Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Aşa se vînd crochetele!

Dacă se mai comportă civilizat, Alexandra Dulgheru n-are şanse să fie plătită pentru a decongela adevăruri în sos de prune

Permalink to Aşa se vînd crochetele!
duminică, 19 aprilie 2015, 11:00

„Nu cred în ideea de a-i ura succes adversarei mele înainte de meci!”, a explicat Eugenie Bouchard refuzul de a da mîna cu Alexandra Dulgheru, înaintea duelului din Fed Cup. Aşa accese de originalitate întîlnim mai des la box, în faza cîntarului oficial. Pugiliştii urlă, ridică pumnii şi dau alte semne evidente că nu cred nici ei în ideea de a-i ura succes oponentului. De fapt, joacă o mică scenetă de marketing, menită să stîrnească interesul publicului faţă de meci.

Să ne îndoim, aşadar, de tot ceea ce se întîmplă în jurul circurilor moderne. Nimic nu e ceea ce pare a fi. Bouchard pozează în nonconformistă, în rebelă care sfidează convenţiile ipocrite ale sportului modern. Insultă omul din faţa ei în numele unei idei. E gata să ardă pe rugul opiniei publice pentru credinţa ei. Ea nu crede că trebuie să-i ureze succes adversarei înaintea meciului. Nu crede că trebuie să-i strîngă mîna. Crede probabil că trebuie să-i rupă mîna şi să-i dea un cap în gură, urîndu-i tot felul de lucruri neplăcute. Dar nu poate s-o spună, din consideraţie pentru fanii uşor impresionabili. Presa canadiană a criticat-o pe Bouchard pentru că „şi-a luat în serios adversara”. Da, trebuia s-o descurajeze pe Alexandra, s-o demoralizeze comportîndu-se normal, ca o persoană decentă, nu ca un personaj de revistă lucioasă.

Ideea de sportivitate care-i displace starletei canadiene face parte dintr- un cod al „prefăcătoriilor” din sportul-industrie. Dacă Eugenie Bouchard nu suportă decît spontaneitatea debordantă şi adevărurile nefardate, ar trebui să reacţioneze la fel de cîte ori industria tenisului profesionist o obligă la zîmbete, piruete şi alte politeţuri în care nu crede.

Pînă acum, numărul 7 mondial n-are la activ decît două-trei obrăznicii, prin urmare aprobă plenar majoritatea ipocriziilor din circuit. Zburdă în tot felul de costumaţii ridicole şi recită drăgălaş texte de-o sinceritate tulburătoare, pentru a-şi propovădui credinţa într-un produs sau altul. Crede în ideea că rachetele marca Ţ sînt cele mai bune din lume şi că echipamentul sportiv X n-are egal pe planetă. Crede în ideea că suplimentele alimentare Y sînt cele mai utile pentru sportivii de performanţă. Crede în ideea că crochetele Z din piept de pui, fără gluten, în sos de prune, sînt cele mai potrivite pentru alimentaţia unui campion. Într-un clip, Bouchard prepară la microunde o tavă cu nutrientul-minune şi, concentrîndu-şi yoghinic toată charisma, taie nişte castraveţi. Ce-ar fi convingerile personale fără garnitură? Apoi zîna fileului joacă tenis şi din zîmbetul ei cît ecranul ne putem imagina ce efect au avut crochetele decongelate.

Bouchard crede în aceste idei cît durează contractul de publicitate. Apoi adoptă alte rezoluţii de unică folosinţă. Într-un interviu pentru „Globe and Mail”, impresarul sportivei canadiene susţine că „Bouchard ar putea deveni mai vandabilă decît Şarapova”. Iar pentru a-şi exploata la adevărata valoare potenţialul, trebuie să atragă constant atenţia asupra ei. Să iasă în evidenţă. „A captat deja inimile şi portofelele canadienilor!”, observa publicaţia citată.

