Suferinţele Primăriei Craiova
După ce a promis că se bate pentru fotbal, nu pentru atletism, primarul Craiovei s-a ţinut de cuvînt: a depus reclamaţie
Zis şi făcut. Primăria Craiovei s-a constituit parte civilă în dosarul excluderii Universităţii din fotbal de către FRF. Cu […]
După ce a promis că se bate pentru fotbal, nu pentru atletism, primarul Craiovei s-a ţinut de cuvînt: a depus reclamaţie
Zis şi făcut. Primăria Craiovei s-a constituit parte civilă în dosarul excluderii Universităţii din fotbal de către FRF. Cu mandat de la Consiliul Local, primarul Lia Olguţa Vasilescu a depus ieri plîngerea la DNA. În mare, Primăria, instituţie publică, cere de la FRF şi LPF suma de 1 milion de euro, plus dobîndă.
Aceşti bani reprezintă preţul „daunelor materiale şi morale” provocate Primăriei de neparticiparea echipei de fotbal în campionat. Universitatea a fost exclusă din fotbal în iulie 2011. La acel moment, proprietarul ei nu era Primăria Craiovei, ci Adrian Mititelu. Iar relaţiile dintre patronul echipei şi autorităţile locale erau mai mult decît tensionate.
După alegerile locale din 2012, relaţia dintre patronul Universităţii şi Primăria Craiova a devenit civilizată. Totuşi, ăsta nu e un motiv pentru ca o instituţie publică să se declare „dăunată moral” de problemele unei instituţii private. Daunele materiale, constînd în taxe şi impozite, nu pot fi mai mari decît cele provocate de închiderea uzinei de automobile Daewoo. Producătorul sud-coreean n-a fost încă dat în judecată de Primăria Craiova. Şi nici nu va fi. Dai în fabrici şi uzine, dar nu în fotbal!
Cît despre daunele morale la preţ de un milion de euro, ei bine, sună de-a dreptul simbolic. Motivaţia semnată de primarul Lia Olguţa Vasilescu argumentează că excluderea echipei de fotbal a însemnat „publicitate negativă adusă activităţii sportive din Municipiul Craiova”. Iar prin această publicitate negativă „s-au adus grave prejudicii imaginii localităţii şi locuitorilor acesteia”. Cu toată exprimarea pretenţioasă, nu e rău că o primărie se ocupă de imaginea locuitorilor. Dar acest argument n-are altă logică decît una sentimentală.
De fapt, de ce s-a supărat Primăria pe FRF şi LPF? „«Oferta publică» adresată de învinuiţi Municipiului Craiova, de a participa, prin înfiinţarea unei alte structuri sportive, la campionatul de fotbal, a fost de natură a discredita prestigiul şi reputaţia autorităţii administraţiei publice locale…”. Probabil în cursul judecării dosarului se va stabili cine şi în ce măsură a „discreditat prestigiul şi reputaţia” Primăriei: FRF şi LPF cu „oferta” lor? Sau primarul Lia Olguţa Vasilescu, care a promis marea cu sarea după alegeri? „Mă voi bate pentru Craiova!”, „Voi fi alături de galerie”, „Avem nevoie de jucători” etc.
Constituirea ca parte civilă în dosarul excluderii Craiovei reprezintă achitarea de aceste promisiuni fără bază reală. Lia Olguţa Vasilescu n-a fost împinsă de nimeni la aceste bravade electorale, cu excepţia consilierilor de campanie. În loc de echipă în Liga 1, Craiova a fost cadorisită, uraa!, cu încă o reclamaţie în numele ei. Iată, solidară cu oamenii, Primăria suferă oficial. Se vede, e scris pe hîrtie!
Locuitorii cu imaginea „prejudiciată” au primit şi un proiect de stadion nou, din fonduri europene. Rămîne să vedem în ce categorie va fi încadrat acest proiect: meci de box, ca în cazul Galei Bute, bibliotecă, teatru, parc sau altă „portiţă”. Pînă în prezent, primarilor nu le-a venit ideea să ceară bani de la UE pentru Arene Naţionale în oraşul lor.
Pînă la construirea unei noi arene, Primăria Craiova plănuieşte demolarea vechiului „Ion Oblemenco”. Renovarea lui ar fi costat mai puţin. Şi, dacă va fi dărîmat, va dispărea încă o pistă de atletism, după cea de pe fostul „Lia Manoliu”. Craiova are o tradiţie şi în acest sport, nu doar în fotbal. Prin urmare, Primăria va trebui să se dea singură în judecată pentru „publicitate negativă adusă activităţii sportive din Municipiul Craiova”. O medalie olimpică de aur, două de argint şi două de bronz a adus atletismul craiovean sportului românesc. N-o să auziţi nici un politician promiţînd că se va bate pentru aruncarea greutăţii.