Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Destinul separat al Stelei

Echipa antrenată de Reghecampf îşi recucereşte, treptat, autonomia mediatică faţă de finanţator

Un fapt paradoxal, dar oarecum predictibil: unii români care se uitau miercuri seară la televizor s-au aflat pentru cîteva minute în spatele gratiilor. Undeva, într-un unghi improbabil, se […]

vineri, 30 august 2013, 9:47

Echipa antrenată de Reghecampf îşi recucereşte, treptat, autonomia mediatică faţă de finanţator

Un fapt paradoxal, dar oarecum predictibil: unii români care se uitau miercuri seară la televizor s-au aflat pentru cîteva minute în spatele gratiilor. Undeva, într-un unghi improbabil, se zărea profilul finanţatorului Stelei. România TV a decis să difuzeze imaginile cu Gigi Becali în celulă.

Nu e responsabilitatea mass-media să menţină ordinea şi disciplina în penitenciare, desigur. Imaginile au ieşit din închisoare, au ajuns în studiouri, era nevoie să cadă doar două-trei filtre, ultimele rămase în picioare, pentru ca filmuleţul cu deţinutul care deţine Steaua să apară, din nou, pe post. O dată, de două ori, de nşpe ori, pe „repeat”.
Nimeni nu ştie ce doreşte publicul, ăsta-i adevărul. Producătorii hollywoodieni nu l-ar recunoaşte în ruptul capului, iar producătorii de televiziune se ascund, pudic, în spatele lui. Cînd afirmă că asta vor să vadă oamenii, uită să pună: „Asta cred eu că vor să vadă oamenii. Asta cred eu că merită să vadă oamenii, un deţinut în celulă, filmat ilegal”.

Filtrele au căzut la datorie, cel mai puţin a rezistat, în conformitate cu natura umană, filtrul raţional. Nu se vor scrie necroloage emoţionante în memoria raţiunii, nu se vor difuza breaking-news-uri de la funeraliile ultimului strop de decenţă. Totul se va petrece în cel mai deplin şi mai vinovat anonimat. Nivelul va scădea în continuare şi publicul telespectator va fi plasat la palat, în dubă sau în spatele gratiilor, pentru că „acolo a vrut să se afle şi asta a vrut să vadă”.

Există şi o consecinţă utilă a exploatării deţinutului de către deţinuţi în scopul punctelor de audienţă. Şi anume, finanţatorul Stelei îşi urmează propria lui carieră mediatică, tot mai îndepărtată de materialele privind echipa Stelei.

Celula în jurul căreia se dau lupte crîncene de rating a izolat, mai clar ca niciodată, subiectul Gigi Becali de subiectul fotbal. Ştirile despre echipa antrenată de Reghecampf se încadrează în alt registru, mai puţin senzaţionalist, mai aproape de lumina banală şi vie a zilei. Steaua a redevenit un subiect de ştiri de sine stătător.

Contrastul adîncit de imaginile difuzate de România TV forţează despicarea drumului. Într-o parte, curg imagini cu finanţatorul în noul lui mediu. În altă parte, jucătorii şi antrenorul discută cu înfrigurare plăcută despre şansele la primăvară. Calificarea în grupele Ligii reprezenta marele prag de trecut. Acum în jurul echipei se vorbeşte despre întăriri şi despre construcţie, despre încasări şi bonusuri.

Marea diferenţă, faţă de precedentele calificări, este că, de data asta, mesajele se referă, în mare parte, la fotbal, fotbalişti, adversari, oferte de transfer, planuri. Totul laic, totul coerent. Se vorbeşte civilizat, în general, fără variaţii neplauzibile de ton. Iar în centrul comunicărilor legate de club nu stă un singur personaj, care absoarbe ca un ecran mat interesul audienţei pentru roş-albaştri. E o ipoteză, dar poate că publicul microbist n-a ţinut neapărat să-l vadă atît de des pe finanţatorul Stelei la TV. Poate e vorba de altă categorie de public, cea pe care o pîndesc pe gaura cheii unii directori de programe.

Comentarii (29)Adaugă comentariu

superb!!!!! (1 comentarii)  •  30 august 2013, 10:33

superb articolul!!! fabulos chiar!!! nimeni dintre oamenii sănătoși la cap nu vrea să îl vadă pe becali la TV. ne-am săturat de el! noi am disociat steaua de becali de mult timp!!! cele două realități, din punctul nostru de vedere, sunt total deosebite, fără puncte de interferență. nu NOI îl vrem pe becali la TV, ci posturile ni-l bagă pe gât! becali nu înseamnă steaua!!! nu îl vrem pe becali la TV!!! vrem STEAUA la TV!!!
felicitări pentru articol!