Dacă tot şi-a jertfit timpul care înseamnă bani pentru meciul de Fed Cup, Bouchard a recuperat pierderea mutînd reflectoarele spre propriile aspiraţii idealiste. S-a dat în spectacol refuzînd să dea mîna cu Alexandra: „N-am nimic cu ea, dar nu cred în ideea etc, etc”. N-are nimic personal cu ea, are ceva comercial. Canadianca beneficiază de circumstanţa atenuantă că astfel de profiluri se caută pe piaţă: sportivi care să joace şi tenis, şi teatru.

„A fost puţin ciudat”, a comentat scena jucătoarea noastră. Alexandra stătea aşa, cu mîna în aer. Eugenie, nimic! Lemn de arţar! Păi, cum, cu mîna goală? Se aşteaptă să-i ureze succes gratis? Cu cine o confundă? Dacă mîna îi întindea o propunere de afaceri, ceva, Bouchard ar fi luat în calcul ideea plictisitoare, deci nerentabilă, de a se converti la bun-simţ.

Comentarii (21)Adaugă comentariu

Marius (7 comentarii)  •  19 aprilie 2015, 11:49

Mda, interesant.
Si, mai trist, probabil adevarat.

Lucian (1 comentarii)  •  19 aprilie 2015, 11:55

Sa strangi mana adversarului inainte de meci este un gest de sportivitate si de respect, nu de ipocrizie. Mai ales intr-un cadru formal la o competitie inter tari. Cea a facut Bouchard arata doar lipsa de clasa, de minte si de bun simt.

Excelent raspunsul de pe teren al Alexandrei Dulgheru. Felicitari!

Jules (27 comentarii)  •  19 aprilie 2015, 12:18

O bagam prea mult in seama pe dra. Genie, hai sa ne bucuram pentru noi. Salutam coregrafia Alexandrei de la sfarsitul meciului: un pic de ironie fina, un pic joc psihologic.

Anvers (2 comentarii)  •  19 aprilie 2015, 12:45

Cam așa stau lucrurile.

Costy (1 comentarii)  •  19 aprilie 2015, 12:45

Eu cred ca fata are pur si simplu un IQ foarte scazut, nimic mai mult.

ipsilante (2 comentarii)  •  19 aprilie 2015, 12:58

Genial articol, in stilul caracteristic al acestei foarte talentate ziariste, atunci cand nu se circumscrie indicatiilor pretioase si obligatorii, ale tovarasului Ioanitoaia. Bravo Maria! Asa da! Meserie! FORZA ROMANIA! Sa batem Canada!

klopstock (3 comentarii)  •  19 aprilie 2015, 14:00

Excelent articol ! Felicitari !O propunere de concluzie pentru finalul materialului dvs. : bunul simt invins de vulgaritatea comerciala a unei fiinte needucate ! Cu ce as vrea sa ramana cei care v-au citit comentariul : TERMINATI CU PLOCONITUL IN FATA ORICAREI MANIFESTARI DE PESTE OCEAN ! LA NOI IN EUROPA ASA CEVA ERA DE NECONCEPUT !

victor L (165 comentarii)  •  19 aprilie 2015, 14:21

Prea multa energie in jurul unui gest prostesc.
Sint convins ca si „eugeniei” canadiene ii pare rau (acum) pentru gestul ei.
Eu, repet: eu, o felicit pe Alexandra pentru lectia data ingimfatei.
Si bine ca nu a dat de un „Suarez” feminin, care sa-i muste mina 😛

Gheorrrghe (15 comentarii)  •  19 aprilie 2015, 16:21

Prostia Fara Frontiere are un nume: la geniale genie! 🙂 🙂 🙂

pawn (42 comentarii)  •  19 aprilie 2015, 18:01

da, dar „arogantele” (cat detest cuvantul asta folosit asa!) merg cand atunci cand castigi. cand pierzi, devin penibile.

