Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Ce mai tropăie Petrache!

Doar pentru că n-a avut factorul "wow" ca rugbyst, şeful COSR crede că se poate compara cu Simona Halep

Permalink to Ce mai tropăie Petrache!
marți, 7 aprilie 2015, 1:34

Ce ţi-e şi cu funcţiile astea! Judecînd după agenda lui Alin Petrache, olimpismul românesc n-are nevoie de un lider, ci de un purtător de costum, care să facă treaba plictisitoare. Să meargă la recepţii, să dea mîna cu unii şi cu alţii, să citească vorbe de lemn de pe coli de celuloză. E de mirare că tocmai acest meritocrat de acţiune i-a recomandat Simonei Halep „să se mai gîndească la partea sportivă şi naţională”. E de mirare că a produs, din senin, următoarea judecată, legată de absenţa Simonei Halep din echipa de Fed Cup: „Poate că e nevoie să discutăm un pic de valorile care îi definesc pe sportivii de înaltă performanţă. Iar aceste valori nu le putem scoate în evidenţă decît atunci cînd participăm pentru echipa naţională”.

Formularea e căznită, dar, în mare, se înţelege mesajul: Petrache se include „un pic” printre sportivii de înaltă performanţă. Este exact ca-n bancul cu ţînţarul şi elefantul, mergînd alături pe o punte. Şi ţînţarul comentează: „Ce mai tropăim!”. Actualul şef al COSR a fost căpitanul României la rugby „la mai multe partide internaţionale”, „32 de selecţii în şase ani”, cum numără pe blogul personal. Iată motivul pentru care se consideră îndreptăţit să ceară o redefinire a valorilor, după criteriul muncii patriotice.

Halep nu este produsul şcolii româneşti de tenis, n-a fost propulsată spre vîrfuri de vreo federaţie, de vreun program al COSR. Singura ei legătură cu sportul nostru este cetăţenia. Îi datorează ţării exact atît cît datorează orice român plecat la muncă în străinătate. Poate nici atît! Şi-atunci, despre ce vrea Petrache să discute, ca de la înalt performer la înalt performer? Despre cît de admirabil s-a descurcat Halep, în lipsa unui pai de sprijin din partea ţării?

Nu te poţi numi un mare sportiv dacă nu joci pentru „naţională”. Că spune Petrache! „Din punctul meu de vedere, eu nu am uitat niciodată cum am ajuns să joc în străinătate”, s-a confesat presei şeful COSR. Din punctul de vedere al restului lumii, speculaţiile lui pe teme existenţiale sînt irelevante. Mai degrabă ar încerca să rememoreze cum a ajuns subsecretar de stat, în ANST, apoi, din valoare în valoare, spre victoria cea mare!, deputat în Parlamentul României. L-au remarcat alegătorii la meciurile „stejarilor”!

„Am jucat în străinătate pentru că acei impresari şi manageri m-au văzut jucînd la echipa naţională şi nu la echipa mea de club!”. Ce tip norocos, nu? Halep putea să joace pentru Federaţia Română de Tenis mult şi bine, că n-o remarca nimeni. Şi nici nu-i deconta nimeni cheltuielile de participare la turnee în străinătate.

În rest, oricît şi-ar număra Petrache selecţiile, reciproca nu e valabilă. Nu eşti automat un mare sportiv dacă joci pentru „naţională”. Nu ai de-a face cu înalta performanţă imediat cum ai îmbrăcat echipamentul „tricolor”. Poţi foarte bine să fii mediocrul de serviciu, într-un sport fără reforme, fără bani şi, pe deasupra, condus de nechemaţi.

Ca şef de structuri sportive, Petrache a izbutit să facă rost de sponsori controversaţi. A transformat Federaţia Română de Rugby şi COSR-ul într-un fel de garanţi ai onorabilităţii brandurilor respective. La FRR, a încheiat un contract de sponsorizare cu Roşia Montană Gold Corporation, în plină dezbatere a proiectului RMGC. La COSR, a bătut palma cu grupul de firme Niro, cu o lună înainte ca patronul lor să fie pus sub acuzare într-un dosar de corupţie. După acelaşi principiu, şeful olimpismului a transformat-o pe Simona Halep într-un garant al propriei sale măreţii sportive.

E o specie banală de impostură. Nici măcar nu poţi s-o numeşti tupeu, e mai mult un tic verbal. Hai să ne scoatem în evidenţă vorbind despre înaltele performanţe şi valori! Să vorbim, să dezbatem, să le tragem la răspundere, să decidem, o dată pentru totdeauna, cu ce anume ne sînt ele datoare. Despre cum susţinem valorile astea, vorbim altă dată. Că nu-i nici o grabă. Deocamdată, nu vine nimic vertiginos din urma Simonei Halep. Nimic demn de preocuparea didactică a şefilor sportului.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

alex91ro (3 comentarii)  •  7 aprilie 2015, 15:39

Total de acord, vine sportive semi profesionist in toata cariera lui (ce dracu ala nu e sport profesionist in Romania) sa vorbeasca de cineva care a fost pe locul 2 mondial.

