Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Marea achitare

Primul verdict din „Dosarul Transferurilor” confirmă că justiţia română s-a specializat în identificat nevinovaţi

Cei opt inculpaţi din „Dosarul Transferurilor” au fost achitaţi în prima instanţă. Urmează recursul înaintat de procurori, dar senzaţia la cald este de muncă în zadar: […]

marți, 3 aprilie 2012, 6:55

Primul verdict din „Dosarul Transferurilor” confirmă că justiţia română s-a specializat în identificat nevinovaţi

Cei opt inculpaţi din „Dosarul Transferurilor” au fost achitaţi în prima instanţă. Urmează recursul înaintat de procurori, dar senzaţia la cald este de muncă în zadar: comisii rogatorii în Spania, Italia, Portugalia, Ucraina,

Coreea de Sud şi Germania, cercetat offshore-uri şi firme olandeze, trimis citaţii. Un rechizitoriu uriaş, de zeci de mii de pagini, s-a redus la cîteva rînduri dactilo. Judecătoarea Geanina Teodorovici, după ce a amînat cu anii judecata, n-a catadicsit să citească măcar sentinţa. L-a trimis pe grefier.

Au trecut mai bine de şase ani de la declanşarea anchetei, pe 6 februarie 2006. Au trecut aproape patru ani de la începutul audierilor, pe 2 octombrie 2008. După 42 de termene şi peste 30 de amînări, s-ar fi zis că se judecă un proces. S-ar fi zis că banii contribuabililor sînt folosiţi pentru a face lumină într-un domeniu de interes larg, cum e fotbalul. Dacă acuzaţiile erau nefondate, ce rost a avut toată şarada? Pentru ca oamenii de fotbal să aibă parte de un proces corect, cum se solicită în filmele americane?

Achitările pe toată linia nu reprezintă o mare surpriză. Oarecare emoţie colectivă a existat, în virtutea unui adevăr pe care trebuie să fii legat la ochi să nu-l constaţi. Fotbalul românesc este un stat în stat,cu legile lui, paralele cu legile ţării. Teoretic, avem corupţie, dar practic n-avem corupţi. Teoretic, avem un fotbal circulat de bani negri, şefi de cooperative, blatişti şi afacerişti dubioşi, dar practic, fotbalul nostru este curat sută la sută. În 22 de ani, doar patru cetăţeni au fost condamnaţi pentru fapte legate de fotbal: Trifina, Cănănău, Ianul şi Drutcă. Patru condamnări în 22 de ani. Neverosimil, dar adevărat!

Mult zgomot pentru nimic. Rotiţele justiţiei s-au învîrtit în gol mai bine de şase ani. Nişte resurse bugetare s-au risipit aiurea. Nu, de fapt, nu aiurea, au servit aceleiaşi forme fără fond pe care ne amăgim s-o numim justiţie. Acum, după ce au avut cîştig de cauză, cei opt oficial nevinovaţi au tot dreptul să se plîngă. Au pătimit degeaba la TV sau la Miami toţi anii ăştia.

Acum, de vreme ce justiţia n-a descoperit nimic convingător în zeci de mii de pagini de rechizitoriu, cei opt ar trebui să dea statul român în judecată. Nu doar să se bucure că au scăpat ca şi cum ar fi cîştigat la loterie. Pînă şi Vasile Ianul avea mai mult respect de sine şi cerea, în 2010, să fie premiat. Considera că săvîrşise, în felul lui, un act de dreptate: „Ar trebui să fiu premiat, că i-am furat pe hoţi!”.

Cluburile de fotbal păgubite cu 10 milioane de euro în total, conform rechizitoriului, nu se vor constitui parte împotriva propriilor conducători. Cît despre stat, dacă nu s-a considerat prejudiciat cu 1,5 milioane de euro, atunci să plătească! Întîi cheltuieli de judecată, apoi eventuale daune de imagine. Nici un premiu! Să suporte efectele lipsei de reformă într-un sector minat cum este justiţia. 42 de termene şi şase ani pentru opt achitări? Practic, cetăţenii români finanţează un sistem de împărţit dreptatea şi de aplicat legea. Teoretic, sistemul ăsta funcţionează. Teoretic.

Comentarii (58)Adaugă comentariu

victor L (165 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 19:19

Ce sa mai zic, Maria, dupa cele spuse de tine?
Aceiasi dezamagire ma incearca si pe mine.
Pina nu se daduse verdictul strigau toti si faceau circ; unii ziceau ca e proces politic. Acum li se pare ca justitia e corecta. Pentru ei. Dar nu si pentru Justitie.

costacurta (12 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 19:20

LEGEA E DOAR PENTRU FRAIERI IN ROMANIA, SAU NU VRETI SA INTELEGETI ASTA, PENTRU CEI CU BANI NU EXISTA LEGE.