Hasbe (11 comentarii)  •  19 aprilie 2015, 20:00

In general, dacă vrem să gasim persoane cu IQ rezonabil, nu trebuire sa-i căutăm printre sportivi. Nici printre șahiști …dar jucătorii de tenis , barbații, sunt niște golani fugiți de acasă care, eventual, dau bine în minge pentru bani și pentru faimă. Sigur, pot exista și excepții …

Hasbe (11 comentarii)  •  19 aprilie 2015, 20:00

In general, dacă vrem să gasim persoane cu IQ rezonabil, nu trebuire sa-i căutăm printre sportivi. Nici printre șahiști …dar jucătorii de tenis , barbații, sunt niște golani fugiți de acasă care, eventual, dau bine în minge pentru bani și pentru faimă. Sigur, pot exista și excepții …

Hasbe (11 comentarii)  •  19 aprilie 2015, 20:01

Nu trebuie să le căutăm ….sorry

victorino (2 comentarii)  •  19 aprilie 2015, 21:09

Asa cum ai punctat Maria, este mult umflata commercial. Asta-i nu-i jucatoare de top 10!
Altfel, daca pitzipoanca asta, face asemenea gest si la Wimbledon sau Roland Garros, n-o mai lasa aia nici sa intre in complex, dar sa intre pe teren!
Respect Alexandra!

victorino (2 comentarii)  •  19 aprilie 2015, 22:36

Revin!
Respect Andreea!

corect (7 comentarii)  •  20 aprilie 2015, 1:31

frumos articol,ca si precedentul de altfel. Usor,usor,Maria Andries isi revine.

florin (13 comentarii)  •  20 aprilie 2015, 2:30

Mai Marioara n ai spus nimic deosebit. Fata aia Genie atata poate. Cele/ cei mai multi sportivi/e au low HQ. Ca n are 7 ani de acasa asta s-a constatat de mult, nu trebuie sa ne o spui tu. Bine ca le am batut. Pt mine personal oricare echipa castiga era bine. Am eu motivele mele nu trebuie sa ti le destainui, sac.

Chris (1 comentarii)  •  20 aprilie 2015, 3:11

Urmașa de tăietori de lemne (sau de trapperi, nu știu sigur) nu era obligată să-i ureze succes Alexandrei. Putea să-i spună ceva de genul ” Cel mai bun să câștige”. Dar ce să cerem de la o necioplită? Alexandra si Andeea i-au dat două „palme”usturătoare, iar mica scenetă de la final, cea cu staff-ul echipei Românieiprefăcându-se că refuză să dea mâna cu ea – face toți banii… 🙂

ing.CPV (26 comentarii)  •  20 aprilie 2015, 4:09

Ma bucur de reusita domnisoarei Alexandra Dulgheru. Ceea ce afacut Bourchard
este lipsa totala de bun simt. De vedetism commercial. Credeti ca gesturile lui
Simona Halep-fata de antrenor-sunt mai putin de neluat in consideratie.Nu era
mult pana cand nu-i zicea si o injuratura.De aceea nu s-a dus sa joace la cupa.
Nu numai pentru bani nu s-a dus.Probabil ca asa a fost invatata de marele MIC
tenismen Tiriac.Dar daca manca bataie iar?Se facea de ras,precum Bouchard.
Asa ca a facut un bine .Sa se poata afirma si alte jucatoare.TOT RAUL E
SPRE BINE.Colaborarea lui Halep cu Tiriac nu este o idee prea buna.
Ceva nu ma lasa in pace cu aceasta „COLABORARE” doar in jurul banului.

groparulclown (16 comentarii)  •  20 aprilie 2015, 8:57

Superb gestul Alexandrei inaintea partidei, dar si-au dat cu mucii in fasole cu gestul de la final. Trebuia neaparat sa facem noi un gest ironic (care nu a fost fin de nici o culoare, a fost un bascau) ca altfel nu eram sanatosi. Bravo Alexandrei pentru victorie.

David (15 comentarii)  •  29 aprilie 2015, 11:51

Cred ca gestul comercial al Jenicai face bine pt toata lumea. Se vorbeste despre asta, ai avut si tu subiect. Toata lumea castiga.

Comentează