Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Şi nimeni nu s-a întrebat dacă e dopat!

La Galaţi, unde apa caldă a fost relansată cu ministru şi fanfară, un corporatist a înotat în apă rece

Permalink to Şi nimeni nu s-a întrebat dacă e dopat!
marți, 15 septembrie 2015, 1:48

Cum să faci numere din oameni? Priviţi la ştiri şi luaţi notiţe! În problema migranţilor, liderii noştri politici au picat toţi pe subiect. Stăpînesc situaţia.

Cunosc cu exactitate de ceas atomic, deşi numerele diferă de la unul la altul, cîţi refugiaţi poate primi România. Uite că ştim şi noi cum stăm, măcar într-o privinţă. În rest, ştim doar aproximativ, în linii mari, uneori enorme, cîţi copii au primit manuale, cîţi merg la şcoală pe jos, cîţi fac sport în sala de clasă, cîte „creiere” emigrează, cîţi şomeri avem, cîte locuri în cămine sau paturi în spitale (se pare că mereu e unul în minus). Dar ştim fix asta.

Şi, după negocierile cu ceilalţi lideri europeni, de asemenea aşi ai cifrelor, vom afla rezultatul final şi indubitabil. Putem primi 2394,61, cum eram număraţi în tehnocraţia anilor ’90.

Ştim unde se ajunge cînd oamenii încep să fie transformaţi în numere. Ştim şi de 60 de ani ne întrebăm: cum a fost posibil? Iată cum!

Dacă vrei mergi contra curentului, să faci oameni din numere, îţi trebuie antrenament. La sfîrşitul săptămînii trecute, Gabriel Drăghici, angajat la o bancă din Bucureşti, a înotat timp de 24 de ore, fără întrerupere, pe culoarul unui bazin descoperit din Galaţi, scrie Digi24.ro.

Vechiul lui record era de 12 ore de înot în continuu. Omul face sport, aleargă, înoată, merge pe bicicletă pentru cauze umanitare. De data asta, s-a pregătit din iunie. Scopul a fost să strîngă bani pentru o fetiţă grav bolnavă. A calculat aşa, într-un interviu din presa locală: „O să înot cam 1.200 de bazine, ar însemna cam 16 lei de fiecare bazin. Fiecare om poate veni să doneze 12 lei şi eu o să înot pentru el. Dacă donează mai mult, o să înot 40 de bazine sau cîte or fi”.

Şi a înotat. 42 de kilometri, în apă de 18 grade. Cînd i-a scăzut temperatura corpului la 34,5 grade, medicii l-au trimis să înoate în bazinul din interior. Apoi s-a întors afară. A strîns 16.300 de lei pentru fetiţa Evelina. 16,3 luni de viaţă, tratamentul copilei costînd 1.000 de lei pe lună. Numere. Cu ele te baţi. Cine face sport ştie. Drăghici îşi propusese să adune 20.000 de lei.

„Nu credeam că o să fie atît de grea trecerea de la 12 la 24 de ore”, a spus el.

Uşor e să treci de la 12 oameni la 24 de oameni şi de la 24 de oameni la 24.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

Maxentiu (41 comentarii)  •  15 septembrie 2015, 14:46

N-o sa-i inteleg niciodata pe astia care fac chestii ridicole pentru cauze umanitare. Exista oameni care ar dona 12 lei pentru o fetita bolnava, dar numai cu conditia ca un corporatist sa inoate un bazin pentru ei? Ma consider un tip generos, sensibil la cazuri umanitare, un filantrop chiar, dar cauzele care se promoveaza prin metode ridicole gen „ice bucket challenge” sau „swimathon” se taie singure de pe lista mea.

Florin (27 comentarii)  •  15 septembrie 2015, 15:06

Corect si frumos, extraordinar om…

Cat despre refugiati, ne lovesc subiecte grele: cum nu ne intereseaza tarile de violatori (India, Africa de sud si toata Africa si inca vreo doua continente), tarile cu muritori de foame, tarile cu sclavi s.a.m.d.

Uite ca au iesit oamenii astia din televizor si au venit la noi.

daca ar veni si Eroii din Revolutie, ce ar trebui sa facem, tovarase iliescu, domnule ponta, herr president? daca ne intreaba ce-am facut in ultimii 25 de ani?

dar daca ar veni locuitorii teleormanului si ai vasluiului la bucuresti sa protesteze ca nu au asistenta medicala corecta, daca ar veni tebecistii din sanatoriile tarii (doar din alea cu mucegai pe pereti) sa picheteze metroul la unirii si mall-ul din cotroceni, ar fi nasol?

loro (14 comentarii)  •  15 septembrie 2015, 15:15

Toate acestea (numere si oameni numarati) intr-o tara care vrea sa-i dea unui preot (incepator) 3000 de lei net,la care se adauga alte bonusuri neimpozitabile ca de e biserica, asta in conditiile in care eu si alti parinti cumparam manuale.
Crestem salariile la politisi si la politia comunitara.
Toate acestea in conditiile in care doctori si asistentele ne pleaca, toti cei calificati ne pleaca.
Pe scurt marim salariile la cei ce ne dau in cap la propriu si la cei care au grija sa ne ingroape .

