Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Tsunami peste Osaka

Aşa ar suna un titlu „dăştept”. Adică prost, dar cu cârlig. Acum chiar nu mai are nici un haz. Preşedintele sportiv al României pare să fi ajuns deasupra „şmecherelelor”

Permalink to Tsunami peste Osaka
luni, 22 ianuarie 2018, 6:20

Într-o ţară neguvernabilă există o cârmă. N-are nicio legătură cu politica, economia, protestele, căderea leului sau ascensiunea maimuţelor. E despre un proiect de om care nu trebuie superlativizat, doar observat. Eventual apreciat. Halep, azi, face ceea ce a anunţat. Îşi schimbă tenisul şi viaţa. În interviul pentru DigiSport de la finalul anului trecut spunea că vrea să încerce să joace dincolo de rezultat, să aibă mai multă iniţiativă, să se bucure mai mult pe teren. Eram curios să văd cum o să arate chestia asta. „Da, şi eu”, a spus ea ca un turist în drum spre un pământ visat. Halep poate să fi ajuns întâmplător numărul 1 mondial, dar de atunci nimic nu e hazard. E cum vrea să fie. A luat volanul şi îl ţine strâns. Asta nu înseamnă că victoriile vor curge. Nici vorbă! Miza e alta. Din alte ţări ies campioni care merg pe autostrăzi construite timp de generaţii. Halep îşi face singură drumul pe care nu i l-a asfaltat nimeni. Ceea ce nu o ridică dincolo de critică. Doar o face unică.

„Vreau să aflu cine sunt cu adevărat”. Acesta e primul ei Mare Şlem de câştigat. De fapt, Simona vrea să ştie cum arată în timp ce se clădeşte. Sapă în ea până la statuie. Ea n-are nevoie să o ceară nimănui. Şi nici nu e cazul de ploconeli. Doar de un pic de admiraţie pentru că în bezna asta avem un far. Învăţăm odată cu ea că mai important e parcursul decât linia de sosire. Chestii complicat de simple. Anii de zile mulţi am stat atârnaţi de un punct, un game sau un set, de milimetrii dintre „in” şi „out”. Circula şi bancul acela deloc rău, cu diferenţa dintre o minge care muşcă tuşa şi alta care iese de puţin, aceea dintre „românca noastră” şi „machedoanca aia … bip, bip”. Ce de tratament ne trebuie! Ceva care revine în buclă: cuvintele lui Cahill despre sportul în Australia. „We embrace champions”. Verbul „embrace”, care direct înseamnă „a îmbrăţişa”, are o explicaţie extinsă: a accepta şi a susţine pe cineva de bunăvoie şi cu entuziasm.

O, da, suntem de cealaltă parte a Pământului! Dar poate că pentru o bucată de timp vom încerca să apreciem şi să judecăm gestul, suflul, drumul şi abia apoi rezultatul. Să nu ne apucăm să visăm la trofeul de la Melbourne, doar să ne gândim raţional la posibilitatea lui şi să ne bucurăm de un om care începe să se bucure de sine. Poate că mâine va pierde, e absolut posibil şi deloc sfârşitul lumii. Cu Naomi Osaka a continuat să fie noua Halep. Să nu mai aştepte. Să nu mai piardă vremea. Poate că nici noi n-ar mai trebui să pierdem vremea agăţaţi de câte o minge. E un plan mai mare acolo.

Comentarii (39)Adaugă comentariu

mg (115 comentarii)  •  22 ianuarie 2018, 18:28

..eu şi mulţi alţii o iubim pe Simona pentru că e aşa cum e.
Cei care n-o înghit îi găsesc nod în papură, orice’ar face..
Să ne bucurăm aşadar, cei care putem, că putem s-o vedem jucând la cel mai înalt nivel.

Nicco (5 comentarii)  •  22 ianuarie 2018, 18:36

1. Primul ei Mare Slem „de castigat” a fost Roland Garros-ul din 2017…sau poate ca acela a fost al doilea. 2. Nu a ajuns intamplator numarul 1 ci pe baza cumularii (adunarii) punctelor castigate prin alergatura si transpiratia personala a dumneaei pe terenurile de tenis. 3. Ce face un sportiv adevarat se cheama sport si nu are nicio treaba cu alte domenii, nici chiar cu politica. Simona Halep bate mingea, asa cum chiar ea o spunea, bate mingea pur si simplu, fara filosofie…

mitrut (2 comentarii)  •  22 ianuarie 2018, 18:40

Cati romani mai sunt numarul 1 in lume? Poate ne spune un pigmeu pe nume Radu. Radu Banciu.

