Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Steaua are personalitate. Dublă!

Aşa cum ne-a obişnuit, din alte sezoane, campioana defilează cu altă faţă în Europa

Permalink to Steaua are personalitate. Dublă!
joi, 16 iulie 2015, 9:16

După meciul cu Trencin, clinicianul de serviciu Rădoi a tras concluzia că e vorba de un caz clasic de dublă personalitate: „Am avut o altă personalitate în partea secundă”. De fapt, au avut alte persoane în teren. Doctor Jekyll a fost schimbat cu mister Hyde. Victoria cu 2-0 pe terenul slovacilor nu pune în lumină mîna lui Rădoi la Steaua sau copcile de la mîna lui Rădoi, după ce dă indicaţii mobilelor din vestiar. E prea devreme pentru astfel de radiografii. Pune în evidenţă capacitatea Stelei de a se dedubla, de a-şi economisi forţele chinuindu-se în Liga 1, apoi, la două-trei zile distanţă, muşcînd din gazon în cupele europene.

Ştim, am mai văzut şi aproape sigur vom mai vedea astfel de contraste derutante. Campioana nu e singura echipă care procedează astfel. Mai toate reprezentantele noastre în Europa arată altă faţă, alte maniere, altă „personalitate”, vorba lui Rădoi, cînd ies în lume. Cînd sîntem în Occident, aruncăm hîrtia la coş, cum ajungem în ţară, cum nu mai nimerim tomberonul. Asta nu spune despre noi că am fi necivilizaţi, dimpotrivă, spune că sîntem perfect adaptabili la civilizaţie, însă ne lipseşte motivaţia. După cum fotbalul nostru e perfect adaptabil la nivelul celui occidental, doar că nu rentează să dai spectacol şi în Liga 1.

Avem „un campionat mediocru”, care cere „nervi tari să-l priveşti”, observa Ioan Sdrobiş, „părintele” lui Chivu, într-un interviu din Evenimentul zilei. Mediocritatea asta explică, în parte, de ce Steaua din meciul cu Petrolul insolvent pare din altă galaxie decît Steaua care înscrie şi învinge în deplasare, cu Trencin. Dar e doar o parte de explicaţie. Jocul campioanei s-a înviorat după un scenariu de tip „urma scapă turma”. Ultimii veniţi au făcut diferenţa. Hamroun şi Tade au semnat unul la check-in, şi altul la scara avionului, ca să zicem aşa. Nici nu se uscase cerneala pe semnături, cînd au intrat pe teren.

Nu poţi să nu te întrebi: cum ar fi jucat Steaua, dacă şefii ei n-ar fi gestionat dezlînat campania de transferuri? „Strategia de amatori”, pe care o critică resemnat Balint, putea să coste clubul mai scump decît un întreg lot de brazilieni. Eşecul cu Ludogoreţ, de anul trecut, a costat cel puţin 13 milioane de euro, bani de la UEFA şi din vînzări de bilete, conform estimării Mediafax.

Steaua nu este o echipă cu două feţe, la drept vorbind, este o echipă care nu-şi poate arăta adevărata faţă, nu-şi poate restaura personalitatea din alte vremuri, pentru că e sabotată sistematic de aroganţele păguboase ale conducerii sale. Cu mai mulţi Hamrouni şi concurenţă reală pe posturi, campioana ar face spectacol şi în Liga 1. N-ar fi obligată la show-uri de avarie şi constrînsă la linia de plutire.

Să nu vă miraţi dacă, în meciul de sîmbătă, cu Pandurii, roş-albaştrii vor reveni la inconsistenţa de care se plîngea Rădoi, „copilul ăsta antrenor, cu jambierele şi ghetele încă-n picioare”, în descrierea paternă a lui Sdrobiş. Toate forţele vor fi conservate şi drămuite pentru returul cu Trencin. Promite să fie palpitant, chiar şi cu tribunele goale. Pe lîngă dublul standard, unul pentru Europa, unul pentru campionatul intern, echipele noastre ne-au mai învăţat ceva. E vorba despre acel faimos citat din „Arta războiului cu tine însuţi”: nici un meci nu seamănă cu altul.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Sabi (1 comentarii)  •  16 iulie 2015, 10:38

Au inceput bine, dar au de lucru la imbunatatirea jocului, trebuie bineinteles si mai multa motivatie. Sper sa aiba succes Radoi cu Steaua in Europa.

Munteanul (10 comentarii)  •  16 iulie 2015, 12:05

Cam prăpăstioasă azi,Maria….E început de sezon, vacanța a fost scurtă ca nicicând, toate echipele sunt încă în căutare de jucători,de formulă de joc, de identitate fotbalistică…Să mai respirăm o dată, până dăm verdicte, zic…

ACB (9 comentarii)  •  16 iulie 2015, 14:48

Un campionat care incepe cu doua luni inainte de terminarea perioadei de transferuri ne arata cam cum este condus fotbalul mioritic.In rest, un articol excelent!

Marius (1 comentarii)  •  16 iulie 2015, 21:20

Imi plac foarte mult editorialele tale, Maria. Felicitari si multumesc! E o adevarata placere sa citesc si ceva lipsit de can-can, dar plin de seva tot-odata.

florin (13 comentarii)  •  17 iulie 2015, 4:38

Mai oameni buni Maria asta bate campii mai mereu cand e vorba de Steaua.

Dacian (1 comentarii)  •  17 iulie 2015, 8:00

Excelente observații. Prăpăstioasă e „administrația becaliană”, nu concluzia corectă a unui jurnalist onest și exigent. Becali s-a descotorosit în cel mai profitabil mod (pentru el) de ce a avut mai bun Steaua (inclusiv brandul). Clanul Becali a făcut achiziții gen Râpă și Neagu, tot ei creând și cazurile Costea, Țucudean, Chipciu, prin care se sifonează pste jumătate de milion de euro pe an și se distrug formule și cariere de domni și domnișoare. Să mai spun de Tănase?! Da’ de vânzarea și recuperarea sub formă de împrumut [și de rebut, desigur] a unor jucători esențiali? De altfel, numai urmărind schimbările de antrenori din ultimii ani simți cum ești coborât cu forța într-o temniță cu parfum de creier ars. Și de căcăreze. 🙁

vargalui florin (1 comentarii)  •  18 iulie 2015, 7:26

felicitari pentru articol.nu lau in seama comentariile prostilor.

dvl (1 comentarii)  •  19 iulie 2015, 3:58

Nu stiu la ce campionat va uitati dumneavoastra sau ce intelegeti din football, dar sa stiti de la mine ca Steaua a castigat ultimele 3 campionate si asta nu inseamna ca sunt pe linia de plutire, asta inseamna ca de 3 ani de zile steaua este pe everest. Cand toate echipele din Romania mor si intra in insolventa, aceasta conducere defectuasa si paguboasa cum declarati dumneavoastra reuseste sa faca profit si sa faca performanta! Poate ati uitat ca de 10 ani de zile acest club se califica an de an in grupele europene!

cristii (2 comentarii)  •  19 iulie 2015, 16:42

ce mai zici nana?

cristii (2 comentarii)  •  19 iulie 2015, 16:43

piuie*

Comentează