independentu (2 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 19:25

bai frate, degeaba mai scrieti. voi scrieti, ei rad. dar tot voi veti fi cei care de maine ii veti invita in emisiuni, ii veti suna si veti fi pres la picioarele lor. 3 zile ar trebui sa luati CFS (concediu fara salariu). fara ziare, fara emisiuni la tv, fara nimic. NU merita. NU merita sa mai citesc ziare scrise sau online, NU merita sa ma uit la tv, la liga 1. NU merita sa traiesc in tara asta, NU merita …

dac.impielitzat (10 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 19:26

avem coruptie si nu avem corupti :)))
tare asta
eu credeam ca o sa le dea cu suspendare
dar se pare ca sunt nevinovati
m-am inselat
dar am asa o banuiala ca nu s-a terminat inca…

sachealuzapacitu (2 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 19:26

singurii vinovati din tara asta suntem noi…. eu, cel care citeste aceste articole si care se multumeste sa scrie aici, decat sa iese in strada si sa-si URLE nemultumirea si in mod special voi , ziaristii, care va complaceti in a fi marionetele unor papusari deveniti peste noapte patroni de ziare, voi ziaristii, care de frica sa nu va pierdeti serviciu va lasati scuipati si injositi de acesti semianalfabeti, si nu in ultimul rand sunt vinovat EU…. PENTRU CA TAC….
PS. Nu ma intereseaza daca imi stergeti comentariul…. daca apuca sa-l citeasca doi sau trei mi-am atins scopul….

adi_stelistul (107 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 19:34

Acum, ce sa zic. Depinde si de ce scria in rechizitoriu. Pana si cel mai bun sistem de justitie din lume, cel american, l-a achitat pe OJ Simpson, desi era clar pentru toata lumea cine i-a ucis pe sotia sa si amantul acesteia. Evident ca frustrarea pe care ne-o provoaca aroganta si ostentatia ipochimenilor ne face sa primim cu mult amar decizia instantei, dar ce trebuie sa nu uitam niciodata e ca justitia nu face dreptate. Nu face decat sa stabileasca respectarea unitara a unui sistem de reguli. Nu exista „e evident ca…”, chiar daca stim toti asta.
Nu vreau sa va contrazic, probabil (aproape sigur) decizia e mai mult decat contestabila, dar …

dan (33 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 19:37

Nu am studii juridice insa intreb si eu: cum e posibil ca judecator sa dai termene de judecata timp de 6 ani intr-un dosar dupa care sa dai sentinta: fapta nu exista? Pai daca e asa, nu a vazut de la primul termen? I-au trebuit 6 ani? Evident: incompetenta sau servilism!

scatalin09 (1 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 19:37

intai, disclaimer: as vrea sa-i vad pe toti cei 8 la puscarie. sunt convins ca sunt vinovati. dar…

daca romania este un stat de drept, atunci totul trebuie facut comform regulilor. iar una din reguli spune ca o persoana e prezumata nevinovata pana la dovada contrara administrata in fata unei instante de judecata.

responsabilitatea administrarii acestei dovezi revine statului prin aparatul sau – procuratura. nu cel acuzat trebuie sa demonstreze ca e nevinovat, iar nu instanta trebuie sa-l gaseasca vinovat ci STATUL trebuie sa faca dovada vinovatiei si sa transmita sarcina probei contrare acuzatului.

ironia dvs cu privire la cei 8 ani de zile redusi la cateva randuri dactilorgrafiate – banuiesc ca va refereati la solutia din minuta, iar nu la sentinta – este de impact, dar absolut gratuita pana nu vom afla care este exact motivarea.

evidenta savarsirii unor fapte de natura penala nu este suficienta in lipsa de probe. iar daca procurorii nu au reusit in mii de pagini sa produca aceasta dovada atunci nu este vina instantei. nu puteti trage concluzia unei nefunctionalitati a unui sistem pentru faptul ca niste indivizi au fost achitati. nu inainte de a vedea intai rationamentul instantei.

aceasta pentru ca, asa cum spuneam mai sus, sistemul nu incepe si nu se termina cu judecatorii. el incepe cu statul si cu procurorii. si aici va dau dreptate intr-un aspect. daca statul nu a fost in stare sa instrumenteze un caz, trebuie sa plateasca. si conform legii ar trebui sa se intoarca impotriva acelor procurori care au irosit si bani si timp intr-un caz care nu a reusit sa convinga instanta. insa ASTA nu se va intampla chiar niciodata…

BALOO (3 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 19:52

sa-i dea statul roman banii pe impozit inapoi lui gica popescu ca saracul s-a speriat degeaba

Scooby (1 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 19:52

Eu unul m-am saturat de asa zisa justitie din tara asta…chiar daca suna a ceve periculos pentru secolul XXI, singura solutie de a curata tara de gunoaie este crearea unei Garzi de Fier care sa inceapa lichidarile din randul politicienulor corupti, procurorilor, judecatorilor, interlopilor si a celor care au devalizat tara…dupa ce ar curata vreo 5-10000 cred ca lucrurile s-ar mai linisti putin. se baga careva?

cristi -San Francisco (3 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 19:58

Era de asteptat tot circul asta ieftin, ce am face pe mine sa cred ca desi ziaristii pareau a fi in barca cealalta , ei de fapt, se trag de „……price cu jiji si varsu …don scala giovani, care dupa ca va dat flecme peste ochi in direct si dupa ce toti ati spus ca nu il veti mai lua in considerare, acum avet amnezie si toti stati cu el in gura”……sau in cuvinte…..pacat ca nici macar pe astia care au recunoscut ca au comis-o , vezi popescu care a returnat banii, nu-i putem condamna……