Mashca23 (11 comentarii)  •  22 ianuarie 2018, 19:03

Nota 10 pentru articol domnule Naum. Pacat ca la „ascensiunea maimutelor” participati si dumneavoastra introducandu-l in direct zilnic in emisiunile dumneavoastra pe reprezantatul lor. Pacat. Schimarea trebuie sa vina doar de la altii sau si de la noi? Am inteles, e de vina economia asta de piata…

ManX (18 comentarii)  •  22 ianuarie 2018, 19:09

Uffff………!!!!!!!!!!!!! Simona Halep, Simona Halep, Simona Halep !!!!!! Lasati fata asta sa se concentreze si nu mai disperati hârtia si ecranul. Imi doresc la fel de mult ca ea sa câstige turneul, dar voi nu aveti altceva în tartacuta decât un nou subiect pe ” tocator” . Vai de ea saraca sa nu câstige turneul sau mai ales urmatorul meci. Si la fel urmatorul meci…etc…Nu spun ca voi nu va doriti la fel de mult acest lucru, cum îl dorec dealtfel cei mai multi români, dar mai multa discretie, liniste si modestie ar fi bine-venita. Cred ca singurul care sufera este Becali care nu mai are prioritate la prima pagina. Iar din pacate, sunt multi români care vor sa nu câstige nimic. Pentru ei articolele cu ea sunt mai benefice decât vizitele la psiholog sau spovedaniile. Macar acum puteti sa-i cenzurati total, dar voi o faceti doar când sunteti voi insultati.

octavian (5 comentarii)  •  22 ianuarie 2018, 19:10

Foarte bun comentariul d-lui Naum.Simona face f. mult pentru Rominia. Doamne fereste !..nu stiu ce am putea zice daca la un moment dat Simona ar reprezenta alta tara.

El Cid (1 comentarii)  •  22 ianuarie 2018, 19:14

***

Mihai (4 comentarii)  •  22 ianuarie 2018, 19:37

Simona va castiga acest turneu si le va sta in gat celor care n-o inghit.Ciumpalacii care „este ei”, iubitori de manele si caterinca jalnica asa cum sunt toti ciumpalacii, nu conteaza in aceasta ecuatie.Iarna nu-i ca vara si nici tenisul nu-i ca fotbalul, la care toata lumea se pricepe.

Daniel (1 comentarii)  •  22 ianuarie 2018, 19:57

Mulțumesc și felicitări pentru acest articol! Deși în multe momente nu mă pot declara un fan al stilului tău poate puțin arogant și agresiv (aici referindu-mă la felul în care moderezi și realizezi emisiunile TV) nu pot să nu remarc nivelul ridicat al jurnalismului pe care îl ai. Fără să vreau să epatez sau să am impresia că părerea mea contează mai mult sau mai puțin decât a altor oameni care te urmăresc, încerc să subliniez faptul că noi, cititorii, telespectatorii tăi și ai emisiunilor sportive, avem nevoie, imperios, de oameni că tine, de articole ca acesta!! Îți mulțumesc! Cu respect!
PS: mi-am permis să îți exprim aprecierea știind că noi toți avem nevoie să fim apreciați, sincer, la adevărata valoare, atunci când performăm în meseria noastră!

Mihai Petrică (2 comentarii)  •  22 ianuarie 2018, 19:59

Felicitări Simona! Chiar dacă de multe ori când te-am urmărit la TV și susținut am dorit să ajungi nr. 1 am fost supărat că nu venea mai repede acest moment, acum am un sentiment de împlinire a unui campion ca și cum a-și fi fost eu în locul tău.

Mihai Petrică (2 comentarii)  •  22 ianuarie 2018, 20:02

Doresc să felicit și comentariul dvs.

mihai (1 comentarii)  •  22 ianuarie 2018, 20:18

Excelent articol ! Dar asa cum spune si Mashca23 participati la „ascensiunea ***” la emisiunea dumneavoastra. Sa avem coloana vertebrala si sa incercam cu totii sa schimbam lucrurile in tara asta !

