Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Au pus cătuşe lobby-ului!

De ce a ratat Braşovul JO de tineret din 2020? Pentru că Lausanne are sediul CIO, iar noi avem sedii de primării şi Palatul Victoria

Permalink to Au pus cătuşe lobby-ului!
marți, 4 august 2015, 9:30

Braşovul a pierdut cursa cu Lausanne pentru organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă pentru  tineret, din 2020. Pentru primarul George Scripcaru, înfrîngerea la scor, 10 voturi – 71 de voturi, reprezintă încă o dovadă că Mioriţa avea dreptate. Sîntem o ţară mică, dar plină de persecutaţi. „S-a observat acum că Lausanne este altceva şi că sediul CIO este acolo”. Nişte intuitivi sadea, ăia din comisia de evaluare a candidaturilor!

Edilul de sub Tîmpa crede că acest detaliu de infrastructură a făcut diferenţa între cele două dosare. Lausanne n-are alt merit decît favoritismele. Iar noi nu ne-am promovat corespunzător cauza. „Mi s-a spus că, dincolo de argumente, am mai avut nevoie şi de lobby!”, a precizat Scripcaru, citat de Mediafax. Ne-au lipsit lăudătorii, cum ar veni. Fireşte, primarul Braşovului s-ar fi ocupat personal de lobby, ar fi mers fuguţa la summitul CIO, dacă nu s-ar afla sub control judiciar. Printre alte interdicţii, nu are voie să părăsească ţara.

Evaluatorii CIO au declarat ambele oraşe apte de a găzdui competiţia. Prin urmare, Scripcaru are dreptate, altceva a destabilizat balanţa. Primarul susţine că, pe lîngă coincidenţa suspectă cu sediul CIO, ar fi vorba de lipsa infrastructurilor de transport de la noi. Adică avem patinoare, pîrtii, iarnă grea, tot ce ne trebuie, doar că n-avem drumuri. Ne-am sabotat singuri cînd am descoperit apa caldă înaintea apei reci. „Ne-a dezavantajat un lucru: eterna şi veşnica problemă Braşov – Bucureşti!”. Just. Doar că această problemă nu este doar eternă şi veşnică, este şi, aspect cu adevărat îngrijorător, nemuritoare. Celor de la CIO li s-a părut la fel. „Pînă în 2020, noi am prezentat ca şi perspectivă autostradă şi aeroport, dar cei care trăiesc în altă lume s-au gîndit că aceste promisiuni nu sînt atît de convingătoare”, a reclamat Scripcaru. Nu ştim în ce lume or fi trăind oficialii CIO, dar promisiunile astea nu mai prind de multişor la publicul din lumea noastră. Dacă votanţii CIO ar fi fost toţi locuitori ai Braşovului, iar primarul le promitea „ca şi perspectivă” aeroport şi autostradă, s-ar fi tăvălit de rîs nervos pînă în 2020.

Autorităţile române mizează pe faptul că, din „altă lume”, situaţia se vede ca Pămîntul din Lună. Albastră, dar de un albastru plin de nuanţe, ca şi perspectivă. Primarii ca Scripcaru îşi imaginează că membrii CIO nu numai că se află pe altă planetă, se află şi în alt Ev Mediu. Iar dosarul pictat cu pixul de aur reprezintă unica lor sursă de informaţii despre Braşov şi perspectivele lui olimpiste. De aceea, primarul Braşovului se miră că nu i-a convins. Doar reaua voinţă sau ochelarii de cal pe schiuri ar explica scepticismul lor în faţa promisiunilor lui Scripcaru!

Edilul îi bănuieşte pe oficialii CIO de favoritisme. În schimb, nu-i bănuieşte de prea multă isteţime. Că ar fi capabili să facă legătura între promisiuni şi cei care le fac. Cine promite pentru Braşov? Un primar cercetat penal pentru că a favorizat nişte privaţi în dauna statului şi a produs un prejudiciu de 30 de milioane de lei (cam cît două patinoare, la preţul corect). Cine garantează pentru Braşov bugetul de organizare, de 17,2 milioane de dolari? Un premier, Victor Ponta, urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi la spălare de bani. Ce nevoie mai era de lobby pentru a asigura credibilitatea candidaturii? Pe cîte dosare penale trebuie să se sprijine  dosarul Braşov 2020 pentru a-i lămuri pe oficialii CIO? Dacă eram elveţieni sau „din altă lume”, unul era de-ajuns!