Tiberius (7 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 19:58

Mirare? Nu stiu de ce! Era previzibil acest deznodamant. Chiar iti poti imagina ca clanul Becali, Borcea sau Copos pot sa stea la racoare 10 ani? Sa fim seriosi, sunt iluzii si visuri ale unor naivi. Spuneam, intr-un comentariu precedent „se strange latul”, la tine pe blog, comemtariul 11, care nu trebuie repeta. Sunt trist ca am dreptate. O dreptate amara…, traiesc prezentul unui film prost, nu mai este acel film interesant de care vorbeam. Justitia, in Romania, n-ar trebui sa mai aiba simbolul balantei, ci a unui sac plin de valuta, cu oameni burtosi si buze slaninoase. „Nimic nu este mai presus de lege!”- Ce gluma buna… Pana data viitoare un gand bun

alfar (3 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 20:02

in romania daca iei o ridiche de pe o taraba faci puscarie. daca furi statul cu milioane de euro chiar te crezi iancu jianu. si daca mai si contribui pentru campanii electorale poti sa primesti functii in stat. romania este tara in care coruptia a devenit un motiv de lauda, da, uitati-va la nevinovatii de astazi cum rid. nu-i nimic, fraierii au cele mai mici salarii din europa dar au alternativa pensiunii in care statul baga 180 roni de „asistat”. risu,plinsu.

leualbastru (3 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 20:02

bun articol. din pacate ne racim gura de pomana. S-a ajuns la nivelul in care totul se face pe fata , fara frica de nimic. oare cum s-a cumparat libertatea, ce metode inedite au folosit? In concluzie : niste jegosi care acum ne rad in nas! Halal justitie! cred ca toate amanarile au fost deoarece nu se intelegeau la bani !

alfar (3 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 20:06

este vorba de 1800ron/luna. puteti verifica.

starchild (17 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 20:06

Vai, vai statul roman ar fi fost prejudiciat cu 1,5 mil de euro! Asta e taxa pe marfa homo-sapiens, nu? Ai informatii ca aceasta taxa, sa-i zicem TVA, se aplica si in cadrul corporatilor care transfera resurse umane dintr-o tara in alta, de la o filiala la alta? Poate ar trebui sa-i dam Statului Roman o licenta de impresar pentru orice molecula inteligenta creata pe teritoriul sau … Ce zici?

In loc sa va luati la tranta cu normele legale si ideologice care ne tin feudalism (si la ani lumina de orice investitie straina), voua vi s-a pus capsuna pe patronii echipelor din Bucuresti. Ba ca premierea e mita, ba ca bunica e terorista … sunteti total pe langa ce se intampla in lumea civilizata si, foarte important … emancuipata.

Procuratura v-a dat exact ceea ce vroiati, un blockbuster, doar ca n-au putut sa scrie si finalul. Ce recurs sa mai faca, sa stea acasa, sau sa se duca si sa hartuiasca vreo bunicuta. Daca Inalta Curte de Casatie si Justitie iti zice ca aberezi atunci aberezi … Probabil a trimis grefiera sa citeasca verdictul, pentru ca seful de complet avea altceva mai bun de facut. Toti avem.

But rest assured, we will always have Becali … a fi sau a nu fi premierea mita, this is the question…

iulian (7 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 20:14

Dupa sase ani de cercetari nu se poate sa fie tot ca la inceput. E o balanta cu doua talere, unde la mijoc se afla nevinovatia. Daca erau condamnati, erau vinovati. Daca nu, trebuie sa fie partea cealalta a lui nevinovati, adica mai-curati-decat-lacrima, super-extra-cinstiti, culmea-corectitudinii-maxime. Un model de gandit ca potential functional pe la noi ar fi si justitia inversa, in care esti acuzat ca n-ai incalcat nici o lege si-n care te straduiesti timp de sase ani sa castigi procesul; probabil ca doar aia ar putea da ceva satisfactie bunului simt comun.

silviugrig (21 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 20:17

Toti suporterii fotbalului romanesc vad dovezile de ani de zile(ba mai mult acum 2-3 ani Gica Popescu a recunoscut platind la Fisc).In tara asta judecatorii ori sunt platiti ori nu au „cojones”,fac pe ei de frica.Degeaba de cativa ani Justitia este indemnata sa-si faca treaba si o parte a ei incearca,ca in final totul ajunge pe mana a 2-3-5-9 judecatori care au propria idee despre justitie.Din toamna nici procuratura nu va mai incerca nimic(poate doar razbunari politice).Vom afla preturile justitiei ca la taraba.Si numai saracii si prostii vor mai ajunge in instanta!Asa ne trebuie ca suntem multi dar prosti!

romaniadecacat (5 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 20:23

Daca cineva a crezut vreo secunda ca vreun multimilionar in Romania va sta la racoare…s a inselat amarnic. In cele mai penale cauze se sta 1 3 ani si apoi dupa ce lumea uita tipul se elibereaza, vezi Bobu si altii. Nimeni in Romania nu se face politist, judecator, procuror ca sa apere interesele cetateanului ci sa fie corupt si sa si insuseasca un standard de viata mult mai presus de meseria aleasa. Daca ar exista ilicitul si s ar verifica averile acestor breslasi , toti ar sta la puscarie acum si am ramane fara sisteme. Coruptia e 100% adivca nu exista: politist, procuror, judecator pur. Diferenta o face gradul de coruptie, in mare poate unii mai sunt corecti cateodata ….si ar trebui sa schimbam numele tarii din Romania in Coruptia si astfel toate odele, imnurile vor ramane neschimbate fiindca rima e aceeasi.