Silviu (1 comentarii)  •  30 august 2013, 10:37

Lasand la o parte faptul ca meciul s-a disputat marti, in rest articolul e ok. Doar ca m-am saturat de astfel de articole in care presa se plange de presa ca difuzeaza tot soiul de porcarii, dar mai apoi, vezi sau citesti porcariile respective chiar in trustul care s-a plans… In ceea ce ma priveste, cu onor pot spune ca nu am vazut imaginile respective si nici nu le voi vedea. De ce? Pentru ca schimb canalul imediat ce apare personajul si nu dau click pe stirile despre el, cu titluri de genul: Senzational, imagini cu o oaie in inchisoare…

ovidiu (2 comentarii)  •  30 august 2013, 10:38

dupa extragerea grupelor din champions league,asociatia cainilor fara stapan sa confruntat cu multe cazuri de caine cu unghia in gat!!!!

careva (2 comentarii)  •  30 august 2013, 10:43

Bravo Marie, nu ma asteptam…

akbar (1 comentarii)  •  30 august 2013, 10:45

bv. maria.

bogdan (13 comentarii)  •  30 august 2013, 10:47

v-ati imaginat vreodata ca se poate trai foarte bine si fara tv?

Laura (1 comentarii)  •  30 august 2013, 10:58

Foarte bun articolul si excelent punct de vedere. De foarte multa vreme, incerc sa frunzaresc atat emisiunile de profil, cat si articolele din ziarele sportive pentru gasi informatii despre fotbal, fotbalisti, meciuri, etc. Sunt de acord ca, in sfarsit, Steaua retine prim-planul cu diverse detalii sportive si organizatorice fara interferentele patronului, asa cum, mi-as permite sa zic, este absolut normal. Punct ochit, stimata autoare!!!

fax (1 comentarii)  •  30 august 2013, 11:02

hai ca se poate. incet incet apar emisiuni si reportaje de valoare la tv.
scandalul si vedetismul ieftin sunt pentru cei care chiar asta vor la tv, din ce in ce mai putini.

robson (4 comentarii)  •  30 august 2013, 11:19

Frumos, dar ipocrit. Pana la urma, aruncam cu noroi in televiziuni, cand presa, iar GSP nu face in niciun chip exceptie, e la exact acelasi nivel. Sau uitam de scrisorile aluia din inchisoare catre Marica? Maria are pozitia ei, care e de admirat, si nu cred ca are un cuvant foarte puternic de spus in privinta continutului ziarului. Dar „domnii” Ioanitoaia si Tolontan fac pe lupii moralisti, dupa care aproba articolele alea mizerabile, pentru ca „asta se cere”.

catei (1 comentarii)  •  30 august 2013, 11:27

Un articol extrem de interesant, felicitari!

la fayette (1 comentarii)  •  30 august 2013, 11:33

Bine scris. Nu e prima data cand televiziunile reusesc sa-si bata joc de un subiect.

Cristi D. (85 comentarii)  •  30 august 2013, 11:34

Sincer, bucuria calificarii este de 2 ori mai frumoasa fara becali care sa stea 24 din 24 de ore la posturile TV (printre care si gspTV…) si sa debiteze tot felul de prostii marca „frati de sange”, „razboinic al luminii”, „muls oi”, etc.
Ce diferenta este acum, cu interviuri cu jucatori de fotbal, cu antrenor. Alta viata !

pentrubarbati.com (2 comentarii)  •  30 august 2013, 11:39

Eu sper sa nu il mai aud niciodata behaind ..

Sunt un stelist care e scarbit de acest personaj asa ca sa fim optimisti Fara Cioban

obiectiv (1 comentarii)  •  30 august 2013, 11:46

Nu este nevoie de Marica si Wesley(Kapetanos nici atat , sper ca e o gluma) , sunt doar 2 mercenari ce vin atunci cand ” masa e deja servita ” si care vor sta maximum 6 luni la Steaua , incaseaza banii , nu-i intereseaza performanta , strica vestiarul si pleaca.
Este nevoie de jucatori tineri , talentati , bine pregatiti fizic , cu dorinta reala de afirmare si un proiect serios pe termen lung.
Altfel , se vor risipi doar ceva banuti , nu se va face performanta si se va strica atmosfera la echipa.

Baciu (14 comentarii)  •  30 august 2013, 11:54

Respect! ai mai mult testosteron decat majoritatea barbatilor jurnalisti! Stima Maria!

