Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Un car de vise

Însă rostul și învățămintele acestei întâlniri nu au legătură cu istoria fotbalului. Nu adaugă mare lucru la ea și nu stabilesc vreo ierarhie. Boca-River se joacă sub un pretext sportiv, dar face serviciul de piscină sau confluență sau deltă mitologică. […]

...

Viitorul la Liverpool

Execuția lui Jurgen Klopp nu mai e o fantezie absurdă. După a șasea înfrângere consecutivă acasă, Liverpool e echipa de bătut dacă vrei să nu retrogradezi. Fulham a luat ușor trei puncte pe Anfield, într-un meci în care Liverpool merita […]

...

Calomnii publice

De cînd sportul e un fel de a repeta antrenamente fără public în condiții de competiție, am înțeles ceva esențial. Mai întâi, cum arată manevrele cu muniție de război și, apoi, ce caută publicul pe stadion. Prima parte seamănă cu […]

...

Zaha la maturitate

Aripa lui Crystal Palace nu va mai rămâne mult alături de trup. Cel mai talentat jucător fidel unei echipe mici a declarat deschis că a venit clipa să câștige „ceva mare, de povestit copiilor și nepoților”. Asta spune că Zaha […]

...

Nașterea unică și renașterea imposibilă a Misteriosului Gareth Bale

Ambele persoane poartă același nume: Gareth Bale. După șapte sezoane la Real, Bale s-a întors la Tottenham și face bine un singur lucru: dispare.

Misterul e amplificat de câteva fapte certe: Bale nu a uitat să joace fotbal, are doar […]

...

Prințul devastator și singur

Ce rămâne după Ilie Balaci? Mai întâi, o altă întrebare. O pacoste.

Permalink to Prințul devastator și singur
miercuri, 24 octombrie 2018, 9:54

De ce mor craiovenii? E greu de admis, dar plecările craiovenilor nu vorbesc numai de timpul care macină. După Crișan, Tilihoi, Ștefănescu și Balaci, e clar că viața celei mai strălucite generații a fotbalului românesc a fost extraordinară. În toate: talent și dezordine, elan și nechibzuință, dăruire și necugetare.

Atâția oameni născuți pentru fotbal și neatenți cu ei înșiși, nepăsători și gata de orice ispravă, ca o armată tânără convinsă de propria-i nemurire. Ilie Balaci a fost nu numai cel mai dăruit, dar și cel mai sincer, naiv și imprudent dintre ei. Ceva din această vitejie cu mingea la picior și cu mâinile ridicate de pe ghidon e, pur și simplu, oltenească. Mentalitate de oameni iuți, aprinși și iubitori de viață aprigă. Ca pecete interioară, această stare e incurabilă.

Al doilea lucru lăsat nouă de Ilie Balaci e datoria de a ține minte și a înțelege splendoarea fotbalului jucat de acest om timp de doar 9 ani. Fotbalul lui Ilie Balaci a fost un fel de a perfora, exploda și dicta fără replică și recurs. În istoria jocului, Balaci a fost unul din cei 5-6 sacri ai epocii televizate: Dobrin, Hagi, Marcel Răducanu, Boloni și, probabil, Dembrovski. Indiscutabil, Balaci e acolo.

Dar descrierea lui Balaci are nevoie de mai multă precizie. În Balaci, am avut cel mai eruptiv jucător al fotbalului românesc. Un Dumitru nuclear și, cu o paralelă riscantă, un Lăcătuș lucid.

Balaci n-a atins niciodată dispersia plenară a lui Boloni, dar a fost tipul de jucător care începe prin a prelua și sfârșește prin a deține un meci, indiferent de adversar. Asta o știu cei ce au jucat în spatele lui simțind că sunt remorcați de un reactor. Cel mai mare dar adus de Balaci fotbalului românesc a fost mentalitatea de cuceritor. Balaci a luat cu asalt, a supus și a scos din joc tot ce a (ne)cugetat să-i iasă în față.

În această postură de Prinț devastator, Balaci a fost singur printre fotbaliștii români. Ceva din convingerile de erou singular a rămas, de altfel, în viața extra- și post-fotbalistică a lui Balaci. Mereu neîncadrabil și neîncadrat, Balaci a fost un rebel fără albie până în ultima clipă de viață.