IPSILANTE (35 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 20:32

La puscarie cu jagardelele de judecatori corupti! Dintr-o dama, legata la ochi, demna de respect, JUSTITIA a fost trabnsformata de acesti gainari in robe, intr-o curva frivola, cu poalele -n briu si chilotii-n vine…
Cine mai crede azi in DREPTATEA LOR? Poate doar SCARAOTCHI si DRACUL! Asta e DTREPTATEA trambitata si promisa, de dictatorul „basescu”…
La lada de gunoi a istoriei cu „basinescu”! La puscarie cu judecatrorii corupti! Hai STIINTA!

stinta (5 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 20:52

asta e democratia fratilor , hotii dau cu tifla la oamenii cinstiti si judecatorii au bine mersi au salarii europene ca sa nu poata fi corupti

stiintza4ever (38 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 20:57

Este o zi foarte trista.
Sunt foarte dezamagit de justitie. Daca sunt nevinovati si dupa recurs, chiar ca nu-i mai poate opri nimeni.
Vor avea un tupeu si mai mare si vor veni in plus si cu statutul de victime.
Sa vedem ce o sa fie si cu valiza si cu mita din elicopter dar mai ales cu FRF si LPF (abuz in serviciu).
Sunt dezamagit profund si vad prin comentarii ca tot mai multi romani regreta ca sunt in Romania. Mie mi-e foarte dor de tara mea si vreau sa cred ca intr-o buna zi ma voi intoarce acasa si voi fi mai fericit dar vad ca acea zi se indeparteaza incet.

zappy (5 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 21:00

nu cumva judecator a foast leandro tatu?e inamicul nr 1 in varianta gsp…orice articol scris din suflet pica in derizoriu daca tinem cont la ce compromisuri ati ajuns..

starchild (17 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 21:05

Ups… am uitat in postul precedent sa salut gradinita! May i? Guchi guchi guch guchi, guchi guch guchi guchi!

jiji (9 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 21:14

e strigator la cer pt acesi fapta ca u a platit darile la stat dar pt ca nu a avut cunosc pe cineva care a luat 4 ani cu suspendare Ce pot sa cred ca trebuie sa ai gura mare ca acest ceva becali sa scuipi cu laturi justitia si sa nu primesti nimic.Unde traim in romania nu conteaza ca e fotbal ca e alta activitate acesti oameni au fentat statul Sa cred ca sunt destepti atunci nu e de mirare ca in romania conduc trogloditii

gigi (1 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 21:35

Incredibil ! Senzational !
O asemenea ,,judecata,, te lasa fara cuvinte. NO COMENT.

bogdan (14 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 21:38

Maria, chiar nu era clar ca niciodata nu vor fi condamnati acesti mafioti ? Controleaza tot, politie, politic, fotbal, si cu parere de rau, chiar ziaristi si judecatori, asta e realitatea Romaniei 2012..un mic grup hulpav si agresiv controleaza tot in tara, tot. Astept cu incordare decizia in cazul Jiji…prins clar, recunoscut, cu mita la Cluj…ce zici, il condamna ? Hahahaha….

maigret (2 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 21:47

Cu plecaciune,Maria!Daca toti ziaristii ar scrie ca tine,poate ca TARA asta ar arata altfel!

Smart O (8 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 22:20

Nu stiu de ce crede lumea ca e ceva in neregula cu acest VERDICT . Foarte asemanator cu fotbalul unde se decide la masa verde meci pierdut cu 3 -0 dar pentru public se va juca meciul chiar daca se STIE scorul . Poate , spun poate deoarece nu stiu SIGUR se poate reprosa faptul ca a durat cam mult dar stiti cum e a fost un adevarat MARATON al meselor festive in cinstea JUSTITIEI si nimeni nu a murit de foame .

SUN DANCE KID (34 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 22:26

Îmi ștergi mereu comentariile care nu iți convin . Mai încerc o dată și dacă nu ”mă las păgubaș ” . Ce spui tu e corect dar suferi de DEMAGOGIE . Nu cu fotbalul trebuie sa inceapa ce spui tu ci cu societatea in general . Te ocupi de lucruri mărunte , zău !!

Sibelius (14 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 22:31

Coana Justitica a incercat sa se joace de-a Al Capone si nu i-a iesit…Cand celor 8 fantastici li se imputa 1.3 milioane euro total, iar partea vatamata nu exista(sau ma rog, nu se plange) propunerile de 20 de ani cu executare sunt de un prost gust absolut. Si-au bagat respectivii sume de bani in buzunare? Posibil si probabil, dar daca vor sa-i aresteze ar trebui sa vina cu ceva mai serios

Dorin (46 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 22:52

Nu stiu f bine cazul. Din ce imi amintesc era ceva de genul:

Contractul de vanzare la clubul strain spunea ca clubul x a platit 10 lei.
Contractul de la clubul romanesc spunea ca clubul a primit 5 lei.
Contractul impresarului spunea ca si acesta a primit 2 lei.