bogdan (1 comentarii)  •  15 septembrie 2015, 15:24

wow…
pacat ca nu e fost (mai) mediatizat inainte sa se intample. personal, am aflat acum

Codrut (1 comentarii)  •  15 septembrie 2015, 16:07

Maria,
Cred ca articolul arata un caracter urias si o fapta extraordinara. Sincer, partea cu politicienii nu-si are rostul, murdareste povestea. Poate, pe viitor, va faceti o obisnuinta din a vana astfel de evenimente si a le populariza din timp. Vorba lui bogdan……pacat ca nu a fost mai mediatizat…

Bubucul (75 comentarii)  •  15 septembrie 2015, 16:38

Interesant!
Eu nu înțeleg, de ce trebuie să facă cineva o chestie de-asta ca să doneze cineva bani pentru un copil bolnav?!? De ce nu donează, cei care pot dona, așa, pur și simplu, doar pentru simplul fapt că au posibilitatea, cu un motiv în plus, fiind vorba de un copil grav bolnav?!!?

adrian Lengyel (6 comentarii)  •  15 septembrie 2015, 17:36

Stimata doamna v-am ruga sa nu amestecati cauza nobila de a salva un copil roman cu provocata si finantata criza a invadatorilor (zisi emigranti) caci daca ar fi dupa ei dumneavoastra ca femeie nu ati fi ziarista si nici nu v-ar aparea poza in ziar!!!! Asa ca doamnelor DESTEPTAREA!!!!

mihai (2 comentarii)  •  15 septembrie 2015, 18:20

A fost extraordinar.A avut sustinerea familiei, a prietenilor, a voluntarilor, pentru ca totul s-a organizat de o asociatie si a multor galateni.In cele 24 ore s-au tinut spectacole de muzica, de dans,ateliere de pictura,picturile au fost scoase a vinzare, banii fiind donati.Organizarea a fost excelenta.Din pacate au lipsit oamenii, agentii economici cu bani, oficialitatile, cu mici exceptii , care nu au raspuns apelului.

mihai (2 comentarii)  •  15 septembrie 2015, 18:34

Gabi este extraordinar. A depus un efort fantastic.Incurajat de familie, prieteni, organizatori( o asociatie non profit),voluntari si muti galateni.Pacat ca ploaia i-a tinut in casa pe oamenii cu bani, pe agentii economici potenti, autoritatile.

Paiazze (3 comentarii)  •  15 septembrie 2015, 19:50

@Maxentiu – stai sa inteleg. Adica tu esti generos, sensibil, filantrop (toate sunt cuvintele tale), dar doar pentru ca unul inoata sau isi toarna gheata in cap pentru o cauza, cauza respectiva nu mai e demna de tine… O atitudine cel putin ciudata, ca sa nu zic mai mult. Cu ce te-a deranjat pe tine aiureala cu Ice Bucket – sigur, degenerata in penibil, dar cu o origine laudabila – sau faptul ca individul asta a inotat pentru o fetita bolnava? Nu pricep. Si ce a facut el asa de ridicol, ca iar nu pricep… Am eu asa o banuiala ca n-ai donat in viata ta nimic si doar te crezi cel mai frumos si cel mai destept.

miki (8 comentarii)  •  15 septembrie 2015, 21:52

@Maxentiu : bine, ma, filantropule…mai bine taceai, pareai mai destept.

Silviu (1 comentarii)  •  16 septembrie 2015, 8:17

@Maxentiu

Clar nu ai înteles ideea.
Dar dacă zici că esti filantrop, tot e bine.
Oricum, bună de retinut ideea, nu îti da cu părerea despre ceea ce nu întelegi.
PS: sper că filantropia nu se rezumă la datul de pomană cerșetorilor de la biserică…

Maxentiu (41 comentarii)  •  16 septembrie 2015, 8:39

@Paiazze: prima ta presupunere e corecta: dat fiind ca bugetul meu filantropic este limitat (ca al oricui, de altfel) au prioritate cauzele care NU se promoveaza prin metode ridicole. Sint doua motive aici: 1. nu vreau sa ma asociez cu oameni care nu au simtul ridicolului; 2. metodele ridicole atrag un mare numar de idioti, astfel incit isi pot indeplini targetul si fara banii mei. Daca nu sesizezi ridicolul situatiei de a inota pentru a stringe fonduri pentru o cauza nobila, da-mi voie sa-ti fac cunostinta cu amicul meu Benone: el vrea sa doteze un spital pentru copii cu aparatura ultramoderna si e dispus sa bata recordul mondial la mincat hamburgeri pentru asta. Deocamdata se pregateste asiduu, asa ca pregateste-ti portofelul.
@miki: priveste partea buna a comentariului meu: ai invatat un cuvint nou. Fi-lan-trop. Bravo! Acum neuronul tau are un tovaras de joaca.

Comentează