Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

O marionetă, în locul păpuşarului

Noul şef de la LPF este legat de prea multe sfori ca să aibă o autoritate reală.

Gino Iorgulescu şi-a sărbătorit victoria de la alegerile LPF cu o vizită la noul birou şi cu o audiere la DIICOT. Fostul patron […]

sâmbătă, 16 noiembrie 2013, 9:52

Noul şef de la LPF este legat de prea multe sfori ca să aibă o autoritate reală.

Gino Iorgulescu şi-a sărbătorit victoria de la alegerile LPF cu o vizită la noul birou şi cu o audiere la DIICOT. Fostul patron de la FC Naţional este anchetat într-un dosar de evaziune fiscală, alături de un alt reformator de perspectivă al fotbalului nostru, Constantin Iacov. Cercetările au început în 2006, după ce un lot consistent de jucători era livrat de la clubul lui Iorgulescu la Poli AEK Timişoara.

Votanţii lui de ultim moment au dreptate: Gino Iorgulescu a convins prin program. În mare parte, programul ăsta se afla deja schiţat în acuzaţiile pe care le-a formulat ANAF împotriva lui. Este vorba de inginerii financiar-contabile – unele grosiere, altele implicînd firme din Cipru şi societăţi-fantomă. Omul e suspectat că îşi crease propriile lui „facilităţi fiscale” şi lucra după „o lege a sponsorizăii mai permisivă”, care nu-l obliga să treacă toţi banii în acte.

La viteza tacticoasă cu care se scutură praful de pe dosar, pare puţin probabil ca domnul Iorgulescu să primească vreo sentinţă pînă-şi ia în primire mandatul, în iulie 2014. Totuşi, e cel puţin curios că şefii de cluburi din Liga 1 au încredere într-un preşedinte suspectat că şi-a fraudat propriul club.

Noul lider de la LPF va dispune de mult mai puţină putere efectivă decît predecesorul său. A cîştigat alegerile cu doar patru voturi în plus, un avantaj nestatornic ca natura umană. La primul semn de iniţiativă personală, va întîmpina rezistenţă inclusiv din partea celor care l-au votat. I se va recomanda să cînte la altă masă de fiecare dată cînd îl va traversa refrenul cu un campionat de 16 echipe. Şi asta pentru că şefii de cluburi din Liga 1 nu l-au votat pe Gino Iorgulescu pentru că vor reforme în fotbal. Dimpotrivă. Scopul a fost să-l „reformeze” pe Dragomir din funcţie. Atît. În locul lui, au instalat un personaj manevrabil, maleabil şi familiar al vechii „Cooperative”. Dintre ei, pentru ei.

Promisiunile lui în faţa votanţilor de la LPF sînt demagogie, şi încă demagogie străvezie ca apa de ploaie. Spune că îşi va dona salariul, va creşte tineri fotbalişti, „să nu mai importăm nonvalori!”, va opri „bălăcăreala”. Rămîne un mister ce anume l-a împiedicat pe Gino Iorgulescu să aplice acest program cultural-educativ în Parcul cu Platani. Să zicem că acum a ajuns la un prag de înţelepciune care-l împinge preponderent spre activităţi nonprofit.

Dar şefilor de cluburi putea să le promită orice: taxe mai mici pe stîlpii de nocturnă, înfiinţarea unui minister al fotbalului, amnistie generală şi scutirea de Codul Penal. Nu pentru gargara emancipată a fost ales. A fost ales pentru că şefii din Liga 1 au nevoie de un lider care să-i asculte şi să execute. În locul unui păpuşar, au adus o marionetă. Că-i marioneta politicienilor sau a „cooperatiştilor”, puţin contează. Gino Iorgulescu este strîns legat de sforile care s-au mişcat în culisele alegerilor LPF. Are anvergură de interimar şi, aşa împodobit cu dosarul de la DIICOT, profilul lui este suficient de controversat încît să semene cu o soluţie de avarie.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

Bogdan (9 comentarii)  •  16 noiembrie 2013, 13:31

Mai Maria, stii ce-mi pare rau? Ca nu ne dai niste nume, niste exemple concrete! Cine pe cine dirijeaza?
Fara exemple elocvente, presa nu e decat o gargara!
Poti fii demagog si gratis, nu e obligatoriu sa primesti salariu pentru asta!
Degeaba simtim anumite lucruri daca nu suntem in stare sa le demonstram…viata e matematica!…qed

democratie mUE (1 comentarii)  •  16 noiembrie 2013, 14:36

Conducatorii actuali sunt perfecti pentru rromani.

