Petrolul şi milioanele Primăriei
Contribuabilii au ajuns cei mai generoşi finanţatori din Liga 1: „lupii” iau primă de 2 milioane de euro din bani publici.
Hagi se plînge că nu primeşte sprijin de la autorităţile locale din Constanţa şi ameninţă că mută Viitorul în […]
Contribuabilii au ajuns cei mai generoşi finanţatori din Liga 1: „lupii” iau primă de 2 milioane de euro din bani publici.
Hagi se plînge că nu primeşte sprijin de la autorităţile locale din Constanţa şi ameninţă că mută Viitorul în alt oraş. La polul opus, Petrolul Ploieşti va primi 2 milioane de euro de la bugetul local, prima cumulată pentru clasarea pe locul trei în Liga 1 şi pentru cîştigarea Cupei României.
Echipa antrenată de Contra merită toate laudele şi recunoştinţa fanilor. Primul trofeu după 18 ani merită, de asemenea, sărbătorit. Dar prima în bani, acordată printr-o hotărîre a Consiliului Local Ploieşti, nu trebuie amestecată în bucuria generală. Acesta este un subiect separat. Un subiect separat şi amar.
Pentru medaliile de la Londra, Guvernul a alocat 5 milioane de euro de la bugetul de stat. Aurul olimpic a fost recompensat cu 70.000 de euro, după ce s-a decis dublarea sumei, prin hotărîre de guvern. În 2013, federaţiile de atletism, de gimnastică sau de canotaj au, fiecare, buget de aproximativ 1 milion de euro, bani alocaţi de Ministerul Tineretului şi Sportului. În fotbalul profesionist, 2 milioane de euro înseamnă un transfer de vară. Pentru celelalte sporturi, sporturile susţinute exclusiv din bani publici, 2 milioane de euro reprezintă o avere.
Înapoi la mirajul profesionismului în fotbal. Conform realitatea.net, bonusul Petrolului a fost negociat cu autorităţile locale de Valeriu Răchită, fostul manager al echipei. Cînd era plătit de Primărie, Răchită avea un salariu de bugetar de 10.000 de euro pe lună. „Am un salariu decent, care mă fereşte de tentaţii şi nu sînt şantajabil. (…) Sînt bani albi, pe care cred că îi merit!”, explica fostul manager, motivînd că 10.000 de euro reprezintă un „salariu decent pentru Liga 1”.
După această logică fîşneaţă, 2 milioane de euro reprezintă o primă „decentă” pentru o echipă de fotbal. La fel ca Viitorul lui Hagi, SC FC Petrolul Ploieşti este o firmă cu capital privat. Acţionarul majoritar din acte, Dan Capră, n-are motive să ameninţe că mută echipa în alt oraş. Autorităţile locale prahovene sprijină generos fotbalul.
Să nu discriminăm! Nu doar Petrolul e premiată cu bani publici. Pandurii, pe locul doi în clasamentul Ligii 1, a avut, de asemenea, sprijinul unei companii de stat. La sfîrşitul săptămînii trecute, reprezentantul Complexului Energetic Oltenia în acţionariatul de la Pandurii a cerut un raport financiar pe ultimii opt ani: „În special, noi ne dorim să ştim ce se întîmplă cu banii cu care noi finanţăm clubul!”. Şi Curtea de Conturi ar dori să afle unele detalii! Săptămîna asta, în loc de raport, Pandurii au renunţat, galant, la banii de la CE Oltenia.
Pe podiumul campionatului se află două cluburi care au fost puternic susţinute cu bani publici. Buzunarul contribuabilului a ajuns explicaţia majoră pentru performanţele dintr-un sport-industrie. Nu e în regulă. Nu e nici fair-play. Nu e nicicum. Din două, una: ori zecile de milioane de euro care se învîrt în fotbalul nostru mic nu există decît pe hîrtie. Ori sîntem în criză şi, culmea!, doar instituţiile statului au bani de cheltuit.
Sau poate n-au! Dar te pomeneşti că la Ploieşti au dat de petrol! În martie, o dată cu factura de la Fisc, primarul le-a trimis ploieştenilor şi o scrisoare. În rezumat, conform presei locale, edilul dădea vina pe aleşii dinaintea lui pentru datoria de peste 10 de milioane de euro de la bugetul Primăriei. Şi le dădea asigurări contribuabililor că banii din impozite vor ajunge la cămine de bătrîni, la bazine de înot şi la un nou spital de pediatrie: „Aşa cum am promis, vom face noul spital unde copii noştri vor beneficia de tratament la cele mai înalte standarde!”. Texte din astea, e drept, mai colocviale, au şi cerşetorii. Îţi vorbesc de copii bolnavi şi îţi iau banul.