Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Olimpicii pentru care nu cîntă imnul

De ce doar la sportivi? Guvernul trebuia să dubleze şi premiile olimpicilor la mate! De două ori zero egal tot zero

Cum ar pune problema şefii din fotbal, dacă ar avea ocazia: la ce mai e România pe primul loc […]

marți, 14 august 2012, 6:50

De ce doar la sportivi? Guvernul trebuia să dubleze şi premiile olimpicilor la mate! De două ori zero egal tot zero

Cum ar pune problema şefii din fotbal, dacă ar avea ocazia: la ce mai e România pe primul loc în Europa? În anul de graţie 2012, la matematică! La Olimpiada Internaţională din Argentina, cu 100 de ţări participante, elevii români au ocupat locul unu din UE şi locul 10 în lume. Palmaresul „tricolor”: la două medalii de aur, trei de argint şi una de bronz.

Elevii olimpici la sport şi elevii olimpici la alte discipline şcolare au beneficiat de acelaşi tratatament, de aceleaşi subiecte la BAC-ul special. Au intrat în categoria elevilor care se antrenează pentru a reprezenta ţara în competiţii internaţionale. Doar că, după Olimpiada de la Londra şi după Olimpiada din Argentina, a existat o singură festivitate de premiere la Cotroceni. Şi un singur anunţ de dublare a premiilor: pentru medaliaţii din sport. De vreme ce televiziunile n-au transmis întrecerile de algebră de la Mar del Plata, guvernanţii nu s-au înghesuit să-i felicite pe învingătorii „tricolori”. Nu numai că nu i-au felicitat, dar, conform hotnews.ro, le-au tăiat şi premiile în bani. Cum de ce? Ţara te vrea sport! O medalie de aur la matematică era premiată cu 2.000 de euro.

„Vestea bună este că a venit Hotărîrea de Guvern pentru premierea sportivilor olimpici. Suma totală este de 19.646.000 de lei (aproximativ 4,6 milioane de euro). Toate premiile prevăzute de lege au fost dublate, aşa cum ne-am angajat. Aş fi vrut să fie mai multe medalii şi să avem mai multe cheltuieli de la buget, însă şi cele care s-au luat reprezintă o mare mîndrie”. „Vestea bună” a fost anunţată de premierul Victor Ponta şi se adresa sportivilor olimpici. Premiile lor au fost dublate: 70.000 de euro pentru aur.  O veste chiar foarte bună, o recompensă meritată pentru medaliaţii de la Londra.

Dar pentru matematicienii olimpici, n-a venit nici o veste. Nici bună, nici rea. Ministerul de Finanţe nu a deblocat plăţile pentru premiile lor. „Cum reuşim noi să ne facem de rîs în exterior! Noroc că există sportivi, oameni de ştiinţă, studenţi buni care ne îndreaptă acest mod masochist de a ne prezenta în exterior!”, se bucura premierul Ponta.

A, e nimica toată, faţă de cum  reuşim noi să ne facem de rîs în interior! Şi de cîtă vreme! Şi cum nu izbuteşte nimeni să îndrepte această speţă populistă. Într-o scrisoare deschisă, profesorul universitar doctor Radu Gologan, coordonatorul lotului olimpic de matematică, numea nepăsarea  faţă de elevii de excepţie „o mare umilinţă”. Ei, nu, mai degrabă e un răspuns la articolul în care profesorul Gologan se întreba, retoric: „Unde ne sînt intelectualii din politică?”.

Pentru olimpicii din Argentina nu se cîntă imnul, nu se aprind blitzurile. Nu le ştim feţele, nu le vedem lacrimile, nici ghemul de hîrtie strîns în pumn, cînd nu iese problema. Ne-am obişnuit să-i exportăm, fără regrete. Fără false ceremonii. Fără nici un efort de a-i reţine cu un salariu de medic, de profesor sau de cercetător în ţară. Nu facem nici măcar efortul de a-i face să plece „cu România în suflet”, cum şi-ar dori profesorul Gologan. Deşi sînt şi ei ambasadorii noştri, în cea mai optimistă dintre versiunile noastre: „Lobby-ul pe care îl fac României acolo, la marile universităţi, este probabil incomensurabil”.

Pentru ambasadorii sportivi, guvernanţii îşi doresc să aibă „mai multe cheltuieli de la buget”. Şi reversul demagogiei: pentru ambasadorii din matematică, guvernanţii nu găsesc bani. Jenant!

PS: Dar se poate si mai jenant! Premierul Ponta a explicat ca vina pentru ca olimpicii scolari n-au fost premiati de Guvern o poarta fostul cabinet. Nu e un raspuns, nu e o solutie, nu asta au cerut elevii si profesorii lor: sa fie transformati in pretext de lupta politica.