Nu ar avea nici o sansa un neamt sau un japonez ori un norvegian.. Nu ai cum sa vii sa le spui la t….i ca trebuie sa munceasca, ca trebuie sa cheltuie mai putin decat produc, ca nu au voie sa fure, ca nu vor munci altii pentru ei..

Pentru prikoci e perfect.

Ar trebui impartita tara in doua: comunistii intr-o parte, restu in cealalta parte.

birlic (25 comentarii)  •  16 noiembrie 2013, 16:44

daca va placut Iancu de la-ti invitat pe sticla,asteptati un pic ,ca urmeaza el, sa-si ispaseasca pedeapsa primita de zece ani , sau o fi crezut ca daca la dat in gat pe Iorgulescu la initiativa lui Crleone scapa ,nici gand .Acum urmeaza Corleone la initiativa altuia….. care va fi deranjat la stomac vinzadu-si invitatia la fotograf .

Broscuţa Oac (40 comentarii)  •  16 noiembrie 2013, 16:48

Preşedinţii autentici nu sunt ca Băsescu – ei nu sunt stăpânii nimănui.

Sunt aleşi ca să-i reprezinte şi să-i servească pe alegătorii lor. N-ar fi nimic anormal sau rău dacă Iorgulescu s-ar supune cuminte dorinţelor membrilor Ligii. Chiar asta e un preşedinte – ”marioneta” celor care îl pun în funcţie.

Dacă românii s-au învăţat cu Domnii, Mareşalii, Căpitanii şi Tovarăşii, asta e o boală şi nu o tradiţie preţioasă. O asociaţie normală nu-şi alege un monarh care să zbiere porunci şi să taie capete. Schimbările majore vor fi făcute (dacă vor fi) de Ligă, nu de Şeful ei.

vasco (317 comentarii)  •  16 noiembrie 2013, 16:51

Chestia cu papusarul e foarte reala,doar ca nici dragomir nu a prea fost,poate doar pentru unii „presedinti”,mai sensibili la amenintarile cu dosare.Papusarii insa exista,doar ca nu-i vede nimeni,exact ca la „Tandarica”,decit atunci cind vor ei.Papusar nu e nici macar basescu,e doar gambler,unul uns cu toate alifiile,dar doar un gambler,cam ca la „alba-neagra”.Altii fac jocurile,dragomir si cei ca el au doar mai multa sau mai putina sfoara la lesa la care sunt legati.
@democratie mUE,
desi esti cam vulgar,deci….,trebuie sa te intreb totusi:ce inseamna „prikoci” si ce intelegi prin comunisti?Daca esti ungur nu-mi mai raspunde…

Razvan (8 comentarii)  •  16 noiembrie 2013, 18:00

La urmatoarele alegeri nu va mai fi reales.Mi-e greu sa cred ca va indeplini macar 10% din programul sau.El e bun pentru ca l-a dat jos pe Dragomir.Cred ca altul nu se baga asa ca l-au gasit pe Iorgulescu.

Ush (3 comentarii)  •  16 noiembrie 2013, 18:17

Eu imi aduc aminte cand a fost presedinte la FC National. Poate tu erai prea mica, desi a fost dupa revolutie. Asta referitor la „Rămîne un mister ce anume l-a împiedicat pe Gino Iorgulescu să aplice acest program cultural-educativ în Parcul cu Platani”.
Deci omul a avut un ochi fenomenal. De la el au pornit niste antrenori care de fapt au schimbat fotbalul romanesc. Si retineti, pana atunci nu aveau nume ca antrneori.
Acestia sunt: Olaroiu, Zenga, Bergodi. SI au avut si o echipa foarte buna, cu nume care au devenit celebre mai apoi. In esenta mi s-a parut ca vede foarte bine fenomenul fotbal, poate mult mai bine decat altii, fapt dovedit practic. Si in esenta noi vrem pe cineva care sa distinga directii bune in fotbalul nostru. E usor sa dai cu piciorul in cineva, ca doar sfinti se gasesc pe la manastiri si nu in viata laica. Asa ca ai de ales: sa dam cu sutul sau nu. E frumos cand dai cu sutul inainte sa vezi ceva efectiv.
Eu sunt foarte curios cum va decurge mandatul lui Gino.

