Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Szabo alergînd pe două culoare

În calitate de ministru, fosta mare atletă încă nu s-a hotărît ce sacrifică: fabrica de medalii sau uzina de săli de sport

După ce Nicolae Bănicioiu a plecat la Ministerul Sănătăţii, pentru a implementa programul „400 de cabinete dentare”, la […]

joi, 24 aprilie 2014, 11:28

În calitate de ministru, fosta mare atletă încă nu s-a hotărît ce sacrifică: fabrica de medalii sau uzina de săli de sport

După ce Nicolae Bănicioiu a plecat la Ministerul Sănătăţii, pentru a implementa programul „400 de cabinete dentare”, la Ministerul Sportului a fost numită Gabriela Szabo. Fosta atletă era deja în structuri, în calitate de consilier. Are experienţă. Ştie cu ce se mănîncă strategiile, programele şi bugetele. Funcţiona excelent şi ca om de lobby în favoarea sportului în şcoli. Numirea în fruntea ministerului a scos-o un pic de ritm.

Prezentă la Bistriţa, la crosul care-i poartă numele, Szabo a lansat următoarea ipoteză neliniştitoare pentru colegii ei guvernanţi: „Sportul de masă nu necesită mari cheltuieli. Îl poţi practica oriunde, şi în parcuri, şi pe stadioane, şi pe şosea. Nu necesită mulţi bani. Important e să punem bazele unei educaţii!”. Asta pare a fi credinţa ei sinceră. A exprimat-o de mai multe ori, în diverse forme: „Nu banul generează performanţa” sau „Nu banii aduc performanţa, performanţa atrage banii!”. La numirea în Guvern, a declarat că sportului nostru îi lipseşte doar „motivaţia autentică a sportivilor şi antrenorilor”. Ca să vezi revelaţie low-cost!

De la un fost mare sportiv, te aştepţi la astfel de judecăţi de valoare.  De la un politician – nu. Cel puţin, nu de la membrul unui guvern care dedică 53,5 milioane de euro („plus alte surse legal constituite”) în 2014, pentru a motiva primarii antrenaţi în diferite competiţii pe plan local. Să reţinem totuşi imaginea: „Sportul îl poţi practica oriunde, nu necesită mulţi bani!”. Nu veţi mai auzi aşa ipoteză austeră din gura unui ministru.

Szabo a promis o strategie pe 10 ani, pe care să o lase moştenire viitorilor şefi la MTS. O schiţă de reformă în sport, aşa cum nu s-a mai văzut, gîndit sau aplicat din ’90 încoace. O iniţiativă curajoasă. Doar că fosta campioană mondială încă nu s-a hotărît ce să pună pe primul loc: sportul de masă pe bani puţini sau performanţa „pentru care trebuie fonduri consistente”. Nu le putem avea pe amîndouă deodată, cel puţin nu în viitorul apropiat. Gabriela Szabo crede că „pot merge mînă-n mînă”. Posibil, dar, realist vorbind, nu pot fi reformate simultan. Nu poţi „eficientiza cluburile”, fără să sporeşti, mai întîi, baza de selecţie şi interesul populaţiei pentru sport.

Ca să reformeze sportul de performanţă, federaţiile şi tiparele după care scoatem medalii, MTS are nevoie de un buget mult mai generos decît cel pe 2014. Nu-l va obţine, nu în an electoral. Dacă lasă medaliile olimpice pe locul doi şi continuă activitatea de lobby pentru sportul în şcoli, Szabo riscă să fie criticată pentru incompetenţă. Randamentul unui astfel de program se vede în timp, în statistici obscure, nu pe podium. Dacă lasă sportul de masă pe locul doi şi se concentrează obsesiv pe sportivii de elită, Szabo riscă să nu schimbe nimic. Dar nimic!

„Nu există ««Nu se poate!»»”, le-a transmis subordonaţilor din MTS. În prima ei şedinţă ca ministru, Gabriela Szabo a vorbit din perspectiva unui fost mare sportiv. Fostul mare sportiv cere „motivaţia autentică”, ministrul cere „fonduri consistente”. Se contrazic şi, uneori, vorbesc deodată, de unde lipsa de coerenţă. Nu se poate să alergi pe două culoare. Dacă ea nu-şi dă seama de asta, atunci cine?