Comentarii (57)Adaugă comentariu

eugen (1 comentarii)  •  14 august 2012, 19:07

scrieti despre ei si luati atitudine poate se mobilizeaza si politicieni nostri.Felicitari olimpicilor nostri

cinic (3 comentarii)  •  14 august 2012, 19:10

Noi muncim, nu gandim!
Si cand n-avem incotro plagiem, nu se poate spune ca nu-i o reteta de succes…

jiji (18 comentarii)  •  14 august 2012, 19:16

Ca multi altii, va salut din Germania. Cu Romania in suflet… Din pacate asta nu a tinut si de foame

petre stelistu (34 comentarii)  •  14 august 2012, 19:24

Ponta esta stie ca de matematicieni nu avem nevoie. Ce putem face facem, bani nu sunt pentru a ne folosi de matematica si daca vrem sa devenim doctori ori oameni cu masterate, nimic nu ne impiedica sa copiem ori sa le trecem in CV-uri. Ia mai baga o manea draga Antonescule, ca tare-i mai placeau lui Bombonel. Astea pe timpul lui s-au dezvoltat al dreacului. Toate televiziunile lui Voiculescu, bagau la grem muzica asta de haimala.

Godot (2 comentarii)  •  14 august 2012, 19:32

Pentru că olimpicii matematicieni sau fizicieni respectivi au o viaţă activă de minim 40 de ani în faţa lor, în care societatea le permite să beneficieze gras în urma competenţelor lor, prin slujbe şi salarii corespondente valorii.

Au această posibilitatea foarte clară, care se găseşte pe toate drumurile, de la Babadag la Tokyo. Sunt buni, vor avea posturi şi salarii pe măsura valorii lor. Unui tir-ist, gimnast, scrimeor, halterofil şamd specificul activităţii, societatea, şi chiar legile naturii îi neagă această posibilitate.

De ce să premiez un olimpic la matematică sau fizică, pentru că-şi construieşte un viitor confortabil?

Rezultatul i se adună lui în patrimoniu, la nivel exploatabil fizic, ceea ce nu e cazul cu rezultatul unui sportiv, care rămâne doar moral sau simbolioc. Am văzut n campioni trăind în mizerie cu medaliile de aur la capătuul patului, dar nu am văzut olimpici la mate trăind în mizerie dacă au avut diplome la Standford sau Harbard (adică medaliile lor de aur corespondente)

Cu alte cuvinte, dacă un matematician e olimpic exclusiv pentru el – şi nu pentru alţii -, competenţele urmând să fie exploatate de el pentru el, în orice moment al existenţei, până va închide ochii, la un sportiv acest lucru nu este posibil, recompensa venind ca o formă de recunoaştere finală a activităţii, combinată cu o doză de ajutor umanitar din partea societăţii.

Asta, pe lângă faptul că victoria unui sportiv este invariabil deturnată şi însuşită, în diverse forme, de aproape o ţară.

Astfel, e inutil şi ilogic să premiezi un olimpic la matematică, şi e absolut absurd să compari un sportiv olimpic cu un matematician sau fizician olimpic.

Neînţelegerea cestor lucruri de bun-simţ denotă mari probleme personale.

petre stelistu (34 comentarii)  •  14 august 2012, 19:33

Draga Maria, i-ti multumim pentru articol si fa tot posibilul sa puneti o fotografie cu adevaratii oameni destepti din Romania. Intradevar, pentru ei merita sa facem o „cheta”, nu pentru Mutu sau Surdu.

George (1 comentarii)  •  14 august 2012, 19:39

Excelent articol. Un adevar dureros. Cati dintre cei care conduc Romania (inclusiv, ministrul educatiei) stiu ca printre olimpicii la matematica este un elev (Omer Cerrahoglu-clasa a XI-a) care poate deveni cel mai medaliat elev la Olimpiada internationala din toate timpurile, daca mai cucereste doua medalii? Actualul record este detinut de un sarb. Ce a facut Romania pentru aceste genii? Nimic, din pacate. Trist…

Alex (2 comentarii)  •  14 august 2012, 19:41

Din pacate astfel de texte apar foarte rar … Acesti oameni pe care azi pontanacul (ca si ceilalalti inaintea lui ca sa fim sinceri, poate nu chiar la fel dar comparabil) ii ignora sunt de fapt cei de la care poti astepta progresul! Un fizician, chimist, biolog, medic, matematician, electronist etc are mult mai multe sanse sa aduca un aport real la imbunatatirea vietii mult mai multor oameni decat se uita la un meci de fotbal. Din pacate insa acolo, in salile de clasa si in laboratoarele adevarate nu exista mii de chibiti care sa manance seminte, sa urle si eventual apoi sa fie manipulati la vot ca niste oi :(. …tara te vrea prost incepe sa devina din pacate o sintagma infricosator de realista!

paul S (1 comentarii)  •  14 august 2012, 19:50

Stimata mamaita,

eu am fost si olimpic la mate si am terminat si opt maratoane. Iar in facultate am mai participat la capionate universitare la fond, probe de la 800, pana la 5000.

