Paszkany şi decorul viu
De pe stadioanele noastre lipsea tocmai asta: o strategie antispectatori
Şefii de la CFR au scumpit biletele pentru derby-ul local cu „U”. Puteau să interzică, pur şi simplu, accesul galeriei oaspeţilor, din motive de securitate. Regulamentul le-o permite.
Aveau şi […]
De pe stadioanele noastre lipsea tocmai asta: o strategie antispectatori
Şefii de la CFR au scumpit biletele pentru derby-ul local cu „U”. Puteau să interzică, pur şi simplu, accesul galeriei oaspeţilor, din motive de securitate. Regulamentul le-o permite.
Aveau şi motiv. Este un meci cu risc de incidente. Dar Paszkany n-a explicat manevra ca pe o măsură de precauţie. Nu, a pus-o în lumina materialistă a capitalismului putred de sălbatic. Într-o intervenţie televizată, a explicat că vrea să-şi scoată banii pe chiria stadionului. „Pe noi nu ne sponsorizează Consiliul Judeţean!”, i-a replicat lui Florian Walter, şeful de la „U”. Corect, ar fi fost: „Pe noi nu ne mai sponsorizează”. Corect, dar nu suficient de polemic.
Paszkany a vrut să tragă un semnal de alarmă: iată ce se întîmplă cînd nu (mai) beneficiem de privilegii pe bani publici. Ofiţerul de presă al CFR a mers chiar mai departe, prea departe, pînă într-un impas al minţii, susţinînd într-un comunicat că suporterii lui „U” nu sînt bine veniţi în tribune pentru că „suferă de un uşor retard mintal”. Personajului respectiv, Tudor Pop pe numele lui, „marketing (sic!) &media manager”, îi prevestim o carieră productivă de comunicator în fotbalul românesc. Pînă una, alta, a rămas liniştit în post. La ce tribune goale are Liga 1, aşa ofiţeri de presă!
Marea manevră de ticketing a şefilor de la CFR a avut consecinţe neaşteptate. Pentru prima dată în istorie probabil, fanii celor două echipe clujene au ajuns la consens în faţa speculei. La solidaritate. „Nu ne confiscaţi stadionul!”, au cerut fanii de la Asociaţia Independentă a Suporterilor CFR de Pretutindeni, AISCP. Au anunţat, într-un comunicat, că-şi vor susţine echipa din afara stadionului, din solidaritate cu cei care n-au abonament ori nu-şi
permit bilet, fie ei şi „fani ai adversarilor”.
Profitînd de pasa efervescentă prin care trece, conducerea CFR a găsit soluţie şi pentru lipsa de entuziasm a propriei galerii. Paszkany a anunţat că va umple tribunele cu aproximativ 5.000 de angajaţi de la firmele lui. Iată o noutate de acum jumătate de secol. Oamenii merg la meci cu întreprinderea! Iar Paszkany îşi va acoperi cheltuielile cu fotbalul din banii propriilor salariaţi.
Nici nu se mai pune problema cu cine ţin angajaţii respectivi, poate ţin cu Vaslui, poate ţin cu Dinamo, poate se uită la rugby, nu la fotbal. Poate ţin cu „U”. Nu contează ce cred, ce vor sau ce fac în timpul lor liber. Locul lor de muncă este condiţionat de prezenţa la stadion, la ora meciului. Ce păcat că nu sînt francezi, să facă o grevă spontană de 90 de minute!
Paszkany este un afacerist care are echipă de fotbal. Dar se comportă ca un şef din Agitprop care are moşii lucrate de iobagi. Foarte interesantă combinaţie! Se pare că n-am ajuns în capitalism, ci într-un fel de Evul Mediu comunist. În termenii comunicatului CFR, ne aflăm într-un „uşor retard” temporal.
Clujul are două stadioane moderne. La derby-ul local, microbiştii se vor bucura de fotbal din afara arenei. Şi noi care credeam că ne lipseşte infrastructura!