fan-de-tenis (1 comentarii)  •  7 aprilie 2015, 15:54

Eu inteleg ca articolul este scris de cinev fara legatura cu lumea tenisului, dar se greseste in unele aspecte!
Simona Halep nu este produsul scolii romanesti de tenis??? Atunci cum ai denumi pe cineva care la 15 ani s-a mutat la Bucuresti pentru a se antrena la centrul de tenis de la federatie si a beneficia de toate facilitatiile de acolo, inclusiv terenuri, sala de pregatire, antrenori etc??? Cum ai numi pe cineva care a lucrat cu mai multi antrenori federali ca de exemplu dna. Florenta Mihai?? Nu mai vorbim de turneele de juniori la care a participat cu lotul Romaniei, fiind trimise de Federatie. Culmea e ca insasi Simona a declarat de multe ori ca este un produs al sportului romanesc, pentru ca ea stie foarte bine ca probabil nu ar fi reusit fara sprijinul primit si de la Federatie si oamenii din tenis!!!

puiu mordasan (5 comentarii)  •  7 aprilie 2015, 16:00

Un articol clar si la obiect….o sa mai treaca multa apa pe Dambovita pana ce acest articol va fi inteles cu subiect si predicat…

Bogdan (4 comentarii)  •  7 aprilie 2015, 16:02

Și Petrache nu se poate include între sportivii de performanță? De ce? Doar pentru că a făcut un sport fără succes pe Facebook?

tevez (13 comentarii)  •  7 aprilie 2015, 16:12

o intrebare: D-le Petrache, cand vreodata in viata dumneavoastra sportiva (si nu numai) ati fost intre primii 10 in lume pentru o secunda?!?… nu zile, saptamani, luni sau ani?!? …

DAN APOSTOL (2 comentarii)  •  7 aprilie 2015, 16:18

Foarte bine spus!

birlic (25 comentarii)  •  7 aprilie 2015, 16:19

Marie, si mie mie draga Simona dar tot asa de draga mie si tara in care traiesc si m-am nascut ,la fel cum si Simonei e ,ar fi fost mai nimerit ca insa-si Simona sa nu lasa loc la comentarii sa spuna ca nu a avut loc de intors daca unul din sponsoriiei principali a conditionat-o de participarea la Stutgart si multi am fi inteles-o ,mai ales ca datele turneului sau suprapus. Nastase a avut si el dreptatea lui si nu e de la ori cine .Sunt convins ca Simona cu exceptia punctelor ar fi dat banii castigati pentru turneul de la Stutgart pe imnu tarii noastre .Tin la tine Simo si-ti doresc success.

Cristi (23 comentarii)  •  7 aprilie 2015, 16:20

Felicitari Maria. Ai subliniat exact ceia ce gandesc si eu. Simona nu este datoare acestei tari cu nimic. Familia ei a riscat sume enorme pana sa ajunga aici. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca nici presa nu ar merita mai mult. Acum circa 5-6 ani singura stire despre Simona era data in ,,bascalie” despre faptul ca s-a operat pentru micsorarea sanilor. Ma rog asta e alta discutie. O singura intrebare pentru acest Petrache: Daca el crede ca patriotismul se dovedeste prin prezenta la o competitie, el cand a fost sportiv de ce nu a ramas la un club romanesc pe bani putini cu care sa faca performanta? Se pare ca sfaturile sunt bune pentru altii, insa cand e vorba despre buzunarul propiu….

anado tauriga (1 comentarii)  •  7 aprilie 2015, 17:08

Alin Petrache (deputat PSD), noul presedinte al Comitetului Olimpic Roman. I-a invins pe Octavian Bellu si Elisabeta Lipa .
Petrache Adrian Alin a fost deputat in Parlamentul Romaniei, din partea PSD. Alin Petrache este fiul lui Adrian Petrache, membru al unei celebre triplete de afaceristi alaturi de Adrian Bittner si Dorin Cocos, o tripleta care controla o felie importanta din business-urile cu statul in perioada Adrian Nastase.
Implicat intr-un scandal cu un teren pe care FRR l-a returnat Ministerului de
Externe. Ca sportiv, a fost un oarecare. Cum a ajuns, unde a ajuns, se stie.
Halep are un tata normal, nu a fost deputat, ca sportiv este cunoscuta pe intreg mapamondul.Cum a ajuns, unde a ajuns, se stie. Ce sa compari?