Aurel (1 comentarii)  •  22 ianuarie 2018, 20:30

Foarte bun articolul dle Naum

Sorin (1 comentarii)  •  22 ianuarie 2018, 20:52

Bravo Radu!!!
Foarte bine sintetizate paradigmele romanilor !!!

Dinca Vasile (3 comentarii)  •  22 ianuarie 2018, 20:52

Bravo Simona!!! Sa urci tot mai sus!!! Urca tot mai sus!

Dinca Vasile (3 comentarii)  •  22 ianuarie 2018, 20:54

Succesele tale ma bucura foarte mult!!

Pushelep (1 comentarii)  •  22 ianuarie 2018, 20:55

Sa speram ca Pliskova va salva tenisul de pushere si de alti discipoli ai lui David Ferrer.

criticul (5 comentarii)  •  22 ianuarie 2018, 21:14

Foarte bun articolul dvs.,domnule Radu Naum despre ascensiunea Simonei Halep în tenisul mondial.S-a strecurat totuși o mică greșeală în acest articol,pe care aș vrea s-o corectați fiindcă sare-n ochi și este destul de deranjantă.Ați scris,citez:,,Anii de zile mulţi am stat atârnaţi de un punct, un game sau un set, de milimetrii dintre „in” şi „out”. ”Nu,,anii de zile”,ci ,,ani de zile”,domnule Radu Naum.

Adu (3 comentarii)  •  22 ianuarie 2018, 21:41

Foarte bun articol, pentru lipsa sa de logică! E mai bine să lupți fără să gândești! Radu Naum a intrat în transa ultimului samurai! 😀 Cu el sau fără el, HAI SIMONA!

Dani (18 comentarii)  •  22 ianuarie 2018, 22:19

Bla-bla-bla! In continuare, Halep joaca un tenis urit ca o zi de luni. Alearga dupa minge, da in ea si daca trece de fileu, bine…daca nu, poate data viitoare! Cind va da peste una cu un joc asemanator, va ceda. Si va spune ca glezna e de vina. Caci asa e-n tenis! Trebuie sa folosesti si picioarele. Dar tu, Radu Neom, de ce scrii cu picioarele? Ceausescu a murit de mult, gata cu osanalele… Chiar daca traim in Romania, putina decenta n-a omorit pe nimeni!

Sergiu (1 comentarii)  •  23 ianuarie 2018, 0:11

Exact, hai sa ne bucuram de lupta Simonei pe teren, ca nu se lasa, ca nu cedeaza ca pune tot sufletul pe teren ca sa descopere cine e cu adevarat. Multumesc Simona pentru lectia de viata de 3 ore si 45 d minute

gheorghe grigore (1 comentarii)  •  23 ianuarie 2018, 0:27

Avem oare alta Ambasadoare afară de EA?ce avem cu aceasta bijuterie?a participat tara EI cu ceva in afara de părinți? De ce sunteți ***.lasa-ti fata sa se concentreze pe ale ei.cand aud ca-si incarca cardul parca ma-s îmbogăți eu Bravo Simona!Tine-o tot așa!fa-ma invidios pe averea ta pe care o meriti!

Contra Dinu (1 comentarii)  •  23 ianuarie 2018, 1:13

Nu contează ca greșim, și trebuie să acceptăm că greșim mult ca indivizi. Ceea ce contează este să facem un lucru și pașii aferenți corect. Și se pare că Simona și-a găsit drumul corect (și nu doar pașii)!

Un oltean (7 comentarii)  •  23 ianuarie 2018, 2:57

Mereu mi-a placut cum scrii…ai un stil aparte …cred ca uneori descarci aici ce nu poti spune la tv…nu-i inteleg pe unii care critica aparitiile ***, cum zicea cineva mai sus…e inevitabil si nu cred ca vina o poarta un prezentator tv…mai suntem de vina si noi, ca facem audienta…altfel erau disparute demult…dar pe noi, poporul roman, ne intereseaza…***, adica…

Ionut (1 comentarii)  •  23 ianuarie 2018, 5:16

Astept ziua, poate chiar la urmatorul ei meci, sa pot spune cu toata inima ca o apreciez, stimez, accept si iubesc chiar si cand pierde. Oare cum se numeste nenorocitul asta de sentiment care cu greu asteapta sa izbucneasca atunci cand spera sa se intample ceva rau? Nu-s normal! Multumesc, Simona!