La maratoane n-am reusit sa cobor sub 3 ore, la fond am castigat toate crosurile anuale ale ASE-ului din Bucuresti, dar la Campionatele Universitare ma „mancau” si cei de la IEFS-uri si cei de la Academia de Politie. Muream pe stadion si nu aveam nicio sansa in fata unor colegi care nu aveau nicio sansa la Olimpiada.
Totodata, nimeni nu avea vreo sansa in fata mea, dintre cei 15.000 de studenti ai ASE.

Matale in mod sigur n-ai fost nici olimpica la mate, nici sportiva.

Pentru performanta in sport, muncesti o viata intreaga, faci sacrificii uriase si suferi, te doare, iti dai sufletul!

La mate, e suficienta inteligenta, pasiunea, seriozitatea. Cel putin asa a fost la mine.

NU EXISTA SUFERINTA!

Eu am si facut un sport in care concurezi cu tine insuti si te lupti cu tine insuti.

Cand am vazut ce au scris toti cretinii despre cele doua fete care au terminat maratonul pe locurile 40 si 80 m-am ingrozit!

Eu tin minte durerile din coloana, din genunchi si din glezne!
Si n-am reusit sa ajung vreodata sub 3 ore!

Incearca mataluta, vajnica fiica a Anei Ipatescu, sa bati recordul la „maraton pentru ignoranti” in felul urmator:

Recordul mondial e in jur de 2 si 10 minute.
Nu alerga 42 de kilometri in timpul asta.
Pur si simplu, stai in picioare acest timp!
Fa experienta asta acasa.
Abia apoi pune mana si scrie.

hans (1 comentarii)  •  14 august 2012, 20:00

Majoritatea olimpiadelor internationale de mate, fizica, chimie, etc, sunt la vrajeala „unice” sau care sa reprezinte topul elevilor din lume la momentul respectiv.
De exemplu daca primarul din Chiajna aduna cativa elevi mediocrii din Moldova, Ucraina si Bulgaria, o poate pune de o olimpiada internationala la mate, pentru ca NU-I TREBUIE NICI O APROBARE PENTRU ASTA. Foarte putini din olimpicii la mate sau fizica si-au petrecut toata copilaria invatand la materiile respective (chiar ei recunosc, vezi interviuri).
Deci nu poti sa-i compari cu o gimnasta olimpica de exemplu, care aia chiar si-a sacrificat copilaria, ca sa-ti smulga tie o lacrima daca cumva obtine o medalie olimpica…

unu’ (1 comentarii)  •  14 august 2012, 20:09

…dar acele slujbe ,pe care le invocati aici ca le vor avea olimpici la matematica pe viata, nu sunt in Roommanica ci pe undeva aiurea unde poate pe la pensie isi mai amintesc si ei ca sau nascut intr-o tara mizera unde, ignoranta pentru performantele lor a fost totala.Si din cate tin eu minte este vorba de un singur lucru pentru ambele categorii:talentul cu care te nasti.

duck_ati (8 comentarii)  •  14 august 2012, 20:10

Paul S : probabil ai fost olimpic la faza pe municipiu… Da-i dracu’ pe intelectuali. Sa avem profi de sport!! Restul poa’ sa plece…ca asta vor face intelectualii, fortati sa traiasca alaturi de unii ca dumneavoastra! O seara buna!

banks (41 comentarii)  •  14 august 2012, 20:11

Stimate paul S,
unu, nu te cred ca ai facut sport, faci doar un exercitiu oratoric.
un fost sportiv care a alergat maratonul, fie si in 7 ore, are o masura a lucrurilor.
doi, nu cred nici ca ai fost vreun olimpic la indiferent ce obiect, e imposibil ca in atat de scurt timp sa parcurgi distanta de la briliant la retardat.
intelegi ?
ok.

sorin (1 comentarii)  •  14 august 2012, 20:30

si eu sunt indignat, de ce doar olimpicilor la mate? cei de la fizica nu? etc etc

Sibelius (14 comentarii)  •  14 august 2012, 20:37

Sportivul de performanta nu practica sportul de amorul artei, ci pentru recompensa financiara. Emotia telespectatorului e un efect colateral. Niciun parinte normal nu-si trimite copilul de 5 ani din patriotism.

ilie (3 comentarii)  •  14 august 2012, 20:39

Bravo Maria, intradevar acesti guvrnanti ne conduc dupa motoul ” tara te vrea prost”.

