneze legal!!

ioiu (19 comentarii)  •  3 noiembrie 2015, 11:19

ala nu are remuscari, a fost prins cu golanii prin 2010, cu 3 luni inchis clubul de la mare pentru ca nu folosea case de marcat. scrie ca un semi-analfabet, se lauda ce impozite plateste la stat din banii prostimii pe care a pus-o in pericol. Reactia lui e de cocalar imputit, sper sa fie perceputa ca autodenunt, daca statul roman mai exista.

Sasa (9 comentarii)  •  3 noiembrie 2015, 11:28

Patronul de la Expirat sa spuna cui si cat a dat spaga in fata procurorilor. Asta inseamna autodenunt, nu ca inchizi ca cica ti-e frica.

Sasa (9 comentarii)  •  3 noiembrie 2015, 11:36

Patronul de la Expirat sa spuna in fata procurorilor cui si cat a dat spaga. Asta inseamna autodenunt, nu ca nu poti sa iti asumi vieti

dac.impielitzat (29 comentarii)  •  3 noiembrie 2015, 12:57

„Data viitoare, la urne, să nu mai optăm pentru răul cel mai mic. Să nu mai optăm pentru răul de nici un fel.”

ha!
la alegeri de fiecare data incerc sa le deschid ochii oamenilor, sa vada ca aceeasi trepadusi s-au perindat la putere de 25 de ani incoace si ca degeaba merg la vot. ei, masa, nu si nu, ei merg sa voteze schimbarea 🙂
rasu-plansu m-apuca la fiecare alegere.
suntem orbi, orbi, ignoranti. nu zic, sunt printre noi si oameni treji, dar masa e adormita rau. e gazata, hipnotizata si prinsa intr-un somn profund care nu da nastere decat la monstri.

LEFTER POESCU (50 comentarii)  •  3 noiembrie 2015, 15:50

Doamna Andries,
.
pe „Tartanosul” de la sectorul 4, cel care-si zice Piedone, – cel care la 38 de ani si-a tras un apartament de la stat cu toate ca varsta maxima era de 35 de ani , cel care nu a reusit in doua randuri sa treaca „sala” de la examenul pt carnetul de sofer din Bucuresti, pentru ca apoi sa „obtina” cu spaga, toate categoriile auto , intr-o singura zi, (record mondial) in judetul Arges , unde si-a mutat domiciliul , chiar daca era primarul sectorului 4 , – nu-l intraba nimeni cum si pe cat si-a pus semnatura si stampila pe autorizatia de functionare a acelui club blestemat ?
.
Daca TARTANOSUL -scuzati expresia – nu semna autorizatia decat dupa ce toate conditiile erau indeplinite si aprobate de celelate institutii , sigur nu se intampla aceasta tragedie .

circotasul (1 comentarii)  •  3 noiembrie 2015, 16:53

A mai explodat odata mamaliga romaneasca, a cita data oare? si mai mult ca sigur nu e ultima data.Draga fatuca reportera,scuza-ma ca-ti spun dar in finalul articolului, nu prea stii ce scrii(de fapt nu esti singura), ce vorbesti de alegerea dintre rau, mai putin rau, nerau, etc, pai in Romania N-AI CE ALEGE PUNCT, cind vine vorba de clasa politica,ar trebui MATURATA complet actuala si tot degeaba ca s-ar gasi noi SOBALANI sa se repeada la noul ciolan oferit.Asta e(deprimant si trist) o tara prapadita, pentru ca realitatea crunta e ca la fiecare roman de la presedinte pina la ultimul batrin din catunul de la munte ar trebui ,individual, sa le fie o rusine teribila si sa aiba un puternic sentiment de culpabilitate cind se intimpla anomalii/tragedii ca acestea.Numai atunci cind romanii intr-o proportie majoritara(uniti indiferent de statut social,convingeri politice, simpati/antipati) isi vor asuma anomaliile/ neregulile ce se petrec in aceasta tara(in loc sa caute tapi ispasitori pentru un moment anume) si vor actiona activ 365/an sa le elimine, va apare o speranta de mai bine.In rest, vorbe,vorbe si iar vorbe.

Comentează