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Ramon (125 comentarii)  •  4 august 2015, 10:01

perfect real articolul. La noi nu se face nimic dacă nu există o miză. Câți primari ați văzut să fie interesați de comunitate ? Nuuu, ei sunt interesați de lucrări pentru nush ce competiție de pe urma cărora partidul își trage jumate. Vă amintiți vremurile când nea Mitică spunea că în construcții se fură jumate ? Oh, ce dreptate a avut nea Mitică. Și acum stă, liniștit, la pensie. Ca să dispuți nush ce jocuri de iarnă la Brașov, trebuie să fii sigur că ai zăpadă, dacă la Brașo vine un val de căldură, pune-te și împrumută instalații de zăpadă artificială, că sigur Metrom nu le va termina decât după încheierea jocurilor. De restul ai scris bine, guvernul Ponta-Șova-Vâlcov-Dragnea este foarte credibil. Așteptăm alegerile, că a mai rămas unu greu de demis.

altaus (1 comentarii)  •  4 august 2015, 10:09

Perfect punctat!:)

ush (3 comentarii)  •  4 august 2015, 13:45

Aeroportul ar fi extraordinar. Eu am propus deschiderea unei filiale a unei multinationale in Brasov insa au intrebat din prima daca exista aeroport acolo. Nu. Ok, atunci nu se poate. La o multinationala vor veni tot timpul oameni din afara si trebuie sa stie ca nu pierd timpul mai mult decat necesar cu drumurile.

Carnag3 (3 comentarii)  •  4 august 2015, 14:04

Sunt oameni ca Scripcaru, Mazare si altii ca de sunt doar constantean , care promit mai nimica ca sa obtina totul ei uita ca in lumea civizlizata spre care tindem noi ca sa vrei sa obtii mult trebuie sa dai si mai mult .
Toti oamenii „cinstiti” care s-au aciuat prin politica romaneasca se folosesc cum si cand pot de sport ca de un instrument de propaganda cand sportul ar trebui sa fie in tara romaneasca dupa scoli , spitale , autostrazi , modernizari de cai ferate , un obiectiv de interes national .
Din punctul meu de vedere oamenii ca Scripcaru sunt niste oameni frustrati care n au facut mai nimic in viata lor si isi doresc totul .
Se intampla asa ceva pentru ca noi , putinii oameni cu capul pe umeri in tara asta le-am permis amanetandu-ne drepturile unora avuti in buzunare dar care nu stiu ce inseamn sa muncesti sa castigi un ban .
Haideti sa ne oferim un exercitiu de imaginatie , nu credeti ca daca ar fi castigat organizare acestei mici olimpiade , primarul scripcaru ar fi folosito ca sa isi faca capital politic .
Nu merita sa castige pentru ca oamenii astia ne umilesc zilnic si acuma au vazut si ei cum e sa fii umilit si cand lumea civilizata nu iti crede toate bazaconiile care merg in orasul tau sau mai ales in tara ta .
Scripcaru si altii ca el merita tot ce li se intampla ,mai ales legat de acest subiect , ca sa vada si el cum e sa fii picat ca din luna .

ivanus (2 comentarii)  •  4 august 2015, 19:02

pentru românii de la butoanele candidaturii, aceasta a fost un moft = să ne mai vadă lumea, că existăm, că suntem și noi pe colo… pe dincolo…
o cacealma.
aveți dreptate, noi nu avem tot ceea ce oferă elvețienii.iar ei nu au corupția și nerușinarea noastră.

gigi (2 comentarii)  •  5 august 2015, 11:29

Sunt brasovean. De cand este Scripcaru primar , Brasovul s-a metamorfozat: toate strazile asfaltate, blocuri zugravite, curatenie, circulatie fara ambuteiaje, centura Brasov. Un singur lucru ma deranjaza: parcarile rezidentiale. Inainte a fost primar Ghisa care nu a facut nimic visibil.
Inainte de a vorbi de corupti asteptati o decizie a justitiei si asteptati ca Oprescu sa va construiasca cu 30 mil lei doua patinoare si o autostrada suspendata.
Brasovul a redevenit un oras frumos datorita lui Scripcaru. Daca se dovedeste ca a furat va plati.

gigi (2 comentarii)  •  5 august 2015, 11:48

In Marsilia un patinoar costa : 44.8 mil eur, in Angers (Franta) 20 mil eur.

Nic (5 comentarii)  •  5 august 2015, 15:15

@Carnag3: Scripcaru și Mazăre nu au ce căuta împreună în aceeași propoziție. În Brașov chiar s-au mișcat lucrurile destul de bine în ultimii ani, mai puțin aeroportul. Scripcaru nu a putut să facă nimic în direcția asta, ca membru PDL. Există interese mari la centru ca Brașovul să stea fără aeroport. Uitați-vă doar la terenul aferent Institutului Cartofului, se tegiversează alocarea lui prin Parlament de mai bine de o jumătate de an.

Comentează