Externe

Tom (20 comentarii)  •  7 aprilie 2015, 17:09

Vorbe multe, patriotarde, unii ( mari ex-sportivi) nu fara interes, altii ( cititori) din necunostinta de cauza sau din reminiscente exagerat nationaliste din trecutul comunist. Domnul Ilie Nastase din invidie ca nu mai este exponentul tenisului romanesc si ca-si va pierde aur, domnul Petrache pentru ca … politica. Maria, are dsi @fan-de-tenis dreptatea lui: Simona nu a aparut din neant, a beneficiat de cele expuse de el, dar, domnule fan al tenisului, cat de multi copii nu au fost in aceeasi situatie? Cati nu s-au pierdut pentru ca sprijinul a fost atat de modest si nu au avut parinti cu o stare materiala care sa-i sustina activitatea copilului? Aproape ca s-au ruinat parintii Simonei. Ea nu s-a expatriat, plateste taxe si impozite aici, care acopera cu varf si indesat cheltuiala statului. Ea face cinste tarii noastre si nu pierde o ocazie sa spuna vorbe frumoase in interviurile el despre Romania, chiar exagerand uneori. Ea are un contract de sponsorizare, nu a stiut cand l-a semnat calendarul. De altfel, sun multi jucatori si jucatoare de top care se plang de calendarul prost intocmit. Pratic, dupa cele 2 turnee americane, urma Fed Cup si imediat Stutgard. Risca sa le dea de gard pe amandoua. Amintiti-va ca anul trecut a ratat segmentul american cu GS Flushing-Meados datorita turneului de la Bucuresti, facut cadou de ea noua, romanilor. A trecut imediat de pe iarba pe zgura si apoi imediat pe hard.
Si mai este ceva: Eugenie Bouchard nu joaca nici ea. Fetele care ne reprezinta, pot invinge fara probleme, in mod normal. Pai daca nu bati nr. 250 mondial, in cazul in care mergi mai departe, ce te faci in fata unei echipe care are in compnenta nr. 2, sau 5, sau 12 si nr. 47, sa zicem? Face Simona 2 puncte, dar restul?

kosta (1 comentarii)  •  7 aprilie 2015, 18:26

Braaaaavoooo.perfect adevarat.Cand o vezi jicand la acest nivel esti mandru va e fin Romamia

kpaxcmdr (35 comentarii)  •  7 aprilie 2015, 18:50

Tipul nu are coloana vertebrala,asta sa fie clar!El incearca sa-i puna o contra Simonei pentru ca,ea, i-a intors spatele lui „dottore”.
Relatiile de partid la propulsat pe un scaun bun si la adapost,departe de munca cinsita,grija de zi cu zi,etc.Cind esti murdar si faci jocul aliatilor din partid este greu sa intelegi ce greu este pentru cineva (Simona) sa nu se alinieze „standardelor obinuite”.
Oricum,Simona a dat azi o explicatie de nota 10!Scurt si la obiect.
HAI SIMONA (ROU)!

costanb (7 comentarii)  •  7 aprilie 2015, 19:48

Cine-i acest Petrache ? Cred ca in afara de vecinii de scara si rudeniile mai apropiate nimeni n-a auzit de el.

costanb (7 comentarii)  •  7 aprilie 2015, 19:54

Mai BIRLIC,ideal ar fi ca inainte sa postezi aceste comatarii,sa te duci la scoala de alfabetizare,sau sa_ti angajezi un elev de clasa a-II-a pentru a-ti da ceva ore de gramatica.

dani (88 comentarii)  •  8 aprilie 2015, 0:55

Dl Alin Petrache este un patrihot, care acolo unde se afla cocotat, datoreaza politicului Mafiot. Mafia lui Dottore Monta. Penalul Dottore Monta.

ionut (12 comentarii)  •  8 aprilie 2015, 9:56

Parerea mea este ca lucrurile sunt mult mai simple. Pentru Romania, ca imagine, o victorie a Simonei la Paris inseamna infinit mai mult decat o victorie in Fed Cup a nationalei. Ca si pentru majoritatea roamanilor (exceptie fac acei invidiosi care nu vad intr-o performanta decat valoarea in bani). Intr-o finala la Paris, Halep va fi tot romanca, lumea va vorbi, iar, de ,,minunea din Romania. Intrebati pe strada orice roman (bine, roman interesat de sport, de tenis), ce prefera, Roland Garos castigat de Halep sau o victorie a Roamniei in Fed Cup, pentru intrarea in primele 8 (nici macar nu e o finala). Sau care eveniment va fi pe primele pagini ale ziarelor lumii?

groparulclown (16 comentarii)  •  8 aprilie 2015, 10:15

Mandru ca esti roman/francez, american. E ca si cum ai fi mandru ca ai ochi ambastrii sau ca ai parul cret. De ce dracu nu ne mandrim fiecare cu ce am realizat in viata? S. Halep daca si-a platit impozitele si taxele catre stat nu mai are nici o datorie. Ah, ca exista o datorie morala (a invatat gratis in Romania – dupa cum se exprima se pare ca nu prea bine, a beneficiat de sistemul medical-asa cum e el, respectiv qvasi inexistent- etc.) asta e un alt subiect. Pentru doamnele si domnii care sar la gatul dlui Petrache: cand joci la echipa nationala, reprezinti Romania. Nu conteaza ca esti campion olimpic sau ca nu ai reusit nici o victorie. Reprezinti Tara ai carei cetatean esti. Dupa gandirea voastra, nici un jucator de fotbal din Luxemburg nu poate zice un cuvant pentru ca nu a avut performante.

gizeh (7 comentarii)  •  8 aprilie 2015, 12:11

Alin Petrache e frate geamăn cu Răzvan Burleanu (FRF),amândoi cocoțați politic în fotoliile pe care le ocupă!- fără merite personale-
…Paște Fericit,vă doresc!

Comentează