maria andries (1349 comentarii)  •  14 august 2012, 21:02

Pt. petre stelistu, asa e, n-avem nevoie de matematicieni, doar de oameni care sa stie sa numere 🙂

marian (1 comentarii)  •  14 august 2012, 21:05

Pai Dotor Ponta a zis ca cei de la mate nu merita , cica au copiat ca el

florin STANESCU (5 comentarii)  •  14 august 2012, 21:06

Nu avem intelectuali in politica ! Asta ca sa lamurim lucrurile de la inceput .Avem un sta mafiot condus de un presedinte suspendat mafiot si un presedinte interimar mafiot .Practic ceea ce face justitia in Romania este lupta mafiei statale impotriva mafiei mai putin organizate care vrea si ea o nisa in Romania!
Trecind peste sistemul mafiot ramin cu impresia ca „madam Andriesi” cam are dreptate !
Ma mir chiar ……

Alchimist (1 comentarii)  •  14 august 2012, 21:15

Ca fost olimpic la chimie, pot sa spun ca pasiunea pt chimie nu a depins in nici o masura de un eventual premiu financiar si in destul de mica masura de posibilul castig al unui job cu salariu mare. Rezultatele au depins in mult mai mare masura de placerea si ambitia de a rezolva un exercitiu intelectual. Sigur, un mic premiu este binevenit, mai ales la varsta asta, dar nu este cazul sa se depaseasca practica altor tari. Pe linie sportiva, guvernul a cam intrecut masura, ca doar nu da premiile de la el, ci din taxele platite de amarasteni. Daca Ponta ar fi trebuit sa dea premiile pt Olimpiada din buzunarul personal, sunt sigur ca ar fi fost mai moderat. SUA, care a iesit pe locul 1, da $25000 pt medalia de aur, iar Korea, care a iesit pe locul 5, da cred sub $2000 (doua mii) pt medalia de aur. Deci e clar ca motivatia performantei, ca si in cazul olimpiadelor scolare, nu tine de bani, ci de motivatia personala interna a fiecarui sportiv. Daca trebuie totusi sa se dea niste premii, cred ca ele trebuie neaparat sa tina seama de posibilitatile economice a tarii respective. Ca sa trec cu vederea cazul Koreei, daca in cazul SUA GDPul e de cca 10 ori cat cel al Romaniei, si premiile date de Ro ar trebui sa fie de cca 10 ori mai mici ca cele acordate de SUA, deci undeva in jurul a $2500 pt o medalie de aur. Dar bineinteles, Ponta, ca toti politicienii romani, nu scapa ocazia sa-si faca nitica propaganda, de parca premiile la Olimpiada ar schimba cumva statutul Ro de tara din lumea a 4-a. Ca si in cazul Korrei de N, care cu toate medaliile obtinute, ramane bataia de joc a planetei.
Pt Paul S: nu te obliga nimeni sa alergi maratoane. Pe cei care fac asta in SUA, de exemplu, ii motiveaza beneficiul pentru sanatatea personala si autodepasirea unor limite personale, nu banii. Sigur, exista si profesionisti care traiesc din asta, dar nu prea multi.

and 1 (1 comentarii)  •  14 august 2012, 21:20

imperial!!!!!
plecaciuni zeita din partea unui profesor de sport si fost sportiv

Radu (2 comentarii)  •  14 august 2012, 21:23

As vrea sa-i raspund lui Godot , ignorind aerul sau de suficienta.
Eu cred ca o medalie si orice rezultat in CV-ul personal , este un inceput de dorit , pentru oricine.
Olimpicul la matematica trebuie sa monetizeze rezultatul la nivelul urmator ,facultate si cariera, precum si olimpicul in sport poate monetiza rezultatul la nivelul urmator , antrenorat , manageriat sportiv samd…
Deci intr-un cuvint sa nu-l astepte pe Godot…
Eu stiu de pilda , citiva olimpici foarte buni care din cauza lipsei banilor nu si-au permis sa plateasca taxa la o universitate serioasa din strainatate si au decedat profesional prin universitatile autohtone.
Este adevarat ca orizontul sportiv este mai limitat decit cel intelectual ,dar eu cred ca indiferent de disciplina oamenii astia trebuie recunoscuti si premiati de societate.
Acesti doi arlechini ai politicii , au ales sa le dubleze premiile acestor sportivi dupa scandalul de la A3 si mai ales ca sa-si mai faca si ei un pic de imagine pe banii contribuabililor , ca doar nu-i de la ei.
Dar pina la urma , bine ca le-a dat…

lila (39 comentarii)  •  14 august 2012, 21:28

bravo Maria ! voi, presa, de toate tipurile, trebuie sa indreptati lucrurile, sa le faceti normale! din pacate, comentariile la articol ma fac sa spun ca nu sunt normale acum! ii intreb pe comentatori daca au fost la vot si daca le place ca sunt anchetati pentru asta?! iata tara in care traim!

