Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Evaluarea națională de la Baku

COSR reinventează ideea de palmares: ne-a întrecut Elveția la gimnastică!

Permalink to Evaluarea națională de la Baku
joi, 18 iunie 2015, 12:23

Pe aeroport, la plecare, Alin Petrache ne-a atras atenția că România trimite la Jocurile Europene de la Baku o delegație consistentă numeric. „147 de sportivi, 77 de antrenori, cea mai mare delegație din istoria participării țării noastre la întreceri olimpice. Vrem să arătăm că respectăm această competiție”, a spus șeful COSR, în paginile Gazetei.

Încă din toamnă, domnul Petrache a insistat că întrecerile din Azerbaidjan sînt „un prim test important înainte de JO de la Rio”. Şi primul rezultat zguduitor, la această examinare, a venit de la gimnastică. Echipa feminină s-a clasat pe locul 7. Înaintea fetelor noastre s-au aflat, în ordine, Rusia, Germania, Olanda, Franţa, Italia și, aţi ghicit, Elveția. Multă vreme am reușit să stricăm frumoasa simetrie bani-performanță din ierarhiile acestui sport, apărînd pe podium printre marile puteri ale lumii. Acum, topul echipelor feminine de gimnastică seamănă cu topul PIB-ului din UE. Încă stăm bine, la mică distanță în fața Marii Britanii, de pe 8, și a Ungariei, de pe 9.

E adevărat că echipa României la Baku n-a fost formată din titulare. Nu din lipsă de respect pentru competiție, ci din pricina accidentărilor. „Chiar dacă mergem cu sportive tinere, ne-am stabilit ca obiectiv cucerirea unei medalii și a unul-două locuri 4-6 la fete”, a spus președintele Federației Române de Gimnastică. Cucerirea locului 6! Pe locul 7, aproape sîntem în grafic.

Dar dacă ăsta a fost testul, şi încă unul fără SUA și China în concurs, într-un an cu „buget-record pentru sport”, tabloul de la Rio nu arată deloc încurajator. Mariana Bitang avertiza din 2011 că „e inadmisibil ca Ponor să fie în continuare motorul echipei”. Ponor se antrenează și acum cu lotul. După Londra 2012, Nadia Comăneci observa că „nu vine nimic din spate” și, în plus, „mai pleacă și antrenorii în străinătate”. N-avem doar problema valorii noilor generații de gimnaste, avem o problemă și cu valoarea antrenorilor.

Între timp, s-a schimbat conducerea COSR. Marile soluții găsite de Alin Petrache la problemele gimnasticii au fost două: i-a convins pe Belu şi Bitang să rămînă lîngă lot, în toamnă, și, acum, în mai, a convins-o pe Sandra Izbașa să revină în sală. Prima reușită nu e doar meritul lui. Premierul Ponta le-a promis celor doi tehnicieni că le dă „spațiu la Snagov, le fac centru de pregătire”. Pînă la urmă, „spațiul” respectiv, cu tot cu piscină, a fost alocat unei agenții guvernamentale.

În fine, gimnastica românească n-are atît o lipsă de spațiu, cît o criză de timp. Pînă la Rio, Alin Petrache are de dus multă muncă de convingere cu fostele glorii care ne-ar putea sălta peste Elveţia în clasament. Problemele de sistem să le rezolve alții! Sau, mai știi?, dacă la Jocurile Olimpice trimitem o delegație dublă faţă de Jocurile de la Baku, șansele noastre la medalii se dublează și ele.

Comentarii (4)Adaugă comentariu

Venom (83 comentarii)  •  18 iunie 2015, 12:33

Dresajul de fetite ar trebui scos de pe lista sporturilor si introdus in codul penal, la rele tratamente aplicate minorilor. Ce activitate e aia care iti nenoroceste copilul pe viata dupa cativa ani de practica?

Cimezan Vladimir (82 comentarii)  •  19 iunie 2015, 6:29

Maria, cred că e de vină regizorul care nu vrea să transmită succesele (succesurile) delegației noastre trimise la Baku pe cai mari și nărăvași. Tuturor ne este greu să ne uităm la exercițiile gimnaștilor nostri, modeste și fără consistență, la prestația călduță a celor mai bune gimnaste ale României, după ce acestea ne obișnuiseră cu zile toride. Se pune pe tapet faptul că Iordache și Bulimar sunt accidentate, dar am văzut la Europene că Bulimar nu-și poate reveni după operații, iar Iordache are o gleaznă care se pare că are un tendon de legendă troiano-dâmbovițeană, care ne usucă setea de medalii. Din păcate, deja ne obișnuim să privim cum micul ecran de oferă imagini jalnice de la prestațiile românilor la toate sporturile unde odinioară eram pe val: caiac – canoe, lupte, box, tir, tenis de masă… Ne este dor de zâmbetul superior al domnului Petrache și de un finiș castigator spre Rio al demifondistei ministerese, dar, deocamdată, vrem să credem că ne vor oferi colacul de salvare reveniții mari sportivi care ne încântau nu demult, gen Ponor, Drăgulescu… Poate și cu Pațaichin… Sunt de tristă actualitate vorbele poetului: „Viitor de aur țara nostră are…”. Sper că la ministerul acela cu sporturile este pregătit panoul pentru medaliile aduse de la Baku. Cel mare, pentru JO, este în lucru…

radu (22 comentarii)  •  19 iunie 2015, 8:26

Se pare ca nu au luat BAK-UL ,desi din poza nu a lipsit si un popa (ce cauta ala acolo ?).

Allstate (1 comentarii)  •  19 iunie 2015, 10:43

Wow,77 de antrenori la 147 de sportivi,ala da record !!!
Si popa tot la antrenori a fost inclus ???

Comentează