George (1 comentarii)  •  23 ianuarie 2018, 6:34

Simona e Mândria României în acest moment, când ne mândrim cu putini semeni de-ai noștri. Acum ea e ursul care nu-i pasa de câinii care latră, sau mai mult schelălaie! Asta e neamul romanesc, care nu știe și chiar nu vrea să-și aprecieze valorile. Fiecare se crede cel mai mândru din codru, deși arata ca niște uscaturi. Domnule Nauman l-ați inventat pe ciu-ban, Ban-ciu, care n-o suporta pe Simona, facand-o taranca. De ce? Ce ați văzut la el? V-a fost mila de mucalit ca să câștige și el o pâine, vorbind despre biciclete! Oare vă mai dă bună ziua?
Simona are șansa să câștige Australian Open și o face într – un picior! Să-i dea Dumnezeu putere să-l câștige, iar dacă nu o fi sa fie, mai are timp berechet, mai ales când va fi sănătoasă 100%. Cel mai mult mi-aș dori să câștige turneul acum să-i închidă gura lui ciu-ban,!

groparulclown (19 comentarii)  •  23 ianuarie 2018, 8:21

Buna ziua domnule Naum,
In primul rand vreau sa precizez ca personal nu sunt un fan al Simonei Halep. Nu sunt hatter sau altceva. Nu i-am pus niciodata la indoiala calitatile sportive. E o fata care munceste, castiga si pierde ca mai toti sportivii. Personal, nu imi place jocul ei in aceeasi masura in care nu imi placea nici Chelsea-ul lui Mourinho sau Inter-ul.
Dar ce ma intriga de fiecare data e aceasta mandrie a multor cititori. „Suntem mandrii de tine Simona”. De ce am fi mandrii? Reusita ei e datorata intr-o oarecare masura noua? De ce nu suntem capabili sa fim mandrii de propriile reusite? Avem nevoie sa ne gasim o echipa, un sportiv cu care sa fim mandrii? Situatia mi se pare similara cu mandria nationala. Mandru ca sunt roman, ungur, francez etc. De ce? Pentru mine e ca si cum ai fi mandru ca ai ochi albastri si par blond. Esti mandru pentru o calitate/stare cu care esti nascut.
Nu o spun cu rautate. Dar as vrea sa aud o discutie intre fani ai Simonei Halep care o iubesc pentru ca e un bun sportiv (nu pentru ca e romanca) si fani ai Pliskovei, Sharapovei, Serenei Williams care sunt fani pentru ca sunt sportive exceptionale (nu pentru ca o dispretuiesc pe Simona Halep, alta stupiditate).
Cu respect,

Dumitru (1 comentarii)  •  23 ianuarie 2018, 9:16

Felicitari pentru comentariu, demn de frumusetea si verticalitatea opiniilor continue .Se vede ca exista si oaze de verticalitate in aceasta parsivitate, ura continua si persiflare a valorilor. Daca am putea cu adevarat sa dam mana macar cei ce au ramas verticali, poate ca s-ar schimba si vectorul calauzitor.

Savi (1 comentarii)  •  23 ianuarie 2018, 12:05

Groparulclown si Dani: ducetiva ba acasa

Vasile (1 comentarii)  •  23 ianuarie 2018, 12:11

Glorie invingatorilor, cinste invinsilor ! Mi-ar placea ca lumea asta preocupata de sport sa nu uite de esenta acestuia, de faptul ca intotdeauna trebuie sa existe un invingator si un invins, de existenta fair- play-iului, de altruismul fata de coechipieri si, uneori, fata de concurenti, de bucuria participarii. Sportul e un spectacol pe care privitorul, exceptand subiectivismul fanului, poate sa-l savureze sau nu. Competitia in sine ar trebui sa intereseze . A tetrapiloctomia viata personala a participantilor nu mai tine de sport. E doar barfa