Unde sunt atunci cei 3 lei diferenta?

Chiar asa de greu e sa ceri cluburilor straine extrasul de cont sa se vada in ce cont s-au dus banii? de acolo (in principiu clubul vanzator o parte si impresarul alta parte) sa se faca suma, sa vedem cat s-a platit.

Ma indoiesc ca cluburile de afara platesc ca Jiji cu punga de un kil :))

Broscuţa Oac (5 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 23:16

Nişte gazetari inteligenţi ar fi trebuit să se întrebe chiar de la început cum de Direcţia Naţională ANTICORUPŢIE anchetează un caz de… evaziune fiscală şi deturnare de fonduri?
Nu era asta sarcina altor procurori, cu competenţele corespunzătoare? Poate că aceia ar fi făcut o treabă ca lumea în loc să bată câmpii.

Se aude că Sandu şi Dragomir sunt anchetaţi (şi vor fi trimişi în judecată), tot de DNA, pentru… abuz în serviciu! De ce nu şi pentru tulburarea ordinii publice sau fumatul în locuri neamenajate?

Nu de corupţie ar trebui să se ocupe Direcţia Naţională Anticorupţie?
Sau poate că gata, corupţia a fost eradicată, cazurile Petrom, Petromidia, Bechtel, Flota etc. au fost rezolvate şi bietului DNA nu i-au mai rămas decât fotbalul, contrabanda cu ţigări şi furturile din buzunare.

Dacă tot iau salarii grase, tovarăşii procurori trebuie probabil să arate că lucrează… Mai ales că vin alegerile şi culoarea portocalie s-a cam îngălbenit.

flo (1 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 23:32

chiar nimeni nu le poate face nimic? mi-e atat de sila de cei care sunt implicati in fotbalul romanesc. Incerc sa gasesc macar o persoana care as putea-o exclude din acest clan de „jeguri sociale”, care apar in fiecare zi la TV sau prin ziare, dar nu gasesc. Sincer nu e doar vina lor, ca sa apara in presa trebuie sa aibe un public, ceea ce il au cu desavarsire. Asta a ajuns societatea romaneasca, nu de azi, de mult. Aceesti indivizi, numitii voi cum doriti, au distrus fotbalul romanesc, de aceea am renuntat de mult sa mai privesc acest sport din Romania, de acum inainte am sa incep sa-l ignor. Justitia romana o rusine

rdi (1 comentarii)  •  3 aprilie 2012, 23:53

Metoda e simpla. S-a intamplat in felul urmator:
inculpatii s-au strans si au facut cheta pentru ca e an electoral si nici magistratii nu stau prea bine cu banii.
Astfel unii au dat mai mult si altii mai putin (gen Padureanu si mm) dupa posibilitati. Metoda e simpla si se foloseste de ani de zile. Putina galagie in presa dar in cateva luni se uita tot. Sa ne amintim de vremurile astea peste 20-30 de ani, poate atunci vom fi mai curati si mai putin disperati dupa bani.

valentin (6 comentarii)  •  4 aprilie 2012, 1:26

Maria, cum spuneam si in comentariul articolului intitulat ” Se strange latul”, reamintesc, copiat (titlul)dupa Traian Tomescu, faci pe justitiarul, dar, degeaba, am avut dreptate cand am spus ca inaite de toate este …prezumtia de nevinovatie.

stelist86 (9 comentarii)  •  4 aprilie 2012, 4:36

luind in comparatie hotarirea judecatorilor cu cererile procurorilor te intrebi:ori judecatorii sunt corupti,cumparati de acesti mafioti din fotbal,ori procurorii nu stiu meserie si au cheltuit banii statului de pomana,NU SE POATE O ASA DISCREPANTA !dar ce sa ne mai miram,traim in ROMANIA !RUSINE JUSTITIEI DIN ROMANIA !

albu cornel (1 comentarii)  •  4 aprilie 2012, 5:27

de 22 de ani bossii fotbalului autohton sunt de neclintit, pot sa faca ce vor. Tata jean e totusi cel mai tare pe vremea trecuta circulau zvonuri cum ca stia de la inceputul turului care va fi clasamentul final , bineinteles nu putea face totul de unul singur, se facea cu ajutorul cooperativei. Imi pare rau de Gica Popescu, moralitatea lui a scazut, cel putin in ochii mei, si este greu sa-ti imaginezi ca daca vreodata o sa ajunga bossul frf o sa fie mai corect decat predecesorii…orice scuze ar invoca, ramane tinicheaua -si-a insusit niste bani murdari, a pacalit pe cineva….

iancu de H (8 comentarii)  •  4 aprilie 2012, 6:37

Judecatoarea Geanina Teodorovici este un fel de Maria David care este arestata pt coruptie. Ma intreb de ce tot a amanat ?De ce nu la retinut pe marele Ioan Becali pt sfidarea Curtii? De ce ? De ce? Ar trebui organele sa se autosesizeze si sa-i verifice averea.Asa vor cadea multe capete de judecatori.Pentru un hot de capace sunt neiertatori,iar pt greii hoti din fotbal nu exista lege,ba mai mult ar trebui felicitati ca exista si ca fura. Unde este statul de drept care din pacate este stramb. Si asta de multi ani! Lumea nu va mai rabda justitie oarba si corupta!Luati lectii de la justitia franceza in cazul fostului sef al FMI. Bravo Maria pt articol.Loveste in ei fara mila!