Îl plângem și îl regretăm pe Ilie Balaci. Mai departe, trebuie să îi înțelegem bine măreția și singurătatea.

Comentarii (26)Adaugă comentariu

Leopardu (2 comentarii)  •  24 octombrie 2018, 10:36

Buna ziua. Pe Dembrovsky nu l-am prins jucand. I-as mai pune acolo insa pe Iordanescu si Gica Popescu. Cine l-a vazut pe nea Puiu jucand, stie de ce. A avut niste calitati extraordinare. O eleganta si o finete iesite din comun. A intrat pe teren in Finala CCE din 86, dupa doi ani de la retragere. Si a facut un meci foarte bun, la 38 de ani. Cat despre Balaci, pt mine e sus de tot, alaturi de Hagi si Dobrin (ultimul inca juca cand eram copil, dar nu imi mai amintesc, eram prea mic).

Flaviu (8 comentarii)  •  24 octombrie 2018, 11:41

Frumos... Și cu multă substanța fotbalistică ... M-i se pare corect modul in care autorul apreciaza dimensiunea tactica a unui jucător ca Bölöni ( care in plus in campania Euro 84 a și marcat 3 goluri , 2 dintre ele decisive plus încă unul la turneul final). Acum înțelegem ca acel cuplu de la mijloc Bölöni -Balaci a avut anvergura europeană . Și ca dispariția lui Ilie de după accidentare , ne-a privat de niște performante atât la Euro 84 cât și la Mondialul din Mexic 86, unde cred ca ne-am fi calificat cu el in teren. Lucescu , sunt convins ca ar fii știut sa-i lipească pe Bölöni și Balaci cu noul talent apărut atunci , Hagi, iar echipa României ar fii avut o alta dimensiune valorică . P.S. : între sacri epocii televizate i-as mai plusa și pe Dumitrache , Dinu și Stoica ( Tudorel) chiar dacă Mister n-a avut anvergura tactica a lui Bölöni , iar Tudorel era complementar cu Loți .

Carol K (11 comentarii)  •  24 octombrie 2018, 13:17

Exact, punct ochit, punct lovit. "Balaci a luat cu asalt, a supus și a scos din joc tot ce a (ne)cugetat să-i iasă în față. În această postură de Prinț devastator, Balaci a fost singur printre fotbaliștii români"... Cred ca a iesit prematur de pe dreptunghiul verde , a iesit prematur si din viata. A ars repede, cu flacara. A si fumat, mi-a placut faptul ca i-a invatat pe cei tineri sa nu faca acelasi lucru, i-a mai invatat sa "mai lase telefoanele si mai bine sa citeasca o carte"... Avea har in a povesti, in cuvinte putine, era o placere sa-l urmaresti la TV, capta atentia oriunde nu doar pe gazonul verde. Asemenea oameni lipsesc Romaniei... Si mai trist este atunci cand unul dintre putinii care mai exista se duc pe cealalta lume.

catyo (4 comentarii)  •  24 octombrie 2018, 14:35

Am avut multi fotbalisti de mare valoare care s-au dus. De ce il uitati, de exemplu, pe Dumitrache?

spinoza (2 comentarii)  •  24 octombrie 2018, 16:11

Ilie a trait si a murit cum a vrut el! A ars intr-o viata cat altii in 10 vieti. Steaua lui Ilie va straluci in constelatia celor mai buni, indragiti, inteligenti si nebuni fotbalisti. Pacat ca sunt tot mai putini "Ilie" in fotbalul mondial. Drum bun ilie catre Dumnezeul fotbalului!

Ion (1 comentarii)  •  24 octombrie 2018, 17:51

Pai va spun eu de ce. De bautura, de tigari, de viata dezordonata in general.

Gogu (1 comentarii)  •  24 octombrie 2018, 18:52

Mutu a fost peste Balaci, din toate punctele de vedere. Fotbalistic, nonprofesionalism, vicii...

vas (1 comentarii)  •  24 octombrie 2018, 19:05

ultimul banc cu olteni.......de ce mor oltenii,de prosti .

