Inginerii alimentare
Tăiatul în carne vie n-a dat randament, de aceea Ioan Niculae s-a apucat să taie şi în carnea gătită pentru fotbalişti

Ioan Niculae le-a tăiat fotbaliştilor de la Astra mesele din partea clubului. Evident, această inginerie alimentară a salvat echipa de la colaps. Numai renunţarea la sarmalele lui Budescu îi permite Astrei să-i transfere pe fraţii Petreuş şi să cumpere adidaşi de porc pentru toţi jucătorii.
Patronul giurgiuvenilor are mesele asigurate de stat, timp de doi ani şi şase luni. Privilegiul acesta nu şi l-a pierdut nici după ce a fost condamnat la închisoare. Prin urmare, ar putea fi suspectat temeinic de o anume insensibilitate, vecină cu ascetismul, faţă de necesarul de calorii al sportivilor săi. Tendinţele existau, încă din martie 2014, cînd Ioan Niculae a avut intuiţia că „dacă mănînci prea mult ţi se umple stomacul”. Budescu a fost avertizat încă de atunci. „Ar trebui să o lase mai uşor cu mesele. În prima repriză am jucat în 10 oameni”. Budescu a ţinut-o pe-a lui, cu trei mese pe zi, împingîndu-şi echipa în fruntea clasamentului, deci pe muchia cea mai înaltă a prăpastiei insolvenţei.
„Este adevărat, nu le mai dăm mîncare jucătorilor”, a confirmat Şumudică, la DigiSport. Aparent, măsura face parte dintr-un plan de austeritate. Întîi s-au redus salariile cu 50 la sută, acum s-au redus mesele, cu sută la sută. De fapt, planul lui Niculae este unul măreţ spre glorios. A trimis-o pe Astra cu şut direct în Epoca de Aur. Jucătorii şi Şumudică n-au decît să se mire că au porţia mică, n-au decît să se comporte ca nişte elemente duşmănoase, reacţionare şi să intre în grevă. Mai bine şi-ar face rost de pile, cunoştinţe, relaţii, pe la aprozare şi abatoare.
Patronul lor ştie bine ce ştie. Ingredientul secret care stă la baza averii sale e, previzibil, dar comestibil, soia din salam. Niculae din Top 300 reprezintă produsul istoric al pîinii pe cartelă. Conservele de elefant în sos de paie şi compotul de tigru, din meniul decadent postdecembrist, se trag direct din doctrina alimentaţiei raţionale.
Cheia succesului în afaceri stă în farfuria altora. E valabil şi în fotbalul profesionist. Nu devii cel mai bogat român dacă nu ştii cînd să umpli strachina politicienilor şi cînd să goleşti farfuria angajaţilor. După modelul marilor echipe, şeful Astrei va aduce un nutriţionist la club, care să le predice ştiinţific jucătorilor despre binefacerile ceaiului reîncălzit. Din cînd în cînd, se vor tăia şi utilităţile. Curentul electric, apa caldă, căldura vor fi reduse treptat, pînă vor ajunge la dimensiunile 90-60-90, corespunzătoare cu dieta fotbaliştilor. Echipa va presta tot mai des muncă patriotică, va merge în cantonament la prăşit hibrizi şi la cules de pesticide.
Dar nici atunci Astra nu va fi de compătimit. Pentru că Ioan Niculae a recreat în jurul ei climatul totalitarist propice performanţei. Ca într-o dioramă doldora de vînat de la Antipa, îi oferă, acum şi la microunde, parţial color, exact condiţiile în care fotbalul nostru şi sportul în general au strălucit neprecupeţit pe plan internaţional, în cursa înarmărilor şi nu numai.
Să nu vă imaginaţi că fotbaliştii Astrei nu vor vibra la îndemnul înalt mobilizator al ilegalistului capitalist. Doar atît: la meciuri, uneori vor fugi cu mic, cu Budescu, de pe teren, să prindă rînd la coadă, înnebuniţi de nemuritorul strigăt de luptă: „Băăăăi, s-a băgat sushi la Alimentara!”.