George (40 comentarii)  •  4 aprilie 2012, 7:01

Judecatorii au facut dreptate! Nu e ironie, e adevarul pur. Nu exista fapta penala in acest caz. Ei nu au facut nimic nelegal. Ar fi fost rau pentru Romania sa fie condamnati niste nevinovati. Au multe pacate acesti conducatori de fotbal, dar la faza asta cu transferurile sunt nevinovati. E normal ca voi , ziaristii de la gsp va simtiti ofensati, mai ales ca ancheta s-a inceput in urma articolelor voastre. Dar nu mai suntem in timpul proceselor staliniste , cand erau bagati la puscarie zeci de mii de oameni nevinovati. Si inca ceva: Copos are dreptate cand declara ca Justitia nu se face in mass media.

Roro (104 comentarii)  •  4 aprilie 2012, 7:42

Daca dupa ce procurorii cer pedepse de 10 si 20 de ani judecatoarea pronunta achitarea tuturor inculpatilor,eu nu cred ca e vorba de incompetenta,ci ca justitia la noi este inexistenta pentru cei cu bani.Nu se poate ca dupa trei ani sa nu existe nici o dovada care sa incrimineze niste bisnitari ajunsi oameni de afaceri,macar din punct de vedere al fiscului.Oamenii normali,platesc, chiar daca cei care gresesc sunt functionari publici.Este strigator la cer,ca nu exista nici cea mai infima sansa de a trai normal in aceasta tara.Caracatita a cuprins tot.

George (40 comentarii)  •  4 aprilie 2012, 7:42

Stiti de ce a durat procesul atat de mult ? Pentru ca judecatorii si-au dat seama ca nu exista fapta penala in cazul asta. Nu stiau cum sa mai lungeasca procesul . Nu pot fi bagati la inchisoare nevinovati pe baza unor articole din presa….

jan pitesti (34 comentarii)  •  4 aprilie 2012, 7:59

rusine fotbalului romanesc.speram sa vina vremuri mai bune ca pe vremea lui dobrin si hagi.

brod (87 comentarii)  •  4 aprilie 2012, 10:27

„statul să plătească!” doar că statul ăsta de mitici, gigei, copoşi şi cristinei, ia banii mei… ai dumneavoastră – cu ei o plăteşte pe judecătoarea care şi-a exhibat convingerea intimă într-o hotărâre de instanţă. asta după ce, la ultimul termen, se „înghiontise” tandru cu don giovani becaliotul – aşa, de ochii galeriei. după circul de la acea şedinţă, oamenii lucizi au ştiut (unii au şi scris) care va fi sentinţa. şi au avut dreptate.

Paul (14 comentarii)  •  4 aprilie 2012, 10:43

de ce nu se fac mari campanii de presa care sa dezvaluie toate golaniile financiare din fotbal?
avem o presa libera in Romania, sau in cautare de vanzari presa acopera „marii proprietari de cluburi?”

stersu (2 comentarii)  •  4 aprilie 2012, 11:49

Bună FRUMUSEŢE,

Nicolae Labiş a scris poezia Moartea Căprioarei, aducându-şi aminte de zilele grele de secetă şi de foamete.

Justiţia română a „achitat” mafia fotbalului românesc, nu ştiu să spun din ce motiv, cert este doar că indiferent care ar fi acesta ar fi unul inspirat din IREALITATE.

În poezia “Moartea căpriearei” putem intilni genul liric, epic, dramatic.

Aşa a fost şi în lungul proces al transferurilor: emoţii, teamă, mulţi nervi, multe amânări şi un verdict MINCINOS.

Problema elucidată de autor, în poezie este moarte, moartea căprioarei. Căprioara aici e ca o fiinţă de basm, ceva ce e in închipuirea copilului bătut de foame şi de sete. Motivele prevăzute în această poezie sunt motivul morţii, căprioarei, secetei, foametei, apei, focului, aerului, pamintului, padurii.

Problema „elucidată” de justiţia română poate fi identică cu cea din poezie: moarte, bani, foamete şi secetă, sau altfel spus, corupţie în mod VIZIBIL, PE FAŢĂ şi ameninţări subtile sub forma şoaptelor televizate.

Ideea transmisă de autor, în poezie, este că toţi avem dreptul la viaţă, toţi suntem egali în faţa naturii, că fiecare din noi facem parte din natură şi nimeni nu ar trebui să rupa o alta parte, mai bună, sau mai rea a naturii.

Ideea transmisă de justiţie este că unii (prostimea, oamenii de rând) sunt obligaţi să respecte legea, pe când oamenii cu bani, dobândiţi ilicit, sunt mai presus de lege, că aceştia pot face orice, legal sau ilegal.

