11 stelişti mititei
Primul meci, primul caz rezolvat! Steaua creşte mare sub lupa detectivului Rădoi

Încă de la primul meci oficial, Rădoi a risipit suspansul şi ne-a spus cine a comis-o! Dacă ne-am afla într-un roman al Agathei Christie, el ar fi poliţistul pripit, convins că a rezolvat cazul între două reprize de prăjiturele cu ceai. „Eu şi staff-ul sîntem vinovaţi pentru acest rezultat, poate că nu am reuşit să-i motivăm pe jucători pentru această partidă!”, a spus antrenorul în devenire. Ce frumos ar fi dacă ar fi vorba doar despre motivaţie sau despre insolaţie! Romanele cu detectivi ar avea un singur capitol. Dar, după amprenta şcolărească din Supercupă, Steaua pare a avea probleme de valoare a lotului. Astea, pe lîngă problemele de omogenitate, inevitabile după schimbările din pauza de vară. Arma „crimei”, aşadar, se află în vestiar. Iar făptuitorii stau în lojă.
ASA-ul lui Dan Petrescu a desfăşurat pe teren un gînd, a urmărit o idee, a vrut ceva. A arătat cam ce-ar fi putut deveni dacă Dan Petrescu antrena mai mult decît un meci şi dacă temelia ei financiară n-ar fi fost minată cu bani publici. Campioana, în schimb, a transformat fotbalul, acest joc de bărbaţi, într-o pasienţă pentru băieţi. A fost lentă, nesigură, neconvingătoare. Pentru cei care se întrebau dacă Steaua poate fi mai palidă decît la finalului sezonului trecut, ei bine, iată, poate! În cel mai fericit caz, înfrîngerea de la Constanţa reprezintă doar un accident, un prim pas stîng, înaintea reglajelor finale. Dar în maniera ieftină în care s-au făcut transferurile, în numirea unui tehnician fără experienţă şi în viziunea la foc mic a conducerii există mari semne de premeditare.
Vă mai amintiţi ce reproşuri arunca peste umăr Arlauskis, la plecare? Era supărat că urmaşul său, Cojocaru, cel cu reflexele de titular în Supercupă, „nu înţelege nişte lucruri în fotbal, în viaţă”. Că „mai mulţi fotbalişti de la Steaua cred că dacă au ajuns aici e de ajuns pentru ei”, „vor fi mulţumiţi toată viaţa”. În meciul cu Tîrgu Mureş, păreau chiar că vor fi uluiţi toată viaţa că au ajuns la Steaua. Că e de ajuns pentru ei dacă leagă o pasă laterală. Dacă mai leagă una apoi, se opresc să imortalizeze momentul. Fac un „selfie, dau „share”, se felicită reciproc. De unde şi viteza de bolid cu care Steaua ajungea la poarta lui Stăncioiu.
„Atitudinea şi responsabilitatea ne-au costat în această seară!”, i-a certat Rădoi. A cerut jucători în plus, să aibă cui să găsească scuze şi în Liga Campionilor. Dacă primeşte tot întăriri ieftine şi plătite pe măsură, ar trebui să ia în calcul metode de motivare mai contondente. Biciul, gheata, fumul de ardei iute, găseşte el ceva. Pînă la grupele Ligii, vine meciul cu Trencin, „foarte greu”, recunoaşte şi Rădoi. Atitudinea şi responsabilitatea le ai dacă ai mentalitate de profesionist. Iar mentalitatea asta n-o capeţi într-o săptămînă. Nu intri, uite-aşa, în transă cînd îmbraci tricoul campioanei, decît dacă eşti vreun fanatic sau, mă rog, o fire mai impresionabilă. Mentalitatea de profesionist presupune conştiinţa propriei valori. Steliştii actuali au mai degrabă conştiinţa propriei mediocrităţi, a propriilor limite. Sigur, cu excepţia lui Chipciu, conştient de potenţialul lui de director tehnic.
Rădoi are dreptate, nu sînt jucătorii vinovaţi că n-au valoare. Nici el nu e vinovat că n-are experienţă ca antrenor. Că bîjbîie de pe margine, obişnuit fiind să conducă meciul din teren. Criza de timp e de vină. Banii sînt de vină. Pentru că înfrîngerea de la Constanţa are, evident, şi un mobil financiar. Cei care au contribuit la comiterea ei sînt şefii clubului. Aşa cum Tamaş, căpitan pe criteriul enduranţei, şi compania, adunată pe criteriul preţului, nu iau în considerare eventualitatea de a nu fi singura echipă de pe teren, nici conducerea Stelei nu ţine cont de concurenţă. Nu concepe că Teixeira şi celelalte „ţinte” au oferte şi din alte părţi. Şefii campioanei procedează hegemonic, se ascund după alibiul trofeelor şi al numelui. Rezultatul acestei aroganţe din mercato? Un lot subţiat, un joc diluat şi o echipă a cărei unică voinţă e să facă act de prezenţă. Poate mai mult? Vremea marilor manevre s-a dus, începe campionatul. Urmează „dubla” culminantă cu Trencin, cu toţi suspecţii strînşi la un loc. Atunci vom avea dezlegarea enigmei. Presiunea şi hidranţii fac minuni, veţi vedea, fotbaliştii se vor deconspira singuri.