Je (1 comentarii)  •  24 octombrie 2018, 19:11

@ion....o zis tata sa-i *** ***!!! ***...bunicul meu a trait 90 de ani din care 75 ia fumat!!! Balaci a trait si a murit IMPREVIZIBIL!!! Asa cum tu nu o sa o faci veci. Tu o sa mergi la dr pt analize ..o sa iti iei medicamentatia regulat si tot o sa dai ortu' popii. Pe tine no sa te jeleasca nimeni..decat amarata ta de famile si eventual o adunatura de cunoscuti! Pe ILIE il plange o tara intreaga! Ps: daca tot postez aici..imi cer iertare in numele baimarenilor pt ce i sa intamplat. Baia -Mare nu e"arezanov" RIP ILIE BALACI!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cornel (1 comentarii)  •  24 octombrie 2018, 19:12

Tripleta de aur a Romaniei a fost Dobrin-Balaci-Hagi. Dintre acestia Balaci v-a avea mereu in mintea tuturor imaginea unui copil pana si astazi . El nu a apucat sa isi atinga apogeul potential niciodata si probabil ca "printul" a fost defapt un "rege" cu o cumpana la Baia Mare

Andrei (3 comentarii)  •  24 octombrie 2018, 19:15

Bautura, tigari. La fel si Dobrin. La fel si altii. As intreba de ce trebuie sa romantam viata unor oameni viciosi care au pierit pe limba lor. Englezii fac, insa, la fel cu un George Best sau un Paul Gascoigne, deci nu suntem singuri in tratarea indulgenta si subiectiva a unor modele de ne-urmat in viata. Altfel nu inteleg de ce acest articolas e descris de gsp ca un "editorial-eveniment". E plin de platitudini si clisee.

Flaviu (8 comentarii)  •  24 octombrie 2018, 21:25

Andrei .... nu cred ca e vorba de romanțatre .. e vorba de contribuția adusă de Balaci fotbalului românesc și de interpretarea moștenirii fotbalistice a acestuia .. Și mai cred ca obrazniciile nu-și au locul aici. Balaci a fost mare , punct. Balaci a făcut performanța la club și la naționala ( raportat la ce fusese pana la el) , punct. Sa dea D-zeu sa avem in viitor fotbaliști ca el , punct . In rest suntem datori sa avem bun simt .

pawn (10 comentarii)  •  24 octombrie 2018, 22:16

o..um..."bautura si tigarile. viata dezordonata l-a omorat". da' nu stiu cum sa spun, viata in general dauneaza grav sanatatii. nasterea, mai ales. dincolo de replica asta inutila pentru oameni inutili...ilie balaci a fost intreg. ca om, ca joc (toti repeta cliseul adevarat la el cu "jucator complet"), ca traire si gandire (pentru ca da, toate frazele lui laconice trebuie inramate & tatuate. ascultati-l atenti, zemuiesc de intelepciune fotbalistica si umana).

Mugurel (1 comentarii)  •  24 octombrie 2018, 22:47

Este vorba de fotbalistul Ilie Balaci și nu despre omul cu toate viciile lui. V-ati gandit vreodata voi cei anonimi care îl criticați că poate pe el l-a,,măcinat " toată viața ce i s-a întâmplat la Baia Mare ....poate printre sau cu ajutorul aburilor de alcol se visa inca acolo unde ar fi trebuit sa ajunga?

Che Guevara (9 comentarii)  •  25 octombrie 2018, 0:02

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Raz (1 comentarii)  •  25 octombrie 2018, 1:04

Din pacate viata dezordonata ii dulce mai devreme la cimitir pe multi. Din pacate asta e. Fumatul, bautura.....cum spuneam din pacate.

Marcel (2 comentarii)  •  25 octombrie 2018, 2:46

De ce mor craiovenii ???... Pentru ca fiecare fumeaza 2 pachete de tigari pe zi... Daca ar fi fumat 3 pachete pe zi, TOTI ar fi fost in viata pentru ca 3 este numar cu noroc...