Alexander (1 comentarii)  •  14 august 2012, 21:34

Stimata doamna,

Sunt fost olimpic, ce-i drept nu la matematica. Olimpic la istorie si biologie. Pare o condradictie, dar pe amandoua le-am pregatit la un nivel inalt. Am fugit de sport, ca de dracu. Scutiri si scuze false. Acum sunt suparat ca: am probleme la coloana, ca nu m-am dezvoltat sanatos, ca obosesc dupa 2 km de mers pe jos, ca nu sunt in stare sa fac o flotare cum trebuie, ca sunt dependent de internet, etc. Nu de premii intelectuale are nevoie tineretul, cand in sistemul preuniversitar sunt profesori cu nota 2 la titularizare, iar premiile la olimpiada se dau pe sub mana la o cafea intre profesorii de „seama”. La ce sunt bune aceste premii, cand la testarile internationale suntem pe ultimul loc? De ce nu le oferim profesorilor o medalie pentru asta? Stiati ca nicio universitate romaneasca nu este in top 500? (si lasati-ma cu acei pseudo-intelectuali de studenti romani, care invata la niste bulshituri de universitati, doar ca sunt straine. Daca e „strain” nu inseamna ca este si bun).
Eu am avut conditii ca sa fiu un copil de nota 10. Mereu au fost parintii langa mine cu sprijin financiar pe masura. Ce dracu era sa fac? Trebuia sa imi multumesc parintii cu ceva. Prin disciplina, seriozitate si studiu.
Dar, uitati-va la sportivii astia. Eu pot invata sute de pagini intr-o zi (oricum nu imi trebuie la nimic), ei se pregatesc zeci de ani pentru o medalie. O gimnasta incepe sa faca sport de la 4 ani si castiga prima medalie valoroasa la minim 16 ani. Opa, 12 ani de chin, de sport, de lipsa de acasa, de auto-educatie, vi se pare putin? Mai tineti minte taieturile in carne ale Andreei Raducan? Strambam din nas atunci. E greu sa te educi singur de la 4 ani, e greu sa vezi lumea reala de la acea varsta, fara sa ai posibilitatea sa te joci, sa mananci ciocolata, sa bati mingea pe maidan, etc.
Prin articolul dvs, plin de prostie umana (chiar sunt curios sa stiu ce studii aveti – daca le aveti), accentuezi indepartarea tineretului de sport. Acum, cand stiu ca cele 20 premii castigate nu m-au ajutat cu nimic in viata, regret ca nu am fost la orele de sport.
FACETI SPORT!

Andrei (15 comentarii)  •  14 august 2012, 21:41

mda vad ca unii posteaza ca si fosti olimpici la mate dar dupa comentariu nu cred ca au apucat ecuatia de gradul 2.e3 greu sa alergi 42 de km si sa fii olimpic daca nu ai musculatura si fizicul necesar pentru 99% din populatie la fel cum e greu sa fii olimpic la mate daca nu ai inteligenta necesara ceea ce nu au la fel 99% . restul de 1% isi antreneaza abilitatea si se bat la olimpiada.altul zice ca olimpicul la mate isi construieste o cariera , pe cand sportivul ce face?parca acelasi lucru nu?
si sa dai inteligenta la o parte in detrimentul sportului e strigator la cer.inteligenta ne-a separat de regnul animal(pe unii din noi) datorita acesteia va uitati la olimpiade la tv,aveti o tastatura in fata sa scrieti tampenii,si absolut tot ce vedeti imprejur.daca era doar sportul locuiati inca in pesteri si erau olimpiade de aruncat cu bolovani in dinozauri si curse si maratoane cu leul dupa tine , va suna cunoscut omul din neanderthal?
asa ca nu sunt lamurit care e mai importanta olimpiada de mate sau olimpiada sportiva?

Andrei (15 comentarii)  •  14 august 2012, 21:52

P.S. nu arunc cu pietre in sport doamne fereste chiar recomand sa faca fiecare sport ca e sanatate(multumesc ca si eu am facut parte din generatia care am avut o copilarie sportiva pe timpul lu` impuscatu si practicam diferite sporturi nu doar facebook si conter strike ca acum),doar condamn mentalitatea multora ca sportul primeaza si gunoiaele astea de politicieni care fac totul doar pentru inca o mana de praf in ochii fraieresteanului la ce e mediatizat precum o olimpiada sportiva

my_shoes93 (4 comentarii)  •  14 august 2012, 22:09

Bine, desteptilor, dati-le bani olimpicilor la matematica , fizica si alte domenii…iar ei ORICUM VOR PLECA DIN TARA !!!! La ce bun sa ii premiezi daca ei vor pleca intr-o tara mai competenta si unde se castiga mult mai bine ?
Ii platim si pregatim ptr altii, pe cand sportivii vor ramane aici, se vor apuca de antrenorat, etc.
Foarte bine a procedat Guvernul. Nu c-as fi impotriva olimpicilor la invatatura, dar ei n-au de gand sa ramana aici, ei trag numai ptr viitorul lor. Nu mai pot ei de Romania, sa fim seriosi…