Mircea (18 comentarii)  •  23 ianuarie 2018, 12:15

@groparulclown: de ce nu suntem capabili sa fim mandri de propriile reusite ? – pt ca noi oamenii avem nevoie de idoli, de eroi care sa ne inspire. Nu-i nimic rau in asta.
sunt un admirator al Simonei pt calitatile pe care le are, si are din plin. De ce acest „mandru de tine, Simona” ? Pt ca Simona arata acum niste calitati ( perseverenta de exemplu, a nu ceda…) care romanilor, ca natie s-a crezut ca le lipseste, pt ca romanii inca se lupta cu lipsa de incredere si imagine proprie.
Gandeste ce ar insemna Statele Unite fara cultul eroilor. 😉

mg (115 comentarii)  •  23 ianuarie 2018, 14:35

@groparulclown – de ce suntem mândri de Simona ?
Pentru că se vorbeşte de ea peste tot în lume.
De altfel ea are fani pe tot mapamondul, şi nu mă refer la
românii plecaţi cu slujba prin Europa, Canada, SUA..etc
şi pe care’i vedem cu tricorul în tribune.
O fi bine, o fi rău ?
Aşa sunt naţiunile moderne din care facem şi noi parte de aproape 100 de ani..
De ce admirăm stupul albinelor sau muşuroiul termitelor şi nu populaţiile gregare de gândaci(de bucătărie sau nu..) ?

ovidiu_3003 (159 comentarii)  •  23 ianuarie 2018, 18:45

…Halepoaica a reusit cel mai bun meci al ei de cand joaca tenis …pur si simplu a fost imbatabila …a reusit niste lovituri de senzatie …ar fi bine sa fie constanta …

groparulclown (19 comentarii)  •  24 ianuarie 2018, 7:32

@Mircea si @mg. Va multumesc pentru raspunsurile dumneavoastra decente. Inteleg ce vreti sa ziceti. Insa, „cultul eroilor” sau „admiratia albinelor” nu e acelasi cu Mandria. Poti admira un sportiv, un muzician, un stiintific. Intrebarea e: de ce as fi mandru de el/ea? Parintii pot fi mandrii de ea. Dar eu ca simplu cetatea. Admiratia e alta. Iar asta, pentru mine, nu are frontiere.

Octav (1 comentarii)  •  24 ianuarie 2018, 9:14

Niciun titlu cu carlig nu poate fi prost.

Marius (1 comentarii)  •  24 ianuarie 2018, 9:26

Intr o țară care doarme, Simona a devenit singurul ” desteptator”. BAFTĂ in continuare.

di livio (30 comentarii)  •  25 ianuarie 2018, 1:18

nu Romania a produs-o pe Halep, Halep a reusit in ciuda faptului ca e nascuta in Romania…Snape, comment pe Digisport

mg (115 comentarii)  •  25 ianuarie 2018, 12:22

@groparulclown – de acord cu tine când vorbim de o vedetă din străinătate.
Îl admir pe Federer, dar nu pot să spun că sunt mândru de el.
Tu spui că de Federer pot fi mândri doar cei din familia lui.
Eu spun că naţiunea e familia extinsă, şi ca atare elveţienii sunt mândri de el. Aşa e peste tot în lume.
Capacitatea de a te judeca şi aprecia pe tine însuţi, de a discerne se cheamă conştiinţă de sine.
Capacitatea de fi solidar cu cei din naţiunea căreia îi aparţii, de a simţi că faci parte din respectivul popor, se cheamă conştiinţă naţională. Ea este pe un plan superior conştiinţei de sine. Conştiinţa de grup e între ele.
De asta avem celebrele galerii cu fani în mai toate sporturile, în fotbal mai cu seamă.
Cei din Ghencea versus cei din Giuleşti de exemplu.
Altfel ar veni la meci doar familiile jucătorilor, ceea ce pe alocuri s-ar putea întâmpla în fotbalul autohton..

vasco (164 comentarii)  •  25 ianuarie 2018, 19:04

A fost o vreme cand nu am simpatizat-o.Dar cu un lucru trebuie sa fie de acord toata lumea: FATA ASTA MUNCESTE!!!

Comentează