Olimpicii pentru care nu cîntă imnul
De ce doar la sportivi? Guvernul trebuia să dubleze şi premiile olimpicilor la mate! De două ori zero egal tot zero
Cum ar pune problema şefii din fotbal, dacă ar avea ocazia: la ce mai e România pe primul loc […]
De ce doar la sportivi? Guvernul trebuia să dubleze şi premiile olimpicilor la mate! De două ori zero egal tot zero
Cum ar pune problema şefii din fotbal, dacă ar avea ocazia: la ce mai e România pe primul loc în Europa? În anul de graţie 2012, la matematică! La Olimpiada Internaţională din Argentina, cu 100 de ţări participante, elevii români au ocupat locul unu din UE şi locul 10 în lume. Palmaresul „tricolor”: la două medalii de aur, trei de argint şi una de bronz.
Elevii olimpici la sport şi elevii olimpici la alte discipline şcolare au beneficiat de acelaşi tratatament, de aceleaşi subiecte la BAC-ul special. Au intrat în categoria elevilor care se antrenează pentru a reprezenta ţara în competiţii internaţionale. Doar că, după Olimpiada de la Londra şi după Olimpiada din Argentina, a existat o singură festivitate de premiere la Cotroceni. Şi un singur anunţ de dublare a premiilor: pentru medaliaţii din sport. De vreme ce televiziunile n-au transmis întrecerile de algebră de la Mar del Plata, guvernanţii nu s-au înghesuit să-i felicite pe învingătorii „tricolori”. Nu numai că nu i-au felicitat, dar, conform hotnews.ro, le-au tăiat şi premiile în bani. Cum de ce? Ţara te vrea sport! O medalie de aur la matematică era premiată cu 2.000 de euro.
„Vestea bună este că a venit Hotărîrea de Guvern pentru premierea sportivilor olimpici. Suma totală este de 19.646.000 de lei (aproximativ 4,6 milioane de euro). Toate premiile prevăzute de lege au fost dublate, aşa cum ne-am angajat. Aş fi vrut să fie mai multe medalii şi să avem mai multe cheltuieli de la buget, însă şi cele care s-au luat reprezintă o mare mîndrie”. „Vestea bună” a fost anunţată de premierul Victor Ponta şi se adresa sportivilor olimpici. Premiile lor au fost dublate: 70.000 de euro pentru aur. O veste chiar foarte bună, o recompensă meritată pentru medaliaţii de la Londra.
Dar pentru matematicienii olimpici, n-a venit nici o veste. Nici bună, nici rea. Ministerul de Finanţe nu a deblocat plăţile pentru premiile lor. „Cum reuşim noi să ne facem de rîs în exterior! Noroc că există sportivi, oameni de ştiinţă, studenţi buni care ne îndreaptă acest mod masochist de a ne prezenta în exterior!”, se bucura premierul Ponta.
A, e nimica toată, faţă de cum reuşim noi să ne facem de rîs în interior! Şi de cîtă vreme! Şi cum nu izbuteşte nimeni să îndrepte această speţă populistă. Într-o scrisoare deschisă, profesorul universitar doctor Radu Gologan, coordonatorul lotului olimpic de matematică, numea nepăsarea faţă de elevii de excepţie „o mare umilinţă”. Ei, nu, mai degrabă e un răspuns la articolul în care profesorul Gologan se întreba, retoric: „Unde ne sînt intelectualii din politică?”.
Pentru olimpicii din Argentina nu se cîntă imnul, nu se aprind blitzurile. Nu le ştim feţele, nu le vedem lacrimile, nici ghemul de hîrtie strîns în pumn, cînd nu iese problema. Ne-am obişnuit să-i exportăm, fără regrete. Fără false ceremonii. Fără nici un efort de a-i reţine cu un salariu de medic, de profesor sau de cercetător în ţară. Nu facem nici măcar efortul de a-i face să plece „cu România în suflet”, cum şi-ar dori profesorul Gologan. Deşi sînt şi ei ambasadorii noştri, în cea mai optimistă dintre versiunile noastre: „Lobby-ul pe care îl fac României acolo, la marile universităţi, este probabil incomensurabil”.
Pentru ambasadorii sportivi, guvernanţii îşi doresc să aibă „mai multe cheltuieli de la buget”. Şi reversul demagogiei: pentru ambasadorii din matematică, guvernanţii nu găsesc bani. Jenant!
PS: Dar se poate si mai jenant! Premierul Ponta a explicat ca vina pentru ca olimpicii scolari n-au fost premiati de Guvern o poarta fostul cabinet. Nu e un raspuns, nu e o solutie, nu asta au cerut elevii si profesorii lor: sa fie transformati in pretext de lupta politica.