De la turism electoral la turism federal
Cu Dragnea în delegaţia FRF, prezenţa în tribune la meciurile "naţionalei" va ajunge la peste 200 la sută

Liviu Dragnea a fost împreună cu „naţionala” la Belfast. Acel 0-0 din iunie, cu Irlanda de Nord, nu l-a descurajat, dimpotrivă. Interimarul şef al partidului la putere a făcut parte din delegaţia FRF şi în deplasarea la Budapesta, conform Activenews.ro. Tot 0-0, dar Dragnea a perseverat şi s-a dus şi la meciul cu Grecia, deşi îl mai văzuse o dată, în noiembrie 2013. Pînă la urmă, e de înţeles. Jocul soporific al „naţionalei” îi avantajează pe politicieni. E şansa lor să se facă remarcaţi în tribune.
FRF a motivat prezenţa lui Dragnea în charterul pentru Belfast astfel: „A fost prezent la partidă, avînd în vedere implicarea sa în proiectul de dezvoltare a infrastructurii sportive din România şi în organizarea Euro 2020”. Aşa pătrunşi de importanţa personajului, federalii i-au asigurat doar transportul în Irlanda şi l-au lăsat să-şi achite singur cazarea, scria „Gândul.info”. Nu-i exclus ca Dragnea însuşi să fi insistat să-şi plătească hotelul, să nu-i iasă vorbe, c-ar beneficia de fonduri din sectorul privat, să-şi strice reputaţia.
La Budapesta, fostul ministru al Dezvoltării a îmbinat plăcutul cu inutilul şi a dat o fugă la gara Kelleti, la un tete-a-tete cu refugiaţii. „Am fost în gară şi am vorbit cu ei”, a povestit el, citat de Hotnews.ro. Dacă a vorbit cu ei, atunci e bine. Precis i-a convins să se întoarcă în România, că le garantează el drepturile, libertăţile cetăţeneşti şi infrastructurile, nu e cazul să se înghesuie la coadă, la secţiile din diaspora.
Cu ochi de cunoscător, Dragnea a observat că unii dintre migranţi sînt „foarte bine organizaţi, pe grupuri, fiecare grup are coordonatorul lui”. Mai trebuie rezolvată doar problema microbuzelor. După ce şi-a exersat araba, de la dreapta la stînga sau, în funcţie de intonaţie, şi cu dreapta, şi cu stînga, Dragnea a revenit la atribuţiile de microbist. E un fel de datorie morală, dar şi electorală a lui, acum că a preluat şefia partidului de la un ultras al galelor de deschidere.
Liderul partidului la putere trebuie să se sacrifice şi să meargă costumat „casual” pe stadioane, ca mascotă a echipelor cu galerie majoritară. „Am foarte mare încredere în capacitatea managerială a preşedintelui Burleanu”, a spus Dragnea. De unde reiese că, la Budapesta, probabil federalii au pus mînă de la mînă şi i-au plătit şi camera, cu demipensiune. Oricum, e un compliment. Pînă acum, Dragnea avea foarte mare încredere numai în colecţionarii de tablouri din Slatina şi în Ponta, care nici el nu-şi acordă mereu credit. Acum l-a ridicat în rang de tovarăş de drum şi pe şeful FRF.
Pe 15 mai, Dragnea a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, în Dosarul Referendumul. În urma verdictului, a rămas doar în funcţia de microbist. Abia apoi a promovat în partid, ca preşedinte interimar. FRF a manifestat mereu o slăbiciune languroasă pentru mediul politic şi o aversiune zgomotoasă faţă de justiţie.
Dar, de data asta, în sfîrşit, FRF dă un semnal că-şi ia în serios propriul program anticorupţie şi „parteneriatul funcţional cu instituţiile abilitate ale statului”. Îl poartă pe Dragnea pe la acţiunile „naţionalei”, să-l poată monitoriza corespunzător. L-au plasat, cum ar veni, sub control federal.
De altfel, nu strică nimănui să aibă prin preajmă un fan al sforilor, care ştie şi a aplicat cu parţial succes zece metode de a frauda votul. Iar „naţionala” ar putea obţine unele cîştiguri de imagine. Că nu-i infractor să nu fi scris în viaţa lui o poezie sau măcar o enciclopedie. Deplasările cu „tricolorii” reprezintă un excelent prilej de documentare pentru un best-seller la urne: „Autocarul şi avionul FRF, în căutarea potenţialului pierdut”.