M deWylde (1 comentarii)  •  25 octombrie 2018, 4:39

Balaci a fost primul fotbalist roman modern. Fotbalul s-a schimbat enorm ca sport in ultimii 50 de ani. Fotbalistul anilor 30'-40'-50' alerga in medie 2,5-3,5 km pe durata unui meci. Notiunea de pressing nu exista inca. Mijlocasii, dar mai ales fundasii, erau pironiti locului si faceau un fel de joc de asteptare, intervanind doar cand omul cu mingea incerca sa treaca de ei prin dribling. Primii care au dezvoltat un joc mobil si agresiv au fost olandezii generatiei lui Cruyff. De aceea stilul "portocalei mecanice" a fost numit "fotbal total" si a devenit ulterior stilul adoptat de toate echipele nationale si de club. Astfel, jucatori de legenda ai anilor 50'-60' printre care Dobrin, Di Stefano, Eusebio, Garrincha si chiar marele Pele, indiferent cat de magicieni ai balonului erau, sau de cate goluri au inscris (Pele peste 1.300) nu pot fi pusi in acelasi top al marilor fotbalisti cu cei ce au venit in anii 70'-80'-90' prcum Cruyff, Platini, Beckenbauer, Gerd Muller, Maradona, Balaci sau Hagi. La fel cum, acestia nu pot fi in acelasi top cu cei ce au venit dupa ei in era fotbalului atomic, adica a atletilor: Ronaldo, Zidane, Henri, Ronaldinho, Christiano Ronaldo, Messi, Levandowsky, Mbape. Asa vad eu erele fotbalului. Era romantica - anii '30-'60, fotbal magie creativa si individuala dar lent , Era fotbalului total - anii '70-'90, si Era atletica sau atomica a noului mileniu. Revenind la romanii nostri, putem face un top pe perioadele respective. Cel mai bun produs al erei romantice a fost Dobrin. Cel mai bun al erei fotbalului total, Hagi, la mare distanta de Balaci, care nu stim ce ar fi devenit daca la 26 de ani cand s-a lasat era un fotbalist aproape complet ( nu avea sutul de la distanta din orice pozitie al lui Hagi). Din pacate nu avem pe nimeni in epoca pe care o traim deja de aproape 20 de ani. Mutu ar fi putut sa se apropie, dar nu a spart gura targului decat periodic si ocazional. Din pacate ne aresteaza privirile atacantii si mijlocasii ofensivi si creativi, dar pentru mine, Belodedici este mai mare decat Boloni, de exemplu. Nu vom putea face niciodata un top corect al celor mai buni. De fapt vorbim despre cei mai iubiti, si in cazul acesta nu ar trebui sa luam in calcul pozitiile lor sau erele in care au jucat. Pentru mine, intr-un top 10 cei mai iubiti sunt: Balaci, Hagi, Dudu Georgescu, Dobrin, Lacatus, Klein, Ungureanu, Marcel Raducanu, Boloni, Costica Stefanescu, Oblemenco.

Adrian (1 comentarii)  •  25 octombrie 2018, 8:44

Balaci a fost fantastic si ramane nemuritor dar ziristii romani s-au grabit mereu sa ii aduca omagii lui... Becali. Va dati seama de grotescul situatiei, realizati cat de mare este nemernicia acestor indivizi care se autonumesc gazetari sportivi?

Dan Z (1 comentarii)  •  25 octombrie 2018, 15:16

In sfarsit ceva inteligent spus in stilul clasic TRU!

st.il. (1 comentarii)  •  25 octombrie 2018, 20:30

Of , Doamne , Doamne , Doamne !...Primele 8 rânduri ale acestui articol , dumiresc și ne dumiresc , ne scutesc pe noi , cititorii , să ne mai făcem păcate față de defuncți , cu gândurile și judecățile noastre !. Este așa precum este scris dar , la ce mai folosește ? . Și cui , din păcate !...:(((

Che Guevara (9 comentarii)  •  25 octombrie 2018, 20:56

Mircea Lucescu stie de ce, dar nu vrea sa ne spuna.

