Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Fanteziile Guvernului în şcoli

Patru ore de sport, plus o oră de şah, plus o oră de fotbal… Educaţia a devenit ghiveciul tuturor posibilităţilor

Opţionalul de fotbal a fost introdus în programa şcolară la o întrunire unde n-a fost prezent ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. […]

miercuri, 5 noiembrie 2014, 7:03

Patru ore de sport, plus o oră de şah, plus o oră de fotbal… Educaţia a devenit ghiveciul tuturor posibilităţilor

Opţionalul de fotbal a fost introdus în programa şcolară la o întrunire unde n-a fost prezent ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Şi chiar dacă era prezent, ce putea să spună? „Staţi, dom’le, să ne consultăm cu profesorii, cu părinţii, cu elevii… Să facem dezbatere!”. Ce dezbatere? Premierul, primarul Capitalei, ministrul Sportului, vicepremierii, selecţionerul Iordănescu şi şeful FRF s-au întîlnit să discute despre planurile pentru Euro 2020. Şi au dat cu pixul şi prin materiile de studiu.

În primăvară, Pricopie a semnat un protocol de colaborare cu Federaţia Română de Şah. Din toamnă, în 500 de şcoli a început implementarea opţionalului de şah. Acum i-a fost pus în braţe şi opţionalul de fotbal. Asta, după ce, în 2013, premierul îi dăduse altă temă lui Pricopie, de terminat „pe termen mediu şi lung”: patru ore de sport pe săptămînă. „Am şi eu cîteva puncte fixe şi nu mă las pînă nu le realizez”, i-a explicat Ponta subalternului de la Educaţie.

Grea misie!, vorba lui Ghiţă. Ghiţă Pristanda. În programa şcolară, trebuie să încapă tot felul de ore noi, pe lîngă recreaţiile vechi. În curînd, copiii nu vor mai purta în spate ghiozdane, ci jobene de scamator, în care intră de toate, şi-o girafă cu pui, dacă e cazul.

Ora de fotbal, aflată în stadiu de proiect, nu va fi inclusă în orele de sport. Va fi o materie separată, din ciclul primar pînă în liceu. Va urma imediată după ora de religie, într-un continuum logic atemporal. Eventual, se va putea da Bacul la fotbal. De ce nu? La scris, că subiecte sînt: „Caracterizarea personajului Mutu”, „Semănătorismul şi poporanismul în opera tactică a lui Piţurcă”, „Comentaţi, la alegere (maximum 15 rînduri), trei goluri memorabile ale lui Messi în UCL”.

„Sînt un pic invidios, voiam să fie şi baschetul!”, a comentat premierul, conform Digi24. Puţintică răbdare, că o să fie şi baschetul. Ministrul Educaţiei nu trebuie decît să lungească săptămîna de cursuri cu încă o săptămînă, să facă loc în orar pentru toate fanteziile capilor Executivului. Dacă există „sfertul academic”, de ce să nu existe, la concurenţă şi „săptămîna pricopiană”?

Importanţa sportului în şcoli este indiscutabilă. Dar maniera haotică în care este susţinut acest principiu riscă să-l compromită. Prea mult, neclar, pripit şi, mai ales, fără consultări ale părţilor implicate. Ar fi fost interesant de aflat ce reacţie au profesorii la proiectul cu ora de fotbal. Dar profesorii n-au zis încă nimic. Cu două zile înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, sindicatele din învăţămînt şi Ministerul Educaţiei au semnat un nou contract colectiv de muncă. De ce să laşi salariul modest din mînă pentru abstracţiunea de pe gard?

Părinţii ar trebui să spună ceva. Ar trebui să reacţioneze. Dar, dacă n-a ieşit nimeni în stradă, să protesteze că n-au copiii manuale, slabe şanse să vedem agitaţie în spaţiul public, pe motiv că matematica pierde teren în faţa sportului-rege. Vidul ăsta de reacţie poate naşte orice. Stagnare, abuzuri şi alţi monştri. Cîtă vreme deciziile legate de Educaţie sînt filtrate doar prin sita puterii, ce e de făcut? Doar să fim din ce în ce mai invidioşi, stînd pe margine şi privindu-ne viaţa atîrnînd în punctele fixe ale altora.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

re (9 comentarii)  •  5 noiembrie 2014, 20:02

Ne indreptam cu pasi foarte rapizi catre dezastru, daca deja nu suntem acolo…:(

Madalin (3 comentarii)  •  5 noiembrie 2014, 20:51

Cum sa iasa parintii sau profesorii in strada?Vretii sa intre in gura domnului Ponta?Pai nu stiti ca doar golanii sau cei care au un interes meschin bine dirijat din umbra ies in strada sa strige impotriva premierului sau a sistemului din Romania?Sunt oarecum de acord cu cel care a comentat inaintea mea.Dar eu cred ca suntem noi insine un dezastru.