cristi (4 comentarii)  •  14 august 2012, 22:10

pt ca in romania nu se cantareste cu aceeasi unitate de masura.nimic. mai e mult pana departe.
dar daca voi o sa scrietlucrurile asa cum sunt ,poate o sa auda si cine trebuie … dar astia aud si se fac ca ploua ….ne am saturat de toti politichiiii de la noi… va pup

logga (1 comentarii)  •  14 august 2012, 22:13

un minut si 30 secunde acolo pe podium… valoreaza cat o viata ! insa nu jura cu mine pentru ca cunosc exceptionali matematicieni romani si fizicieni deopotriva, chimisti, care au adus medalii de aur mai mult decat belu in cariera sa (ar trebui inlocuita statuia lui mihai viteazu cu bustu lui belu, in bucuresti). calculati dvs medaliile de la metamatica, fizica si chimie si apoi ne uitam in jur ! in fond iubim aceeasi mare tara, romania !

maria andries (1349 comentarii)  •  14 august 2012, 22:20

Pt. sorin, matematicienii au lansat dezbaterea, fireste ca este vorba si despre olimpicii de la celelalte discipline
Pt. hans, eu cred ca e comparabil efortul unei gimnaste cu efortul unui olimpic la discipline teoretice, am verificat din mai mult de trei surse

Pteropus (6 comentarii)  •  14 august 2012, 22:31

INTELIGENTA NU ESTE APRECIATA IN ROMANIA….GUVERNANTII SE SIMT MICI…MICI DE TOT SI FRUSTATI IN PREZENTA UNOR PERSOANE CU UN CQ MAI MARE CA AL LOR…SI ATUNCI EI INCEARCA SA-I UMILEASCA PE OLIMPICII LA FIZICA,MATEMATICA,CHIMIE…ETC.IN REALITATE CEI UMILITI SUNT TOT POLITICIENII…

toml (1 comentarii)  •  14 august 2012, 22:48

Publicitate = Voturi , referitor la titlu. Pt cei simplii. @Alexander , sunt de acord cu tine „faceti sport” , dar pina aici. Si imi pare rau de tine (nu e o jignire )dar daca copilul iubeste istoria/biologia lasa-l(o) sa o aprofundeze . Oamenii fericiti duc lumea (societatea) mai departe.

sorcova (1 comentarii)  •  14 august 2012, 22:59

Bravo, Maria, sa ne traiesti, ca tare imi place ce isteata si talentata esti.
@Alexander – daca tu ai fost un tocilar tembel si ti s-a lipit curu de scaun, nu e vina nimanui si nu se aplica neaparat olimpicilor adevarati. Ratarea ta… nu o poti ridica la rang de principiu.
Bine, de fapt povestile tale sunt wishful thinking, dar trecem peste asta.

claudiu cristea (1 comentarii)  •  14 august 2012, 23:07

propun ca olimpicii in stiinte sa fie decorati si premiati,corespunzator performantelor obtinute in argentina si in ultimile 10 olimpiade internationale de stiinte.

Andrei (2 comentarii)  •  14 august 2012, 23:10

Gazeta Matematicii nu se va vinde niciodata tot atat de bine ca si Gazeta Sporturilor… Intelegeti voi… „Noapte buna, Romania!”, in chineza. Bun scris si strigatoare revolta care zace in multi (sau cativa, nu stiu) si, bineinteles, trece prin majoritatea.

viorel (3 comentarii)  •  14 august 2012, 23:14

Pentru ca Jocurile Olimpice, alaturi de CM de Fotbal, sunt cele mai mediatizate evenimente ale planetei, asa ca magarii astia care-si zic presedinte, premier sau mai stiu eu ce ,,inalt oficial” oportunist vad ocazia de a-si face propaganda, profitand de mediatizarea oferita de situatie. Iar aceste dublari de premii nu sunt facute de Poanta asta nereusita, nici de Chiulau, ci de noi, care-i platim de fapt si pe ei si partidele lor. Ei doar profita de ocazie, lucru pe care stiu sa-l faca cel mai bine, si-atat.