Flavian (2 comentarii)  •  30 august 2013, 12:02

Maria, cat ani am asteptat sa mai vedem si noi stiri cu echipa de fotbal Steaua ci nu cu ciobanul.
Din pacate in Romanica exista 2 lumi, opuse, ce se resping: ceea a celor ce venereaza nulitati; majoritari in tot (sondaje, voturi, gratare, ratinguri etc.) si a celor putini, cum spunea C. Dinu „nenascutii aiurea”.
Regretabil, traim in lumea primilor.

careva (2 comentarii)  •  30 august 2013, 13:01

hai ca incepi sa-ti revii…

Rumpelstinskin (52 comentarii)  •  30 august 2013, 13:28

Deși nu e bine să te bucuri de răul altuia, noi steliștii (în special noi cei care am prins meciuri de-ale Stelei din era ante-van-der-oijer) ne-am bucurat pentru faptul că n-o să-l mai vedem pe behăilă urcat pe limuzină spunându-ne el nouă cum face ”pac-pac” și alte enormități gustate pe îndelete de-alde Bebe realizatorul… probabil al celui mai becalizat talk-show de sport din România 🙁
Și acum ăștia !!! Norocul meu că nu urmăresc p(r)ostul respectiv, oricum de câte ori aud de ”el ciobandante” pe sticlă, aduc osanale inventatorului TELECOMENZII 😉

Maria Atontolan (383 comentarii)  •  30 august 2013, 13:29

titlul este foarte bun.

Mihnea2 (101 comentarii)  •  30 august 2013, 13:58

Maria, dacă nu ai sesizat încă, îți atrag atenția că, în ceea ce privește echipa Steaua, este momentul felicitărilor, nu al temelor diversioniste privind ” recucerirea autonomiei mediatice față de patron”!?

eu (1 comentarii)  •  30 august 2013, 14:52

Macar cat e la puscarie sa mai scapam si noi de el.

serghei (2 comentarii)  •  30 august 2013, 16:46

Unul dintre cele mai bune articole scrise in ultimul timp aici. Si surprizator pentru mine este ca l-a scris Maria, pentru ca nu o credeam suficient de apriga sau suficient de pregatita pentru a rosti cu voce tare acest mesaj.

Gigi Becali nu a fost niciodata egal cu Steaua in ochii publicului si asta va tot realiza presa in urmatorii doi ani. Din nefericire, daca nu va vinde Steaua sau nu-l va schimba anii de penitenciar ca prin minune, odata ce Becali va iesi din inchisoare, va acapara din nou atentia presei – si tare ma tem ca si a gsp-ului.

Speranta mea nu e ca presa isi va redefini obiectivele si strategia – caci ea pare destinata sa se zbata in mocirla -, ci ca oamenii, chiar si cei pe care nu-i duce capul, il vor uita pe Gigi Becali. Sunt unii care-l vad pe Gigi la TV mai mult decat isi vad copiii in realitate.

Pana una alta se pare ca nu publicul are nevoie de Gigi, ci presa. Odata ce ti-a disparut omul care te cheama la palat sa-ti dea informatiile pe tava, acum trebuie sa te lupti pentru a le afla, sa cauti, sa scormonesti, sa faci si ceva munca jurnalistica pana una alta.

In ultimii ani, singura treaba a reporterului de teren responsabil cu stirile despre Steaua era sa faca drumul dus intors de la redactie la Aleea Alexandru si sa asculte discursul lui Gigi. Eventual se mai capata cu un pahar de sampanie sau un bobarnac in cap.

Asteptam si vedem. Daca ai scris acest text pentru ca asta crezi, madame Andries, atunci poate ar trebui sa concediezi cativa angajati la gsp. Asta vizavi de fraza asta, care mi-a placut mult:

<>

Nu de alta, dar si voi, aici la gsp (ma refer la stiri – care cica sunt materiale informative (faptice), nu opinii sau zvonuri), sunteti maestri in a publica un zvon, o parere sau o barfa ca fiind un fapt ce nu mai trebuie demonstrat.

Apropo, Maria, cum iti explici ca subiectul unui articol de pe GSP a fost garderoba invitatilor (posete de mii de euro, patofi etc.) la nunta lui Borcea. Unde e disocierea despre care zici. Articolul, pe cine atrage, pe fanii lui Dinamo sau pe cititorii marca cancan.ro sau click.ro? Sau poate se incearca atragerea ambelor categorii de public.

In fond, mai multi cititori, nu conteaza de care, inseamna trafic mai mare, profit mai mare.

Actualmente, Becali nu mai vinde, ca nu are cum, fiind la inchisoare. Intrebarea importanta e, veti incerca sa-l faceti iar vandabil, odata ce va iesi de acolo, sau va veti intoarce la adevarata munca de jurnalisti? Eu cred ca imediat cum va iesi din inchisoare se va umple din nou palatul de domnisoare purtatoare de microfon trimise de gsp si prosport. Si ne vom intoarce in mizeria de dinainte.