b (6 comentarii)  •  5 noiembrie 2014, 21:02

Daca lasam idiotii sa ne conduca … ba ii mai si alegem presedinti…
In tara lui copy/paste nu trebuie sa gandesti, ci doar sa stii sa dai cu piciorul in minge si sa injuri ca la usa cortului. Alt sport, care sa dezvolte si caracterul, nu puteau gasi!

kos_tyn (14 comentarii)  •  5 noiembrie 2014, 21:39

e o decizie corecta

band206 (1 comentarii)  •  5 noiembrie 2014, 22:30

Si in timpul asta fetele ce fac? Optional de sah. Si cine nu are treaaba cu sahul ce face?

petremihai (2 comentarii)  •  6 noiembrie 2014, 9:25

Ce naiba ne trebuie noua matematicieni, fizicieni, chimisti? Astia pot sa gandeasca si asta nu e bine pentru cei de sus. Mai bine scoatem pe banda rulanta fotbalisti, baschetbalisti, ca astia nu au prea mult creier, abia leaga 2-3 cuvinte, deci numai material bun de turma.
Nu zic ca nu e nevoie de sport, ba chiar e imperativ, dar nu in halul asta in care se vrea implementarea lui, fara cap, fara coada.

eugeniu (12 comentarii)  •  6 noiembrie 2014, 10:18

Care ti-e nemultumirea simpatico ? Deci , indiferent ce vor sa faca guvernanti , oricare ar fi acestia , nu este bine ! Subinteleg din acest articol – ca de inteles nu am inteles nimic – ca ar fi fost bine daca , inainte de a spune ce vor sa faca , domnii astia trebuia sa te consulte in calitate de specialist!?!? Stiu si eu ? Poate ar fi bine ca unul din Guvernele care vor urma sa puna la Educatie un ziarist , ba chiar o ziarista si asa am avea si noi posibilitatea sa aflam cum trebuie facute ” treburile ” .
PS . Da Doamne , sa vezi atunci ce critici o sa ” serveasca ” noul Ministru ; de aia zice Tolo ca ziaristi se urasc intre ei !

nick (2 comentarii)  •  6 noiembrie 2014, 16:00

E o decizie luata pentru sport, nu pentru scoala. Sportul va avea de castigat, copiii vor fi dezvoltati mai frumos, mai inalti, vor sti macar sa paseasca si vor fi mai putini obezi. In Serbia sunt 5 ore de sport pe saptamana. La sport stau f. bine, sunt inalti. Dar….. doamne ce tolomaci si agresivi sunt. Pt. ca ori iti sta capul la sport, ori la scoala.

Eduard (2 comentarii)  •  7 noiembrie 2014, 2:31

Dragul meu Petre Mihai, nu vreau sa fac propaganda politica de niciun fel, dar declaratia ta este total incorecta.
„Mai bine scoatem pe banda rulanta fotbalisti, baschetbalisti, ca astia nu au prea mult creier, abia leaga 2-3 cuvinte, deci numai material bun de turma.”
E un stereotip ordinar. Si ti-o spune un tip care a jucat si baschet si fotbal. Sunt oameni si oameni. Uita-te la Bourceanu, la Rusescu, ce discurs frumos au. Si apoi uita-te la Iohannis, profesor foarte bun de fizica si un primar f bun, abia leaga 5 vorbe, e monoton si plicticos in discurs. Spre deosebire de Ponta, baschetbalistul (si jurist, ce-i drept) care stie sa vorbeasca, mananca atat de bine rahat de daca nu esti atent, cazi in propaganda lui.
Ideea asta cu ora de fotbal e cam cretinuta. Ar trebui implementata la scolile de profil sportiv si doar ca optional la scolile normale. E bine ca se vrea sport in scoli, dar trebuie sa se vrea si cu mintea, nu doar cu sufletul…

Comentează