Traian Ungureanu

Scrie simplu și atrăgător, are prospețime. Când iubești fotbalul, totul devine ușor. Nu poți să nu iubești fotbalul dacă trăiești la Londra

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Traian Ungureanu
Supercupa subalternă

Vremurile pe care avem onoarea să le trăim cu gura căscată folosesc din plin această deosebire fină. Astfel, pe 6 iunie, Federația Italiană a semnat un contract cu Federația Saudită. 22 de milioane euro în schimbul a trei finale de […]

...

Restul e scor și nu contează

În plină criză strategică globală, cu UE tremurând confuz, Huawei la păscut de tehnologie americană și Trump cu lacătul în mână și guvernul închis în casă, Andros Townsend a apăsat cu stângul pe butonul nuclear. Corpul lui Townsend s-a înclinat […]

...

Over

Cu Jose Mourinho continuă demonstrația din care ar trebui înțeles că Alex Ferguson a fost cel mai mare antrenor și om de fotbal al ultimilor 30 de ani. Concedierea lui Mourinho nu e o problemă de antrenor, ci semnul unui […]

...

Lăsați fotbalul să ardă!

Așadar, e minutul 95 și se joacă ultima minge. Liverpool-Everton, marele derby din Merseyside a început în 1894 și n-a avut niciodată favoriți. Everton domină pe Anfield și nimeni nu e surprins. Mai sunt 30 de secunde. Van Dijk încearcă […]

...

A fi spre a nu fi

River-Boca se poate anticipa, programa sau visa dar nu se poate juca. Cel mai greu meci al tuturor timpurilor e o imposibilitate dorită. Pare absurd, dar scopul adevărat și neștiut al nebuniei fără limite și răgaz din jurul marelui meci […]

...

Anglia – campioană mondială la handbal

Puțină lume a remarcat, dar Anglia câștigă Cupa Mondială, în medie, o dată la patru ani.

Permalink to Anglia – campioană mondială la handbal
miercuri, 27 iunie 2018, 1:44

Statistica de mai sus pune capăt speculațiilor după care lunga domnie engleză, începută la Mondialele din 1950, va lua sfârșit, peste trei săptămâni, în Rusia.

Cine citește, ascultă sau privește spre mediile de informare engleze va avea unul și același șoc. Englezii au decretat, iarăși, că nimeni și nimic nu le poate sta în cale. La baza acestei speranțe legiferate de la un cap la altul al Angliei stă, într-adevăr, ceva formidabil.

O victorie norocoasă, în ultimul minut, împotriva Tunisiei. Și, dacă nu era de ajuns, un meci-măcel cu o echipă inexistentă, Panama, care putea deschide scorul de două ori în primele 15 minute.

Trebuie menționat, în treacăt, că aceeași presă engleză, care dă judecăți solide numai în anii fără Cupă Mondială, a mai hotărît că: Harry Kane e cel mai bun vârf al lumii, Kyle Walker e singurul fundaș de netrecut al turneului, iar Gareth Southgate e un geniu care și-a dislocat umărul din inteligență și e cel mai elegant antrenor al Mondialelor pentru că poartă vestă.

Toate aceste remarci subtile și intuiții tăioase spun că nebunia alimentată de fotbal nu e o boală sudică și că legătura cu realitatea slăbește și pe ploaie. După regulile unei matematici alimentată intravenos, o dată la patru ani, englezii descoperă că sunt siliți să câștige Cupa Mondială.

La trezire, după corecția aplicată de aproape orice echipă în stare să execute auturi corect, delirul de grandoare ia sfârșit. Pentru 2-3 luni. La fel de inevitabil, însă, vin următoarele calificări și, din acel moment, Anglia e, iar, Campioană Mondială.

Nimeni nu e foarte interesat să știe de unde vine acest tip de tembelism înduioșător, într-o țară care cultivă în rest reținerea rece a sentimentului.

Cel mai de crezut, Anglia suferă de aroganța părintelui surclasat. Una și aceeași nație a adus pe lume fotbalul pe care, ulterior nu l-a mai educat sau l-a pus în vânzare. Adică, într-un fel sau altul, l-a uitat. Între timp, fotbalul și-a văzut de viață, a plecat prin lume și nu și-a mai vizitat părinții. Și noi am fost de patru ori campioni mondiali la handbal. De ajuns! E rândul Angliei!

Comentarii (13)Adaugă comentariu

Maxentiu (22 comentarii)  •  27 iunie 2018, 14:09

Am incercat să citesc textul d-lui TRU cu o atitudine detașată și un calm englezesc dar cînd am ajuns la pasajul cu ”corecția aplicată de aproape orice echipă în stare să execute auturi corect” n-am mai rezistat și am pufnit într-un rîs isteric. Acum tastatura mea e plină de cafea. Cine plătește pentru asta?