Mesajul care reiese e oricum clar pentur orice persoana care detine jumatate de creier. Becali a fost, este si probabil va continua sa fie un instrument folosit de media pentru a obtine profit rapid si usor, in dauna moralitatii si a decentei.

serghei (2 comentarii)  •  30 august 2013, 16:48

Asta era citatul:

<>.

arh. Gheorghe Petrescu (246 comentarii)  •  30 august 2013, 20:15

„Curat murder coane Fanica” sau, un articol „Pertinent de Adevarat”. Steaua castiga acum datorita lui Reghe dar, sa vedem ce va urma. Vin meciuri grele, si Steaua se slabeste din ce mai mult. Noii veniti nici pe departe peste cei care au pleacat dar, asta este, HAI STEAUA!

bogdan (14 comentarii)  •  30 august 2013, 23:37

D-zeul cita nerusinare in presa romana. Nu pot sa-l suport pe acest grobian galagios oier parvenit limitat dar hai sa spunem adevarul. Separati Steaua de Jiji ? Serios? Pai cin a bagat nene bani ca nebunul si a ajuns din greseala si teapa in teapa la victora finala, respective echipa actuala a Stelei? Marele public, fanii? Onor presa ? „spiritul de la Sevilla” ? Nu cred..BANII oierului si nebunia lui desantata au facut echipa asta, ar fi cazul sa recunoasteti cu totii.. Steaua + Becali daca va place sau nu…

SS (26 comentarii)  •  31 august 2013, 7:35

Ce mama naibii e aia Romania TV? Serios, n-am auzit in viata mea de asa ceva… In rest, vad ca presa tot incearca sa-l readuca in prim-plan. Chiar si gsp. „Ciobanul a fost de acord cu plecarea lui Chiriches, ciobanul ii face lui Marica o oferta, ciobanul va accepta 4 milioane pentru Bourceanu.” Inca nu e Steaua dezlipita de microb, pentru ca nu vreti voi, ziaristii (imi pare rau ca generalizez, dar asta e). Pentru ca voi credeti ca asta vrea romanul.

Alex One (132 comentarii)  •  31 august 2013, 8:09

Poate in sfarsit se sesizeaza cineva din cei care se lupta cu coruptia cum ajung imaginile cu Becali la Romania TV, si nu numai. Ori crede cineva ca telefonul(telefoanele),lesne de identificat si localizat,a(au) ajuns in posesia unui(unor)detinut fara complicitati negratuite din interiorul Penitenciarului ? Sau ca imaginile difuzate nu sunt platite din greu de postul de televiziune ? Becali a putut fi descoperit ca ar fi comunicat de pe telefonul altui detinut in schimb cand se transmit imagini ilegale cu el conducerea Penitenciarului pare neputincioasa. Cine plateste, si e complice e clar, poate aflam si cine imparte banii, adica pana la ce nivel e instalata coruptia. Ps. D-na Andries, va pregatiti de un articol similar avand ca subiect imagini cu Dan Voiculescu de la „facultate” ? Sau e deja adjudecat de „principialul” Tolontan ?

Lila (39 comentarii)  •  31 august 2013, 23:45

maria,esti plina de praf si acum dai cu el in ochii nostrii? cat de prosti suntem cotati de voi presa? oare , chiar asa sa fie? chiar nu vedeti mai departe? desigur, nu vedeti pentru ca sunteti vanduti pe doi bani ruginiti; lipsa de caracter, linguseala, oportunismul, etc. sunt cateva trasaturi ce-i definesc pe ziaristii din sport, in special. auzi, autonomie mediatica, de rasul curcilor; pai, daca si din inchisoare jiji vorbeste, cum poti „scoate pe gura” astfel de elucubratii? uitativa pe gsp, sa vedeti cate stiri sunt despre finantator; si eu zic ca patronul e patron, el tine Steaua nu altcineva, dar voi vreti sa-l auziti neaparat si atunci gasiti voi metodele adecvate. nebunia e in capul vostru, care gandeste subliminal, doar, doar, va spune jiji ceva; si atunci cautati cu disperare, ca niste besmetici, sa-i sorbiti invataturile si sa le distribuiti ucenicilor, spre dezvoltarea „opiniei colective” de prost gust. va felicit pentru „profesionalism”!

comentatorul_5 (2 comentarii)  •  1 septembrie 2013, 11:15

In spatele imaginii de adolescenta firava (clasa a IX-a sau a X-a), se ascunde o tinara matura, cu o minte ascutita, capabila de analize profunde purtînd o amprenta personala inconfundabila…
Ma intreb, sincer, de ce se iroseste intr-un domeniu in care bunul simt si inteligenta peste medie sunt o „rara avis”, iar balacareala, jignirile sunt la ele acasa. Pacat…
Daca isi doreste totusi sa performeze in jurnalism sportiv, as dori s-o vad si la tv (eventual in emisiuni alaturi de d-l Radu Paraschivescu)…

Comentează