dana (1 comentarii)  •  30 octombrie 2018, 9:13

@M deWylde, frumos! am retinut si top 10-ul. Multumesc :)

alex (4 comentarii)  •  30 octombrie 2018, 22:48

La tripleta de "aur" trebuie adaugat si Marcel Raducanu, probabil cel mai talentat fotbalist roman, comparabil doar cu Dobrin. Nu se poate uita meciul lui cu Anglia, cand a si marcat. Pacat ca a plecat in Germania, la Dortmund, putea ajuta enorm fotbalul romanesc. Oicum in Germania a fost declarat de doua ori cel mai bun fotbalist strain din Bundesliga. Balaci a fost cel mai complet jucator roman, zid-zagul sau era unic. Facea excelent si faza defensiva, amntiti-va cum ii lovea pe spanioli in acel meci de poveste cu nationala iberica, meci in care spectatorii il huiduiau strigandu-l "asasino"! Cat despre de Wylde in mare parte are dreptate. Dar, el uita ca fotbalul cel mai cinic s-a jucat in anii 60(ex Inter, cu faimosul "catenaccio", preluat de multe alte echipe italiene, dar si sud-americane.), ca fotbalul total nu l-au inventat olandezii, ci brazilienii la finele anilor 60, cand fundasii laterali deveneau extreme, iar mijlocasii alergau pe tot terenul. Amintiti-va de Djalma Santos, de Carlos Alberto, de Everaldo, sau de mijlocasii Braziliei Maxima din anii 1969-1971(Gerson, Clodoaldo, Rivelino). Chestia cu viteza e relativa, nu am vazut jucator sa fuga asa cum o facea Gento la inceputul anilor 60, iar Pele era incoltit mereu de 2-3 fundasi duri si rai, care ii rupeau piciorele. Atunci nu existau schimbari, abia in Mexic la Cupa mondiala din 1970 au inceput sa se faca. Fotbalul era mult mai dur atunci, foarte greu erai eliminat. Aduceti-va aminte in ce viteza juca Argentina lui Kempes si cat de brutala era apararea "om la om", mai ales la italieni si englezi. Nici vorba ca alergau jucatorii doar 2-3 km, existau si atunci sarcini duble, mai putin la atacanti. Dar nici azi marii atacanti nu fac ambele faza. De ex Messi. Cheran, fotbalistul lui Dinamo, fundas lateral "facea" suta de metri in mai putin de 11 secunde. Dar fotbalul nu e atletism, trebuie sa alerge mingea, mai putin jucatorii. Asta se vede cel mai clar in jocul lui "selecao". In plus Beckenbauer era la apogeu la inceputul anilor 70, jucand excelent in finala din 1966. Tot in anii 60 au jucat Eusebio, Di Stefano, Mazzola, Rivera, Garrinchea, Best, Charlton, Muller, Seeler, ca sa nu mai zic de marele Pele. Ca sa vezi cat de mare a fost acest fotbalist vizioneaza pe youtube faze din meciurile sale si vei vedea ca el executa tot ceea ce fac azi fotbalistii "atomici" de azi si inca multe in plus: "foarfeca", "rabona", "braziliana", "foglia seca", "sombrero", "driblingul vacii", "bicicleta", "zidul". Driblingul pe care multi il cred inventat de Zidane, (acea intoarcere printre 2-3 adversari) il facea Pele in in anii 60. Ca sa nu mai vorbesc de calitatile sale fizice uluitoare: 11 secunde pe suta de metri, 1 metru detenta, desi avea inaltimea de 1, 73, faptul ca lovea mingea cu capul fara a inchide ochii este unic in sportul mondial, iar Pele marturisea ca pentru a ajunge la o asemenea performanta i-au trebuit sute de ore de antrenament. La 17 ani a fost cel mai bun fotbalist la cupa mondiala din Suedia (1958), marcand 6 goluri in 3 meciuri. Daca mai adaug si faptul ca Brazilia Maxima s-a antrenat cu doua luni de zile inaintea cupei mondiale din 1970, dupa metodele astronautilor americani ce ajunsesera in 1969 pe luna (Apollo-11), cred ca iti ofer un tablou mai real a ceea ce era fotbalul in acei ani (anii 60 au fost cei mai realisti" ani din istoria fotbalului, atunci a incepuut fotbalul modern). Fotbalul romantic a fost inainte de cel de-al doilea razboi mondial, iar Ungaria anilor 50 este prima mare echipa din istorie. Dar in acea vreme se juca cu inima, cu sufletul, nu doar cu gandul la bani, ca azi. Apropo, domnule Wilde, poti sa imi dai numele unor fotbalisti atomici romani, care sa stie cu mingea?

Comentează