vasim (75 comentarii)  •  14 august 2012, 23:15

Felicitari pentru articol!
Chiar ii propuneam donului Tolontan acest subiect pentru un articol, vad ca tu ai fost mai rapida!
Parerea mea e ca trebuie sa existe echilibru in toate!
Prea mult sport nu e bun!
Trebuie sa nu cadem in extreme, toata lumea care face performantza, indiferent de domeniu trebuie sa fie apreciat si respectat!
Dar cine sa inteleaga asta, politicienii nostri demagogi care isi vad doar de interesul lor ?
Se gandesc doar cum pot ei sa profite mai mult, nu la cum pot sa ajute cu adevarat niste oameni care fac performantza!
In ultima vreme se pare ca in Romania omul de rand si ziaristul se implica tot mai mult in bunul mers al societatzii!
Acest lucru sa stitzi ca nu l-am observat acum 5-10 ani!
Sper sa ne indreptam spre directzia cea buna si cu un pic de munca (nu noroc domnilor) sa ne reconstruim tara!

cinva (1 comentarii)  •  14 august 2012, 23:54

De ce doar la sport? Deoarece acest gest de populism aduce voturi. Olimpicii la matematica, fizica etc. si in general finantarea inteligentei nu numai ca nu aduce procente electorale, dar chiar poate fi periculoasa. Sportivii nu vor face comisii de ancheta a plagiatului. Universitarii da.
In rest: sportivii merita premiile. Suma dublata totusi mi se pare putin cam mare – tari mult mai bogate au dat premii semnificativ mai mici. Iata, iarasi ajungem la capitolul de an electoral, populism si alte bunatati balcano-esteuropene.
Dar nu-i nimic: olimpicii de matematica isi vor face o cariera stralucitoare. In SUA cel mai probabil.
Noi ramanem si viitorul nu suna deloc bine.

Olga (2 comentarii)  •  15 august 2012, 0:15

la olimpiada de chimie de anul acesta Romania a castigat o medalie de aur, doua medalii de argint si o medalie de bronz: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12922562-medalie-aur-olimpiada-internationala-chimie-doua-medalii-argint-medalie-bronz-pentru-elevii-romani.htm

Cristian (16 comentarii)  •  15 august 2012, 0:51

atitudinea asta mi se pare ca aceea cu sa moara si capra vecinului..si e complet falsa.

Olimpicii la chimie, matematica, fizica, biologie etc…au tot viitorul in fata, si acea medalie se capitalizeaza intr-o slujba cu salariu enorm…pe de alta parte sportivii ne aduc infinit mai multa notorietate (si ca nota personala, parca te simti si tu mai bine ca roman cand nu te intreaba diferiti, ce e Romania…e prin rusia pe undeava?) si doi…pentru oameni extraordinari ca Sandara Izbasa, acest premiu va fii cea mai mare suma de bani si compensare materiala pentru munca incredibila prestata din toata viata ei.

Asa ca problema mi se pare pe hartie = dar in realitate…nu tine. am dreptate?

Olga (2 comentarii)  •  15 august 2012, 0:55

sau medaliatii romani de la fizica: http://www.olimpiade.ro/stiri.php?stire=1821

MIRCEA GALATI (5 comentarii)  •  15 august 2012, 7:28

Pentru ca olimpicii la mate au viitorul asigurat pe cand Roxana Cocos sau Diana Bulimar ce viitor au , daca se tarmina cu sportul ??? E simplu judecat , cred eu , nu ?
Si mai e ceva deloc de neglijat : olimpicii la mate au platit pe pregatiri particulare in decursul anilor atatia bani cat nu au vazut Martin si Larisa Iordache toata viata lor !
Respect ptr. ambele categorii de olimpici !

MIRCEA GALATI (5 comentarii)  •  15 august 2012, 7:35

Si mai revin cu ceva : toate fetitele acelea de la gimnastica si-au distrus copilaria ca sa ce ?
Ca sa spunem noi acum ca e prea mare premiul lor ?
E corect ? E frumos ? Eu spun ca nu e !
Intrebati cate dulciuri au mancat in viata lor olimpicul la mate si cel la gimnastica , pana la 18 ani !
Ca sa nu mai spun de conditiile de trai ale ambelor categorii .
Apropos : exista vreun olimpic la mate de la Cilibia , sau de Faurei , sau din alta zona rurala ???
Copii aia ce vina au ca nu au conditii ?
Dar ca titlu suna bine articolul ” da bine” , e pentru intelectuali , e pentru lumea buna…..

CristyS (1 comentarii)  •  15 august 2012, 8:42

@ my_shoes93 olimpicii pleaca din tara in primul rand dintr-un motiv, pentru ca nu sunt facultati la care se pot pregatii pt mai departe, sistemul nostru universitar e la pamant ca si cercetarea, ce-ar putea sa faca olimpicii aceia la chimie in tara? Sa se chinuie sa „se joace” cu 3 substante care sunt si alea cu portia la universitatea de chimie? In loc sa faca ceva cu adevarat de nivelul lui la o universitate de afara? Si, ce i s-ar oferii unor chimisti proaspat absolventi de chimie in aceasta tara? Problema e de sistem, si da, sa li-se dubleze premiile ar fi o super idee, merita din plin, orice olimpic international petrece 7-8 ore zilnic invatand la materia lui.