Zizou (1 comentarii)  •  27 iunie 2018, 14:25

Cred ca te-ai documentat pentru articol din tabloidele britanice care la ei, spre deosebire de Romania, sunt tratate ca atare (vezi cazul caricaturii despre Halep in Charlie). Asadar publicul de la noi va spune “vai, ce articol minunat ai compus tu aici”. Intr-o lume a fotbalului in care puterile s-au echilibrat foarte mult inclusiv Germania se bucura pentru o victorie la un gol in grupe. Inainte sa comentam despre bucurie altora cred ca ar trebui sa ne intrebam cand a dat Romania ultimul hattrick la o cupa mondiala. P.S. Noi ne renegam propria istorie si ne uitam cu ardoare propriile legende fie ele din fotbal sau handbal. Astfel articolul tau se incadreaza perfect in societatea mica romaneasca.

Zizou (2 comentarii)  •  27 iunie 2018, 14:32

Cred ca te-ai documentat pentru articol din tabloidele britanice care la ei, spre deosebire de Romania, sunt tratate ca atare (vezi cazul caricaturii despre Halep in Charlie). Asadar publicul de la noi va spune “vai, ce articol minunat”. Intr-o lume a fotbalului in care puterile s-au echilibrat foarte mult inclusiv Germania se bucura pentru o victorie la un gol in grupe. Inainte sa comentam despre bucurie altora cred ca ar trebui sa ne intrebam cand a dat Romania ultimul hattrick la o cupa mondiala. P.S. Noi ne renegam propria istorie si ne uitam cu ardoare propriile legende fie ele din fotbal sau handbal. Astfel articolul tau se incadreaza perfect in societatea mica romaneasca.

Alin (1 comentarii)  •  27 iunie 2018, 14:32

Corect, doar aroganta e de ei. Anglia iese din optimi indiferent cu cine joaca

Zizou (2 comentarii)  •  27 iunie 2018, 14:33

Cred ca te-ai documentat pentru articol din tabloidele britanice care la ei, spre deosebire de Romania, sunt tratate ca atare (vezi cazul caricaturii despre Halep in Charlie). Asadar publicul de la noi va spune “vai, ce articol minunat ai compus tu aici”. Intr-o lume a fotbalului in care puterile s-au echilibrat foarte mult inclusiv Germania se bucura pentru o victorie la un gol in grupe. Inainte sa comentam despre bucurie altora cred ca ar trebui sa ne intrebam cand a dat Romania ultimul hattrick la o cupa mondiala. P.S. Noi ne renegam propria istorie si ne uitam cu ardoare propriile legende fie ele din fotbal sau handbal. Astfel articolul tau se incadreaza perfect in societatea mica romaneasca.

bazileon (1 comentarii)  •  27 iunie 2018, 17:27

stie omul ce spune.

Grecu (1 comentarii)  •  28 iunie 2018, 1:01

Super si realist... dar fara englezi in fotbal viata ar fi pustiu ;)

TRUe ! (7 comentarii)  •  28 iunie 2018, 2:13

"Nimeni nu e foarte interesat să știe de unde vine acest tip de *** înduioșător, într-o țară care cultivă în rest reținerea rece a sentimentului." Chiar daca nu-i nimeni interesat, o sa le-o spun eu: vine de la Rosslyn, de unde societatea secreta a fost deturnata de niste negutatori cu bani, infiltrati, si si-a inceput periplul ce azi s-a consacrat mondial si londonez, cu sadiqul khan si cu imamul paki barbos care-si permite sa-si strige amenintarile in fata politistului englez, care (DEZARMAT PRIN LEGE!) sta si inghite in tacere ofensele zbierate ale imigrantului, in loc sa-l ia de barba si sa-l expulzeze inapoi in Pakistan! Crezi ca nu sunt destui englezi care gandesc ca mine? Si? Ce daca? Pentru restul exista Mastercard, berea, si *** de care pomenesti.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Catalin (1 comentarii)  •  28 iunie 2018, 7:20

Asteapta mai baiatule finala turneului apoi poti da drumul acestui josnic articol. Priveste meciurile, sa stii ca sunt transmise in direct, numai sta pe flashscore!!!

Durden (19 comentarii)  •  28 iunie 2018, 10:29

Eu citesc presa de prin anglia in fiecare zi. Si mai petrec ceva timp si pe diferite forumuri cu subiect sportiv. Nu inteleg de unde trage TRU concluzia asta despre iluziile englezilor. Eu nu am vazut nici macar 1% din ce spune stimabilul aici

Observator (61 comentarii)  •  28 iunie 2018, 14:36

Deocamdata, Anglia n-a dezamagit, nu stiu de ce scrieti in acesti termeni? Sunteti prezumtios, ca de obicei! Oricare va fi rezultatul de astazi, Anglia are sanse bune sa treaca si de "optimi"! O.

Draculea (5 comentarii)  •  1 iulie 2018, 5:37

Anglia nu va trece în turul urmator, Columbia e cu o clasa peste ei. Oricum, ei au uitat sa mai joace fotbal.

Observator (61 comentarii)  •  4 iulie 2018, 12:05

@ Draculea V-ati cam inselat si Anglia poate accede in finala, daca joaca la nivelul pretentiilor si valorii jucatorilor (dar fara Sterling)! O.

Comentează