Cuţitele pe masa bogaţilor
Cum ar arăta un campionat reformat de domnul Paszkany: maximum de stranieri şi minimum de echipe.
Într-un interviu din Libertatea, patronul CFR Cluj îşi expune din nou viziunea lui despre campionatul în 14 echipe, cu play-off şi play-out. „Aşa s-ar […]
Cum ar arăta un campionat reformat de domnul Paszkany: maximum de stranieri şi minimum de echipe.
Într-un interviu din Libertatea, patronul CFR Cluj îşi expune din nou viziunea lui despre campionatul în 14 echipe, cu play-off şi play-out. „Aşa s-ar juca cu cuţitele pe masă!”. Foarte elocvent! Mai bine să nu ne întrebăm pe unde stăteau cuţitele pînă acum şi cine tăia pîinea cu ele.
„Fotbalul este un hobby destul de scump!”, remarcă Paszkany, în căutarea unui partener de afaceri la club. Un campionat cu 14 echipe i-ar oferi patronului CFR mai multe „senzaţii explozive”. Cuţitele pe masă, piciorul pe acceleraţie – campionatul s-ar apropia de idealul de sport extrem: Formula 1, combinată cu ruleta rusească.
Domnul Paszkany oftează: „Avem un campionat modest! Trebuie o reformă!”. Vorbeşte în calitate de lider al echipei româneşti care a învins-o pe Manchester acasă la ea. O victorie imponderabilă, ca un modul lunar suspendat între campionatul mediocru şi viitorul fără adrenalină al Ligii 1. Într-adevăr, 18 echipe reprezintă prea mult pentru puterile fotbalului nostru. Există însă şi alte metode pentru a dinamiza acest sport, doar că presupun investiţii pe termen lung şi nu garantează „senzaţii explozive”, imediat cum ai plusat la masa de joc.
Despre aceste metode, domnul Paszkany a vorbit o singură dată, la telefon, cu Mircea Sandu, în iunie 2009. Preşedintele FRF a declarat apoi că şeful clujenilor „a folosit un ton ameninţător”. Atunci se afla în dezbatere regula cu privire la numărul de jucători români pe care o echipă este obligată să-l alinieze la fiecare meci. Unii propuneau ca acest număr să crească de la cinci la opt, dar domnul Paszkany s-a opus. Prea revoluţionară măsura!
Nu numai că s-a opus, dar CFR Cluj a reclamat FRF la TAS şi, la sfîrşitul acestei săptămîni, gruparea ardeleană a obţinut cîştig de cauză. Conform Citynews.ro, Federaţia trebuie să renunţe la regulile privind numărul de jucători autohtoni în echipă (minimum şase, din sezonul 2014-2015) şi la numărul de jucători din afara UE (maximum trei, din sezonul 2014-2015).
Dacă fotbalul românesc are un nivel modest, cum îl etichetează domnul Paszkany, explicaţia nu stă doar în elita restrînsă şi plutonul debordant din Liga 1. Pe acest criteriu, ar trebui reorganizate toate campionatele din Europa, să joace numai „crema cremelor” în play-off-uri „explozive”.
Explicaţia completă este următoarea: ne lipseşte o parte din industrie. Sîntem subdezvoltaţi, sîntem doar piaţă de desfacere. Nu producem jucători de valoare şi nici nu ne permitem să-i cumpărăm en-gros de la alţii. Cei care-şi permit ajung să cîştige pe „Old Trafford” cu doar trei români pe teren: doi titulari şi o rezervă. Dar vorbim despre excepţii. Iar excepţiile încearcă, oportunist, să modeleze regulile în favoarea lor. Cînd domnul Paszkany spune „reformă”, la asta se referă: schimbări convenabile. Totul pentru profitul imediat, nimic în perspectivă.
Formarea fotbaliştilor nu reprezintă o activitate suficient de antrenantă pentru patronii din Liga 1, din păcate. La fel ca domnul Paszkany, şi ceilalţi şefi de echipe privesc fotbalul ca pe „un hobby”, unul destul de rentabil, care le aduce notorietate şi bani, pe lîngă trăirile intense.
Contrar aparenţelor şic, să cumperi un club nu e chiar ca şi cum ai cumpăra un automobil de curse. Ca să te plîngi apoi că n-ai loc pe şosele de ceilalţi şoferi sau de semnele de circulaţie. Nu! E ca şi cum ai cumpăra toată fabrica de automobile. Dacă-ţi dă mîna, aşa se joacă jocul ăsta: cu proiectanţii lîngă tine şi trusa de scule pe masă.