După discuţii, consultări şi altele asemenea, Szabo trebuie să se apuce să-şi pună în aplicare programul. Fapt e că nu s-a hotărît încă de unde începe. De la bază sau de la vîrf. N-ar trebui să fie o alegere grea: ori logica, ori demagogia. Dar oare în ce măsură mai este vorba de o alegere? De vreme ce misiunea neoficială a oricărui ministru al Sportului de pînă acum a fost să producă, periodic, materie primă cu medalii de gît, pentru ceremoniile de la Palatul Victoriei.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

Tudor (23 comentarii)  •  24 aprilie 2014, 11:43

Asta este blestemul doamnei Szabo: e ministru in Romania, tara in care nu avem nimic, cu atat mai putin rabdare. Romanii n-o sa aiba niciodata rabdare sa se porneasca de jos si sa se ajunga sus in decurs de 10 ani. O sa-si ia injuraturi peste injuraturi dupa abia un an de zile daca nu avem rezultate bune, oricat de improbabile ar fi in situatia in care suntem.

PAMFLETARU (13 comentarii)  •  24 aprilie 2014, 13:57

SZABO ESTE NUMAI UNA,
CAMPIOANA-NTOTDEAUNA,
CE FACE IN MINISTER,
ESTE CEVA PASAGER…

GABI SZABO,SERETLEK ,
IN FATZA TA ,EU MA PLEC,
IESI FRUMOS DIN POLITICA,
DOAR ITI PUNE PIEDICA !

FII ACEEASI CAMPIOANA,
CARE NE VINDECA LA RANA,
IUBITA DE TOT POPORUL,

ALERGAND CU TRICOLORUL !

marius (1 comentarii)  •  24 aprilie 2014, 14:45

Pai ce stie Szabo sa faca? Ce pregatire are? Nu are nici un fel de minte si e pusa ministru? Vai de capul nostru.

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  24 aprilie 2014, 15:18

Doamna Szabo si sotul ei au avut pe mina tot atletimsul. Rezultatele se vad. Pentru astfel de CADRE, ca sa nu faca rau, exista doar promovarea. Sint interesante declaratiile lor de avere din ultimii ani. Si Banicioiu a fost promovat. Din pacate, pentru astia, nu exista mai sus. Daca Pota va cistiga, cum ar fi normal pentru ultima tara care se zbate in evul mediu, poate vor fi trimisi ambasadori undeva, unde nu deranjeaza, ca multumire pentru cele doua !!! voturi aduse.

Eu ministru, tu secretara ! Ce zici Maria ? Cind te faci politiciana ? Ca sa merg si eu odata la vot.

okra (9 comentarii)  •  24 aprilie 2014, 17:43

Doamna Szabo sa nu pice in capcana doamnelor care la varsta dumneaelor alergau la LA84 si aduceau aur dupa aur ! La olimpiada politica romana, aurul este vandut deja !

okra (9 comentarii)  •  24 aprilie 2014, 17:54

de ce nimeni din redactie nu ia o camera, merge pe ici-colo si face niste reportaje traznet despre sportivi … ca baiatu ala la tir care a slabit 10 kg la olimpiada in uk – sau ma rog, la fel cat slabeste un pilot de F1 intr-o cursa, are ceva de spus ! si melinte si puica si szabo si nadia … . Simplu, pentru ca nu va pasa si munca de birou va prieste la produs tampenii (vezi comentariile lui Naum sau ale lui Paraschivescu, si inca multi dintre voi – nici fanfaronu sef nu e departe ….). Cum ar fi sa citim si sa vedem si noi ca va spetiti sa dati informatiei coloritul sau, nu al vostru – neslefuit, de multe ori agramat si de cele mai multe ori, gen foileton ! Ca vorba aia: GSP, facem si noi sport, ceva ?

senior (6 comentarii)  •  25 aprilie 2014, 6:55

Functie pe care o are cadou de la ponta e o palarie prea mare pentru ea Nu are nici experienta nici cunostinte necesare in managemant !!!!!Ar fi bine sa se intoarca pe pista eventual sa se antreneze la veterani sau sa fabrice viitori campioni olimpici daca se pricepe!!!!

Comentează