Preparator fizic-profesionist (2 comentarii)  •  15 august 2012, 9:19

BRAVO! Un articol reusit. Ai dreptate in tot ceea ce ai scris.

unomnormallacap (1 comentarii)  •  15 august 2012, 10:48

Toata sarada asta cu olimpicii la sport e facuta pentru atragerea populatiei … si daca e cel mai probabil sa plece nu trebuie premiati/respectati. Traim intr-o societate plina de mediocritate din ce citesc in comentariile de fata.

tutan (1 comentarii)  •  15 august 2012, 11:16

pentru cei care nu stiu orice sportiv care a castigat o medalie la olimpiada primesc un fel de pensie dupa ce se lasa de sport in functie de cat de bun a fost. Adica variaza intre 2000 – 7800 de ron. Nadia, Simona Amanar sunt doar catva exemple care au maxim.

andreas (383 comentarii)  •  15 august 2012, 11:46

pt Paul S: Sport ist Mord
http://www.dw.de/dw/article/0,,15570376,00.html
Alti olimpici si sportivi au alta parere. Desi la tine nu descifrez nici o parere. Tu ne destainui doar viata ta. Ma supara ca esti agresiv, te legi chiar de o jurnalista buna, care a sesizat o problema a zilei, una reala. Eu nu cred ca un Gologan ar da mina cu un Caca Maca pt un premiu, sigur nu se duce la festivitate. Atrage si el atentia. Nu e bine baietii tati. Oricum ii dati afara pe cei care stiu sa faca ceva, barem sa plece cu tara n suflet.

m&m (4 comentarii)  •  15 august 2012, 13:12

Mă doare că încă văd în atitudinea multora această preferinţă pentru sport sau şcoală. De ce mulţi cred că poţi să faci ori sport, ori şcoală. La naiba, mulţi nu sunt în stare să facă nici una.
De ce nu luăm exemplul altor naţii unde sportul este o parte integrantă a unui sistem educaţional coerent. De ce învăţătorii renunţă la ore de matematică în detrimentul celor de sport şi de ce un copil înzestrat la sport consideră că trebuie să ”o lase mai moale” cu cartea. Ca să preiau ideea cuiva, câţi medaliaţi olimpici francezi sau foşti fotbalişti aţi văzut să moară de foame la bătrâneţe, cu medaliile la capul patului?
Laura Flessel, o mare campioană a spadei franceze vorbea de faptul că acum, la retragere, se va dedica studiilor. Un fost fotbalist de naţională de la Bordeaux – Stephane Guivarc’h parcă – şi-a terminat studiile şi acum are propria afacere. Mulţi devin antrenori, majoritatea se întorc la profesiile de bază, dar ce e mai important, fac asta după ce îşi termină studiile – jurnalism, management sportiv, antrenorat etc.
Este vorba de o viziune pe termen lung pe care o au, conform căreia, aşa cum Flessel spunea, ”o parte din viaţa mea s-a terminat, o alta începe”.
Urmăriţi interviuri cu jucători din naţionala de handbal a Franţei (m şi f) şi veţi descoperi nişte oameni inteligenţi, bine ancoraţi în realitate, pentru că un sportiv de înalt nivel este înzestrat atât fizic, cât şi intelectual. Am avut şansa să discut cu C. Onesta (antrenor handbal m.) şi cu antrenorul loturilor feminine de tineret, Paul Landure, nişte oameni cu o viziune extrem de amplă asupra sportului ca factor social, ca mijloc de formare al tinerilor. Oamenii discutau, în special dl. Landure, despre ce se întâmplă cu jucătoarele formate în sistemul naţional francez care nu fac pasul spre marea performanţă şi ce condiţii de formare şi integrare profesională li se oferă mai departe.
Sunt lucruri la care rar ne gândim, pentru că la noi, ori e sport, ori e şcoală.

O altă idee dezbătută în comentariile multora, este motivaţia fiecărui olimpic. Fiţi siguri că fiecare se gândeşte la binele său înainte de toate. Fiecare a devenit bun în ceea ce face prin pasiune şi prin exerciţiu, dar motivaţia primară este reuşita personală.

Atunci când o să înţelegem că învăţătura şi sportul împreună, pot crea elite intelectuale şi sportive, în jurul cărora putem construi o societate sănătoasă, care să funcţioneze mai aproape de ceea ce ne-am dori fiecare.

Îmi cer scuze pentru mesajul prea lung. Felicitări Mariei Andrieş pentru dezbaterea lansată!

IOAN (1 comentarii)  •  15 august 2012, 14:04

FELICITARI PENTRU ARTICOL, A STARNIT CONTROVERSE, E BINE, LUMEA E VIE, SI ATUNCI CUM DRACU AM AJUNS IN SITUATIA ASTA?

Comentează