Ultimul vers al poeziei:
„Plâng. Ce gândeşte tata ? Mănânc şi plâng. Mănânc !”

Ultimul vers al deciziei justiţiei:
„Nevinovaţi. Ce gândeşte lumea ? Ne doare în spate. Mâncăm şi noi !

Toate cele bune Mărie.

ref (1 comentarii)  •  4 aprilie 2012, 11:50

articol catastrofal deoarece se bazeaza pe impresiile scriitoarei care in mod sigur n-a studiat dosarul. ca da bine la publicul larg era clar deoarece nestiinta si frustrarile celor multi pot fi manipulate incotro convine unora fapte de care multimea nu pare sa fie vreodata constienta.
de aici provin si plingerile care par sa nu mai inceteze pt ca ceva neinteles va genera mereu situatii noi deasemenea neintelese si deci subiecte pt marii jurnalisti care cica scriu doar ceea ce cred ei fara sa spuna c-o faca in deplina necunostinta de cauza si fara a-si pune vreodata problema constiintei.
cazurile pe care le judeca presa sa bazeaza pe presupuneri deoarece nu s-a publicat nimic concret. deci se poate deduce ca acel concret lipseste.
daca ar fost ceva necurat s-ar fi sesizat si justitia altor tari nu numai cea din romania. sa inteleg ca la noi este o mai mare exigenta?!
din ce se intimpla totul se desfasoara la fel ca-n anii 50. avem procurori care trebuie sa gaseasca vinovati presa care cere condamnari si o multime care este de acord. din noroc sau nimereala lipseste partea finala care ar fi insemnat repetarea acelor ani adica condamnarile pe banda rulanta. tot in timpul asta se scotoceste tot fotbalul fara motive ci doar pe baza de prezumtii si cu acordul masei de manevra acea multime de habarnisti utili. de ce insa din acest virtej sint omisi unii care isi trag titluri prin metode speciale in vazul si prin sfidarea tuutor? sa inteleg ca atit procurorii cit si marea presa nu vad nimic? si daca vor apare dovezi in 10-20 de ani cum veti motiva orbirea actulala?
cei care se bucura aiurea fara sa stie la ce asista ii ajuta fara sa stie pe unii care vor pune stapinire si pe fotbal asa cum au facut-o si pe economia tarii. rezultatul va fi acelasi: totul in buzunarele strainilor iar daca vreti fotbal o sa va uitati la altii asa dupa cum va milogiti pt un job tot la altii.
cei care vorbesc de coruptie in romania inseamna ca nu traiesc pe acesta lume daca n-au vazut nici pina astazi „afacerile” bancilor si n-au inteles ca legalizarea coruptiei duce la „civilizatia” vestului pe care romanul in nestiinta si orbirea lui cronica n-o poate vedea la adevarata ei „valoare”. din 34 de comentatori numai 4 dovedesc cumva ca stiu despre ce vorbesc. sa ne mai miram de situatia in care se afla romania?! in nici un caz!!!

starchild (17 comentarii)  •  4 aprilie 2012, 12:07

Nu cunosc amanuntele din ‘dosarul transferurilor’, dar de unde stim noi ca sumele declarate in strainatate sunt cele corecte si cele declarate aici incorecte (daca e cazul…)? Aceasta diferenta nu poate constitui dovada, pentru ‘evaziune fiscala’, ci trebuiesc aduse dovezi clare, extrase de cont care sa ateste ca ‘partea romana’ este cea care a declarat fals. Justitia (te rog sa notezi, ca in conceptul de ‘justitie’ din toate tarile europene nu intra si procuratura, parchetul general, DNA, DICOT) nu este in culpa, iar tu ca si subiect de drepturi si obligatii vrei sa beneficiezi si beneficiezi de aceeasi protectie si de aceleasi prezumptii.

Zici ca vor sa faca recurs si sa stabileaca comisii rogatorii in alte tarii; asta trebuia sa o faca de la inceput (eu am crezut ca au facut-o deja) nu pe cale de atac. Nu poti sa de duci la Inalta Curte de Casatie si Justitie si sa le arunci in fata o discrepanta de declaratii fiscale si sa ceri ‘lock them up!’. De unde sa stie completul de judecata care e reala si care nu e?

Discutand in afara conceptului de justitie si cunoscand partile implicate, este foarte probabil ca ele sa fie in culpa, dar ce fel de culpa. Vorbum pe TVA aplicat pe transfer nu? O taxa care nu se aplica nicaieri in Europa civilizata, dar nici macar in Europa necivilizata (putem sa includem aici Federatia Rusa). Daca am avea macar 50% din inteligenta pe care ne-o atribuim, atunci nu s-ar aplica nici la noi, cluburile si fotbalul romanesc ar fi mult mai atractive pentru investitori romani si straini, si poate am avea macar 50% din cluburi conduse de investiori mai bogati si mai inteligenti de cat ce de azi. Dar nu suntem inteligenti, si nu cred ca este drept sa rabunam aceasta lipsa de inteligenta cu hartuirea si intemnitarea unor indivizi, care in cel mai rau caz au fost indeajuns de inteligenti sa dribleze, o lege feudala si anormala (cel putin in acceptiunea DNA).