Marius (1 comentarii)  •  16 noiembrie 2013, 20:02

Bravo Maria. Foarte bine spus.

Alex One (132 comentarii)  •  16 noiembrie 2013, 21:46

A crezut cineva intr-o schimbare o data cu „alegerea” lui Jino ? Inseamna ca a fost naiv. Chiar s-a uitat afacerea Iorgulescu-Dragomir cu terenul de sub sediul LPF. In perspectiva foarte probabila a pierderii in justitie a procesului cu U Craiova-Mititelu, ca sa nu vorbim si de recursul Rapidului la Decizia TAS, oare cine va plati, j’de milioane de euroi ? Liga bai fraierilor, ca Mitica n-are bani totul a fost trecut pe numele lui fi’su cand s-a facut parlamentar PRM, ghici ciuperca de ce ? Corleone e baiat sarac,curg zdrentele de pe el, desi zice ca pana-n Craciun termina un bloc de cinspe etaje, asa ca o suta cinzeci de mii la plecare erau necesare sa aibe de un suc . Sa fie primit !

FV (6 comentarii)  •  16 noiembrie 2013, 22:06

Maria, poti sa-mi raspunzi si mie la trei intrebari?
1. Ce parere ai despre coincidenta teribila dintre data alegerilor la LPF si cea a „reactivarii” dosarului lui GI dupa ani in care a stat la naftalina?
2. Ma insel oare gandind ca un om nu poate fi acuzat de lipsa de onestitate inainte de a avea o dovada clara? Pe ce te bazezi cand il consideri si pe GI ca un panglicar?
3. Cunosti vreun personaj incoruptibil in fotbalul romanesc, unul PERFECT pentru vreo functie de conducere? Asa, doar ca sa stim si noi pentru cine sa facem lobby (ori chiar o revolutie la nevoie) ca sa starpim cooperativele, necinstea si altele asemenea rele.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Ramon (125 comentarii)  •  17 noiembrie 2013, 9:31

seful LPF trebuie sa rezolve dorintele sefilor de cluburi din liga I, nu sa creeze aberatii de amorul de a schimba. Gino stie asta și nu are rost să se omoare cu firea. Ar ramane doar intrebarea: dacă Mitică a fost acuzat 10-15 ani, iar Gino își începe cariera cu explicații la DNA, oare cineva curat nu se poate găsi în țara asta ?
Cât despre liga cu 16 echipe, după 6 ani în această formulă, s-a revenit la sistemul cu 18, la dorința participanților, deci încă odată ”vox populi”. Ar fi mai eficientă formula cu 16 echipe ? Am putea spune asta după rezultatele din 1970-73 (Steaua, Uta, Rapid în sferturi) sau 2004-06 (Steaua și rapid) ? Sau condițiile economice în care s-a aflat atunci țara au favorizat rezultatele (puține) care s-au obținut ?

maria andries (1349 comentarii)  •  17 noiembrie 2013, 12:35

Pt. FV, prima ta intrebare invita la speculatii, pot doar sa ma mir de durata anchetei, sapte ani deja. Nu l-am acuzat eu pe Iorgulescu de lipsa de onestitate, ci ANAF-ul. Nu l-am facut panglicar, dar activitatea lui ca sef de club lasa mult de dorit. Da, cred ca exista si persoane oneste, educate, potrivite pentru functii de conducere in fotbalul nostru. Stii de ce nu le vedem? Pentru ca nu simt nevoia sa se bage in fata. Hagi e un exemplu, pacat de anturaj.

Victor (1 comentarii)  •  28 noiembrie 2013, 20:22

Vox populi
Vox Dei
Vox Ponta bei

Comentează