Keep in mind, statul roman nu contribuie cu absolut nimic la formarea si cresterea unui fotbalist, nu au nici un fel de program si nu pun la dispozitie nici un fel de facilitati (vezi si cazul Compexului Ghencea pentru referinta), si nu au dreptul la o asemnea indemnizatie, cu atat mai putin sub forma de taxa pe valoare adaugata. Totul se realizeaza prin mijloace private, si privatii trebuie sa culeaga toate roadele, exceptand bineinteles taxele si impozitele pe veniturile jucatorilor si stafulului.

Altceva, gandeste la veniturile cluburilor din CL sau EL, UEFA interzice impozitarea lor (CFR a scos din circuit peste 40 de milioaane de euro, daca erau impozitate 10 milioane mergeau la stat). Daca nu putem sa impozitam un venit competitonal, crezi ca este normal sa impozitam un transfer de jucator. Daca pe Mircea Sandu l-ar fi interesat o secunda ce se inampla in fotbalul romanesc, atunci ar fi pus me masa EXCO aceasta speta in prima zi de lucru, dar asa, UEFA nu cunoaste problema, sau nu ne cosidera indeajuns de importanti sa legifereze doar pentru noi, ca in celelalte tari nu e cazul.

Si un ultim aspect, la acest subiect. Cluburile nu preprezinta entitati independente fiscal si juridic de patronii lor. Atat timp cat au un patron sau un core de actionari, acestia raspund in solitar cu active/pasive fata de societatea lor. Conceptul pe care il folotiti de ‘indatoare a propriei societati’ nu are nici o acoperire in normele de drept comercial.

Vreti voi sa schimbati lucrurile? Eu sunt primul care este de acord, atunci trebuie sa schimbam cateva lucruri, incepanad cu regimul juridic al cluburilor, continund cu natura capitalului, pe care putem sa-l facem din nou public sau mixt, public-privat, si nu in ultimul rand sa cautam o alta organnizatie la care sa ne afiliem, pentru ca UEFA nu ne acepta cu autonomia intacta. Oricum mie mi s-a luat de UEFA si de formatele si calendarele pro-vestice pe care le implementeaza si le forteaza. Are you game?

starchild (17 comentarii)  •  4 aprilie 2012, 12:40

Acum, te rog sa nu iei asta in nume de rau, dar cine esti tu ca iei in zeflemea justita romana? Si pentru ce pentru ca au respins probabil ca nefondatata aceasta actiune instrumentata ridicol, amatoresc si propagandistic de DNA? Nu ai acest drept, nu in aceasta speta, si cu pe baza argumentelor aduse in acest editorial.

Dar sa vorbim putin de DNA. Nu este aceasi institutie care considera premirea ca si mita? Cere 4 ani cu executare pentru George Becali, si 1-2 ani inchisoare pentru diverse alte persoane, pentru ‘favorizarea infractorului’. Vorbim de aceeasi institutie, nu?

Aceeasi instutie care nu cunoaste conceptul de ‘cauza ilicita’ care diferentiaza premierea si o serie alte contracte si drepturi civile fata de faptele de natura penala. Daca am gandi ca DNA-ul, atunci am opri toate meciurile de box si i-am acuza pe toti boxerii de loviri si vatamari corporale, asta e DNA-ul, insttitutia in care iti pui tu sperantele.

Cauza ilicita, prezenta in continutul tuturor infractiunilor de coruptie, reprezinta motvatorul intregii infractiuni. Orcine poate promite sau transmite bani, daruri, bacsisuri, bani de buzunar, recompensa publica, premiere, cumparare de acadele. Sunt acesti bani dati pentru a comite o ilegalitate? A incalca o norma legislativa, contractuala? Bineinteles ca nu! Altfel am fi toti arestati, si numai DNA-ul liber. Ii dai bani jucatorului sau echipei, ca sa-si imcalce obligatile contractuale (cauza ilicita) sau sa-si le respecte (cauza licita)?

Tu vrei sa-mi spui mie, ca o insttitutie care nu poate sau nu vrea sa faca distinctia intre cauza licita si ilicita, 4 ani de zile, este salvatoarea Romaniei, simbolul nepatatat al corectitudinii? Zi asta cu cuvintele tale, inainte sa se dea verdictul in ‘cazul VALIZA’. vreau sa te aud pe tine facand apologia DNA-ului, hai sa nu mai jucam la 2 capete…

vass bela (5 comentarii)  •  4 aprilie 2012, 14:45

Maria, pt mult, mult mai putin ce a facut fata de cei 8, fostul presedinte a lui U Cluj, Sorin Bagiu, a primit 1 an cu suspendare . Concret, la vinzarea lui Cocis si Florescu pt suma de 500.000 euro, s-a facut act de donatie de Sheriff Tiraspol catre U pt a nu se plati impozitul . Atit si nimic mai mult . Si pt asta, pe buna dreptate Bagiu a fost pedepsit. Acum fa te rog tu comparatia cu ce au facut cei 8 si vom vedea lucruri interesante. Astept !

Comentează